Téma: Szulejmán

Crystalheart 2013 febr. 27. - 00:27:31
(351/3431)
Tovább megyek, ha ma történelmi filmben úgy ábrázolnánk Mátyás királyt, ahogyan a mondák, azt is szóvá tenném. Anno a rajzfilmet is szándékosan egy olyan mondával indították, aminek valóságtartalma egyértelmûen 0, és ezt még a végén meg is jegyzi a narrátor egy szófordulattal. Ez nem a magyar hõsök deheroizálása, csupán fel kell ismerni, hogy a hõsök beleköltés nélkül is hõsök maradnak.
arnold63 2013 febr. 27. - 00:17:43
(350/3431)
talán néhányan kezdenek átesni a paci másik oldalára.
A törökök elfoglalták az ország nagy részét, óriási területek elnéptelenedtek, egy egészen más kultúrát hoztak be.
Az a mentalitás, ami bennünket annyira megkülönböztet a nyugattól, részben ennek a következménye - illetve a történelmünk - jórészt - a török megszállás következtében alakult ilyen szerencsétlenül.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy ebben mennyi volt a szerepe az iszlámnak - gondolom elég sok - és ez ma is gond - egyenlõre nyugaton.
Csak meg kell nézni azokat az országokat - Balkán - amelyek szintén az oszmán birodalom meghódított részei voltak a jugoszláviai "etnikai" háborúk a XX. században, az oszmán megszállás egyenes folyományai.
Crystalheart 2013 febr. 27. - 00:14:58 Előzmény Petrapetrus
(349/3431)
Neked azok, amiket felsoroltam, nem voltak elég nagy blõdségek? És még csak az elején járunk a sorozatnak.

Gondold el, hogy az átlag török nézõ még jobban nincs tisztában a sztorival, mint egy magyar, hiszen abban az idõben sok egyéb is történt a birodalomban, az oszmánok vagy három felé háborúztak, a saját történetírásuk pedig mindig túlzott és ferdített, propaganda-célokból. (Ez mondjuk rengeteg európai forrásra is igaz volt.) Ezek után eléjük adnak egy ilyen sorozatot, amibõl a kétbites 80-90 IQ-jú, kvázi 0 mûveltségû átlagember, aki az ilyen sorozatokra rááll, elfogad magyarázatnak, hacsak nem megy mellette párhuzamosan valami közmédia-béli, nagy nyilvánosságú vita a sorozat hitelességével kapcsolatban. Találkoztam már olyan magyarral(!) is, akinek nekem kellett elmondanom, Lajosnak mi is volt az igazi szerepe, mert egészen meg volt lepõdve az oszmán támadás "indokán", és szokás szerint jött a nagy cinikus "pheh, a magyarok már akkor is barmok voltak" szöveggel. Be kell látnunk, hogy az ekkora ferdítéseket tartalmazó mûvek ma már károsak. Dumas idejében az ilyen megközelítés még hagyományosan gyakorolt módi volt, és egy ilyen fantáziálása miatt ma mindenki egy sötét lelkû intrikusnak gondolja Richelieu bíborost, és nem tudom, készül-e valaha olyan film, ami reális közvélekedést eredményez majd irányában. Rengeteg súlyos kritika éri most pl. a Lincoln c. filmet, amiért az elnököt irreálisan, szinte egy eszményi hõsként ábrázolják, holott valójából ma rasszistának, szélsõségesnek mondanánk. (De azt legalább nagy nyilvánosságú kritikák érik.) Ha mi magyarként kifiguráznánk Szulejmánt mondjuk egy Szigeti veszedelem filmben - minimum 20 mrd Ft-ra volna ilyenhez szükség, szóval egy ideig még nem áll fenn a veszélye -, netán átvennénk az eredeti mûbõl még azt a barokk elemet is, hogy Zrínyi maga vágja le a szultánt, azt szintén kritizálnám.

A film, beleértve a sorozatokat is, elképesztõ hatalom, mindennél jobban képes befolyásolni a közvélekedést bizonyos történelmi személyek megítélését illetõen, és így a népek közös emlékezetének egymáshoz való viszonyát... holott a sorozat szórakoztató jellege egyáltalán nem feltételezné a barokk kori csúsztatásokat, mi több, egy jó forgatókönyvíró a valóságból, vagy a valósághoz közelítõ elemekkel sokkal élvezetesebb dramaturgiát tudott volna varázsolni. Tényleg nem a színészválasztás a legnagyobb gond. A Tudorokban is feltûnõen fiatal és jóképû mindenki, holott valójából az ábrázolások alapján többnyire elhízott és ronda emberek voltak. Az összkép a rossz.
offtopic
Petrapetrus 2013 febr. 26. - 10:59:09
(348/3431)
Miért is?
Amúgy belenéztem, de most is 18-20-nak gondolnám õket, ha nem tudnám, hogy nem annyi idõsek... Ez nem lelkiállapot kérdése... :D
10/10
greislige 2013 febr. 26. - 10:10:12 10/10
(347/3431)
*****SPOILER*****

Mohacsnal jol kikapunk, de Egerben a fanatikus szurkolás megteszi a hatasat, mert gyözünk ;)
2/10
napraforgó 2013 febr. 26. - 09:18:00 2/10
(346/3431)
Akkor talán nem megfelelõ lelkiállapotban álltál neki....
Petrapetrus 2013 febr. 26. - 09:03:18
(345/3431)
Biztos. Mivel ez az egyedüli R&J, amit valaha is filmen láttam... :D
2/10
napraforgó 2013 febr. 26. - 06:53:22 2/10
(344/3431)
Te valóban az 1968-ban készült filmet láttad????

http://www.youtube.com/watch?v=A4x6RCmubWE

Mert ott bizony látszik, hogy nagyon fiatalok. Talán csak a játékuk érettebb a koruknál...
offtopic
Petrapetrus 2013 febr. 26. - 06:36:46
(343/3431)
Tényleg? Akkor elnézést. Mindenesetre szerintem elég koravén kölkök voltak akkor - pardon - mert én idõsebbnek hittem õket. Legalább 18-20-nak. :D

Na, akkor ez tévedés volt részemrõl, most már ezt is tudom. :)
De az tagadhatatlan, hogy sok filmben jóval idõsebbek játsszák a fiatal szerepeket. :) (ide akartam kilyukadni)
2/10
napraforgó 2013 febr. 26. - 05:15:12 2/10
(342/3431)
Az elõzõ hozzászólásomat neked szántam válaszul. csak elfelejtettem a megfelelõ gombra kattintani.