Kegyes 2012 ápr. 03. - 21:53:54
(24/24)
Sztálinnal kapcsolatba, hogy elõre látta, hogy Hitler megfogja támadni vagy sem sok vélemény van. Valószínûleg belátta, hisz a Mein kampfot olvasta és tudta, hogy Hitlernek és az egész náci ideológiának alapja a keleti területek, fõleg a SZU elfoglalása volt. Így kizártnak tartom, s sokan mások is, hogy elvakultan hitte volna, hogy a meg nem támadási szerzõdésben teljesen vakon megbízhat. Sztálin nem azon lepõdött meg, hogy a nácik megtámadták a SZU, hisz már akkor rég élt az antikomintern paktum, hanem hogy Hitler két frontos háborút indít. Végül is az I.világháborús vereséget többek közt a két frontos háborúnak titulálták. S ezért Sztálin arra számított, hogy Hitler elõbb végleg elintézi Nagy Britanniát, vagy úgy hogy kapitulálnak a britek vagy szövetségre lépnek vele.
A végén teljesen egyet értek abba, hogy a világháború kirobbantásáért közvetlenül nem volt felelõs a SZU, de közvetve igen, de így a nyugatiak is felelõsök voltak.
Különben tényleg elégé propaganda jellegû, s elég felháborító néhány rész, fõleg a vége.
Nem említik, a gulágot, s nem említik Katyetini mészárlást, s a szovjet katonák kegyetlenségeit.
kapital 2012 febr. 09. - 00:50:35
(23/24)
Szerintem is itt van az igazság amit dantonb mond.
Sztálin nem volt elhinni jó sokáig azt a tényt hogy a németek megtámadták õket, annak ellenére, hogy a többi szövetséges kém és orosz kém is mind elõre figyelmeztették és jelentették a németek mozgolódását. Csak több nap után mozgósította a csapatait. Ezek TÉNYEK.
Ez szerintem meg arra is bizonyíték hogy Sztálin teljes mértékben megbízott Hitlerben és inkább hitt az õ szavának mint a saját kémeinek.
Így hát szó sem lehet arról, hogy Sztálin támadni akart. Vagy amirõl ez a dokumentumfilm akar meggyõzni, hogy Sztálin már az elejétõl kezdve átlátott Hitleren és minden úton módon megpróbálta figyelmeztetni a szövetségeseket.
Éppen ellenkezõleg, Sztálint tök váratlanul és felkészületlenül érte a német támadás.
Ezért mondom hogy ez egy áldokumentumfilm (lásd 1. hozzászólásomat).
vénasszonyok_nyara 2012 febr. 08. - 23:45:20
(22/24)
lehet, hogy így volt. Egyik Sztálin életrajzban azt olvastam, hogy csak a halála akadályozta meg, hogy támadást indítson Nyugat-Európa ellen,mert készült rá. Az orvosperekkel pedig a zsidók elleni leszámolást indította meg. Ha jól emlékszem a letartóztatott orvosok is csak Sztálin halálának köszönhetik, hogy életben maradtak.
dantonb 2012 febr. 08. - 22:18:54 Előzmény vénasszonyok_nyara
(21/24)
Sztálin arra alapozott hogy igenis kiegyezik a németekkel és meg is osztoztak a prédán.Gondolom nem voltak illúziói,hogy meddig tarthat abarátság ,bár nem volt jobb véleménye az angolokról és afranciákról sem ,sõt.Tehát õ meghúzta magát ,mert egyáltalán nem volt felkészülve legalábbis anémet hadsereg szintjén,mikor aztán beütött akrach az eldöntötte hogy szövetségre lép a többi németellenes kapitalista állammal .Tehát Sztálinnak esze ágában nem volt megszegni a megnemtámadási szerzõdést a németekkel ,sõt sokáig nem akarta elhinni hogy anémetek ezt megtették.
vénasszonyok_nyara 2012 febr. 08. - 10:24:50 Előzmény kapital
(20/24)
Egyes katonai szakértõk szerint azért volt olyan megsemmisítõ erejû a németek támadása a SZU ellen, mert az oroszok nem védelemre rendezkedtek be, hanem éppen megtámadni készültek a németeket.
szemléletes példával: egy ökölvívónak is akkor lehet bevinni megsemmisítõ erejû ütést, ha éppen támad és nem akkor, amikor beáll védekezni.
dantonb 2012 febr. 08. - 02:17:01
(19/24)
Igen ezek valós problémák,de a kiindulás az volt ,hogy Sztálin egyedül képes lett volna e gyõzni? Szerintem pedig ez kizárt,abszolút irreális.Franciaországot hetek alatt elfoglalták a németek,ésha minden erejüket az oroszokra koncentrálhatták volna ,akkor hiába a tél és ahatalmas terület símán gyõznek mondjuk három hónap alatt.persze a teljes megszállás megszervezése az utolsó kis faluban is hosszú idõt vett volna igénybe ,de az már csak rutinfeladat lett volna.
kapital 2012 febr. 08. - 01:56:43 Előzmény dantonb
(18/24)
Szerintem az igazság valahol dantonb és fredi60 között van.
A II. WW egy modern háború volt, tehát nem elég az 5-10 vagy akárhányszoros túlerõ ha a másiknak sokkal komolyabb technológiája van, hiszen egy komoly gépezet szinte akármennyi lovast és gyalogost bedarál.
A háború kezdetén a két fél között nagyából tényleg ekkora technológiai és fejlettségi különbség volt, úgyhogy a szövetségesek nélkül elesett volna Moszkva, Sztálingrád és még ki tudja mennyi kulcsfontosságú város mely Oroszország lefejezésével lett volna egyenértékû. De ez nem végleges lefejezést jelentett volna hisz, mint tudjuk fõvárosokat át lehet telepíteni az ország szinte bármely pontjára, ahogyan az üzemeket és gyárakat is és ha vesszük Oroszországot és annak legkeletibb részét, akkor beláthatjuk hogy évekbe tellett volna a németeknek míg eljutnak oda, még akkor is ha szinte ellenállás nélkül haladnak. Következésképp Hitler hiába indította volna el az offenzívát tavasszal, telet, vagy akár teleket kellet volna végigszenvedniük mig eljutnak keletre. A partizánokat ne felejtsük el és ne is becsüljük le õket,hisz nagyon nagy károkat tudtak okozni az utánpótlásban.
dantonb 2012 febr. 07. - 20:43:49
(17/24)
Sztálin annyira nem lett volna képes megállítani a Wehrmachtot avilág akkori legerõsebb hadseregét,hogy ennek õ is teljes tudatában volt.Úgyhogy amikor hírét vette,hogy anémetek megtámadták 1941-ben szó szerint idegösszeroppanást kapott ,és elmenekült a dácsájába ,ahol bezárkózott.Amikor keresték õt Berijáék ,hogy csinálni kéne már valamit ,ellenállást kéne szervezni,akkor pánikban volt azt hitte letartóztatni jöttek ,és agyonlövik.
dantonb 2012 febr. 07. - 20:38:10
(16/24)
Ezeket mind át tudták volna könnyedén vészelni,ha az oroszoknak nem öntik a szibériai kikötõkben az angol és amerikai hadianyagot fegyvert .Akármekkora az emberfölény ,ha lovashadsereg száll szembe tigris tankokkal pl.Éshát még a borzalmas tél ellenére is minden erõt meg kellett feszíteni Sztálingrádnál és Leningrádnál így is.A német hadipotenciál egy része le volt kötve atöbbi fronton,amit képtelen volt tartani, miután az egész világ ellen kellett gyakorlatilag harcolnia.Csak az oroszokkal röhögve elbánt volna ,a kisujjával elintézte volna kb ,ahogy Kievig hetek alatt eljutottak és milliószámra ejtették afoglyokat.
fredi60 2012 febr. 07. - 19:48:52 Előzmény dantonb
(15/24)
1. Moszkváig jutottak, ami a határtól kb.1000 km. Onnan az urali iparterületek további 1400 km, majd következik Szibéria.

2. A hideg telek jobban megviselték a német katonákat és a haditechnikát.

3. És nem bírták volna "emberanyaggal" sem.
Egyrészt számszerûleg felülmúlták a németeket és mint a tények is mutatják, a szovjetek nem is tartották szem elõtt az emberveszteségeik mérséklését.
Ráadásul a németeknek az egyre növekvõ megszállt területeken is egyre több csapatot kell állomásoztatni, már csak a partizánok miatt is.
miénkittatér 2012 febr. 07. - 11:35:29 Előzmény dantonb
(14/24)
Az tuti, hogy kezébe került volna a Jolly Joker ha megtartja a zsidó tudósokat. Mondjuk lehet az atomot õ sem használta volna, max egyszeri prezentációs célra. Végül is az ideggáz arzenálját sem használta, mert félt, hogy az ellenfelek is azzal szórják majd meg õket, lehet az atomtól bevetésétõl is tartott volna emiatt.De ha csak azt vesszük , hogy a V2-es rakéták 2-3 évvel korábban lettek volna kifejlesztve, hadrendbe állítva, akkor lehet másképp alakul a történelem.
dantonb 2012 febr. 07. - 00:19:05 Előzmény fredi60
(13/24)
Ugye viccelsz? a németek anyugati támogatás ,fegyverek nélkül kb 2 hónap alatt a teljes Szovjetúniót símán lerohanták volna.Sõt még Amerika belépése nélkül az angolok,franciák éas oroszok ellen is símán megnyerték volna a háborút.Ésha egy kicsit okosabb és kevésbé idióta Hitler ,még amerikA belépése ellenére is nyerhettek volna.Nem kellett volna elüldözni azsidó tudósokat,kicsit még várni kellett volna aháború elindításával és akkor nyerhettek volna.
kapital 2012 febr. 07. - 00:03:50
(12/24)
Amikor megláttam, hogy orosz dokumentumfilmrõl van szó, már elõre féltem hogy hogyan fogják festeni az egész történelmet. A félelmem jogos volt, sõt...
Számomra megdöbbentõ és felháborító hogy 20 évvel a Szovjetunió bukása után még mindig ennyire ártatlannak gondolják magukat, sõt be akarják nekem adni hogy õk mindent megtettek a háború elkerüléséért. Olyan "hivatalos és eredeti" dokumentumokra hivatkoznak melyek 50 évig egy ugyanúgy diktatórikusan vezetett országban voltak. Biztos vagyok benne hogy az akkori komcsik minden iratot úgy szerkesztettek át hogy késõbb úgy tûnjön, hogy a teszetoszaság helyett õk igen is próbálták megállítani a " sátán " Hitlert.
Az utolsó 4 percért nagyon megéri megnézni.
A bûnösséggel való szembe nem nézés,a felelõsség áttolása, és a durva ferdítések 4 kemény perce. Reméljük egy nap az oroszok is felmérik mit is tettek ebben a háborúban (és az után).
offtopic
lilahagyma 2011 aug. 03. - 23:49:04
(11/24)
Köszi, ez nagyon tetszett :) Megpróbálom megjegyezni; csak azt nem értem, hogy Kharón a Sztüx és az Akherón folyókon is révész? Persze nem kell leírnod az egész görög mitológiát, magam is utánanézhetnék. Csak ha kedved van. Hirtelen meglepett, hogy földrajzilag is milyen tagolt, részletes elképzeléseik voltak a túlvilágról...ez nagyon érdekes, köszi tényleg.
conchita 2011 aug. 03. - 23:36:29 Előzmény lilahagyma
(10/24)
A folyó Akherón,a révész neve Kharón.De van több alvilági folyó is, Sztüx,a gyûlölt, Phlegetnón, az égõ, Kókütosz, a jajgatás, Akherón, az örömtelen, Léthe a felejtés és Eridanosz, az emlékezés vizei. Kharón a Sztüx vizén révész, mely folyó a holtak és élõk közti határ.
1/10
Gábor 32 2011 aug. 03. - 17:22:24 1/10 Előzmény fredi60
(9/24)
Ha a szovjet hadsereget nem segítik meg a szövetségesek,elképesztõ mennyiségû hadianyaggal (fegyverrel,lõszerrel,harci jármûvel és repülõgépekkel) akkor önmagában a hatalmas muszka emberanyag semmit sem ért volna.
offtopic
lilahagyma 2011 aug. 03. - 17:00:11
(8/24)
Az tuti, hogy képes lett volna az asztal alá inni :) - a saját hányadékába fulladt bele egy átdorbézolt éjszaka után. (ha nem Berija gondoskodott róla, hogy végre átkeljen a Kháronon).
offtopic
fredi60 2011 aug. 03. - 16:09:21
(7/24)
Az ujjlenyomata hol maradt?? :D
Ford Mustang 2011 aug. 03. - 16:01:29
(6/24)
Még a szeme sem állt jól.
miénkittatér 2011 aug. 03. - 15:52:49
(5/24)
Ha nagymamámnak töke lett volna, õ lett volna a nagyapám ...