Téma: Szulejmán

Petrapetrus 2013 nov. 11. - 07:43:31 Előzmény rizsa34
(1531/3431)
Hürrem eleinte hasonlóan viselkedett, jobban kiadta az érzelmeit. Ma már megtanult uralkodni magán, az érzelmein. Csak így tudott ott boldogulni. Figyelmeztették is sokszor, ha tovább folytatja ezt a viselkedést, könnyen megjárhatja. Hürrem pedig ahogy elõttem is írták, csak csak próbálja a legjobbat kihozni a helyzetébõl. Plusz ragaszkodik a bástyájához. :)
Petrapetrus 2013 nov. 11. - 07:41:07 Előzmény napraforgó
(1530/3431)
Nyilván logikusabb lett volna. Vagy a végsõ kétségbeesés vezérelte, vagy a forgatókönyvíróknak ennyire tellett. :)
10/10
sznora 2013 nov. 10. - 22:53:55 10/10
(1529/3431)
*** Spoiler kérdés ***
Az Ibrahim ettõl a méregtõl hal meg?
Ha igen mikor, ha nem, akkor mikor és mitõl?
Nem a Szuli fogja kivégezni?
2/10
napraforgó 2013 nov. 10. - 14:39:52 2/10
(1528/3431)
Beírtam a google-ba, hogy Mehmet herceg halála és elsõnek dobta ki (Az epizód c. magazinból van).
Acbar sah 2013 nov. 10. - 14:05:40
(1527/3431)
nem tudom megnyitni a linket,amit beszurtál,

én ugy tudom Esztergom ostrománál 1548? halt meg, talán pestisben? és 24? volt?
2/10
napraforgó 2013 nov. 10. - 05:25:59 2/10 Előzmény rizsa34
(1526/3431)
Hürrem már korábban is mérgezett, gondoljunk csak Gülnihál arcára, akit a szultántól kapott prémgallér miatt Hürrem annak méreggel való bekenegetésével csúfított el.
Nem volt itt senki sem ártatlan, Májdevrán ugyanolyan erõszakos lehetett, mint Hürrem, Ibrahimról nem is beszélve.
De hát ez egy ilyen kor lehetett, az érvényesült, aki erõszakosabb volt, aki át tudott taposni másokon.
2/10
napraforgó 2013 nov. 10. - 05:21:39 2/10 Előzmény rizsa34
(1525/3431)
Én szegény Musztafácskát sajnálom nagyon ---> Szegény Musztafácska már 38 éves volt, amikor kivégezték, szóval rég nem volt gyermek.
Az alábbi cikk szerint Mehmet halt meg elõbb, 22 éves korában, 10 évvel Musztafa elõtt.

http://www.facebook.com/notes/szulejmán/hürrem-tragédiája-1rész-minden-fia-meghaltepizód-magazin-2013043018szám/447139108712657
gb4400 2013 nov. 09. - 14:32:30
(1524/3431)
** SPOILER **

Nyugi!

Jön mindentudó Hürrem asszony, és megoldja a problémát. :-)
A drámai hatás kedvéért egyébként is kell egy kicsit húzni az idõt.

** SPOILER VÉGE **
rizsa34 2013 nov. 09. - 14:29:09
(1523/3431)
Amúgy én is rosszul aludtam az utolsó jelenet után, ahogy a bába kezében lóg az élettelen(nek tûnõ), véres kis test. Nyilván ez az életben csak pár másodpercig tartott, csak itt lelassítva látjuk a jelenetet. Egyébként akkoriban nem ismerték a szájon át történõ lélegeztetést, meg a szív masszírozását? Gondolom azért tartják fejjel lefelé a babát, hogy az esetleg lenyelt magzatvizet kiköhögje.
rizsa34 2013 nov. 09. - 14:22:07
(1522/3431)
"A tegnapi részben is elhangzott a spanyol szolga szájából, hogy szeret a háremben lenni, mert jó dolga van ott. Ha valaki nem volt annyira törekvõ, akkor nem kellett tartania olyan sok mindentõl. Elõbb-utóbb kiházasításra kerültek, vigyáztak rájuk, stb."
Az valószínû, hogy a janicsárképzésben beválik az effajta nevelés, de a családi életben nem biztos hogy fõnyeremény egy olyan anya, aki megtagadja a saját múltját, és ezt adja tovább a gyerekeinek is, lsd. Hürrem esete. És ezt most nem bántásból mondom, csak ez rajzolódik ki, ha megnézzük az Oszmán-ház további sorsát, nem? Tehát hogy megpróbáltak mindenkibõl oszmanlit csinálni, egy nyilván sokoldalú és igényes neveléssel, ahogy ezt a sorozatban is láthatjuk. De ha nem vesszük figyelembe az emberek gyökereit, származását és emlékeit, akkor hosszú távon kudarcra van ítélve minden átnevelés, szerintem ez a történelem tanulsága.
Úgy érzem, mintha a filmkészítõk félnének ezt a tanulságot levonni. Nem látunk sehol pityergõ, hazakívánkozó háremhölgyeket, csak az elégedetteket, mint te is említed a spanyol lányt.
És kicsit félek attól, ahogyan bemutatják Hürrem és Ibrahim harcát. Azért ezt a sorozatot kamaszlányok is nézik. Mi van, ha az jön le nekik ebbõl, hogy az érvényesüléshez bárkin keresztülgázolhatunk? (Ugyanis a sorozat alkotói szinte pozitív színben tüntetik fel azt, ahogy Hürrem bekenette a naplót méreggel Jakub effendi által.) Ehelyett azt kéne bemutatniuk, hogy Ibrahim és Hürrem élet-halál harcot vívnak, pedig mondjuk össze is foghatnának. És akkor ketten esetleg azon mesterkednének, hogy eltöröltessék a testvérgyilkosság szokását. Hiányolok mellõlük egy pozitív ellenpólust, aki az összekötõ lenne közöttük, megpróbálná õket kibékíteni, összefogásra biztatni stb. Nyilvánvalóan Szulejmán karaktere erre nem alkalmas, bár több, mint a semmi.
rizsa34 2013 nov. 09. - 14:04:33
(1521/3431)
"Hiszen Selim és Bayezid is a saját vére, nyilván próbált volna tenni annak érdekében, hogy mindkét fia élhessen. A többi gyermeke halála nem rajta múlt."
Én szegény Musztafácskát sajnálom nagyon, mikor nézem a sorozatot. Majd megszakad a szívem, hogy tudjuk milyen sors vár rá. Ezért gondoltam arra, hogyha Hürremben nincs annyi elfojtott sérülés, akkor talán azért "mesterkedett" volna a háremben kezdetektõl, hogy Musztafa trónutódlását támogatva, eltöröltesse a testvérgyilkosság szokását. Erre játszani, hogy elõször biztosítja a gyerekei számára a trónt, és aztán majd meglátjuk mi lesz -nagyon kockázatos volt. És nem is jött be neki, mert meghalt idejekorán, mint írod.
rizsa34 2013 nov. 09. - 13:55:58
(1520/3431)
"Nem játszhatta a Xéna harcos amazont,nem lehetett egyszemélyes hadsereg hogy na majd én megmutatom nektek xD Bárki más is az õ helyében megpróbál alkalmazkodni és a lehetõ legtöbbet,legjobbat kihozni az adott helyzetbõl."
Pont hogy Izabella Fortuna csinálja jól (lelki egészség szempontjából)!! Mert hisztizik, sír, kiabál, a családjára gondol, szóval KIADJA magából a fájdalmát! Ez az, amit hiányolok Hürremnél, bár tesznek rá kísérletet a sorozat készítõi, hogy bemutassák ilyen szempontból is, lsd. Leó epizódok.
2/10
napraforgó 2013 nov. 08. - 19:27:40 2/10
(1519/3431)
Úgy tûnik nem azonos paraméterek alapján minõsítünk. Ami nekem középszerû, az neked jó, és szívesen nézed. Ami neked középszerû, az nekem rossz, és ezért bele se kezdek.
De a végeredmény ugyanaz, egyikünk sem nézi. Te azért, mert nem kedveled a középszerû mûsorokat, én meg azért, mert ki nem állhatom a rosszakat.
8/10
offtopic
szivecske8987 2013 nov. 08. - 19:19:48 8/10 Előzmény napraforgó
(1518/3431)
Akkor inkabb rejtvenyt fejtek.:) Nem kotelezo azt a dobozt nezni. :D
2/10
napraforgó 2013 nov. 08. - 08:06:05 2/10
(1517/3431)
Nem lett volna célravezetõbb, ha kicsit körülnéz, mondjuk a lovagolgatás közben? ha többször is elmehet, biztos jobban körülnézhetett volna, jobban megszervezhette volna a szökését. Gritti néha fölkereste, de ha már nem is engedték oda, leveleket biztos bejuttathatott volna. A pasi mondjuk keríthetett volna neki hajót, vagy bújtathatta volna addig, amíg a hajó mi nem fut.
Annyi, de annyi lehetõség lett volna, de a buta tyúk az elsõ alkalommal meglépett a pici topánkáiban, meg a hülye kalapkájával.
Mit gondolt, meddig tud eljutni? az elsõ utcasaroknál lekapcsolták volna. Itt valami hihetetlenül ostoba némbernek mutatják be. Egy gyereknek több esze van, mint egy spanyol hercegnõnek....
Petrapetrus 2013 nov. 08. - 07:40:39
(1516/3431)
Igen, tényleg megmosolyogtató próbálkozás volt. Biztos úgy gondolta végsõ kétségbeesésében, hogy neki már amúgy is mindegy, próba cseresznye. :D

Szerintem csak a kikötõig próbált meglógni. Ha mázlija van, felveszi egy hajó. Bár ennek is kicsi lett volna a valószínûsége. :) Ha el is jut odáig, a hajósoknak gyanús lett volna és értesítik az uralkodó valamelyik emberét... :)
Petrapetrus 2013 nov. 08. - 07:35:01
(1515/3431)
Igen, ezt én is így gondolom.
2/10
napraforgó 2013 nov. 08. - 05:54:47 2/10
(1514/3431)
nem nézek meg olyanokat,amit a te szavaiddal élve közepesnek találok----> sajnos nincsenek jobbak. Nagyon, nagyon kevés az igazán jó film, sorozat pedig még ritkább. Gyakorlatilag nincs is. Szóval marad a középszerû, az, ami még élvezhetõ. Az ember látja a hibáit, de még nem zavarja annyira, hogy elkapcsoljon. Na, ez is ilyen.
2/10
napraforgó 2013 nov. 08. - 05:51:42 2/10
(1513/3431)
Hát elég idétlen jelenet volt a spanyol hercegnõ szökési kísérlete.
Mit gondolt, majd elszalad Spanyolországig? Nyomában a két testõrrel? Futott vagy 50 métert, de minek? Megkaphatta volna, hogy kísérettel lovagolgat a környéken, megfigyelhette volna mi merre van, most meg majd jól be lesz zárva, hogy többé ne csinálhasson ilyet. Eddig különleges bánásmódot kapott, most majd esetleg besorozzák a hárembe. A szultán már mindenesetre felfigyelt rá, hiába Hürrem kísérletei, hogy távol tartsa õt a többi nõktõl.
lady 83 2013 nov. 07. - 21:29:48
(1512/3431)
Igen az elég hatásos jelenet lesz.Picit elõre néztem,hajtott a kíváncsiság engem is :)Továbbra is fenntartom azt a véleményemet hogy nem is oszthatták volna ki jobb színésznõre ezt a szerepet :)
abisztriczky 2013 nov. 07. - 21:26:22
(1511/3431)
Egyébként Hürrem mikor szembesül új vetéjtársnõjével? Na azt a jelenetet látni szeretném, amikor tudomást szerez az új háremhölgyrõl, aki ráadásul hercegnõ! Biztos nem semmi egy jelenet!
lady 83 2013 nov. 07. - 21:10:29
(1510/3431)
Annyi baromságot olvasni itt komolyan mondom. Méghogy Hürrem feledi származását,a múltját...te jó ég.Mégis mit tehetne???Mit tehetett volna?Olyat is olvastam hogy haragudott a szüleire amiért úgymond elhagyták,magára hagyták,hogy hibáztatta õket amiért meghaltak.Elég nagy sületlenség...De hát feltámasztani õket nem tudta.Muszáj volt alkalmazkodni.Ennyi.Nem több nem kevesebb.Nem játszhatta a Xéna harcos amazont,nem lehetett egyszemélyes hadsereg hogy na majd én megmutatom nektek xD Bárki más is az õ helyében megpróbál alkalmazkodni és a lehetõ legtöbbet,legjobbat kihozni az adott helyzetbõl.És hát mit ad Isten oda keveredik ahova, és ki lesz rá hatással???na ki? Hát ki más mint a nagy Szulejmán...és a szívnek,kémiának nem lehet parancsolni:)))Amikor az ember egyedül marad a világban muszáj felvennie a túlélõ szerepét,megkeményedni,harcolni hiszen nincs más aki segíthetne aki bástya lenne számára.Nem beszélve arról hogy ennyire idegen környezetbe került ahol gyökeresen kellett változtasson a kialakult szokásain,el kellett fogadjon egy más hitvilágot.Azért ilyenkor az ember lelkében nagy hegek keletkeznek.Neki Szulejmán lett a szilárd rendíthetetlen bástya,és amikor valami/valaki rivális jön veszélyeztetve ezt a stabilitást,egyensúlyt,persze hogy úgy érzi az ember mintha kicsúszna lába alól a talaj.
Marika néni 2013 nov. 07. - 20:42:39
(1509/3431)
Azért az elég durva volt, ahogy a bába püfölte a szerencsétlen gyerek popsiját, már abba is belehalhatott volna.
8/10
szivecske8987 2013 nov. 07. - 20:38:33 8/10
(1508/3431)
Elfogadom a véleményyedet es köszönöm a választ. Engem érdekel a fórumozók személye, mert sokszor olyan írásokat olvasok, hogy kiváncsivá tesz,hogy vajon ki rejtõzhet az álnév mögött. Persze nem személyeskedni akarok és utálkozni sem, de emberek vagyunk és kiváncsiak.
Annyit még hozzáfûznék, hogy sorozatokban nem nézek meg olyanokat,amit a te szavaiddal élve közepesnek találok. Azt nézem meg, ami tetszik és ez néhány rész után kiderül. De ebben is minden ember más.
Igen egyébként az is emberi vonás,hogy ha valalkinek tetszik valami és neked mondjuk nem akkor arra jobban ugrik az a valaki... Én mondjuk hülyeségnek tartom "vérre menni " ízlések miatt.
Peterh91 2013 nov. 07. - 12:28:26
(1507/3431)
Mohács után valóban a törökök ellenállás nélkül bevonultak Budára, ekkor hordták szét Mátyás király Corvina Könyvtárát.
malvinkicska 2013 nov. 07. - 09:28:15
(1506/3431)
Annyi mindent írtak már a szereplõkrõl hogy mindenkinek szíve joga el dönteni mennyi ennek a valóság alapja az tudni levõ a törökök mai napig mások mint mi az erkölcsi normákat értem alatta ezért kár egymást ismeretlenül sértegetni az emberek különbözõek vagy el fogadjuk vagy nem de nem az a meg oldás hogy ócsároljuk a másikat.
2/10
napraforgó 2013 nov. 07. - 08:17:33 2/10
(1505/3431)
Tudod, általában én is úgy kategorizálok, hogy "tetszik', vagy "nem tetszik". Azt, hogy jó, vagy nem jó, inkább általánosságban szoktam írni, nem feltétlenül konkrét mûre.
Habár még sohasem láttam, hogy valaki azon háborodott volna fel, mert valaki azt írta egy mûsorról, hogy jó. Miért mindig a "nem jó" váltja ki az ellenszenvet?
Miért van az, hogy némelyek megsértõdnek, ha a kedvencük valaki másnak nem tetszik? Miért van az, hogy szinte erõszakosan akarják meggyõzni az illetõt a véleménye megváltoztatására?

Történelmi tévedések? Nem emlékszem ilyesmikre. Mivel nem vagyok történész, ezekbe nem nagyon ártom bele magamat. Lajos király életkorához szóltam hozzá, no itt nem lehet tévedni, mert szegény tényleg csak 20 éves volt, mikor meghalt. A másik téma Buda ostroma volt, az én egykori történelemkönyvem szerint Budát 1541-ben foglalták el a csellel a törökök (ezt még Gárdonyi Géza is leírta az Egri csillagokban), és nem hallottam róla, hogy Buda városán már '26-ban végigmentek volna, és csak a budai vár elfoglalása történt '41-ben.
Nem voltam ott, nem tudom, hogyan és mi történt, és az oszmán birodalom történelme, hódításai, kultúrája meg nem érdekel annyira, hogy belevessem magam. Én ezekbõl nem csinálok gondot magamnak.
Nézem ezt a gazdag kiállítású, szórakoztató szappanoperát, amelytõl a magyánvéleményem az, hogy közepes, se nem túl jó, se nem túl rossz. És nem felejtem el azt a mondatot, amivel minden rész kezdõdik: történelmi IHLETÉSÛ sorozat, vagyis az alkotók elõre közlik, hogy nem is törekedtek a történelmi hûségre.

És legvégül: maradjunk a sorozatnál, arról beszélgessünk és ne az egyes fórumozók személyérõl - nevezetesen most pont rólam. Ezt én nem szeretem, és szerintem a moderátorok sem tûrik a személyeskedéseket.
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 07. - 07:36:46
(1504/3431)
egy elég sablonos és viszonylag RÖVID életrajzzal

Elnézést, kihagytam egy szót. :)
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 07. - 07:36:00
(1503/3431)
Ez meg a másik. ;)
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 07. - 07:34:56 Előzmény rizsa34
(1502/3431)
Kellett a sorozatba "szórakoztató elem", amitõl kajálja majd a nép. Ha csak egy sima történelmi sorozat lenne, sokkal kevesebben néznék valószínûleg. Kellett bele némi forgatókönyvírói furfang, ami nézõcsalogató.
A valóság szerintem sem így volt, de én ezen nem problémázom. Az igazságnak, tényeknek utánaolvasok, a sorozatot meg nézem, mert kikapcsol és nagyon szépen megcsinálták. :)
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 07. - 07:28:47 Előzmény rizsa34
(1501/3431)
"Például, hogy meggyõzi Szulejmánt, hogy törölje el a testvérgyilkosság szokását? Hiszen annyi minden mást elért a szultánnál, talán ezt is sikerült volna véghezvinnie."

Ezt én is korábban emlegettem. Ha nem viszi el a tüdõgyulladás, szerintem el is érte volna. Hiszen Selim és Bayezid is a saját vére, nyilván próbált volna tenni annak érdekében, hogy mindkét fia élhessen. A többi gyermeke halála nem rajta múlt. Betegségben haltak meg.

Ami Hürrem viselkedését illeti: nyilván sokk elveszíteni az embernek a szeretteit. Nem tudni pontosan, hogy Hürrem mikor került Szulejmánhoz, rebesgetik, hogy már jóval azelõtt, mint a sorozat bemutatja, igaz, akkor még nem igazán volt vele kontaktja. Én el tudom képzelni, hogy az idõ "begyógyította a sebeket", plusz Hürrem inkább a tatárokra volt dühös, nem a törökökre, akik ergo megmentették. A tegnapi részben is elhangzott a spanyol szolga szájából, hogy szeret a háremben lenni, mert jó dolga van ott. Ha valaki nem volt annyira törekvõ, akkor nem kellett tartania olyan sok mindentõl. Elõbb-utóbb kiházasításra kerültek, vigyáztak rájuk, stb. Sõt, hozományt is kaptak az uralkodótól. Szerintem egy idõ után átragadhat a szemlélet jelentõs része, hiszen mégis csak abban a környezetben él, létezik.
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 07. - 07:21:54 Előzmény Ferrer
(1500/3431)
Nem csak ezt az egy munkát láttam tõle... :) Plusz mindenféle mûsorokban is néztem vele interjúkat, arról nem is beszélve, hogy elég alaposan utánanéztam a palinak. Iszonyat nehéz vele kapcsolatban érdekes anyagokat találni, minden a neten egy elég sablonos és viszonylag életrajzzal van tele, azt vette át a nép. Én mint már mondtam, kerestem vele interjúkat (nem bulvárszemeteket), volt, hogy csak szkennelt anyag állt rendelkezésre, én meg kíváncsi voltam és begépeltem elõször törökül a szöveget (minden sajátos karakterével együtt), aztán küldtem rá egy fordítóprogramra. Nyilván így sem tökéletes a végeredmény, de a lényeg kiszûrhetõ. Mindezek alapján írtam meg magyarul az önéletrajzát, ami nem csak magyarul, de úgy a neten általában is a legbõvebb, legtöbb infót tartalmazó bió. Szabadidõmben szeretek írni meg nyelvekkel foglalkozni, szóval így esett, hogy "megismerkedhettem közelebbrõl" a színésszel. Így mondhatom azt, hogy szimpatikus a fazon.

Amúgy egy dolog a kapott és alakított szerep és egy dolog a színész, aki eljátssza...
9/10
filmimádóó 2013 nov. 06. - 23:06:58 9/10
(1499/3431)
Nahh, Ibrahim könyvét jól megátkozták...
gb4400 2013 nov. 06. - 23:00:13
(1498/3431)
Àllandóan felmerül itt a téma, hogy Hürrem hogy felejthette el a származását, és tagadhatta meg a múltját. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy a sorozattal ellentétben Hürrem még gyerek volt, amikor a hárembe került. Így könnyen alakítható volt.
8/10
szivecske8987 2013 nov. 06. - 22:33:24 8/10 Előzmény napraforgó
(1497/3431)
Én csak azt nem értem miért kell az embereknek úgy véleményt alkotnia,hogy azt mondja valamirõl "jó" vagy "nem jó". Ezek helyett ott a "tetszik" és a "nem tetszik". Mivel ez a te véleményed,neked nem tiszted eldönteni bármirõl is a milyenségét.Mert ami neked nem jó, az esetleg másnak a kedvence.Illetve még megakadt a szemem azon,hogy kritizalod a sorozat történelmi hûségét miközben te sem vagy tisztában sok történelmi dologgal a hozzászólásaid alapján.Egyébként egy élmény olvasni az irományaidat.Érdekes embernek tûnsz, mindenkinek ellentmondasz és elég sok idõt szánsz a port fórumra...:)
rizsa34 2013 nov. 06. - 20:57:20
(1496/3431)
"az ilyen szappanoperák általában arra épülnek, hogy van egy olyan hõs, meg egy hõsnõ, akivel a nézõ azonosulni tudnak, drukkolnak nekik, stb."
Nem lett volna baj a szappanopera, ha fiktívek a szereplõk. Tehát vagy kitalált sorozat az Oszmán-korból vagy egy izgalmas, pörgõs történelmi sorozat Szulejmánékkal. Így a kettõt próbálják vegyíteni, ezért jönnek ki oylan megoldások, ahogy most Ibrahim mérgezését ábrázolják: Ibrahim pasa a csúnya gonosz, ergo szinte megérdemli, hogy meg legyen mérgezve. És Hürremet szinte mint valami szabadsághõst tüntetik fel, aki szegény Haticét menti meg a csúnya gonosz férjétõl. Kétlem, hogy ez a valóságban is így lett volna, SPOILER különben Szulejmán nem bánkódott volna a barátja megölésén SPOILER VÉGE.
rizsa34 2013 nov. 06. - 20:44:58
(1495/3431)
"Az egész családját lemészárolják a szeme láttára. ... Eladják egy hárembe, ahol a vallási meggyõzõdés hasonló, mint az elrablóié."
Lehet, hogy Hürrem meggyõzte magát arról, hogy a családja cserbenhagyta (nem tudták megvédeni)? És hogy Szulejmán a megmentõje (aki megvette a gaz tatárok fogságából)? Hallani olyan eseteket néha, hogy elõkerül felnõve egy kiskorában elrabolt gyerek, és inkább az elrablójával maradna, és tudni sem akar az eredeti családjáról.
Az elképzelhetõ szerintem, hogy az igazi Hürremben is dolgozhattak a lefojtott sérelmek. Gondolom ezt abból, hogy mennyire felveszi a hárembeli szokást: harcolj a gyerekedért, mert különben a másik nõ gyereke kerül a szultáni trónra. Talán lehetett volna ez másként? Például, hogy meggyõzi Szulejmánt, hogy törölje el a testvérgyilkosság szokását? Hiszen annyi minden mást elért a szultánnál, talán ezt is sikerült volna véghezvinnie.
És akkor, mégha Musztafa is lesz a következõ uralkodó, de SPOILER megmarad Bajezid és az õ gyerekei élete, Szelimbõl nem lesz Korhely SPOILER VÉGE, és persze akkor Ibrahimot se kéne mérgezni ...
Ferrer 2013 nov. 06. - 19:43:38 Előzmény Petrapetrus
(1494/3431)
De mi fogott meg a kisugárzásában? A sorozatban idegbetegnek van ábrázolva (valóságban biztos nem volt az), MINDENBEN szolgálókra támaszkodik, ha meg nem tetszik neki a legapróbb dolog is, "hisztizni" kezd.
10/10
csikosi 2013 nov. 05. - 14:27:13 10/10 Előzmény napraforgó
(1493/3431)
Akárhogyan is vesszük a történetet, Hürrem sok idõ elteltével nagyon beleszeretett a szultánba
és nem beszélve arról, hogy Szulejmánnak is egyedül csak õ számit.
Van ilyen is. Lehet, hogy igaz, de lehet NEM.
Szép szerelem, ha így van,.
Üdv: csiki
2/10
napraforgó 2013 nov. 04. - 06:03:08 2/10
(1492/3431)
Az nekem is fura, hogy Hürremnek nincs semmiféle identitás-problémája a sorozat szerint. Talán az is a túlélés egyik módja, hogy teljesen megtagadod az egész múltadat? Erre lelki sérülés nélkül kevesen lehetnek képesek. ----> Látod, ezen gondolkodtam én is.
Egy pap leányát elrabolják mintegy 14 éves korában. Az egész családját lemészárolják a szeme láttára. 14 évesen egy lány akkoriban már eladósorban lehetett, a vallási meggyõzõdése már nyilván kialakult, azt két és fél, hároméves korától rendesen sulykolták belé.
Eladják egy hárembe, ahol a vallási meggyõzõdés hasonló, mint az elrablóié. (egy átlag vallásos leánynak ez azt jelenti, hogy ellenség)
Ezek után ez a leány eléggé rámenõs módon felhívja magára szultán figyelmét, beleájul a karjába, táncol neki, lefekszik vele, stb. Egyik napról a másikra leveti a hitét, mint egy ruhát és másikat húz fel.
Hogy elõbbre jusson, vagy hirtelen megvilágosodott és rájött, hogy Allah az egy igaz isten? Rájött, hogy így léphet feljebb a ranglétrán, szolgálóból kegyenccé? Vagy csak kissé bõvérû és valóban annyira beleesett a férfiba? Nem tudni.
Itt ebben a sorozatban az összes lehetõséget megmutatták.
Én tudom, hogy a dolgok általában nem fekete-fehérek, de .... ezt a Hürremet valahogy nem tudom megérteni. Azonosulni vele meg végképp nem, pedig az ilyen szappanoperák általában arra épülnek, hogy van egy olyan hõs, meg egy hõsnõ, akivel a nézõ azonosulni tudnak, drukkolnak nekik, stb.
Hogy a rendezõ itt tudatosan kerüli ezt a sémát, azt nem tudom, de én egyetlen szereplõt sem találok maradéktalanul szimpatikusnak ebben a sorozatban. Nem tudnám megkönnyezni sem Hürremet, sem Ibrahimot, sem Szulejmánt. Mindegyik fényévekre távol áll tõlem.
Ez az egész török világ... lehet, hogy egzotikus, de nem vágyom oda.
Néha belenézek a Seherezádé ismétlésébe is, na az is ugyanez. Messze vannak Európától.
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 03. - 18:09:47
(1491/3431)
Egyetértek.
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 03. - 18:09:22
(1490/3431)
Én nem állítottam sehol, hogy mi az izgalmasabb. Én beértem volna a keleti szépségek és elõkelõségek legyõzésével is. Csupán azt mondtam, hogy egy nemesi család sarja sokkal nagyobb ellenfél lehetett, mint egy árva lány a hárembõl. Az, hogy a forgatókönyvírók mit költöttek hozzá, részletkérdés. Efféle részleten fennakadni ismerve a többi bakit is: már igazán nincs értelme.
Hajreddin Barbarossza 2013 nov. 03. - 16:38:37
(1489/3431)
Nem ellentmondás ez. A Korán maga sehol sem ír az emberábrázolásokról, a saríába mindössze a "csak Allah képes életet teremteni" és a "tilos a bálványimádás" parancsolatok útján került be a tilalom, de abban egyetérthetünk, hogy ez így önmagában elég tágan értelmezhetõ. Általánosságban a siíták sokkal megengedõbbek ez ügyben, a szunniták viszont sokkal szigorúbbak. Nem is csoda, hogy a siíta Perzsiában mindvégig meg is maradt az embereknek képeken történõ ábrázolása. A szunniták közül pont a törökök képezik a kivételt, nem csak az oszmánok, de már a szeldzsuk törököknél is szép hagyománya volt pl. a miniatúra festészetnek, ami az oszmánoknál pont ekkor, a kora újkorban élte a virágkorát.
A fõ kérdés tehát már csak annyi, hogy hol válik el a határ az élet teremtésére tett kísérlet és bálványimádás, illetve az egyszerû mûvészet között. Abban ugye egyetérthetünk, hogy egy két dimenziós kép, amit (pl. a miniatúrákat) ha megnézünk, még csak nem is igazán nevezhetünk teljesen realisztikusnak, és egy háromdimenziós, sokszor az emberi test tökéletes másolatának számító, életnagyságú szobor közül melyik áll közelebb Isten fõ mûvének lemásolásához, így érthetõ, hogy miért ódzkodtak jobban a szobroktól, mint a képektõl még a megengedõbb oszmánok is. A bálványimádás kérdése meg végképp egyértelmû, ha figyelembe vesszük, hogy kiket is ábrázoltak ezek a szobrok: isteneket. Márpedig a Korán világosan leírja, hogy "ne helyezzetek Allah mellé hozzá hasonló [isteneket]" (2.22). Ráadásul az istenábrázolás még az oszmánoknál, sõt a siíta perzsáknál is tilos volt, hiszen Istenhez imádkozunk, már pedig ha egy szoborhoz vagy festményhez tesszük mindezt, akkor az már bálványimádás. Ez magyarázza azt is, hogy miért tüntették el az elfoglalt templomok szentképeit, egyszerûen a bálványimádás tilalma miatt, nem holmi birodalmi önellentmondás úri passziója miatt. Szulejmán képéhez nem imádkoztak, a Mátyás templom freskóin látható szentekhez viszont igen, jelentõs különbség.
rizsa34 2013 nov. 02. - 23:51:08 Előzmény Petrapetrus
(1488/3431)
"Ilyen szempontból szerintem tök logikus, hogy egy hercegnõ kemény ellenfél volt,"
Nem elég izgalmas a valóságos sztori, hogy a "senkibõl" lett Hürrem hogyan gyõzi le a keleti szépségeket és elõkelõségeket a háremben, illetve a többi háremhölgyet?
Ami a házasságot illeti: érdekes lehet az oszmán-keresztény vegyesházasságok témája, de azt hiszem, azt kizárhatjuk, hogy Habsburg-hercegnõ valaha is házasodott volna Oszmán-dinasztiabeli szultánfival.
rizsa34 2013 nov. 02. - 23:31:10 Előzmény napraforgó
(1487/3431)
Elgondolkodtató kérdések. Mert csodálatos volt Hürrem élete, de csodálatos árat is fizettek érte, fõleg a gyermekei és mások (testvérgyilkosság szokása). A középkori keresztény Európa országaiban a trónutódlás szokásai mások: az elsõszülött fiú mindent visz, mégha béna is az uralkodásra, és megmarad a többi testvér élete.
Az nekem is fura, hogy Hürremnek nincs semmiféle identitás-problémája a sorozat szerint. Talán az is a túlélés egyik módja, hogy teljesen megtagadod az egész múltadat? Erre lelki sérülés nélkül kevesen lehetnek képesek.
rizsa34 2013 nov. 02. - 23:08:45 Előzmény napraforgó
(1486/3431)
Picit már engem is idegesített, hogy a szobroktól csak Ibrahim pasa van elájulva. Egyébként az a kevés forrás, amit a neten lehet Herkules, Apollón, Diana-ról találni, mind azt írja, hogy egy dalmát mester készítette õket Mátyás királynak bronzból, másik négy szoborral együtt, amik Hunyadi Jánost, Lászlót, Mátyást és Pallasz Athénét ábrázolták. Ez utóbbiakat nem írják, hogy hová lettek, az említett három sorsa gondolom kiderül a sorozatból ... SPOILER Ezért kár volt hazacipelnie Ibrahimnak, (Budán is nyugodtan megsemmisülhettek volna késõbb bármelyik ostromban). SPOILER VÉGE
Sajnos, ennek az emberábrázolási tilalomnak sok mûvészeti alkotás eshetett áldozatul, lsd. Mátyás-templom Buda elfoglalásakor. Érdekes, hogy Németországban a protestáns képrombolók hasonló tevékenységet folytatnak ekkoriban ...
Bemeszelik a freskókat, és ehhez képest Szulejmánról szorgosan festik a képeket az udvari festõk a sorozatban is, lsd. Leó-epizódok, ez is egy ellentmondás a nagy Birodalom életébõl?
A gyertyatartók nem kispályás alkotások, két és fél méter magasak!
http://nol.hu/archivum/archiv-415757?ref=sso
offtopic
Petrapetrus 2013 nov. 01. - 18:46:40 Előzmény Neli
(1485/3431)
Szerintem nem ronda. Iszonyatosan sármos, különleges kisugárzása van. Okannak (Ibrahim) és Fatihnak (matrakos) is, de ha rangsorolnom kéne, akkor nekem tényleg Szulejmán, Nasuh és Ibrahim lenne a sorrendem. Halit megosztó hapsi, valakinek vagy nagyon bejön, vagy visszataszítóan rondának látja. :D Nekem inkább elõbbi. Én inkább figyelek fel egy férfi kisugárzására, mint a sima, jól látható, "tökéletes" külsejére. És ebben még sosem csalódtam, ellentétben a szép csomagolással... Valamiért nem esek ámulatba egy - közvélemény szerint - nagyon jóképû, kisportolt pasitól. Én a kisugárzást, intellektust figyelem, az sem zavar, ha kopaszodik, pocakosodik, vagy hasonló, nekem ez mellékes. :)
Plusz utánajártam ennek a színésznek (meg is csináltam a magyar nyelven elérhetõ legjobb, legrészletesebb életrajzát) és meglepõen szimpatikus fazon.
Persze ízlések és pofonok, szerencsére nem mindenkinek ugyanaz az esete. :)))))
Petrapetrus 2013 nov. 01. - 18:36:35 Előzmény filmimádóó
(1484/3431)
Bizony. Különösen a vége. Érfagyasztó pillanatok jönnek. ;)
Neli 2013 okt. 31. - 20:06:05
(1483/3431)
köszi (mindenkinek) :)
a Matrakos nem rossz, de azért Ibrahim, és fõleg a szultán? azt a pasit minden esetben passzolnám :D sztem nagyon ronda :S Ibrahimot talán meggondolnám, de nekem mind közül ez a Bali vagy kicsoda jön be leginkább :P

lesz majd közte és a lilaruhás nõ közt vmi esetleg? :P nagyon kinézte magának az ürge :P
9/10
filmimádóó 2013 okt. 31. - 19:05:06 9/10
(1482/3431)
Akkor a következõ rész jó lesz :)
Petrapetrus 2013 okt. 31. - 15:05:52
(1481/3431)
Igen. SPOILER Nilüferrel ellopatja Hatice palotájából, amikor átküldi vele Mihrimaht. Ibrahim észreveszi, hogy lába kelt a könyvének, de nem sejti, hol lehet. A méreg elkészül, a könyvet pedig Nilüfer visszacsempészi a pasa szobájába, amikor Hürremmel ismét visszatérnek. Csakhogy Haticénél beindul a szülés, így egyszerûbb lesz visszatenni, mint elhozni. Nigar ugyanis majdnem rajtakapja Nilüfert, amikor kiveszi az asztal fiókjából. El kell játszania, hogy eltévedt. :) A következõ rész azzal kezdõdik majd, hogy Hürrem Nigar után megy és el akarja kérni tõle a könyvet... SPOILER VÉGE
offtopic
Petrapetrus 2013 okt. 31. - 15:00:51
(1480/3431)
Szerintem ha egy olyan (meglehetõsen szigorú) kultúrában nõttél volna fel, ahol szintén tabu a meztelen test, illetve az ember ábrázolása, akkor te is megijedtél volna a látványtól. Vagy ha nem is ijedtél volna meg, de biztos taszított volna valamilyen szinten. Azért mi is szoktuk húzni a szánkat más kultúrák ilyen-olyan szokásai miatt. Ez is épp olyan. :)
offtopic
Petrapetrus 2013 okt. 31. - 14:57:59
(1479/3431)
Õ Bali bey (=bég). És igen, lesz még fontos szerepe. (pl. SPOILER Mihrimah belé lesz szerelmes reménytelenül, amikor felnõ SPOILER VÉGE)
Nem csúnya a csóka, bár nekem még mindig jobban bejön pasiként a szultán, a matrakos, sõt, Ibrahim is. :)
Petrapetrus 2013 okt. 31. - 14:54:53 Előzmény napraforgó
(1478/3431)
Már látom, megválaszolták mások, de én is csak azt akartam mondani, hogy tatárok voltak és nem törökök. :)
2/10
napraforgó 2013 okt. 31. - 13:13:07 2/10
(1477/3431)
Ez a reneszánsz kor volt, divat volt az ókori istenek és istennõk ábrázolása, alig valami kis ruciban, vagy épp anélkül. A cinquecentoban nem volt divat szakállas, csuhás barátok ábrázolása....
2/10
napraforgó 2013 okt. 31. - 13:10:04 2/10
(1476/3431)
Érdekes volt a török kupleráj. Táncikáltak a külföldi nõk, szõkék, barnák vegyesen, aztán meg lehetett velük szobára menni. Amennyire tudom, most is ugyanígy van....
2/10
napraforgó 2013 okt. 31. - 13:08:03 2/10
(1475/3431)
Tudom. Na és akkor?
gb4400 2013 okt. 31. - 10:25:52
(1474/3431)
Az iszlám tiltja az emberábrázolást. De ahogy elnéztem, ezek között nem csak sima szobrok voltak, hanem volt meztelen férfiszobor is. A XVI. századi török világban ez nagyon megbotránkoztatónak számított.
9/10
filmimádóó 2013 okt. 31. - 09:58:39 9/10
(1473/3431)
Hürrem hogy kiszemelte magának Ibrahim könyvét....biztos azt akarja ellopni, hogy odaadja annak a jósnak...
lady 83 2013 okt. 31. - 09:53:39
(1472/3431)
Ezek szerint nem csak nekem tûnt fel:D Szerintem elég sármos,karakteres fickó:)))
2/10
napraforgó 2013 okt. 31. - 06:57:56 2/10
(1471/3431)
Valami Bali bég. Már a mohácsi csatában kitüntette magát.
2/10
napraforgó 2013 okt. 31. - 06:56:10 2/10
(1470/3431)
Nekem úgy tûnik, hogy lassan már csak arról szól a sorozat, hogy Hürem politikai és szexuális hatalmát semmi ne veszélyeztesse.

Nevetséges, hogy a törökök félnek néhány szobortól. Hatidzse is elviselte a kélt dimenziós festményeket, sõt nagyon is tetszett neki, na de a három dimenzió, a szobor már megbotránkoztatja...
Neli 2013 okt. 31. - 01:15:20
(1469/3431)
a mai részben ki volt az a dögös török vagy talán külföldi csóka, aki a Matrakossal mulatott meg utána megmentette azt a lilaruhás nõt? lesz még szerepe?
Acbar sah 2013 okt. 29. - 21:48:49
(1468/3431)
és akkor a nagyapjáról még nem is beszéltünk!!!!
csabaga 2013 okt. 29. - 16:27:33 Előzmény napraforgó
(1467/3431)
Nem hódított õ olyan sokat(nem is ez a mellékneve),csak sajnos minket...Az apja,I.Szelim sokkal nagyobb hódító volt,kár a korai haláláért,õ másfelé hódított és Jemen felé ment volna tovább.

A mai török történetírás szerint nagyon helyesen.
Norcy_ 2013 okt. 29. - 14:00:53
(1466/3431)
Azt lehet tudni, hogy kik voltak azok az érdekes kinézetû harcosok, akik visszavitték Mustafát még a csata elõtt? Késõbb fognak még szerepelni?
2/10
napraforgó 2013 okt. 26. - 06:00:14 2/10
(1465/3431)
Szóval csak a legszebb 15 évét, az ifjúságát kellett ezekkel a viszálykodásokkal töltenie. Mert egy 30 éves nõ akkoriban már hervadó szépségnek számított. Most már értem, miért töltötte az egész életét Szulejmán a hódításokkal. Más szultánok a hárem hölgyei között válogattak és élvezték a kényelmüket, neki meg volt tiltva, hogy "más virágokat" is szagolgasson, hát inkább elment háborúskodni....
Acbar sah 2013 okt. 26. - 00:29:41
(1464/3431)
Ez az idõszak 15 évig tartott,ami kibírható huszonévesen.1536-tól korlátlan úrnõ volt a háremben,néha még azon kívül is.
2/10
napraforgó 2013 okt. 25. - 04:07:08 2/10
(1463/3431)
Minden relatív. Mert lehet, hogy szultánaként a török háremben jobb sora volt, mint egy tatár jurtában lett volna, de talán még jobb lett volna neki, ha a családja mellett tud felnõni, apja, anyja, testvérei mellett. Férjhezmehetett volna a saját választottjához, vagy ahhoz, akihez a szülei adják, élhetett volna az eredeti keresztény környezetében. Lehet, hogy nem lett volna olyan híres, meg nem csinálnak róla idõvel filmsorozatot, de nyugodtabb élete lehetett volna. Nem kellett volna sem a saját, sem a gyermekei életét féltenie, megküzdenie nap, mint nap féltékeny háremhölgyekkel, meg hatalomvágyó pasákkal, stb. De persze lehet, hogy van, aki meg szereti az ilyen izgalmakat.
Acbar sah 2013 okt. 24. - 22:22:38
(1462/3431)
Hát,szerintem jobban járt így,mint egy tatár jurtában rabszolgaként.
2/10
napraforgó 2013 okt. 23. - 19:34:49 2/10
(1461/3431)
Ah, értem. Szóval a törökök (oszmánok) tulajdonképpen kimentették szegény Alexandrát a gaz tatárok karmai közül.
Acbar sah 2013 okt. 23. - 18:27:32 Előzmény napraforgó
(1460/3431)
nagyon nem mindegy!

A szóban forgó tatárok egyébként nem nyugat ázsiaiak,õket Tamerlán pacifikálta,hanem krímiek,az õ hordáik Girej kán vezetésével ok oznak majd sok gondot a lengyeleknek 100 évvel késõbb,meg Erdélynek a betöréseikkel,Apafi Mihálynak.
2/10
napraforgó 2013 okt. 22. - 12:36:58 2/10
(1459/3431)
Török, tatár, nekem egyremegy.
gb4400 2013 okt. 22. - 09:27:33
(1458/3431)
Hürrem családját nem a törökök irtották ki, hanem a nyugat ázsiában élõ igazi tatárok. Nem a mongolok, akiket nálunk tévesen tatárnak hívunk, hanem a valódiak. Õk adták el a török rabszolgapiacon.
2/10
napraforgó 2013 okt. 22. - 04:40:04 2/10
(1457/3431)
Hürrem azért volt árva, mert a "kedves" törökök kiirtották a családját. Még itt a sorozatban is azt lehetett látni, hogy a szeme láttára lemészárolták az apját, anyját, testvérét.
Ezek után szeretni azt, akinek mindez köszönhetõ... hát..... Én megértem, hogy az életösztön sok mindenre ráviszi az embert, de ez a fene nagy szerelem... Nekem valahogy nehezen emészhetõ, nem normális, érthetetlen.
Akkor már Viktória/Szádika sokkal érthetõbb és normálisabb volt, bosszút akart állni mindazért, amit elvesztett, azokon, akik miatt ez történt.
senele 2013 okt. 21. - 20:12:33
(1456/3431)
Ez szerinted vicces?? Szerintem szánalmas. Csak hab a tortán, hogy nem is a témához kapcsolódik.
offtopic
Petrapetrus 2013 okt. 21. - 07:52:54
(1455/3431)
méltóságuk = méltóságOk
offtopic
Petrapetrus 2013 okt. 21. - 07:52:19 Előzmény rizsa34
(1454/3431)
"Ha volt is Hürremnek európai ellenfele a háremben -és a házasságig biztos volt-, az szerintem semmiképpen se lehetett hercegnõ, inkább magához hasonló egyszerûbb származású lány."

A méltóságuk, nagy hatalmú személyek elõszeretettel házasodtak EGYMÁS KÖZÖTT, ezzel is erõsítve, bebiztosítva hatalmukat. Ez bevett szokás volt, sõt. Igazából ennek volt értelme. Hürrem egy "senki" volt, rabszolgából emelte fel a szultán, de ezt leszámítva árva volt, Szulejmánon és a közös gyerekeiken kívül tulajdonképpen senkije nem volt. Ezzel szemben egy nemesi család sarja gazdag volt, rendelkezett címekkel, stb. Ilyen szempontból szerintem tök logikus, hogy egy hercegnõ kemény ellenfél volt, pláne, ha SPOILER be is volt indulva az uralkodóra úgy, mint ez a fiktív karakter, Izabella Fortuna SPOILER VÉGE.
2/10
napraforgó 2013 okt. 19. - 06:01:39 2/10
(1453/3431)
Szerintem nem kell valódi, valaha létezõ személyt keresgélni Izabella Fortuna mögött, a török szappanopera nyilván több személy életét, történetét alapul véve alkotta meg a figurát.

Ez a sorozat olyannyira nem törekszik a történelmi hitelességre - a film elején mottóként meg is jelenik, hogy: "történelmi ihletésû", ami erõsen azt jelenti, hogy csak alapul vették a történelmet, de nem ragaszkodtak a történelmi hûséghez. Ezért kár is állandóan az egyes személyek, vagy történések mögött a valóságot keresgélni.

Sajnos a sorozat a valós történelmi események tekintetében is nagymértékben eltér azoktól, amit én hibájául rovok fel. Mert a sorozat színesítésére sok mindent kitalálhatnak, össze-vissza költhetnek, engem nem zavar, amíg a történelmet nem hamisítják meg. Legalábbis az olyan jelentõségû történelmi eseményeket, mint a mohácsi csata, vagy Lajos személye. A kisebb, nem túl jelentõs események sokkal nagyvonalúbban kezelhetõk. Bár lehet, hogy a törököknek csak kisebb jelentõségû ügynek számít a nálunk mohácsi vésznek, országos gyásznak számító csata, amely háromfelé szakította országunkat és 150 évre meghatározta történelmünket.
2/10
napraforgó 2013 okt. 19. - 05:48:52 2/10 Előzmény gb4400
(1452/3431)
Akkor annak a Kasztiliai Izabellának, akinek apja V. Károly német-római császár, anyja Foix Germána özvegy aragóniai királyné, V. Károly nagyapjának, II. Ferdinánd aragóniai királynak a második felesége, vagyis a saját mostohanagyanyja, a saját lánya - egyben a dédunokájának is számított!

Ez azt a kabaréjelenetet juttatta eszembe, amit egykor sûrûn játszott a magyar TV, amelyben egy apa elvett egy fiatal lányt, míg a fiú elvette a lány anyját feleségül, és a házasságokból születetendõ gyerekek rokonsági fokait bogozgatták. A jelenet poénja valami olyasmi volt: jesszusom, és vagyok a saját nagyapám!
rizsa34 2013 okt. 18. - 15:38:56
(1451/3431)
Igaz, a Wikipédia sem tökéletes. Nem tudhatjuk, mi történt Izabellával az élete során. És ez a filmbeli Izabella is hazatérhet még, bár ezt a török változatot nézõk már biztos tudják.
Amúgy én is jó ötletnek tartom, hogy egy kicsit a kedélyeket fel akarják kelteni a filmkészítõk azzal, hogy izgalmak lesznek a háremben. Csak nem tudom, hogy ez Iz. Fortuna szerepeltetésével mennyire reális. Ha volt is Hürremnek európai ellenfele a háremben -és a házasságig biztos volt-, az szerintem semmiképpen se lehetett hercegnõ, inkább magához hasonló egyszerûbb származású lány. Persze nem ismerem annyira az oszmán történelmet.
Meg Károlyékon pont azzal kéne apró szurkálásokat tenni, hogy a rokonukat bevásároltatják a hárembe? :) Nem azzal, hogy a szeretõ(i) körében mutatják (hisz Kasztíliai Izabella is egy iylen kapcsolatból született!)? Ha már szegény Lajost lehetett állandó dorbézolások közben ábrázolni ...
gb4400 2013 okt. 18. - 08:12:28 Előzmény rizsa34
(1450/3431)
A Wikipédián szereplõ információk sohasem teljesek, ráadásul a XVI. századi történelmi alakokról egyébként sem lehet túl sokat tudni. Lehet, hogy járt ott, lehet, hogy nem. Az tény, hogy nagyon fiatal volt, amikor meghalt.
rizsa34 2013 okt. 17. - 23:14:27
(1449/3431)
Igen, ez az Izabella tkp. a lánya Károlynak! Viszont nem írja a Wiki, hogy a szultán háremébe került volna bármikor is az élete során. Szegény elég fiatalon halt meg, 19 évesen.
rizsa34 2013 okt. 17. - 23:00:08
(1448/3431)
Ahogy Iz. Fortuna nyavalygott, a kaján, a fürdõn és a barbárokon, az elég királynõi volt és katolikus. :)
De azért Ibrahim pasa is megéri a pénzét. Elrabolják az embereket, aztán még neki áll feljebb. Szerintem aki nem olyan gyorsan alkalmazkodó, könnyen változó típus volt, mint például Hürrem, az szörnyû szenvedésként élte meg az elrablását, és talán soha nem tudott beilleszkedni az új helyen.
gb4400 2013 okt. 17. - 21:40:17
(1447/3431)
gb4400 2013 okt. 17. - 21:37:37
(1446/3431)
Kasztíliai Izabella kettõ is volt. Az egyik a királynõ, a másik pedig egy törvénytelen házasságból született hercegnõ. Ez utóbbi szerepel a sorozatban.
abisztriczky 2013 okt. 17. - 19:50:04
(1445/3431)
Biztos vagyok benne, hogy ezt a Kasztíliai Izabbellát többek között azért írták bele a sorozatba, hogy felkavarják az állóvizet a háremben, Hürremben és Mahidevránban is feltámadjon a zöldszemû szörnyeteg.
rizsa34 2013 okt. 17. - 12:47:20
(1444/3431)
Úgy gondolhatták a filmkészítõk, hogy az "európai hercegnõ a török háremben" olyan sztori, amit kár lenne kihagyni. Még érdekes is lenne, mert valóban történt ilyen, igaz Szelimmel, késõbb, és egy velencei elõkelõ nõvel, aki házasságon kívül született, szóval semmiképp se Szulejmánnal, 1526-ban, és azzal a spanyol Izabella hercegnõvel (szintén balkézrõl), aki a Habsburg-ház tagja, 8 éves akkoriban, és Hürrem összefog ellene, ahogy most látjuk a Csodálatos században.
Például azt mondja Ibrahim pasa Iz. Fortunáról: "rokona Károlynak". Annak az V. Károlynak, aki a nagy ellenség, a Habsburg-házból való, spanyol király, német-római császár stb. (Perjés G. : Mohács). Nekem az a tippem, hogy azért rakták a filmbe, hogy majd így lehet az ellenfelet emlegetni :) ...
rizsa34 2013 okt. 17. - 12:28:12
(1443/3431)
Az elég fura, ha a filmkészítõk egy híres spanyol királynõt vásároltatnak be a hárembe, de ha azt mondod, hogy így van a török oldalakon leírva, akkor valóban ez lehetett a szándékuk (sajnos). A filmbõl mindenesetre nem ez jön le, hanem egy sokféle alakból összegyúrt egyszerû hercegnõt látunk, akit elfogtak a kalózok.
10/10
Obsession 2013 okt. 16. - 17:06:26 10/10
(1442/3431)
Egyetértek veled, én is azért néztem amiért te is és nem a történelmi hitelessége miatt. Részemrõl a vita már lezárva :)
2/10
napraforgó 2013 okt. 16. - 07:43:32 2/10
(1441/3431)
Én már tapasztaltam párszor, hogy ha túl sokáig várok a csillagozással, akkor egy idõ után már nem fogadja el, hiába adtam x pontot, nem jelenítette meg. De olyan is volt, hogy véletlenül rámentem a kurzorral a csillagokra, és két pontnál elment a jel, holott sokkal többet akartam adni.

Szerintem azt meg lehetne csinálni, hogy a program visszakérdezzen, hogy: valóban ennyi pontot akarsz adni? És csak akkor menjen el a jel, ha leokéztad. Nem hiszem, hogy ez olyan bonyolult lenne technikailag.
offtopic
Petrapetrus 2013 okt. 16. - 07:33:15
(1440/3431)
Igen. Jó ideje már én bizonyos dolgokat nem osztályozok le. Vagy megvárom, amíg vége, vagy eleve olyan, hogy x részig nagyon jó, y rész után meg rémes és egyszerûen nem tudok mit adni rá. A Szulejmánra sem adtam még csillagot. Várok még ezzel. Ha most kéne osztályozni, olyan 8-ast adnék rá, azt hiszem. Az induláskor 10-es lett volna. :D
A másik mumusom például a Rex felügyelõ. A Morettis részek zseniálisak, de az összes többi gazdival fokozatosan zuhan a színvonal. Most arra mit adjak? Morettinek 10-et adnék, a többire meg jóval kevesebbet. Átlagolni nem szeretném, mert Moretti munkássága nálam mindenhogyan 10-es és olyan, mintha õt is lepontoznám ezzel...
De az tényleg jó lenne, ha lehetne módosítani a szavazatot, legalább 1x.
csabaga 2013 okt. 15. - 16:29:46
(1439/3431)
Igen,elég nagy baj,hogy nem lehet változtatni az osztályzatokon.
Petrapetrus 2013 okt. 15. - 07:39:19
(1438/3431)
Utánanéztem a török oldalakon. A karakter valóban az eredeti, 1504-ben elhunyt Kasztíliai Izabella "akar lenni", csak idõben elcsúsztatva, így éppen ezért kitalált karakterként említik õt.
Petrapetrus 2013 okt. 15. - 07:34:49
(1437/3431)
Lehet, hogy a sorozat készítõi rá gondoltak...
Petrapetrus 2013 okt. 15. - 07:31:49
(1436/3431)
offtopic
Petrapetrus 2013 okt. 15. - 07:29:14
(1435/3431)
A sorozat hivatalos oldalain is Kasztíliai Izabellaként szerepel ez a karakter... Csak mondom.
Azt meg tudom, hogy idõben nem stimmel, említettem is már, de mindegy...
2/10
napraforgó 2013 okt. 15. - 06:47:16 2/10
(1434/3431)
A valós személyek mellé kitaláltak néhány fiktív szereplõt is. Vagy alapul vettél a Rizsa által említett kalóztámadásban elfogott hercegnõ történetét. Ha ez megtörtént 1534-ben, megtörténhetett volna akár 1526-ban is.
Végül is, ma már ez eléggé mindegy nekünk, az utókornak. Hogy egy nõügy melyik évben történik, kevésbé érdekes, mintha csatákat, várak, országok elfoglalását, királyok megölését hamisítják.
2/10
napraforgó 2013 okt. 15. - 05:56:19 2/10
(1433/3431)
Látod, tévedsz. Mert az, hogy nekem többé-kevésbé még tetszik is ez a sorozat - különösen, amióta úgy állok hozzá, mint egy mexikói szappanoperához (vagyis nem túl magas elvárásokkal), nem jelenti azt, hogy objektíve jó is. Ez a történelminek álcázott szappanopera ugyanis elég középszerûre sikeredett, díszes kiállítással, az igaz, de attól még nem lett jó.
Ha most értékelném, talán adnék még egy, max. két csillagot, de csak azért, mert a mércét lejjebb engedtem. Minden filmet, sorozatot, stb. ugyanis a maga kategóriájában értékelem. Pl. nem hasonlítom össze a Hamletet az Árva angyallal (mert ez esetben az utóbbi minusz 120 pontot kapna....)
Acbar sah 2013 okt. 14. - 21:52:04 Előzmény Petrapetrus
(1432/3431)
ne kevered a történelmet a fikciòval.

Kasztiliai Izabella királynõ Spanyolország egyesitõje 1504-ben meghalt,
semmi köze az Izabella Fortuna ,,hercegnõcskéhez,,