Téma: Szulejmán

2/10
napraforgó 2014 máj. 29. - 08:46:59 2/10
(2231/3431)
Dázse magyarázata elég reális. Ha nem védi meg az úrnõjét azzal, hogy kíséretet küld Hürrem elé, gyanúba keveredik. Mit szól volna a szultán, ha a tudomására jut, hogy az anyja veszejtette el a kedvenc asszonyát? Semmibõl nem állt volna elküldeni egy vidéki palotába.
Nem tudom, hogy a szultánok mennyire viseltettek tisztelettel az anyjuk iránt, úgy általában, de szerintem aki ki tudja végeztetni a testvéreit, a fiait, annak anyuci számûzése sem esik nehezére.
respect77 2014 máj. 29. - 08:29:37
(2230/3431)
Úgy látom azért lassan a Valide kezd rájönni, hogy Dazse már nem hozzá hû...
respect77 2014 máj. 29. - 08:27:28
(2229/3431)
Ibrahim nem olyat fog most hallani, ami tetszeni fog neki... Ez most nagyon visszaütött a Hürrem ellenes táborra. :P
2/10
napraforgó 2014 máj. 29. - 08:07:57 2/10
(2228/3431)
Tényleg nagyon hasonlít. Elsõre azt hittem, hogy az Mirrimah.
2/10
napraforgó 2014 máj. 29. - 08:05:37 2/10
(2227/3431)
Dazsénak több esze volt, mint a validének. Mert a Hürrem elé küldött Bali bég ellenére is megölhették volna, de akkor legalább a nagyasszonyt akkor nem vádolhatták volna meg.
Hürrem jól gondolkodott, miért az éjszaka közepén küldtek érte, hogy menjen a gyerekeit látogatni? És ha igen, miért nem küldtek kíséretet az üzenethozóval? (miért csak késõbb és késõn?)
Kíváncsi vagyok, hogy a szultánnak beteszi-e a bogarat a fülébe, hogy Ibrahim, a mindig hidegfejû, hûvös Ibrahim úgy elragadtatta megát, hogy lemészárolta a támadók vezetõjét, mielõtt bevallhatta volna, kik voltak a megbízói? Mert azt azért tudja a szultán, hogy Ibrahim és Hürrem kölcsönösen nem kedvelik egymást.
Vicces, ahogy a végén négyszemközt akarja közölni a hírt Ibrahimmal, hogy mégis feleségül veszi a szultánát. Vajon milyen képet fog vágni Ibrahim? Vajon meddig képes még leplezni a gyûlöletét?
Nem tudom, hogy történelmileg innentõl mennyi idõ még, hogy kivégezteti Ibrahimot. Pár éve biztos van még, ha még ráér Nigárt is felcsinálni.
Petrapetrus 2014 máj. 29. - 07:58:17
(2226/3431)
Én csak azt nem értem, hogy Ferhat miért nem köpte be İbrahim paºát. Így is, úgy is kampec lett volna neki, de legalább kiderült volna az igazság. :D Mondjuk nem biztos, hogy elhitték volna, de sikerült volna bogarat ültetni az uralkodó fülébe.

Ami Bali béget illeti, annyira vicces, ahogy elõhozzák nála Ármint, õ meg elkezd szomorkodni... Bezzeg akkor nem szomorkodott, amikor a bordélyba ment... :P

Hürrem gyerekei tündériek, valóban. A kis Mihrimah egyébként nem tudom, hogy jött össze a készítõknek, de tisztára úgy néz ki a kiscsaj, mint amikor Meryem Uzerli volt gyerek. :D (a beillesztett képen Meryem látható kislányként :))
offtopic
Petrapetrus 2014 máj. 29. - 07:49:35
(2225/3431)
OFF

Igen. :)

Londonban találtam egy szuper török éttermet, elhatároztam, hogy oda még visszajárok. Nagyon finom volt náluk az étel. :) Tavuk Güveçet ettem. :D A tulajdonos pedig nagyon aranyos volt. Odajött érdeklõdni, ízlik-e az étel, meg mikor mentünk el, kezet fogott velünk. :) És azon is meglepõdtem, hogy mennyi kis ajándékot kaptunk. Nagyon finom szezámos/fokhagymás/frissen sült, ropogós kenyeret hoztak, nyers zöldségekkel, olívával (utóbbiakat nyilván külön tálban) elõételnek (nem kértük), aztán amikor végeztünk a rendelt ételekkel, akkor jött az újabb ajándék: gyümölcs desszert, a számlához pedig kaptunk még lokumot is. :) (vagy lokma, kinek-hogy tetszik jobban :) - falat-falat ;))
9/10
filmimádóó 2014 máj. 28. - 23:23:13 9/10
(2224/3431)
Hürremnek mázlija volt, ahogy Ibrahimnak is hogy nem bukott le....
ucsitelnyica 2014 máj. 28. - 22:51:40
(2223/3431)
Imádom, amikor Hürrem kerekedik felül... :)

A valide arcáról meg tanulmányt lehetne írni. :)
Rosszindulatú vagyok, ha azt mondom, hogy nekem majd nagyon nem fog hiányozni? :)

És külön tetszett, hogy minden gyereket mutattak végre. És az az ölelés... Ez a Mihrimah egyszerûen egy tünemény...
10/10
Adrienn111 2014 máj. 28. - 22:30:50 10/10
(2222/3431)
Szerintem még nem.De olyan idegesítõ hogy az aktuális rész ismertetõje,totál el van csúszva,elég régóta.Ezt senki nem ellenõrzi?
Valide mama meg az Ibrahim pasa másnak ássa a vermet,de mindig õ pottyan bele.
Szegény Daje!
Nagyot szólt Hatidzse :)Tetszett "Allah büntesse meg azt aki ebben benne van" XD
gb4400 2014 máj. 28. - 20:33:39
(2221/3431)
Szerintetek a mai részben meglesz az esküvõ, vagy azt majd a jövõ hétre teszik?
Acbar sah 2014 máj. 28. - 17:31:49
(2220/3431)
Petra....

ennél csak akkor kacagsz jobban ha magyar szöveget fordíttatsz vele németre!
nem jössz rá, mi volt az eredeti szöveg.

Ismerjük be, nem egyszerû a nyelvünk, talán nem is baj, egyébként 4000 török szavunk van,ami állattartással kapcsolatos,szinte mind: zabla, kengyel, kantár
tavuk =tyúk ökör stb. A színek.karmazsin = kirmizi, heverõ=sezlon alma=elma
Anya=Ane az apa érdekesebb ! Baba ! Amit mi babának hívunk,a kicsi baba,=kücsük bebek.
figyeljétek a nyelvi hangzást.
Acbar sah 2014 máj. 28. - 17:31:24
(2219/3431)
Petra....

ennél csak akkor kacagsz jobban ha magyar szöveget fordíttatsz vele németre!
nem jössz rá, mi volt az eredeti szöveg.

Ismerjük be, nem egyszerû a nyelvünk, talán nem is baj, egyébként 4000 török szavunk van,ami állattartással kapcsolatos,szinte mind: zabla, kengyel, kantár
tavuk =tyúk ökör stb. A színek.karmazsin = kirmizi, heverõ=sezlon alma=elma
Anya=Ane az apa érdekesebb ! Baba ! Amit mi babának hívunk,a kicsi baba,=kücsük bebek.
figyeljétek a nyelvi hangzást.
monic987 2014 máj. 28. - 16:49:59
(2218/3431)
Ahh, értem. Köszi!
Lillith Morgan 2014 máj. 28. - 16:07:45
(2217/3431)
Abdullah Hürrem és Szulejmán fia volt. Nagyon fiatalon meghalt.
Ahmed pedig Mahidevran és a szultán második fia volt. Csak õ is nagyon hamar meghalt.
monic987 2014 máj. 28. - 15:26:46 Előzmény Lillith Morgan
(2216/3431)
Ki volt Abdullah és Sehzade Ahmed?
10/10
SecretKismet 2014 máj. 28. - 10:08:04 10/10
(2215/3431)
Reménykedjünk, hogy nem kelti fel más érdeklõdését addig a téma :)
offtopic
Petrapetrus 2014 máj. 28. - 09:48:51
(2214/3431)
Megvan a könyvtárban, a gyûjtemény részét képezi, csak az a kérdéses, hogy mire odaérek, bent lesz-e még. :) Jelenleg bent van, nem vitte még ki senki, most néztem meg. Talán jövõ hét végéig sem vetnek rá szemet... :D Nyilván elõ lehet jegyeztetni olyankor, de én nem nagyon szoktam. :)
10/10
SecretKismet 2014 máj. 28. - 08:27:35 10/10
(2213/3431)
Ha nagyobb könyvtárba mész, ott meg kell, hogy legyen. Ritkán járok könyvtárba, de mikor voltam utoljára egy példány pont a szemem elé került :D

OFF

Én is németet tanultam általánosban. Az volt a vicces, hogy az angollal meg csak magamtól kezdtem el foglalkozni. De nem úgy, hogy meg akartam tanulni. Csak kizárólag angol nyelvû zenéket hallgattam, meg néztem sok filmet angolul, és ha érdekelt egy szó vagy kifejezés utánanéztem...és észre se vettem, hogy rámragadt a nyelv. Középsuliban aztán 2. nyelvként az angolt tanultam, így a nyelvtani dolgok is a helyükre kerültek. Az osztályomban én voltam a legjobb angolos, mert szinte a nyelvtanon kívül újat nem tudtak nekem mutatni :D Szerencsére jó a nyelvérzékem. A némettel meg úgy vagyok, hogy megértem, de válaszolni nehézkes :D Pedig azt sokáig tanultam. Spanyolból is tudok egy nagyon keveset, szintén ami rámragadt :D De azt nem nevezném tudásnak. Amit nagyon szeretnék megtanulni rendesen az a spanyol és a török :D
offtopic
Petrapetrus 2014 máj. 28. - 07:32:17
(2212/3431)
OFF

Én sem voltam még Törökországban. Annyira nem is vonz, bár van néhány dolog, ami mégis kifejezetten érdekelne. Én egyébként Angliával vagyok így. Pontosabban Londonnal. 6. éve járok vissza, s ugyanúgy törzsszállodám van. :) Célul tûztem ki, hogy "A-tól Z-ig" felfedezem a várost. Rengeteg mindent láttam már, de még mindig annyi dolog ott van... Szerintem több mindent láttam a városból turistaként, mint sokan azok közül, akik kint élnek. :D
offtopic
Petrapetrus 2014 máj. 28. - 07:27:41
(2211/3431)
OFF

Amikor írtad, rákerestem a könyvre. Vaterán megvehetõ, azt hiszem két példány volt belõle. Minden más könyves felületen elõjegyezhetõ csupán, ami korántsem garancia arra, hogy meg is tudják szerezni. Eddig akárhányszor elõjegyeztettem valamit, egyiket sem sikerült megszerezniük. De majd ha megyek a könyvtárba, megnézem, bent van-e. Talán jövõ hét második felében valamikor lesz idõm bemenni. Amúgy is van pár könyv, amit ki szeretnék hozni. :)

Szerencsés vagy, nekem sajnos az angol egyelõre meglehetõsen instabil. Németes voltam mindig is, középsuliban meg finnt kellett tanulnom második nyelvnek... Most meg, hogy a diplomához két középfokú kell, nyilván az angol lenne a legkézenfekvõbb. Sokat nézek/olvasok angol nyelven, s sokszor nagyon korrektül értem a dolgokat, de nyelvtanilag totális káosz van a fejemben. Én nyelvi antitálentum vagyok, ami azt jelenti, hogy igénylem, hogy valaki JÓ ALAPOSAN elmagyarázza a nyelvtant. :(

A török nekem is egészen megtetszett, mint nyelv. Egyszer jó lenne megtanulni, de a listámon, mint láthattad, elõnyt élvez az angol. Utána meg a spanyol... Mindegyikhez van közöm, több-kevesebb tudásom mindegyikbõl van, de szeretném õket rendesen is megtanulni. :)
offtopic
Petrapetrus 2014 máj. 28. - 07:19:44
(2210/3431)
Aranyos ez a sztori. :)

Hát igen, nekünk tényleg egyszerû a kiejtés. [De csak ha tudjuk, hogy melyik hangot hogyan kell ejteni. Például az "s" meg az "º" nem ugyanaz. Elõbbi "sz", utóbbi az "s". :) ] A nyelvtanról nem tudok nyilatkozni, mert abba egyáltalán nem mélyültem bele. Ha török szöveget akarok értelmezni, akkor nekem a Google Translate marad. Ami, csak hogy "örüljek", a töröknél kifejezetten rémes. Nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem érthetõ lesz a végeredmény. És a "segíts magadon, Isten is megsegít" sem segít, mert hiába nézek rá a zavaros részekre eredeti nyelven, tulajdonképpen egy mukkot sem értek. A Guglis fordító hasznos találmány, ha az embernek van némi köze adott nyelvhez, akkor is képes értelmezni a szöveget, ha a végeredmény zûrzavaros. :) így viszont... :)
Acbar sah 2014 máj. 27. - 21:18:11
(2209/3431)
Ne hagyd ki!

én 12 éve járok oda,már törzsszállodám is van.

Nagyon kedves emberek,s azon kevés helyek egyike ahol tényleg kedvelik a
,, legnyugatibb török törzs népét ,, ez vagyunk mi, Malarisztan.
10/10
SecretKismet 2014 máj. 27. - 20:18:14 10/10
(2208/3431)
Pár szót és kifejezést tudok, amit magamtól összegyûjtögettem innen-onnan. Egyszer tervezem, hogy megtanulom a nyelvet. Még Törökországban sem voltam sajnos. De ami késik, nem múlik ;)
10/10
SecretKismet 2014 máj. 27. - 20:14:19 10/10 Előzmény Petrapetrus
(2207/3431)
Akkor én is belinkelem, ami nekem van meg: http://www.libri.hu/konyv/john_freely.a-szultanok-maganelete.html
Ezt be lehet szerezni magyarul is, és nem csak Szulejmánról szól, hanem végig követi az összes szultán életét és a birodalom létrejöttét is. Lehet majd késõbb megpróbálkozok én is angol nyelvû könyvekkel, nekem nem okoz gondot az angol nyelv. Már ha nem túl tudományos :) A te linkednél az alul megjelenõ Ibrahim Pasás könyv is érdekes lehet.
Acbar sah 2014 máj. 27. - 19:50:41 Előzmény Petrapetrus
(2206/3431)
A török nagyon könnyen tanulható,fõleg nekünk,mert mi is türk eredetû nép vagyunk.

mikor elõször voltam Törökországban akkor voltak bronzermesek a vb-n
s azzal szivatták a turistákat (Igaz koktél ellenében) hogy olvassa már fel a csapat összeállítását.

A német és angol vendégek sárgultak az irigységtõl,mert nekem nem okozott gondot Rüstü (kapus) Hakan Sükür vagy Ümit Davala kiejtése,Balta még úgy sem. De becserélték a koktél nyereményt rakira.

Az európai nyelvek jó részében nincs õ vagy û betû ami türk örökségünk.
hét (+3) törzsünkbõl csak kettõ szabir, a Nyék és a Megyer,a többi török .
Acbar sah 2014 máj. 27. - 19:50:25 Előzmény Petrapetrus
(2205/3431)
A török nagyon könnyen tanulható,fõleg nekünk,mert mi is türk eredetû nép vagyunk.

s azzal szivatták a turistákat (Igaz koktél ellenében) hogy olvassa már fel a csapat összeállítását.

A német és angol vendégek sárgultak az irigységtõl,mert nekem nem okozott gondot Rüstü (kapus) Hakan Sükür vagy Ümit Davala kiejtése,Balta még úgy sem. De becserélték a koktél nyereményt rakira.

Acbar sah 2014 máj. 27. - 19:50:01
(2204/3431)
Ha egyszer rájövók miért küldi el kétszer,rögtön iszom egy rakit.
Acbar sah 2014 máj. 27. - 19:49:37
(2203/3431)
Ha egyszer rájövók miért küldi el kétszer,rögtön iszom egy rakit.
Acbar sah 2014 máj. 27. - 19:48:14 Előzmény Petrapetrus
(2202/3431)

Acbar sah 2014 máj. 27. - 19:47:45 Előzmény Petrapetrus
(2201/3431)

offtopic
Petrapetrus 2014 máj. 27. - 13:45:05
(2200/3431)
Nekem ez a könyv van meg [ http://www.amazon.com/Suleiman-Magnificent-Andre-Clot/dp/0863564984 ], ami egész jó. Legalábbis amennyit eddig beleolvastam és amit eddig tudtam vele haladni. Sajnos az angolt még csak tanulom, és egy ilyen hosszabb lélegzetvételû munka nem megy túl hamar. Eredetileg egy másik könyvet akartam megvenni, de az beszerezhetetlen emberi áron. Külön rendelésre elérhetõ, de 40 angol fontot kóstál...

Plusz majdnem beleestem egy csapdába. Van egy könyv angolul Hürrem és Szulejmán kapcsolatáról, amit majdnem megvettem. Elolvastam a könyv kritikáit és kiderült, hogy csak fikció. Pedig megörültem a könyv láttán... :D
10/10
SecretKismet 2014 máj. 27. - 13:35:42 10/10
(2199/3431)
Én eddig egy könyvet olvastam, ami átfogóan foglalkozik az oszmánokkal, a "Freely John-A szultánok magánélete" címût. tetszett, mert hozzáértõ emberek dolgoztak rajta, és látszik, hogy utánanéztek a témának. Bemutatták az elejétõl a végéig az oszmán szultánok életét, uralkodását. Mellé még én is pár tanulmányt olvastam, amit interneten találtam + a Rubicon Szulejmános része is jó volt. Pontosan, az a baj, hogy nagyon kevés írásos emlék maradt fenn abból az idõbõl, és nem is lehetünk biztosak benne, hogy ami van, az teljesen hiteles. És általában magyar és angol nyelven is ritkán érhetõek el ilyen írások. Törökül meg sajnos nem értek... :)
Lillith Morgan 2014 máj. 27. - 12:05:37
(2198/3431)
Abdullah-ot is beletehették volna. Igaz. Érdekes lett volna látni, hogy Hürremet ez mennyire változtatta volna meg.
Én mindig úgy tudtam, hogy Raziye Szultána elég sokáig élt. A másik fia, Sehzade Ahmed halt meg korán. Egyébként akár még õt is beletehették volna. Én nem bántam volna, ha kicsit elhúzzák Hürrem "gyõzelmét".
Mondjuk a valóságban végül Mahidevrant eleve számûzte a szultán, miután egyszer rátámadt Hürremre és megtépte. Itt ez is másképp van bemutatva.

És igen, vitathatatlanul Mihrimah volt a szultán legnagyobb kincse. Nem véletlenül lett õ a "fõnök" a háremben az anyja halála után. Olvastam egy török nyelvû tanulmányt, ami szerint késõbb még Nurbanunak is muszáj volt várnia, mert még Szelim mellett is fontosabb szerepet töltött be a nõvére, mint õ.

És igen, mindennek jó sok alternatívája van. Én szívesen foglalkozom ezzel a korszakkal, csak sajnos nagyon kevés a hiteles anyag, forrás, amit meg lehet találni. Sokan a különféle legendákat veszik alapul, hiszik el. A sorozatban is többször jelennek meg ilyen "mesés elemek". Amik az évszázadok során már beszivárogtak a köztudatba.
offtopic
Petrapetrus 2014 máj. 27. - 11:45:17
(2197/3431)
Én is, ha találtam valamit, akkor elolvastam, mert hajtott a kíváncsiság, ettõl függetlenül bizonyos források kivételével semmit nem vettem készpénznek. Egyik olyan vagyok, aki inkább utánanéz még pár egyéb nyelven is a forrásoknak. Amúgy a Rubicon jó, magam is gyakran fellapozom. Ilyen még a BBC History, ha már magazin... :)
Ez a szakterület elég speciális, gondolom ezért vannak kevesen, akik ezzel foglalkoznak. Nem hátrány például - nagyon nem - ha az ember tud törökül. De hát nálunk nem a legnépszerûbb idegen nyelv... :) (mondjuk a sorozat hatására többen is elkezdtek vele foglalkozni, tanulgatni) Plusz mivel az általános, illetve középiskolában sem mélyednek bele a tananyagok, sem pedig a tanárok ebbe a korszakba, nehéz kedvet csinálni ahhoz, hogy valaki elmenjen turkológusnak. :) Amúgy tényleg furcsa, hogy ennyire mellõzzük az oszmánokat, holott pont õk azok a néhány "népség" közül, akikhez meglehetõsen sok közünk volt. :)
10/10
SecretKismet 2014 máj. 27. - 09:13:02 10/10
(2196/3431)
Én ezért olvastam sok helyrõl sokmindent errõl a korról, volt ami átfogóbb volt, de volt ami meg teljesen ellentmond a többinek. Egyszer egy történelemtanárral is beszéltem errõl, õ is megerõsített benne, hogy nagyon kevés történész van az országban, aki ezzel a korszakkal foglalkozik, és az "átlag" történelemtanárok is alig tudnak valamit róla. Õ maga is csak az alapokat tudta a korból, pedig nem kis ember (Rubiconban is szokott publikálni). Ahogy mondtam, ez a korszak, meg úgy az egész keleti történelem mintha kimaradna nálunk az oktatásból. Mintha nem is létezne. Emlékszem, anno középiskolában azt mondta nekünk a töritanárunk, hogy "Szulejmán megölette az összes gyermekét, hogy Szelim fiának biztosítsa a trónt". Holott tudjuk, hogy nem az összes gyermekét ölette meg, csak kettõt. Sajnos ezzel a mondattal az interneten is találkoztam már...
Petrapetrus 2014 máj. 27. - 07:42:56
(2195/3431)
Nem tudom, melyik valószínûbb, úgy tudtam, hogy kb. egyforma esélye van mindkettõnek, csak az egyiket többet emlegetik. Talán mert egyszerûbb, mint "végigvezetni a családfát"..? :D A történészek szinte mindenrõl vitatkoznak és szinte nincs olyan téma, aminek ne lenne legalább 2-3 alternatívája. Csak hogy ne menjünk olyan messzire: ilyen a mohácsi csata is. :)

Szulejmán gyerekeinek száma azért is kérdéses, mert már akkor voltak "nõügyei" és gyermekei, amikor még nem volt olyan jelentõs személyiség, vagyis nem tudták, hogy õ lesz a szultán. Meg tulajdonképpen valószínûleg "mind" meg is halt. Ahogy Gülfem gyermekei is.

Raziyét anno valamikor a topik indulása elején emlegettük. Akkor még nem lehetett tudni, hogy Nazenin lányaként hozzák be a sorozatba, csak egyszerûen úgy tûnt, kimaradt. Én is örültem volna, ha megtartják az eredeti események szerint és Mahidevran hozza világra. Magam is úgy vélem, Mihrimah és Raziye "kettõse" érdekes lehetõségeket hordozhatott volna magában. Az, hogy Raziye meddig élt, szintén kicsit kérdõjeles. Annak idején, amikor még nem került elõ a sorozatban, s utánanéztem a születési adatainak, emlékeim szerint mintha szerényebb kort ért volna meg, mint ami mostanában szerepel. Aztán nem tudom... Mindenesetre Raziye nem volt igazán Szulejmán szíve csücske, ha lehet így fogalmazni. Mihrimah volt számára a legnagyobb kincse. :)

Ami azt illeti, én beleraktam volna a sorozatba Abdullahot is. Legalább õt. "Sok vizet nem zavart volna" egy újabb terhesség. Hürrem szenvedett volna tõle, de ahogy írtátok, ez is hozzá tartozott.

A török részek tartalmát követem, illetve bele-bele nézek, de hogy végig nézzem az epizódokat, nincs idõm. A 70. részig megvannak az epizódok DVD minõségben, utána online szoktam nézelõdni. A sorozat hivatalos oldalára sok érdekességet feltesznek, azt szoktam nézegetni.

Ami a történelmi hitelességet illeti úgy általában: a könyvek és cikkek sem tökéletesek 1-2 kivételtõl eltekintve. Nincs egy igazán hiteles, átfogó munka errõl a korszakról, illetve I. Szulejmán életérõl. Legalábbis magyarul. Ami van, az vagy régi és elavult, kissé 'bulváros' vagy ponyvás. :(
Acbar sah 2014 máj. 26. - 22:13:37
(2194/3431)
Hollywoodban nem A hitelesség a fontos,hanem a látvány s a film ,, eladása,,

lásd Trója

gondolod az amerikai, ,pamlagkrumpli,, Mr. Smith megért valamit a végvári harcokból vagy az oszmán birodalom felemelkedésébõl,amikor Buda várát nem tudja megtalálni a térképen sõt Magyarországot sem.
Acbar sah 2014 máj. 26. - 22:13:22
(2193/3431)
Hollywoodban nem A hitelesség a fontos,hanem a látvány s a film ,, eladása,,

lásd Trója

gondolod az amerikai, ,pamlagkrumpli,, Mr. Smith megért valamit a végvári harcokból vagy az oszmán birodalom felemelkedésébõl,amikor Buda várát nem tudja megtalálni a térképen sõt Magyarországot sem.
10/10
SecretKismet 2014 máj. 26. - 20:41:12 10/10
(2192/3431)
Lehetséges, mert nem sok esély van rá, hogy ebbõl lesz valami :D de sose lehet tudni ;) Ha mégis lesz akkor maximum egy olyasmit tudnék elképzelni, mint a 300. Történelmi hitelesség-szomjunkat pedig valószínû, hogy továbbra is könyvekkel és cikkekkel kell csillapítanunk :D
Lillith Morgan 2014 máj. 26. - 20:21:16
(2191/3431)
Igen, ezek miatt néztem én is furcsán. De az biztos, hogy a történelmi hûség iránti igényemet nem elégítené ki.
Aztán lehet, hogy csak valami buta pletyka volt :D
10/10
SecretKismet 2014 máj. 26. - 20:08:52 10/10
(2190/3431)
Hollywoodi Szulejmán film? :D Az érdekes lenne. Nem tudom, mennyire érné meg amerikai gyártóknak ilyen filmet piacra dobni. Ha mégis megteszik, akkor biztos, hogy fel lesz turbózva, és nem a történelmi hitelességen lesz a hangsúly, hanem a látványon. Akkor már persze felruháznák a fõhõst mindenféle szuper képességekkel is, ahogy szokás. :D Meg azért is lenne érdekes, ha egy ilyen filmet csinálnának, mert ugye Nyugaton alig tanulunk valamit errõl a korszakról. A legtöbb ember teljesen összemossa a török kultúrát az arabbal. De kíváncsian várom, ha tényleg lesz ilyen ;)
Lillith Morgan 2014 máj. 26. - 19:17:16
(2189/3431)
SPOILER

Igen, Musztafa temetése után elviszik a kisfiút, mondván a szultán parancsa. Többet nem is látjuk, csak beszélnek róla, hogy megölték. Szerencsétlen Mihrünnisza Szultána meg is öli magát.

SPOILER VÉGE

Igen, én is nagyon örülnék végre egy történelmileg hiteles filmnek errõl a korszakról. Hallottam, hogy elvileg lesz (vagy legalábbis mintha terveztek volna, már nem tudom hol olvastam/mennyire hiteles volt a forrás) valami Hollywoodi Szulejmán film, de erõsen félek tõle, hogy az is el lesz kormányozva (ha lesz) nem megfelelõ irányba.
10/10
SecretKismet 2014 máj. 26. - 19:08:13 10/10
(2188/3431)
Én is törökül nézem, aztán szerdánként magyarul is újra. *SPOILER* Ki lesz végezve Musztafa fia? Ezt még nem tudtam, odáig még nem jutottam el a török részekben. Akkor legalább ennyit megtartottak a valóságból. *SPOILER* Egyszer csinálhatnának egy történelmileg hiteles filmet vagy sorozatot is errõl a korszakról. Sokat olvastam róla, de nem lenne rossz filmen is látni. Amúgy az is érdekes, hogy a magyar részekbõl a durvább jeleneteket mindig lerövidítik, vagy teljesen kivágják. Ezt már végképp nem értem miért kell. Úgyis késõ este adják a sorozatot. És ebben azért annyira véres jelenetek nincsenek, más filmekben meg simán leadják az eléggé morbid pillanatokat is.
Acbar sah 2014 máj. 26. - 18:58:38
(2187/3431)
Acbar sah 2014 máj. 26. - 18:58:19
(2186/3431)
Lillith Morgan 2014 máj. 26. - 18:13:33
(2185/3431)
SPOILER

Musztafa kisfia itt is ki lesz végeztetve. Konkrétan mondjuk nem mutatják. Nem tudom te a magyar részeket követed-e, vagy eredetiben.
Igen, elég nagy ferdítések vannak benne. Tényleg durva a gyerekgyilkosság, de abban a korban ez alap volt. Késõbbi szultánoknál volt, hogy az anya kezébõl vették el az újszülöttet és végezték ki. Értem én, hogy ez elsõsorban szappanopera, de azért elég érdekes szituációkat passzoltak el így.
10/10
SecretKismet 2014 máj. 26. - 18:05:33 10/10
(2184/3431)
Szerintem is benne lehetett volna Mahidevran lánya, még új bonyodalmakat is tudtak volna kreálni köze és Mihrimah közt, ahogy mondtad. De ha már itt tartunk, én azt is érdekesnek találom, hogy Ibrahim Pasának elvileg a valóságban két lánya volt, *SPOILER KÖVETKEZIK* a filmben pedig egy fia és egy lánya lesz Hatice-tól és mégegy lánya Nigartól. Ezek azért elég nagy ferdítések, és nem is értem, hogy miért kellett ennyire elrugaszkodni a valóságtól. Ha indokolt, annak érdekében hogy izgalmasabb legyen a történet még megértem, de ilyen esetekben nem tudom, miért kellett. Valahol úgy olvastam, hogy valószínû, hogy Ibrahim kivégzése után a gyermekei is erre a sorsra jutottak, de a sorozatból kihagyják ezeket a részeket. Ugyan ezt olvastam Musztafa fiáról is, az apja után õt is kivégezték elvileg a valóságban. Bár mondjuk az utóbbiak kihagyását megértem, nem akartak gyermekgyilkosságokat mutatni. Bár ha azt nézzük, ez sajnos ahhoz a korszakhoz hozzátartozott. *SPOILER VÉGE* Én is szeretek tisztában lenni a történelmi háttérrel, érdekes ez a korszak. Azt sajnálom, hogy nem sok festmény maradt fenn a karakterekrõl, érdekes lenne látni, hogy milyenek voltak a valóságban.
Lillith Morgan 2014 máj. 26. - 16:34:51
(2183/3431)
Hm... én úgy tudtam, ez a "valószínûbb" elmélet. De az igazság már sosem derül ki. Sajnos a hárem nagyon zárt világ volt. Sok mindenrõl vitatkoznak mind a mai napig a történészek. Arról sincs biztos adat, hogy tulajdonképpen hány gyereke volt a szultánnak.

Egyébként ha már a történelemnél tartunk... Én sajnálom, hogy Mahidevran lánya nem kapott szerepet. (Jó, igazából nem hagyták ki Raziye szultánát, csak jóval elcsúsztatták a születése dátumát és másik anyát kapott.) Szerintem érdekes lett volna látni, hogy egy nagyjából egykorú Mihrimah és Raziye mit kezdtek volna egymással. Mennyire folytatták volna anyáik háborúját? Ezt én hibának érzem. Fõleg, hogy Raziye elég sokáig ért. Az még érthetõbb, hogy a gyermekkorban meghalt hercegek kimaradtak.

Persze ha nem így történik, akkor Mahidevran is késõbb kezdett volna csak szenvedni, hogy a szultán hozzá sem ér.

Töri szakosként mindig megakad a szemem az ilyen apróságokon. Azért sajnálom, hogy nekem nemsokára vége a sorozatnak. Nem törökül kellett volna elkezdenem nézni. xD
10/10
SecretKismet 2014 máj. 26. - 14:42:44 10/10
(2182/3431)
Nem tudom, nekem pont az ilyen nõk a csinosak :) mert természetes szépség,egyszerû, mégis nagyszerû.
Petrapetrus 2014 máj. 26. - 13:52:10
(2180/3431)
Vagy nem. Úgy tudom, több teória is van, honnan származott Ayºe Hafsa. Az egyik szerint valóban egy krími kán (Mengli Giray) gyermeke volt, de van/volt egy másik népszerû verzió is a hölgyet és 'eredetét' illetõen. Én meg erre nem emlékszem már pontosan. Valami nagyon zûrzavaros családi szálakat hoztak elõ, hogy ki-kinek a kije volt... :D
Lillith Morgan 2014 máj. 26. - 13:00:10
(2179/3431)
Egy krími kán leányaként született. Fejbõl most nem emlékszem melyiké.
2/10
napraforgó 2014 máj. 26. - 12:44:03 2/10
(2178/3431)
Csak azért vicceltem, mert négyszer küldted el ugyanazt....
abisztriczky 2014 máj. 26. - 12:35:52 Előzmény napraforgó
(2177/3431)
Egy fórumozó egy jóval korábbi hozzászólásban fölrakott egy képet a "civil" Nigarról. Én nõ vagyok, de szerintem is szép nõ a civil életben is!
zsazsa777 2014 máj. 26. - 08:28:32
(2176/3431)
Hí! Kérek szépen 1 infót?! A szultán anyja milyen mélységekbõl lett az, ami? Tudom, hogy ukrán, de õ is ágyas volt? Amennyiben igen, akkor elfelejtette, hogy honnan jött?
Acbar sah 2014 máj. 25. - 20:24:58
(2175/3431)
Semmi gond.

napraforgó

igaz,tetszik.
Nem azért mert csinos,vannak szebb nõk is a sorozatban,
hanem mert nagyon erotikus,és vonzó !

Nagy különbség!
4/10
Érsekvári 2014 máj. 25. - 18:41:01 4/10
(2174/3431)
Most már így érthetõ miért történik , bocsi a megjegyzésért !
2/10
napraforgó 2014 máj. 25. - 14:51:35 2/10
(2173/3431)
Látom, nagyon rácuppantál Nigárra... Csinos, csinos, na de ennyire?
Acbar sah 2014 máj. 25. - 14:47:48
(2172/3431)
Jogos,de egy vacak telefonról fórumozok,s eléggé nehézkes elküldeni!
Acbar sah 2014 máj. 25. - 14:47:29
(2171/3431)
Jogos,de egy vacak telefonról fórumozok,s eléggé nehézkes elküldeni!
4/10
Érsekvári 2014 máj. 24. - 19:56:36 4/10
(2170/3431)
Nem feltétlenül kell 4 x elküldeni a véleményt , megértjük 1x is...!!
Acbar sah 2014 máj. 24. - 19:53:06
(2169/3431)
Nálam is !

olyan rész nem lesz, hogy Nigart El adják rabszolgának ?

Megvenném!

Bár lehet a nejem nem dijazná!
Acbar sah 2014 máj. 24. - 19:51:06
(2168/3431)
Nálam is !

Megvenném!

Acbar sah 2014 máj. 24. - 19:50:49
(2167/3431)
Nálam is !

Megvenném!

Acbar sah 2014 máj. 24. - 19:50:26
(2166/3431)
Nálam is !

Megvenném!

10/10
SecretKismet 2014 máj. 24. - 12:42:53 10/10 Előzmény Acbar sah
(2165/3431)
Nincs mit :) Szép nõ, de nálam még mindig Nigar a favorit.
Acbar sah 2014 máj. 22. - 18:10:05
(2164/3431)
Köszönöm!

fogyasztható !
Acbar sah 2014 máj. 22. - 18:01:42
(2163/3431)
Köszönöm!

fogyasztható !
malvinkicska 2014 máj. 22. - 16:19:38
(2162/3431)
Timi21 a83-84-es együtt olvasható az elõzetesben.
timi21 2014 máj. 22. - 16:10:22
(2161/3431)
Nem tudom, hogy ti eltudjátok-e olvasni a 84 rész tartalmát, de nekem nem jön be!
10/10
Arjan 2014 máj. 22. - 13:14:08 10/10
(2160/3431)
Abban az idõben még a testvéreket is megöltek, hogy ezáltal csak egy szultán vagy király jelölt legyen. Borzalmak mindig is lesznek, jelen korban is sok brutális eset van...sajnos...
10/10
Arjan 2014 máj. 22. - 13:11:16 10/10
(2159/3431)
Ezek a képek elég rémesek. Szegény Hürrem arcán látszik az igazi szenvedés, megviseltség. Remélem én is, hogy lesz 3.-ik évad és nem csak ezeket a képeket látjuk majd.
malvinkicska 2014 máj. 22. - 11:03:42
(2158/3431)
Úgy látszik nem lehetett ott könnyû az élet, sokan figyeltek kivel mi történik az emberi gyarlóság határtalan mindig voltak, lesznek besúgók, évszázadok óta , nemre rangra tekintet nélkül. A hatalom nagy úr sok embernek eszét veszi.
2/10
napraforgó 2014 máj. 22. - 07:54:04 2/10
(2157/3431)
Én mindenesetre csodálkozom, hogy a szultán nagyasszony nem firtatta, hogyan is került Leo naplója Hürremhez? Furcsa, hogy Dazse még mindig a bizalmasa. Rá kellett volna jönnie, hogy ez a nõ árulta el.

Most megint Dazse lép Hürrem megmentése érdekében, mint ahogy már korábban is figyelmeztette a nõt, legyen óvatos. Na persze, hiába óvatos az ember, ha fegyveres gyilkosokat küldenek ellene....

Nagyon szolídan ábrázolják a hárem életét, pedig az, úgy néz ki, igazi viperafészek volt, ahol mindenki harcolt mindenki ellen...
Petrapetrus 2014 máj. 22. - 07:45:53
(2156/3431)
A múltkori spoileres megjegyzésem bakija miatt elnézést kérek. (ami arra vonatkozott, hogy Hürrem rendszeresen visszajár a Topkapıba, látni a fiúkat. Én úgy értelmeztem, hogy nem ez a megtámadós volt az elsõ eset. :) De a többi stimmelt. :D

Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy az RTL klub tényleg megvásárolta-e a sorozat 3. évadát. Ha már így felhoztátok... Nem követem a nézettségi adatokat, de gondolom akkor nem lehet annyira botrányos a helyzet, ami a nézõk számát illeti... Tény, ami tény, ha nem kezdenék ennyire késõn, biztosan többen néznék. De hát mint tudjuk, mindig a saját gyártású mûsor élvezi az elõnyt, abba fektettek több pénzt és energiát... Csak kár, hogy a produkciók minõségén ez nem látszik... :/ Tegnap megint sikeresen kénytelen voltam végigszenvedni az Éjjel-nappal Dugapest utolsó 3-4 percét. Hát nekem már ez is sok(k). Nagyobb mennyiségben szerintem súlyosan egészségkárosító hatású. :D

Van itt pár spoileres kép a sorozatból, csak az nézze meg, akit érdekel... Csak hogy ne offoljak már ennyit... :)

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/s720x720/16173_516008798423343_1794048828_n.jpg
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/546396_491351647555725_510102880_n.jpg
http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/530702_506925009331722_838759993_n.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-sUGMexxcIQI/Um19jW3JmKI/AAAAAAAABEI/QReRjSoQqxE/s1600/60105_512128698816634_322547195_n.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-2eS5lbxZPZU/Um19N5loiNI/AAAAAAAABEA/Rrkcoy4GTXw/s1600/522357_512120445484126_1149397165_n.jpg

És végül :D : http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/68296_500219580002265_111119700_n.jpg
Petrapetrus 2014 máj. 22. - 07:34:40
(2155/3431)
Amúgy ti tudtok valamit? Úgy értem, felhoztátok Firuzét... Az RTL megvette a 3. évadot is ezek szerint, vagy csak reménykedtek? :D
Petrapetrus 2014 máj. 22. - 07:32:02
(2154/3431)
De miért? Mert ferdít (is)? Nem tudom, szerintem inkább ferdítsen egy picit és keltse fel az érdeklõdést a korszak iránt, semmint maradjon érdektelen az ember a történelem iránt. Én például ki nem állhattam ezt a korszakot a suliban, az oszmánok kifejezetten untattak. (meg úgy általában véve a magyar történelem nagyobbik fele) Annyi szó meg nem esett róluk, hogy felkeltse az érdeklõdésemet. Hanem mindig inkább csak hozzánk viszonyítva kerültek elõ, akkor is sokszor úgy, hogy milyen csúnya, gonosz népség. Ami persze részben igaz, de mint tudjuk, semmi sem fekete vagy fehér...

Azt viszont én is nehezményezem a sorozattal kapcsolatban, hogy kevés benne a politika, a taktikázás, a csata, illetve az arra való felkészülés, az elõzményei, stb. Ami van, az is sokszor gagyi, amit nyilván be kell tudni annak, hogy a sorozat elsõsorban szórakoztatni akar, s erre a szerelmi, érzelmi szál alkalmasabb a népesség nagyobb körében. Szó se róla, magam is élvezem a korszak hétköznapjait, a valós alapokon nyugvó intrikákat és Hürrem, illetve Szulejmán különleges kapcsolatát, szerelmét, de tényleg nem bántam volna, ha több figyelem fordítódik a "másik oldal felé" is.
Petrapetrus 2014 máj. 22. - 07:24:40
(2153/3431)
Hát kinek mi. Szerintem egy átlagos, helyes csajszi. Semmi extra. :)
Petrapetrus 2014 máj. 22. - 07:23:18
(2152/3431)
SPOILER

Hozzá bizony. Bár a nászéjszakáját Ibrahimmal tölti... Õ is és a paºa is csalja a házastársát. Nigar ugye terhes lesz Ibrahimtól... Hatice mikor ezt megtudja, nagyon dühös lesz, nem is hagyja annyiban... Nigar és Nasuh pedig úgy rémlik, egy idõ után majd elválnak. Mindenesetre mindegyikük szenvedni fog, nem is kicsit. Sajnálom mindkettõt, mert nagyon szimpatikus karakterek, megérdemelnék, hogy boldogok legyenek, de sajnos nem így lesz...

http://sivridilli.com/Images/haberler/13717_xC8Fs_Nigar-Kalfanin-kinasini-Suzan-Kardes-yakti.jpg
http://www.tvaktuel.com/wp-content/uploads/2014/03/C1F_nigar-kalfa-matrakci.jpg
http://d.haberform.com/news/69674.jpg

SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2014 máj. 22. - 07:16:30 2/10
(2151/3431)
Ibrahim milyen lelkesen segédkezik a Hürrem elleni merényletben....
Dazse, úgy tûnik gazdát vált.
10/10
kazsagx 2014 máj. 22. - 00:10:53 10/10
(2150/3431)
Szerintem igen, muszáj lesz neki,bár tuti boldogtalan egy házasság lesz ez... pedig mindkettejüket bírom a sorozatban! :)
10/10
kazsagx 2014 máj. 22. - 00:09:41 10/10
(2149/3431)
Igazából engem sem a történelmi része érdekel... :) Ez az egy sorozat amit tudok értékelni a Retek klubbon :D
9/10
Franyó Krisztina 2014 máj. 22. - 00:06:45 9/10
(2148/3431)
Vajon mi lesz Nigárral???? Hozzá megy a matrakoshoz?
9/10
Franyó Krisztina 2014 máj. 22. - 00:04:31 9/10
(2147/3431)
Én is nézném vég nélkül.... :-) Van egy történelem szakos tanár ismerõsöm, hát az olyan ideges ettõl a filmtõl. hogy csalánkiütést kap tõle... :-D állandóan le akar beszélni arról, hogy nézzem, de engem nem érdekel, végre nem a csatákat kell nézni, hanem az udvar mindennapi élete, az akkori szokások, öltözetek, intrikák kerülnek az ember elé, amit mindig is hiányoltam...
Lillith Morgan 2014 máj. 21. - 23:34:49
(2146/3431)
SPOILER

Enged. Tényleg komoly riválisa lesz Hürremnek.
10/10
kazsagx 2014 máj. 21. - 23:20:38 10/10
(2145/3431)
Szegény Nigár...rendesen sajnálom! Lehetnének már dupla részek,elnézném reggelig! :)
9/10
filmimádóó 2014 máj. 21. - 23:17:57 9/10
(2144/3431)
Szerencséje volt Hürremnek, hogy Daye asszony utána küldetett õröket...
Lillith Morgan 2014 máj. 21. - 23:05:18
(2143/3431)
SPOILER

Nem akarja megölni. Tényleg szereti majd a szultánt és komolyan versenyeznek Hürremmel. Csak hát kiderül a származása...
Lillith Morgan 2014 máj. 21. - 23:04:01
(2142/3431)
Utána.
10/10
SecretKismet 2014 máj. 21. - 20:56:55 10/10
(2141/3431)
Itt egy kép róla ;)
Acbar sah 2014 máj. 21. - 20:39:11
(2140/3431)
Esetleg egy fotó?
Én is szeretném csodálni a szépségét!
10/10
SecretKismet 2014 máj. 21. - 17:36:28 10/10
(2139/3431)
Akkor elõbb fogják kezdeni, mert a Barátok közt is szünetel majd. Ha jól emlékszem tavaly is egy órával elõbb kezdõdött, mikor nyáron dupla részek voltak, és 11 után lett vége.
abisztriczky 2014 máj. 21. - 17:00:03
(2138/3431)
***SPOILER***
Akkor azért akar "közel" kerülni Szulejmánhoz, hogy megölje, mint korábban Viktória?
***SPOILER***
timi21 2014 máj. 21. - 16:42:58
(2137/3431)
Kezdhetnék kicsit elõbb is a Szulejmánt, mert így is, 23:15 körül van vége! Mi lesz ha dupla epizód lesz? Akkor úgy éjfélig, ha nem tovább tart majd!
malvinkicska 2014 máj. 21. - 16:36:30
(2136/3431)
Cansu Dere egy nagyon szép és tehetséges színésznõ, nagyot alakított az Ezelben, legalább a késõbbi részekben lesz egy igazi nõi szépség.
Petrapetrus 2014 máj. 21. - 11:35:36 Előzmény abisztriczky
(2135/3431)
Ahogy elõttem is írták SPOILER õ lesz Firuze, akit Cansu Dere alakít, s aki itthon tényleg az Ezelben tûnt fel korábban, de ha követed Halit Ergenç munkásságát, akkor láthattad például az Acı Aºk címû filmben is, ahol szintén szeretõket alakítanak. :) De visszatérve Firuzére: õ egy safavida, ergo Szulejmánék õsi ellensége. Egy kis tetoválással fog majd lebukni, de addig Hürrem tényleg sokat szenved miatta. SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2014 máj. 20. - 19:40:42 2/10
(2134/3431)
Addig még van 4-5 év.
Ayºe Hafsa Valide (1479. december 5. – 1534. március 19.) I. Szelim oszmán szultán felesége, I. Szulejmán oszmán szultán édesanyja.
Jelenleg 1529-30-ban járunk.
10/10
Arjan 2014 máj. 20. - 19:04:27 10/10
(2133/3431)
***SPOILER***
Valide mikor kap ismét szívrohamot? Akkor hal meg ügye?
***SPOILER***
10/10
Adrienn111 2014 máj. 20. - 15:49:56 10/10 Előzmény abisztriczky
(2132/3431)
A háremhölgyeket rém hidegen hagyja szerintem. Ám a Valide és Mahidrvrán tuti falnak megy majd :)
én is nagyon várom már!