Téma: Szulejmán

csabaga 2013 ápr. 05. - 16:49:56 Előzmény Hajreddin Barbarossza
(631/3431)
A családirtással megelõzték a belháborúkat,trónviszályokat,vagyis sokáig "praktikus" intézkedés volt.
Késõbb,mikor már a janicsárok döntöttek a szultánról,már nem sokat ért ez a törvény.
Ani77 2013 ápr. 05. - 11:08:14
(630/3431)
Ja és a másik, hogy valakinek nem szimpatikus ez a figura, vagy amaz... Ez a sorozat, ahogy én érzékeltem, történelmi személyeket, mint embereket próbál bemutatni. Olyanok voltak, amilyenek. Miért kell csak feketén vagy fehéren megítélni valakit, hogy ez jó, az meg rossz?
Ennek a csajnak pl. elég durván derékba tört az élete, mindenkije meghalt. Most a környezetén áll bosszút ezért, úgy kompenzálja a veszteségét, hogy most aztán mindenbõl meg akarja kaparintani a legjobbat, magának és a gyerekének, mindenen és mindenkin keresztülgázolva. Abban a részben, amit láttam, pont azt mondta a csaj: meghalt az elõzõ ember, már csak ez az új van. Ha megölték volna abban a részben, most mindenki sajnálná szegényt, pedig akkor is ugyanez az ember volt.
Ani77 2013 ápr. 05. - 11:01:51
(629/3431)
Ja, ezen a "szép" szülésen én is röhögtem... XD
Vér, sebek, fájdalom, izzadtság, kínlódás, fõleg, ha a körülmények is rosszabbak... Szép szülés...
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 05. - 10:58:32
(628/3431)
:)
Érdekes, egy másik témában nem olyan régen én is ezt fejtegettem... :D
Amúgy teljesen igazad van. Amerikai a módi, a tökéletes külsõ. Szerencsére az európai filmesek azért nem igazán érzik szükségét a tökéletes látványnak, õk pontosan tudják, hogy egy jó történettel és csúnyácska, átlagos, ugyanakkor kiváló színészekkel is lehet filmet csinálni. Sõt... :)
Ani77 2013 ápr. 05. - 10:57:00
(627/3431)
A színésznõrõl beszélünk, nem arról akit alakít... nagy különbség.
Senki sem szép, mikor épp kitör belõle az állat. :D
Egyébként, ha tényleg csúnyának látod ilyenkor, az azt jelenti, hogy jó színésznõ, nem?
Petrapetrus 2013 ápr. 05. - 10:56:45
(626/3431)
"Még szülni sem tudott szépen"
--> ugyan én még nem szültem, de azért megértem, ha valakinek pont egy ilyen esetben alacsonyabb a fájdalomküszöbe. Hürrem nyilván nem csak a fájdalom miatt ordított, hanem volt benne egyfajta stressz és idegesség Gülnihal és Szulejmán miatt is, amit így hozott felszínre. (a szeretett férfi nincs ott, amikor szüksége lenne rá, Gülnihal szintén felszívódott...)

"mit csinálna, ha megtudná, hogy ki volt a Szultánnál, amikor õ szült, akkor úgy szemléltette, hogy a lányt egybõl majd megfojtotta"
--> szerintem azért összeállt benne a kép: Gülni sehol nem volt, pont akkor, stb... :)

"Örülök, ha ti akkor is szépnek látjátok."
--> én azt mondtam, hogy vannak szép PILLANATAI, egyébként viszont ÁTLAGOS lány. :)
Ani77 2013 ápr. 05. - 10:53:45
(625/3431)
Az a baj, hogy a média nagyon eltorzítja az emberek egészséges testképét.
Még a legszebbet is retusálják a fotókon, nem csoda, hogy ennyi a külseje miatt frusztrált, étkezési zavaros ember a világon. Mellesleg megnézném azokat, akik kritizálják ezeket a színészeket, ÕK hogy nézhetnek ki. ;)
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 05. - 10:52:57
(624/3431)
Nem beszélnétek meg mindezt inkább privát üzenet formájában..? :)
Petrapetrus 2013 ápr. 05. - 10:44:41 Előzmény Hajreddin Barbarossza
(623/3431)
Bizony. Bár Szulejmánnak lett volna lehetõsége a törvényt módosítani, de nagy volt a ragaszkodás a törvényekhez, hagyományokhoz, melyeket a nagy elõdök vezettek be... :)
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 05. - 10:41:56
(622/3431)
Ez az, amit én sem nagyon értek. :) Én is jobban szeretem a természetest látni, mint a sok mûnõt és mûpasit, akikkel manapság tele van minden. :)
Ami Meryem Uzerlit illeti, szerintem sem kövér és ronda. Vannak szép pillanatai, de leginkább egy teljesen átlagos nõszemély (és ezt nem sértésnek szánom).

Fogsorról jut eszembe: a sokak által szeretett és imádott Sissi fogsora remek példa: rothadtak a fogai és csúnya feketék voltak. Ezért is ábrázolják zárt szájjal mindig. :) És ezt Schönbrunnban mondták, szóval nekik elhiszem. :)
Ani77 2013 ápr. 05. - 09:34:59
(621/3431)
Csak 1,5 részt láttam, mert annyit néztem meg kíváncsiságból, szóval nem tudok érdemben hozzászólni a történéshez, viszont ledöbbentem, hogy fikázzák itt a szereplõk külsejét...
Fõleg a színésznõt, aki a szultán nõjét játssza... szerintem egyáltalán nem csúnya nõ, különleges, szép arca van, nagy szemei. Ja, és nem kövér. Egyesek nagyon el vannak tájolva, hogy néz ki egy normális nõ.
A pasi (Szulejmán) sem csúnya, egy átlagos pasas szerintem.
Miért kell minden filmben és sorozatban tökéletes színészeknek játszani? Egyáltalán nem életszerû. Sõt, amilyenek lehettek abban a korban, szerintem még túl szépek is, ha belegondolunk, hogy a fogukat talán nem ápolták úgy, stb. Kb. mint a régi spagetti westernekben, még a mexikói banditának is csillogó, fehér fogsora volt. XD
2/10
napraforgó 2013 ápr. 05. - 06:18:59 2/10
(620/3431)
Ezt én is furcsállottam. Egy uralkodó, vagy egy herceg nyilván megengedhette magának azt a luxust, hogy ágyast/ágyasokat tartson, egészen olyan idõs korától, amikor már képes a nemi életre. Vagyis akár már 13-14-15 éves korától több ágyas is a rendelkezésére állhatott.

Szulejmán 26 évesen került trónra, azóta max. 2 év telt el a sorozatban, vagyis most kb. 28 éves lehet. Ez idõ alatt már akár 10-20 gyereket is nemzhetett volna. Fiúkat, lányokat vegyesen.
De itt valóban csak az egyszem Musztafáról tudunk. Pedig abban nem volt hiba, hogy minden este leszállítottak a háremagák egy-egy nõt az uralkodónak. Feltételezem, hogy ha valamelyik teherbe esett, akkor más nõt vettek "használatba".
Vagyis az uralkodónak hercegsége alatt akár 20, azóta akár másik 20 gyereke is születhetett volna attól a rengeteg háremhölgytõl.
Még ha magas is volt a gyerekhalandóság, akkor is élhetne belõlük 15-20.
Mert hiába is hisztizik Hürrem, hogy Szulejmán a szülése alatt mással hált, még Majdevránnak is csak egy napja volt a héten. És Hürremnek is nyilván bele kellett törõdnie, hogy bár fontos az uralkodó számára, de nem az egyetlen.
Acbar sah 2013 ápr. 04. - 23:18:15
(619/3431)
Szulejmán mint kegyetlen uralkodó ???

még szokatlanul toleráns is volt.

Mit mondasz akkor Õrült Ibrahimról ????????
Hajreddin Barbarossza 2013 ápr. 04. - 21:35:02
(618/3431)
Eleinte csak szokás volt, de II. Mehmed a 15. század közepén törvénybe foglalta, az után az új uralkodónak kötelessége volt a családirtás.
Magdi 2013 ápr. 04. - 21:16:46
(617/3431)
"Persze, hogy más ágyas is úgy maradhatott volna, de hát épp ez a célja a háremnek."
Az Anna és a király-ban a sziámi királynak 58 gyereke volt. Itt szinte fura, hogy csak egy volt eddig. Nem?
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 18:31:25
(616/3431)
csabaga 2013 ápr. 04. - 17:16:54
(615/3431)
Nem volt kötelessége,csak egy idõ után ez lett a szokás.Ha nem tévedek,II.Bajazid vezette be.Bár egy testvére elmenekült.
Késõbb õt meg a saját fia,I.Szelim mérgezte meg,miután leléptette a trónról.

Kár Szelim korai haláláért,õ másfelé akart hódítani.
Hajreddin Barbarossza 2013 ápr. 04. - 15:40:34
(614/3431)
Persze, de Hürremet is a sorozatban házasította volna ki a válide, tehát itt sem lehet számon kérni rajta, hogy de bezzeg a valóságban milyen kegyetlen volt Szulejmán, tehát nem merte volna megtenni az anyja...

(Ráadásul a "valóság" esetében is megkérdõjelezhetõ szerintem a "pláne egy ilyen kegyetlen szultán" kitétel. Miben volt õ kegyetlenebb, mint az elõdei?)
_mason_ 2013 ápr. 04. - 15:33:09
(613/3431)
A sorozatban szereplõ Szulejmán valóban elég kegyelmes, de a sorozat több pontban eltér a valóságtól, mint az megtapasztalhattuk :)
Hajreddin Barbarossza 2013 ápr. 04. - 14:57:17 Előzmény Pink Pearl
(612/3431)
"NEKEM ez nem tûnik hihetõnek (akármit is írt abban a cikkben a cikk írója), hogy ilyet meg mert volna tenni valaki, hogy a Szultán tudta és beleegyezése nélkül "eladja" a KEDVENC ágyasát (még ha az anyja is az illetõ)...."

Pedig akár hihetõnek tûnik, akár nem, egy társuralkodó esetében teljesen logikus, hogy meghoz ilyen döntéseket, fõleg úgy, hogy õ a hárem feje. De másként is megpróbálhatod felfogni az eseményeket, pl. lehet egy olyan olvasata is a dolognak, hogy mivel ez az elsõ alkalom a történelemben, hogy a szultán anyja válideként társuralkodó lett, így nem volt semmilyen írott- vagy szokásjog, ami behatárolta volna a tevékenységének kereteit: egyszerûen egy politikai játszma keretében feszegette hatalmának határait, amivel persze Hürrem terhessége miatt gyorsan kudarcot is vallott.

"Pláne egy ilyen kegyetlen Szultán esetében mint Szulejmán....."
Épp most gondolkodtam ezen is, mennyire van kegyetlennek beállítva: Majdevrán megpróbálta megmérgeztetni (az ágyasát, de hát végül is azt mondta, hogy ha a szultán is meghal, hát akkor meghal, mit bánja õ), de nem történik semmi. Majdevrán szolgája, aki közvetlenül átadta a mérget a cselédlánynak, annyi büntetést kap, hogy most egy darabig éljen az edirnei palotában. Ibrahim, aki falazott a merénylõknek, kapott egy kis arc veregetést meg egy Babits idézetet, néhány szúrós tekintetet és semmi több. Kászim pasa kifejezte nemtetszését Hürremmel szemben, ezen ez a kegyetlen szultán úgy bedühödött, hogy hatalmas földbirtokadományok és rengeteg arany társaságában nyugdíjazta. Eddig inkább tûnik puhánynak, mint kegyetlennek. :)
Hajreddin Barbarossza 2013 ápr. 04. - 14:23:44
(611/3431)
Az elõzõ hozzászólás részben TÖRTÉNELMI SPOILERT tartalmaz, sajnos utólag már nem tudom beleszerkeszteni, de ennek figyelembevételével kéretik olvasni.
Hajreddin Barbarossza 2013 ápr. 04. - 14:10:34
(610/3431)
Persze, hogy más ágyas is úgy maradhatott volna, de hát épp ez a célja a háremnek.
Mivel az új uralkodónak trónra lépésekor kötelessége megölni az összes férfi rokonát (felnõttet, csecsemõt egyaránt, természetesen leszámítva a saját fiait), ezért a szultáni dinasztia fennmaradásának záloga az, hogy minél több nõtõl minél több fia születhessen. Tehát ha a szultánnak 10 ágyas közül 8-tól gyermeke születik és abból 5 fiú, akkor annál nagyobb az öröm, hiszen öt lehetséges trónörökös született. Akik közül a korabeli viszonyok között örülni lehet, ha 2-3 megéli a felnõttkort, tehát az 5 fiú még akár kevésnek is mondható. Szulejmánnak is ugye most született meg a 4. fia, de kettõ már nem is él közülük. Tehát birodalmi szempontból az tûnik inkább felháborítónak, hogy Hürremmel való összekeveredése után Hürrem haláláig csak tõle született gyermeke. Persze valószínûeg részben pont az biztosította Hürrem számára a kiemelt helyzet, hogy képes volt sorban szülni a fiúkat Szulejmánnak és a dinasztiának, de ez egyben magyarázza is pl. a társuralkodó szerepét betöltõ anyaszultánné ellenszenvét Hürremmel szemben: a hárem egy tagjának nem az a dolga, hogy kisajátítsa a szultánt.

Fogamzásgátlás pedig akkoriban is volt. Egyfelõl a megszakításos technikához nem volt szükség akkor sem semmilyen technikai vívmányra, bár feltételezhetõen pont a szultán foglalkozott ezzel legkevésbé. Másfelõl óvszereket is készítettek különbözõ állati belekbõl, esetleg bõrbõl vagy rongyokból összevarrva, nyilván a mai óvszereknél alacsonyabb hatásfokkal mûködtek. A törököknél ráadásul nagy kultúrája volt a fürdésnek, és a meleg a hímivarsejt legnagyobb ellensége, már a rómaiak is elõszeretettel alkalmazták fogamzásgátló módszerként a forró fürdõzést. Végül pedig, ha mégis becsúszott a dolog, már akkor is ismertek különbözõ gyógyfüveket, fõzeteket, amivel el lehetett hajtani a magzatot (persze mellékhatásként az anya esetleg belehalhatott)... Szóval megoldás volt / lett volna, de a szultánnak az egyik fõ feladata a családja túlélésének biztosítása volt, tehát itt nem igazán jöhetett szóba egyik változat sem.
10/10
Adrienn111 2013 ápr. 04. - 13:48:09 10/10
(609/3431)
Hát lehet érteni a kérdésemet,kíváncsiságomat.Csak az érdekelne hogy akarta hogy Hürremtõl gyereke legyen?Mustafán kívül még egy.Vagy véletlen?Ha véletlen más ágyas is véletlen úgy maradhatott volna abban az idõben stb :S Hát ez furdalja...:)
Hajreddin Barbarossza 2013 ápr. 04. - 13:15:43
(608/3431)
Õõõõ... Csak én nem értem a kérdésedet? Mi furdalja az oldaladat? :)
10/10
Adrienn111 2013 ápr. 04. - 13:11:06 10/10
(607/3431)
Na ,hát alakul a történet.Jó kis szaftos áskálódások...:)Jó lenne ha minden nap lenne:)
Ami nekem furdalja az oldalamat.Vajon abban az idõben hogy ment a következõ:Ugye Hürrem ágyas.És terhes lett.Ha tíz ágyast váltogat pld a Szultán és abból pld 8 szül gyereket és abból kb 5 fiú lesz...hihi...blabla.Abban az idõben nem? vagy hogy védekeztek?Na errõl biztosan nem ír még a wiki sem Na mindegy,sosem tudom meg:D.
Most mi lenne ha Gülniha is úgy maradna XD.
respect77 2013 ápr. 04. - 11:58:20
(606/3431)
Nekem tetszik ez a sorozat. Nyilván mindent a helyén kell tudni kezelni és errõl sem kell azt hinni, miközben nézi az ember, hogy 100%-osan minden így történt (láttuk például, hogy Lajos király életkorát is milyen "jól" eltalálták), de azért szórakoztató és szerintem tanulni is lehet belõle. Mert például én korábban nem tudtam Hürremrõl, Maidevranról - ezekrõl a belsõ viszonyokról. És így most legalább utánaolvasok a valós történelmi háttérnek is (pl. a márciusi Rubiconban).
respect77 2013 ápr. 04. - 11:07:49 Előzmény napraforgó
(605/3431)
A mi történelmi büszkeségeink között sem csak csupa jó és szimpatikus figura van. "Szent" István nem volt olyan szent, hogy csak egy dolgot említsek. A hatalom az a világon mindenütt korrumpálja az embereket, minden korban. A római császárok története is mindenféle családon belüli gyilkosságok története.
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 09:10:13
(604/3431)
Visszavontam. Olvastam valamit valahol, halványan rémlett, de rosszul... Szóval: SPOILER nem Mahidevrán, hanem Gülsah próbálja eltenni láb alól, de nem sikerül neki - Hürremmel kibékülnek SPOILER VÉGE
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 08:51:45
(603/3431)
Igen, persze, Maria is csak próbálkozik feljebb jutni, boldogulni, csak pechje van, mert Hürrem sokkal erõszakosabb nála. Maria egyszerûbb lélek, kevéssé okos (= rafkós) csajszi, akit könnyen félre lehet állítani. Nem igazán tud kiállni magáért. Nem az a típus.

"És mindjárt ott vagyunk, amit a kedves fórumtársak elspoilereztek, hogy Hürrem kinyírja a vetélytársát...."

Nem, nem Hürrem fog végezni vele, hanem SPOILER én úgy tudom, hogy Mahidevrán SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2013 ápr. 04. - 08:21:41 2/10
(602/3431)
Szerintem Maria pont Alekszandráról vett példát, aki Hürremként muzulmán lett, lekötötte a szultán figyelmét, stb.
Maria nem feltétlenül titokban lett muzulmán, csak ugye Hürrem épp beteg volt (hol félig agyonverték, hol meg megmérgezték), szóval épp nem ért rá Mariával csevegni, fõleg nem a vallási meggyõzõdésérõl.
És amennyire láttuk, nem kellett itt sok ahhoz, hogy valaki muzulmánná váljon, pont elég volt kijelenteni, hogy egy az isten, Allah és Mohamed az õ prófétája, oszt már muzulmán is volt.
Maria látta, hogyan tört elõre a barátnõje csak azáltal, hogy a szultán jó nõnek találta és mellesleg muzulmán lett, és ezt õ is megjátszotta, amikor módja lett rá.
Ibrahim volt a nagy franc, hogy pont Mariát szállította le Szulejmánnak hancúrra, pont arra számítva, hogy Hürrem ezen kiakad. Szümbül aga még rendes is volt, amikor azt tanácsolta, hogy ne szóljon róla...
De a kedves, lírai lelkületû Ibrahim - két hegedülés között - talált valakit, aki elköpi Hürremnek az esetet... És mindjárt ott vagyunk, amit a kedves fórumtársak elspoilereztek, hogy Hürrem kinyírja a vetélytársát....
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 07:53:40
(601/3431)
Sõt, olyan gyermekei is voltak Szulejmánnak, akikrõl õ maga sem igazán tudott... :)
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 07:51:50
(600/3431)
Azért akkori helyzetben Gülnihal tényleg "elárulta", hiszen potenciális vetélytárssá lépett elõ azzal, hogy titokban(!) muzulmán lett.

Egyébként hogy a tegnapi részhez is hozzászóljak: jaj, milyen kínos volt már, amikor Szulejmán bement Hürremhez többször is, Gülni meg ott ácsorgott lehajtott fejjel mindannyiszor... Az a Gülni, akivel este még kurjantott egy jót... XD
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 07:49:20
(599/3431)
Pontosan. :)
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 07:48:13
(598/3431)
"És örülök, hogy õk nem a mi "történelmi büszkeségeink"."

Azért mi sem panaszkodhatunk... :P
Petrapetrus 2013 ápr. 04. - 07:47:27
(597/3431)
A magyar wiki eleve tartalmaz butaságokat. Szulejmánnak csak egyetlen felesége volt, nem több(!), és az Hürrem volt. Hászeki =/= feleség.
Illetve Szulejmánnak voltak olyan gyermekei, akik "maguktól" haltak meg, nem ölette meg õket senki. Már ha lehet hinni egy nívós történelmi magazinnak, a Rubiconnak, szemben a bárki által módosítható Wikipédiával... :)
2/10
napraforgó 2013 ápr. 04. - 06:26:04 2/10
(596/3431)
Én csak mulatok azon, hogy micsoda forrongás támadt itt a halszemû, nagy és görbeorrú kopasz pasi, meg az õ nagydarab, tenyeres talpas babája miatt.
És örülök, hogy õk nem a mi "történelmi büszkeségeink". Mindketten rém ellenszenvesek, így épp egymáshoz valók.
vikri 2013 ápr. 04. - 02:44:43
(595/3431)
Az utolsó hozzászólásokat átnézve látom, hogy téma, hogy Szulejmán anyja nem merte volna megpróbálni a valóságban, hogy túladjon Hürremen. Korábbi ügy (talán itt is szóba került, de nem néztem vissza annyira), de én még mindig le vagyok akadva azon, hogy mit keres Mahidevran még mindig ott, hogy újabb és újabb ármányokat tudjon kieszelni, mikor Szulejmán már kétszer megmondta az anyjának, hogy távolítsa innen el, különben nem lesznek jóban. Az anyja így semmibe veheti, amit mond?
_mason_ 2013 ápr. 03. - 21:31:11
(594/3431)
Nagyjából én is így vagyok vele.
_mason_ 2013 ápr. 03. - 20:16:14
(593/3431)
Sziasztok!
Bocsi, az utóbbi 2-3 napban nem nagyon voltam gépközelben, pedig mindenképpen boldog húsvétot akartam kívánni :) mindegy, így alakult.
a mai részre nagyon kíváncsi leszek, már várom.
Wiesel Katalin 2013 ápr. 03. - 18:07:23
(592/3431)
Nekem nagyon tetszik a tévedéseivel együtt. Csak azt sajnálom, hogy hetente csak egyszer vetítik! Menyet
Texas Bill 2013 ápr. 03. - 17:11:44
(591/3431)
120 körül, ez a magyar számrendszerben 240 körülit jelent.
9/10
szevia 2013 ápr. 03. - 16:35:03 9/10
(590/3431)
Hány részes ez a sorozta? tudja valaki?
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 03. - 07:49:07
(589/3431)
Kritizálni szabad és jogod van. Teljesen igazad van!
Viszont ha már megteszed, akkor ne intézd el 2 rövid tõmondattal, vedd a fáradtságot, hogy rittyentesz egy összeszedett, felépített, sokatmondó kritikát. Mert amit írtál, az valóban inkább a "felesleges" (= inkább le se írtad volna) kategória. Lehet valamit nem szeretni, de akkor tessék kifejteni rendesen a miértjét. :)
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 03. - 07:45:35
(588/3431)
Neki nem tetszik, szíve joga. Nincs is baj ezzel és azzal sem, ha negatív kritikával illet valamit, hiszen joga van hozzá, azért van itt a fórum. Más kérdés, hogy ha már kommenttel, akkor rendesen fejtse is ki és fogalmazza meg rendesen a problémáját. Viszont tény, hogy ez olyan "gyorsan írok valamit és letudom kritika", amit én sem értékelek nagyra... :)
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 03. - 07:43:19 Előzmény Tamylla
(587/3431)
Így van! De szerintem Hürrem jellemében eddig is jelen volt ez a küzdés és kitartás. Szerintem is tök logikus, hogy úgy viselkedik az elsõ évadban, ahogy. Ha anno én lettem volna a helyében, lehetõségeimhez mérten én is nyilván hasonlóan próbáltam volna életben maradni és boldogulni. Más kérdés, hogy én nem tartom magam ennyire karakánnak és szívósnak, úgyhogy lehet, hogy engem már jóval elõbb kicsináltak volna... :)
Petrapetrus 2013 ápr. 03. - 07:41:11 Előzmény lady 83
(586/3431)
Igaz is, meg nem is. Renitensek mindig is voltak és lesznek is. És nyilván bizonyos (ritka) esetekben még feszíthetõ a húr, aztán megunják... :)
Petrapetrus 2013 ápr. 03. - 07:39:41
(585/3431)
"és az sem szimpatikus, hogy a valóságban is összejött a filmbeli szerelmével, de nyíltan nem vállalja fel a kapcsolatukat..."

Ez megint egy bulvárpletyi. Igaz, ennek nem jártam utána, igaz-e, de ezt sem kajálnám be maradéktalanul... :)

-----------------------------------
Ami Ibrahimot illeti, azzal egyetértek. Árulónak nevezném én is. Bár hozzá kell tenni, hogy az ember valahol mindig ember marad, akinek vannak saját érzései és preferenciái. Mint magánember, egyetért Mahidevránnal, nem szimpatikus neki Hürrem. És az is logikus, hogy vagy õ, vagy a csaj, (fõbizalmasi poszt) de azt még mindig nem értem, hogy mitõl utálták meg egymást ennyire. Már hogy Hürrem és Ibrahim. Annyira sok közük nem volt egymáshoz. Én arra tudok gondolni, hogy Ibrahim félti a posztját és sértõnek hathat, ha egy nõvel osztja meg az uralkodó a féltett dolgait és nem vele. Nem tudom... :)

-----------------------------------
"megöleti Hürremmel közös fián kívül az összes többi gyermekét"
Én ezt máshogy tudom... :)
offtopic
Petrapetrus 2013 ápr. 03. - 07:33:26
(584/3431)
? Nõbõl vagyok és az erõsebbik nemet részesítem elõnyben, bocsánat... Sajnálom, ha csalódást okoztam... XD
Pink Pearl 2013 ápr. 03. - 00:02:20
(583/3431)
Már egyszer leírtam Adrien111-nek Spoilerban.....de akkor leírom mégegyszer....tessék...

******SPOILER*******
Hürrem nagyon dühös lesz és össze-vissza fogja ütni-verni Maria-t. Sõt! Kis hijján meg is fojtja...
Késõbb úgy néz ki mintha beletörõdne....de egy nagyon gonosz dolgot tesz...
Ott maradt Hürrem szobájában az a szõrme gallér amit Maria kapott a Szultántól az "elhált éjszaka" után....amit Maria büszkén viselt is a nyakában amíg ment vissza a lakosztályába.....de Hürrem letépte a nyakáról....
Szóval mikor Hürrem majdnem agyonveri Maria-t....Hürrem egyik szolgálólánya rohan segítséget kérni a hárem vezetõ agától és Nigar Kalfatól....be is jönnek és szétválasztják õket....
Késõbb Hürrem, utána küldi Nigar Kalfával az ottmaradt szõrmét, hogy adja oda Maria-nak.
Maria nagyon örül neki és úgy fekszik le, hogy a prémet a nyakába teszi....
Nemsokára felébred...és nagyon rosszul érzi magát....belenéz a tükörbe és vérzik az arca...csupa seb...
Azonnal hivatják azt a nõt aki bába is (egyúttal õ látja el az "orvosi" teendõket is)és az a nõ megvizsgálja a prémet és megállapítja,hogy a prém meg van mérgezve.....
Azt nem tudom Maria meg fog-e gyógyulni...ahol abbahagytam ott egyelõre ápolják és az arca be van fáslizva...

Ja és volt egy olyan jelenet amikor Hürrem egy pillanatra mintha megbánta volna (napersze a török szöveget nem értem)....de bement Maria szobájába és közben mutatták Hürrem gondolatait....amikor visszagondolt a kezdetekre....amikor a hajón együtt volt Maria-val és,hogy Maria milyen kedves volt és,hogy törõdött vele....

*****SPOILER VÉGE*******
Pink Pearl 2013 ápr. 02. - 22:50:38
(582/3431)
Acbar Sah!

Ez nem Spoiler volt amit az elõzõ üzidbe bemásoltál, hanem egy írás egy weboldalról....ÉN IS OLVASTAM EZT!

Megmondom azt is , hogy HOL van....ha más is látni akarja az eredetit.....

Íme itt van:
http://nokorszak.hu/kultur/i-szulejman-anyja-megtehette-hurremmel-az-agyassal

Totál nem értetted meg a LÉNYEGÉT annak ami számomra hihetetlen ebben a kérdésben (egyébként más is írta nem csak én).....

Én csak leírtam az én SZEMÉLYES véleményemet/gondolataimat.....
NEKEM ez nem tûnik hihetõnek (akármit is írt abban a cikkben a cikk írója), hogy ilyet meg mert volna tenni valaki, hogy a Szultán tudta és beleegyezése nélkül "eladja" a KEDVENC ágyasát (még ha az anyja is az illetõ)....
Pláne egy ilyen kegyetlen Szultán esetében mint Szulejmán.....aki sokkal pitibb dolgokért is kivégeztetett másokat....
Na persze az anyját nyilván nem ölette volna meg...(ezt én nem is gondoltam).....de nekem ez a kép sehogy nem áll össze ÍGY......

Tegyük fel, hogy Hürrem nem lett volna terhes....akkor nem tudott volna mit tenni...és a Szultánnõ parancsa miatt hozzáadták volna ahhoz a másik pasihoz....! Jó!
De amikor a Szultán hazatér.....nyilván kereste volna Hürremet és az nyilván elmondta volna, hogy ERÕSZAKKAL kényszerítette a Szultánnõ.....
Egyszerûen NEM TUDOM ELHINNI, hogy Szulejmán erre csak "legyintett volna".....
Szulejmán nagyon de nagyon dühös lett Mahidevran-ra is már akkor is amikor megverte....még örülhetett Mahidevran, hogy nem végeztette ki (ezt maga Szulejmán mondta).....
Nem hinném, hogy az anyját megölette volna de.....

******SPOILER*****
miután valaki képes a saját gyerekeit is megöletni (márpedig Szulejmán megtette)......ki tudja?!
Még azon SEM csodálkoznék.....
*****SPOILER VÉGE*****
Acbar sah 2013 ápr. 02. - 21:50:05
(581/3431)
Pink
bizony megtehette

itt egy cikk csak neked ami válasz a, ,hitetlenkedésedre,,

SPOILER! !!!

Tegnap a Szulejmán címû sorozatban, Valide
Szultan, vagyis Szulejmán kicsit sem kedves
édesanyja úgy dönt, hogy Hürremet, amíg a
fiacskája épp Magyarországot igyekszik
meghódítani, bizony férjhez adja. Elege lett az
ágyas diadalútjából, és ezt a módszert tartotta a
legkifinomultabbnak, hogy eltávolítsa a lányt a
hárembõl, mire a szultán a hadjáratból hazatér.
Na, de megtehette ezt vajon? Valóban a szultán
anyja parancsolt a palotában fia távollétében?
Bizony, bizony. A háremben mindenképpen. Aztán
az, hogy késõbb a fiával hogyan számol el, az már
más kérdés. Mindenesetre megtehette, akár azt is,
hogy megöleti a nem kedvelt ágyast, hiszen az
csupán egy rabszolga volt. Bár Hürrem muzulmán
hitre tért, így hivatalosan nem végeztethette ki, de
annyiféle praktika létezett már akkor, annyiféle
mérget ismertek a hárem asszonyai, hogy
nyugodtan eltörölhette volna a Valide az utált
nõszemélyt a föld színérõl is. Valószínûleg nem
merte megtenni.
A hárem világában szigorú hierarchia uralkodott.
Elsõ helyen állt a szultán anyja, az anyós, második
helyen az elsõ feleség. Ez egy kis problémát
okozott, mert négy hivatalos felesége lehetett egy
szultánnak, és azt, hogy ki az elsõ, nem mindig a
kora, vagy az esküvõjük idõpontja döntötte el,
ráadásul az elsõ feleség gyakran állt harcban a
Valide-vel. Számított, hogy szült-e trónörököst a
feleség, és az is, hogy a szultán mennyire
kedvelte, mennyire volt vele kegyes.
A szultánnak ugyan csak négy felesége lehetett,
viszont annyi ágyasa, amennyit csak akart, és a
rendszerben az ágyasoknak is megvolt a saját
hierarchiájuk. A kedvenc ágyasok természetesen
magasabb szinten álltak, mint azok, akikre soha rá
sem nézett a szultán. Mert a szultán nézegette a
nõit, míg a nõi a tekintetüket sem emelhették a
fényességes személyére. Érdekes, hogy a
szultánnak nem sok beleszólása volt abba, hogy
kik az ágyasai. A rabszolgavásárokon a
megbízottak 12 év körüli kislányokat vásároltak, és
a háremben nevelték õket. Eleinte õk voltak a
szultán gyerekeinek a játszópajtásai. Majd, amikor
megértek arra, hogy ágyasok lehetnek, a
legszebbeket a Valide választotta ki a fia számára.
Szóval a szultán csak a készt látta, vagyis annyit
tudott, hogy szép lányok vannak a háremében, de
nem õ válogatta õket össze.
Visszatérve arra, hogy a szultánra ki nézhetett és
ki nem, nos, a háremben büntetlenül szinte senki
nem emelhette a tekintetét az uralkodóra. A
szultánnak volt külön hárem csizmája, amin fém
lapocskák ütõdtek egymáshoz járás közben. Ezzel
jelezte jöttét, és így mindenki ki tudott térni az
útjából. Aki feltartóztatta, vagy ránézett, komoly
büntetéssel, akár halállal számolhatott. Ezért volt
vakmerõ húzás a filmben elhitetni a nézõkkel,
hogy Hürrem beleájult a szultán karjaiba, és
belebámult a szemeibe. Nagyon valószínûtlen,
hogy meg merte tenni. Sokkal életszerûbb, hogy
mint új húst, kiválasztották a szultánnak egy
éjszakára, és az az éjszaka jól sikerült.
Gyakran látjuk a sorozatban, hogy ücsörögnek az
asszonyok a háremben, és megöli õket az unalom.
Ez gyakran így is volt. Azonban nem csak
hímeztek, zenéltek, és fürödtek, de bizony
keményen dohányoztak is. A hárem hihetetlen
mennyiségû dohányt fogyasztott. Fontos volt a
háremben, hogy ki milyen szeretõ. Ezért a
lányokat már gyerekként elkezdték felkészíteni a
szerelmeskedésre, tanítgatták õket a szeretkezés
mûvészetére.
Aztán késõbb kiderült, hogy ki milyen tanulékony
volt. A szultán ugyanis könyvelést vezetett az
éjszakákról. A lányok neve mellé vízszintes, vagy
függõleges vonalat tett. Ez plasztikusan is
ábrázolja, hogy milyen volt a szultán hangulata, és
teljesítménye. A jel függött attól, hogy a lány
mennyire keltette fel a szultán érdeklõdését, ha
eléggé, akkor függõlegest kapott, és attól fogva
kiemelt rabszolga lett, igazi ágyassá lépett elõ. A
vízszintest, akkor azt a lányt többé nem hívatta a
szultán.
De a háremben az vihette valamire, aki fiút szült,
ritka volt az, aki enélkül kiemelkedett a sorból.
Hürremnek nem voltak ilyen problémái, öt fiút szült
I. Szulejmán szultánnak, aki késõbb feleségül is
vette, hiszen nem csak szerelme, de az örökös
anyja is volt már. Mint már írtunk korábban róla,
elsõszülött fiát, Musztafát, aki Mahidevran nevû
feleségétõl született, árulásért kivégeztette. (Ezt is
Hürrem intézte így, ahogy sikerült Ibrahimtól, a
szultán testvéreként szeretett szolgájától is
megszabadulnia.)

SPOILER vége
Pink Pearl 2013 ápr. 02. - 20:28:01
(580/3431)
Nem hinném, hogy a külseje miatt....habár szerintem kinézetre is nagyon csúnya ez a Hürrem.....
De attól még lehetne szimpi mint ember.....de nem az...
És, hogy miért?! Azt már sokszor leírtam.....
Nekem egyszerûen azért nem szimpi mert egy kegyetlen, gonosz nõ.....
Az elsõ rész elején még sajnáltam.....tényleg szörnyû lehet ha valakinek lemészárolják a családját.....
De nagyon hamar megváltozott róla a véleményem....negatív irányba!

Elképesztõ, hogy lehet valaki ilyen gonosz, kegyetlen....ráadásul nõ létére....
Nem tudom, hogy elõre nézed-e a török részeket te is....de ha esetleg láttad amit Maria-val fog tenni.....hááát no comment!
Pink Pearl 2013 ápr. 02. - 20:21:28 Előzmény Tamylla
(579/3431)
Tamylla!

Nekem meg az a furcsa,hogy lehet ez a Hürrem valakinek szimpi?! :((

Egyszerûen egy gonosz, kegyetlen nõ!

Én is tudom, hogy az elkövetkezendõ részekben sok szemétséget követnek el ellene (is)....de ez nem változtat azon, hogy Õ IS egy kegyetlen,hideg-rideg, gyilkos!!!
Semmivel se jobb mint Mahidevran....

Amit Maria-val csinált az mi volt?!.....De ez még a magyaron nem volt leadva....ezt majd késõbb megvitatjuk.....de ott is undorító volt amit csinált.....
Pink Pearl 2013 ápr. 02. - 20:13:58
(578/3431)
Abban egyetértek veled amit arról írsz,hogy "Ibrahim eltitkol dolgokat Szulejmán elõl"....ezt én is írtam már korábban.....én se értem, hogy MIÉRT titkolja el Szulejmán elõl amit megtudott pl Mahidevran-ról?!
Nem értem MIÉRT védi annyira azt a Mahidevran-t?!

Azzal is egyetértek amit az Anya Szultánnõrõl és a másik ágyasról írsz....én is felhoztam már ezt korábban....valahogy nem hinném, hogy ezt a valóságban tényleg meg merné (merte volna) tenni valaki, hogy a Szultán "ellen" (tudta nélkül) tesz ezt meg azt.....

Ibrahim nekem addíg volt szimpi amíg nem jött elõ a "szadista" oldala :((( Ott nagyot csalódtam benne :(((

Egyszerûen nem tudom már kivel szimpatizáljak a szereplõk közül?!
A férfi szereplõk közül Ibrahim volt szimpi.....de már nem az....
A nõi szereplõk közül Maria (Gülnihal) és Hatice volt szimpi......de Maria má nem az.....Hatice még igen....de (a jövõben õ is "megváltozik") sajna.... :((((
1/10
KittyGirl 2013 ápr. 02. - 20:11:13 1/10
(577/3431)
Bocs, de az én véleményem ugyanannyira számít, mint a tiéd! Vagy mi ez itt Szulejmán fun club és te hoztad létre? Már megbocsáss, de itt filmeket lehet véleményezni, és én is pont ez tettem! Ha nekem nem tetszik, akkor pedig le fogom írni, és ebbe még te sem szólhatsz bele :)
A "ki nem szarja le" szlogened és megnyilvánulásod pedig csak téged minõsít.....
Rita214 2013 ápr. 02. - 14:43:27
(576/3431)
Zsuzsinak! Az általad említett "unatkozó" nyugdíjasok, már ledolgoztak 40-50 évet, amennyit Te soha nem fogsz egész életedben! És lehet hogy belerokkant a többségük, egyetlen örömüket is sajnálnád tõlük, hogy jó filmeket nézzenek legalább a tv-ben? Úgysincs más szórakozási lehetõségük! A munkanélküliek zöme sem tehet arról, hogy nincs munkája jelenleg, lehet, hogy holnap már Neked sem lesz! Nekik is ez lehet az egyetlen szórakozás, a tv! Gondolkozz máskor, mielõtt ilyen kijelentéseket teszel!!!
A filmsorozat egyébként nekem is nagyon tetszik - aki szerinted "unatkozó" nyugdíjas lennék, csak azt nem tudod, hogy 40 évet dolgoztam, és beteg is vagyok, mint sokan rajtam kívül - csak az nem tetszik, hogy hetente egyszer adják le, akkor is min. 2 reklámidõvel, ezért tart késõ estig. Talán az RTL szerkesztõinek kellene írnod, hogy hozzák elõbbre, hogy azok is láthassák, akik reggel korán kelnek, és szükségük van az alvásra, mint minden embernek. Én nem irigykedem a Te egészségedre, sem az állásodra, sem a fizetésedre, amibõl talán jobban megélsz, mint mi, akik már sokat letettünk az asztalra, sõt mivel létbizonytalanságban élsz, még sajnállak is, mint minden mai fiatalt vagy munkaképes embert.
1/10
KittyGirl 2013 ápr. 02. - 13:33:42 1/10
(575/3431)
5 percet nem tudnék belõle megnézni, mert kínszenvedés az egész. Már a benne lévõ hangok is idegesítenek :) Amikor meglátom a fõcímzenét már kapcsolom is el! :)
zsuzsica 2013 ápr. 02. - 10:25:51
(574/3431)
Az Rtl megint kitett magáért ,végre egy nézhetõ sorozatot ad,de a 13. résztõl már nem engedi nézni a rtl most -on. Este fél tízkor az unatkozó nyugdíjasok és a munkanélküliek akiknek nem kell korán kelni, nézhetik.A többi bárgyúság bezzeg normális idõben van!
10/10
Tamylla 2013 márc. 31. - 22:36:45 10/10
(573/3431)
Olyan furcsa olvasni, hogy ennyien ellenszenvesnek találjátok Hürremet. Ne ennek a pár magyar rész alapján ítéljétek meg.

SPOILER

Az elsõ évad még csak mese ahhoz képest , ami késõbb lesz, az a rengeteg ármánykodás és összeesküvés ami Hürrem ellen lesz ... hát nem csoda, hogy olyan kemény nõ lesz belõle.Õ csak a gyermekei érdekeit és a saját életét védi meg számtalanszor.
Az egyik legaljasabb pedig majd Hatiche lesz a késõbbiekben.
lady 83 2013 márc. 30. - 22:42:48
(572/3431)
Ám számomra is felfoghatatlan hogy itt a nagy Szulejmán akitõl elvileg tartania kéne mindenkinek meg engedelmeskedni,de pont ellenkezõje.Mintha senki nem félne tõle,mintha senkit nem érdekelne mi lesz az eredménye az ellenszegülésnek és ami még szebb igazából semminek semmilyen következménye nincs.Mintha csak rendetlenkedõ gyerekek lennének akikre néha rászólnak ejj gyerekem ezt mégse kéne,kis sarokba térdeplés,ennyi.
lady 83 2013 márc. 30. - 19:55:48
(571/3431)
Ibrahimnak számomra ellenszenves tenyérbemászó képe van. Hürrem meg nagyon különleges szépség szerintem és hát igencsak ki is rí abból a környezetbõl.Feltûnõ jelenség.Az meg hogy törekvõ és ellenszenves olykor szerintem abból fakad hogy azért csak elhurcolták otthonról a családját megölték és egy teljesen más környezetbe kultúrába került ahol ha nem áll a sarkára eltiporják.Céltudatos.Ez még nem rossz.Persze azért a többieket sem kell félteni hogy megsérül a lelkiviláguk. Ennyi ármánykodó kígyót egy rakáson.Eszméletlen.A legutóbbi rész végét kicsit döbbenten figyeltem:/Ez most komoly?Utána olvastam hogy a valóságban Szulejmán már nem kívánt mással lenni,annyira odáig volt Hürremért.Most tényleg megd*gja azt a csajt??!!:O Pont mikor születik a kis trónörökös,elég morbid:S:D
Acbar sah 2013 márc. 30. - 16:18:38
(570/3431)
izlések és pofonok ugye.......

nekem nem csak karakterként de nõként is Nigar jön be.

ha én válaszhatnék ,hogy ki jöjjön hozzám az Arany úton éjjel,nem gondolkodnék sokat!
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 30. - 12:54:25
(569/3431)
Nekem Sümbül Ağa a kedvenc férfi karakterem és a Szultán. :D Nõben pedig Nigar Kalfa és kövezzetek meg, de Hürrem is. No nem azért, mert olyan szimpatikus lenne minden helyzetben, hanem mert jó a színésznõ, aki alakítja és mert azért sokszor hiába bunkó, de igaza van. Ilyen szempontból Nigart jobban kedvelem, nem gonoszkodik össze-vissza. :D
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 30. - 12:50:44 Előzmény _mason_
(568/3431)
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 30. - 12:49:53
(567/3431)
Ha fent vagyok a fórumon, egy lélek nincs itt, ha meg nem érek rá és be sem kapcsolom a gépet, oldalakat kell visszaolvasni... Ez így nem jó! :P
Petrapetrus 2013 márc. 30. - 12:46:25
(566/3431)
Nem. Törökországban most megy le a 93. epizód és MÉG FORGATJÁK... (A magyar RTL viszont felezi a részeket, így nálunk tkp. dupla annyival számolj...)
Pink Pearl 2013 márc. 30. - 00:46:19
(565/3431)
Na! :D Akkor mégis "én" emlékeztem jól? :D

De most megnéztem a wikin.....ott azt írják 1506-ban született és 1526-ban halt meg....

Az a jelenet amirõl beszélünk, az 1521-ben játszódott.Ezek szerint akkor még csak 15 éves volt a mi Lajosunk (a valóságban). :)
Acbar sah 2013 márc. 30. - 00:36:58
(564/3431)
a mohácsi csatában halt meg. 21 évesen
Pink Pearl 2013 márc. 29. - 22:45:25
(563/3431)
Lehet,hogy 20....erre pontosan nem emlékszem....
Egy biztos, hogy nem 50-es pasi volt :D
_mason_ 2013 márc. 29. - 22:01:15
(562/3431)
Am én úgy tudtam, 20 éves volt.De a kora valóban összefüggésbe hozható az elmondottakkal.Ha nem tévedek, a magyarhangja Háda János volt, aki szintén elmúlt 50 éves. Legalább a szinkronrendezõ jó munkát végzett. :)
Viszont, mint már említettem Rodosz ostromának a történelmi személyek tekintetében több köze lesz a valósághoz. Szóval csak várjunk...
Pink Pearl 2013 márc. 29. - 21:46:33
(561/3431)
Lajosról már török fórumokon is témáznak :DD
Ugyanis Lajos (az igazi) akkoriban egy 16 éves fiú volt.....furcsa, hogy a törökök egy õszes hajú 50 fölöttinek kinézõ pasival ábrázolják :DD

De valószínû, hogy tényleg amiatt csinálták így, amit korábban már itt is írtak többen is...
Vagyis egy tinédzser királyt "legyõzni" nem lett volna akkora dicsõség az Õ Szulejmán uruknak mint egy meglett korú férfit :)

Háááát ez is egy nézõpont! :D Attól még a tények tények maradnak :) Vagyis a törökök "smirglizték" a tényeket :D
_mason_ 2013 márc. 29. - 21:39:24
(560/3431)
oké, én elhiszem
_mason_ 2013 márc. 29. - 21:36:43
(559/3431)
Ibrahimról én is így vélekedek. Azóta Lajos a kedvencem :)
Pink Pearl 2013 márc. 29. - 21:36:05
(558/3431)
A wiki sokszor ír téves adatokat.....tapasztaltam máskor is.....az az igaz amit én írtam.
Pink Pearl 2013 márc. 29. - 21:34:14
(557/3431)
Ez szerintem is így van! :D Én egyszerûen nem tudok szimpatizálni ezzel a Hürremmel....eszméletlenül gonosz és ellenszenves......:(( Kifejezetten kegyetlen :((((

De akkor lettem nagyon csalódott amikor Ibrahim "szadista" jelenete miatt,belõle is kiábrándultam.....pedig addig õ volt az egyik szimpi figura az én szememben. A szép versek és romantikus hegedülések után....döbbenet volt az a szadista, nõket ütlegelõ jelenet......:((
_mason_ 2013 márc. 29. - 21:33:05
(556/3431)
a wikin olvastam,mert fejbõl én sem tudtam volna:
Évadok:3
Epizódok:76
Pink Pearl 2013 márc. 29. - 21:30:31
(555/3431)
Kedves Arjan!

Nem tudom, hogy ez most kérdés volt amikor ezt írtad, hogy " Kiváncsi vagyok rá, hogy mi lesz most hogy a barátné és is ágyas lett... "?!
Vagy csak hangosan gondolkodás?!

Mert ha esetleg konkrét kérdés volt, én már korábban leírtam mit fog tenni Hürrem amikor megtudja.....
Nem lesz semmi amit "kap" Maria (Gülnihal)......
Pink Pearl 2013 márc. 29. - 21:19:23
(554/3431)
Kedves mason!

Nem tudom honnan vetted ezt, hogy 76 részes?!

Az elsõ évad 24 részes (az eredeti török számozás szerint)

A második évad 39 részes (az eredeti török számozás szerint)

A harmadik évadról még pontosan nem lehet tudni, hogy hány részes mert az még a törököknél is most megy.Most a 29. résznél tart a 3 évad.

Tehát a 3 évad (eddig) összesen 92 rész (az eredeti török számozás szerint)
De mivel a magyarok kettévágták az eredetileg 90-100-120 perces részeket, ezért magyar számozás szerint 184 rész (eddig)...de csak eddig.....
Még pontosan nem lehet tudni, hány részes a 3 évad......
_mason_ 2013 márc. 29. - 21:02:05
(553/3431)
akkor thx, mert ezt nem tudtam :)
_mason_ 2013 márc. 29. - 18:31:24
(552/3431)
Én is kíváncsi leszek a folytatásra. Ez Marianak (vagy Gülnihal) nem kicsit lesz kínos, bár õt Hürremen kívül nemhiszem, hogy bárki is utálni fogja. Nemigen tehet róla, bár én egy kicsit nagyobb ellenkezést vártam tõle...
A johannita-török háború pedig ígéretesen kezdõdik.Utánanézten:a várat védõ Philippe de Vilier de L'Isle-Adam az ostrom során 68 éves volt.a filmben is hasonló korú színész játszhatta.
10/10
Arjan 2013 márc. 29. - 17:58:18 10/10
(551/3431)
Kiváncsi vagyok rá, hogy mi lesz most hogy a barátné és is ágyas lett... Nekem a szultán anyja egyáltalán nem szimpi, emlékeztet saját anyósomra, az is ilyen meseterkélt kétszínû nõ és mivel én is más nemzetiségû vagyok, így tényleg nem én vagyok a legkedvesebb személy a fia mellé. Megértem, hogy Hürrem is bevadul néha, ilyen hezetben ki ne tenné ezt. Idegen ország, más szokások, más elvárások. Még épeszû is megbolondulna. Viszont az biztos vitte magával a saját temperamentumát és ez is szokatlan volt törököknél, ezért is tudott ott jobban érvényesülni.
_mason_ 2013 márc. 29. - 16:39:25 Előzmény Zsul
(550/3431)
a Lajos királyos résszel kapcsolatban a számból vetted ki szót :)
_mason_ 2013 márc. 29. - 16:34:39
(549/3431)
Összesen 76.
Petrapetrus 2013 márc. 29. - 14:12:37
(548/3431)
Júj, én "megemlegettem" kicsit szerdán az RTL klub munkatársait... Mindig a legjobb résznél zárják le... :D Még el tudtam volna nézni egész éjjel... Nem értem, mitõl szerettem bele ennyire ebbe a sorozatba, de végig leköt, minden egyes másodperce. :)
Hát Gülnihal SPOILER nem teszi zsebre, amit emiatt kapni fog Hürremtõl XD SPOILER VÉGE.
Zsul 2013 márc. 29. - 06:02:00
(547/3431)
Néha-néha belenézek a sorozatba, érdekes hangulata van, de nem hiszem, hogy rászoknék. Mindenesetre üde színfoltja a sorozatok világának az fix. A magyar királyt kicsit "perverz"-nek állítja be. Persze egy kicsit rádob a magyar szinkron is, nem tudom mennyire direkt.:) Ehhez fûzõdik egyik kedvenc jelenetem: Kardozik a magyar király valamelyik segédjével, amolyan gyakorlásból, amikor jön a hírnõk, hogy:
- Uram jönnek az Oszmánok!
Mire a király:
- Had jöjjenek! Hehe!
És kardozik tovább... persze mindezt kicsit perverz hangsúllyal... hát én halálra röhögtem magam ezen.
Egyébként ami a magyarokat illeti - hogy mi motiválta õket akkoriban is - inkább Hunyadi Jánost idézném ide (Csak NE a mai korból induljatok ki, amikor ízlelgetitek a szavakat) :
„Királyt kívánjunk, aki fényt áraszt a sötétségben és orvosolja bajainkat”

Üdv Mindenkinek és jó sorozatnézést!
_mason_ 2013 márc. 28. - 19:44:58
(546/3431)
Rhodosz ostroma röviden:
A Rhodosz környékbeli szigeteket hamar elfoglalta a török, majd a partraszállást tervezgette.a rodosziak meg-megtámadták a törökök utánpótlásszállítóit, de nyílt összecsapást nem vállaltak.Július 28-án Szulejmán érkezésekor támadás indult a vár ellen.a védõk azonban szívósan ellenálltak.az ostrom egészen a téli idõszakig elhúzódótt, de a rodosziak balszerencséjére a mediterrán térségben nem köszöntött be a hideg, így a török sereg maradt.Decemberre a védõk kifogytak a készletekbõl. Tárgyalások kezdõdtek és ezután nem sokkal Rhodosz megadta magát.

Reméljük ehhez a csatához jobban fogja magát tartani a sorozat,mint a magyar hadjárathoz :)
10/10
csikosi 2013 márc. 28. - 11:22:14 10/10 Előzmény Petrapetrus
(545/3431)
Én ötrõl hallottam csak.
Bruder_N 2013 márc. 27. - 23:29:56
(544/3431)
borzalmasan irritáló, vagy a színésznõ játssza túl, nem tudom. A leírtak alapján a késõbbiekben jól kikupálódik, és mint feleség elsõ számú tanácsadója lesz a szultánnak, aki mindent megtárgyal vele. És hát valljuk be ügyesen kavarta a lapokat. :)
Acbar sah 2013 márc. 27. - 23:19:06
(543/3431)
nem

nem volt mûvelt nõ,bár pap lánya volt akkoriban( is) az volt az értelmiségi.
de 14 évesen rabolták el,alig nõtt ki a gyerekkorból.

ugyanakkor rendelkezett egy olyan tulajdonsággal,amít nagyon szer
etünk a nõknél s amivel addig a szultán nem találkozott!
az empátia.

nyugalmat és békét biztosított a szultánnak,a háboruk és az uralkodás gondjai között.
a leveleibõl egy intelligens,okos nõ arcképe rajzolódik ki,aki 37 évig befolyásolta egy nagy birodalom sorsát,s harmadik fia révén õ ,,adta,, a következõ uralkodót is.
nem sok nõ mondhatja el magától hogy egy nagy birodalom legnagyobb uralkodója mellett temetik el,ahová rabszolgaként érkezett.
Bruder_N 2013 márc. 27. - 22:26:47 Előzmény Petrapetrus
(542/3431)
Köszi. A magyar pl. nem is említi sem a szultán édesanyját, sem Hatice-t... Hatice hal meg? Az egyetlen normális, kedves és bájos az összes hisztis p×××a közül...
Edusss 2013 márc. 27. - 15:01:10
(541/3431)
Sziasztok!

Újra Én :D

Szóval valaki segítsen máááár légyszi!!! SPOILER!Tudom,hogy Ti ezen már rég túl vagytok,de valaki dióhéjban leírná,hogy mi történik akkor amikor a gyerekek majdnem bent égnek a tûzben,mert Viktória feldönti a gyertyát...mikor kihozza a gyerekeket Hürrem valamit beszól (de mit? ) és a Szulejmán ráripakodik..majd látni,hogy haragszik valamiért hiszen amikor elbúcsúzik a családjától akkor a Maidevrannak odanyújtja a kezét a Hürremnek viszont nem (miért haragszik? )...most kb a 10-12 résznél járok.
A másik ami nagyon érdekelne,hogy mi történik amikor a Szultán meglátja a levelet amit Ibrahim írt Haticsének? Mert ugye majdnem elvitette az õrökkel,de aztán Ibrahim valamit visszakiabál.Majd egy gyûrût vagy pecsétet nyújt neki. Azt is értem,hogy Pasává magasztalja,de akkor most tulképpen az nem derül ki hogy Haticsébe szerelmes? Most ott járok,hogy Haticse beszélt a Szultánnal és sírva rohan az anyjához...most akkor mi van? Máshoz adják feleségül? Vagy mi történik??? SPOILER VÉGE! Tiszta rosszul vagyok,hogy nem értem az egészet...
Köszi ha valamelyikõtök veszi a fáradságit és leírja!
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 27. - 06:25:52 Előzmény Fõnix_császárnõ
(540/3431)
Ezt anno én is kérdeztem, de az volt a válasz, hogy az átlag magyar tudatlan a témában és ki kell tenni. :D
Acbar sah 2013 márc. 26. - 22:04:37
(539/3431)
SPOILER!

de majd csak 1558-ban!

SPOILER VÉGE
Dorcsek 2013 márc. 26. - 21:09:21
(538/3431)
Köszi
offtopic
Texas Bill 2013 márc. 26. - 19:31:37
(537/3431)
Tüdõgyulladást kap.
Dorcsek 2013 márc. 26. - 19:15:21
(536/3431)
SPOILER Hürrem h hal meg? SPOILER VÉGE
Dorcsek 2013 márc. 26. - 19:03:52 Előzmény Pink Pearl
(535/3431)
Az, hogy 181 vagy 182 nem oszt nem szoroz azon ami szerintem kicsit durva h 3,5 évig adják ha ebben a tempóban haladnak. Azzal az egy résszel jelen esetben 1 hetet csökkenne az a 3,5 év(!) :/ :D
1/10
Fõnix_császárnõ 2013 márc. 26. - 15:16:23 1/10
(534/3431)
Ja, de hát õk tudják.
Jobb lenne ha minden hétköznap adnák ezt a sorozatot.
Pl. 20órakkor az énbp helyett.
1/10
offtopic
Fõnix_császárnõ 2013 márc. 26. - 15:14:49 1/10
(533/3431)
Történelmi tényeket minek SPOLIEREZNI?
Texas Bill 2013 márc. 26. - 13:26:26
(532/3431)
Vélhetõen a sorozat utolsó részében hirtelen el fog szaladni 10 esztendõ. Az eleje így rétestészta, a vége meg kurtafarkú lesz.