10/10
Hannibal Lecter 2010 nov. 07. - 10:42:32 10/10
(68/168)
Szerintem ne is próbáljuk teljes egészében megérteni Kubrick utolsó filmjét. Jó pár kritikát elolvastam a neten és azért megdöbbentõ, hogy sokan úgy vinnyognak egy 2,5 órás film hosszúsága miatt mint a gyerekek. Vannak olyan filmek, ahol maga az atmoszféra az üzenet, ami ezesetben pl ellentétben áll a mi rohanó, semmire se figyelõ, színtelen, kiszámított és érzéketlen világunkkal. Továbbra is azt tartom korunk egyik legnagyobb bajának, hogy sokan olyan dolgokba próbálják beleütni az orruk amihez nincs affinitásuk, egyszerûen nem az õ dolguk az, hogy bizonyos alkotásokról nyilatkozzanak az unalmas-szar-kiszámítható közlési kapacitással. Ha ezeket után még mindig van egy veszélyesebb réteg aki félúton van és azt hiszi az ilyen alkotásokat is pl mikroszkóppal kell kianalizálni. Minden jelenetben hol a kék, hol a piros, férfi-nõ, hûség-hûtlenség-illúzió-valóság, stb.
Az lenne a legjobb ha nem is kellene kritikát írni, hiszen nincs is mirõl. Ez a film azért zseniális, mert egy olyan hangulati dimenzióba enged belépni, amibe a legtöbb embernek ugyan úgy nincs lehetõsége belépni, ahogy Cruise-nak a kastélyba. Mi is kis csórók vagyunk a nagyokhoz képest, de sokszor õk meg emberileg csóróbbak nálunk. Jövünk a kis taxinkkal, a félbe tépett pénzünkkel és hiába erõlködünk, nem értjük meg mi folyik ott a falak mögött. Ez a szimbolika tehát üzenet azoknak, akik azt hiszik, hogy feltétlen mindenhez közük van. A filmmûvészet egy igen vékony rétege egyszerûen nem való mindenkinek. Azoknak meg fõként akik elkezdik percre pontosan leanalizálni mit is látunk.
Ez azoknak való akikben meg van a képesség még arra, hogy átérezzék ezt a hangulatot és Kubrick ezért volt tehetséges, mert a filmjei bár úgy tûnik ezer irányba elágaznak és négyszer kezdõdik új film egy filmben, de a fílinget nem engedi el. Ebben a filmben is az utolsó pillanatig megtartja. Ez pont az a film amit nem a kritikával lehet megérteni, hanem anélkül és nem is megérteni kell hanem átérezni. Ha így kellene néznem, nekem azt sugallta, hogy kurva nagy csoda ha valaki ember tud maradni, az meg még inkább ha azután is az tud lenni, miután rájön, hogy a világ messze nem az, mint aminek hitte.
Az egész film egy álomszerû kép, de mégis valóságos, nem lehet leírni mirõl szól, mert az a valami, amit az alkotás megérint az emberben, vagy ott van vagy nincs. Hasonlóképpen lehetetlen elmondani valakinek mit álmodtunk. Elmondani elmondhatjuk, leírjuk, analizáljuk stb, de azt az érzést, hogy milyen volt, nem. Ez a film is ilyen. Azok semmiképp ne nézzék meg akik dugós baszós órgiás akármit akarnak, aki pedig hallgat azokra, akik ilyenek és 1-2 szóval leírják a XX sz egyik legnagyobb rendezõ zsenijének utolsó filmjét és ezek véleménye miatt eláll a filmtõl, nos azokért se kár.
Tény, hogy az egyik legjobb alkotás, ami magában az emberben barangol, ahol vízió és valóság, férfi és nõ, kék és piros, szexualitás és szerelem mind egy szemlélõ nézõpontjában egyesülhetnek.
A záró párbeszédet Kidman kezdi, Cruise válaszol, nem spoileres.
"-Hálásnak kell lennünk, hogy átvészeltük ezeket a kalandokat, az igaziakat és azokat is amiket csak álmodtunk.
- Biztos vagy benne?
- Csak annyira, hogy egy éjszaka vagy egy egész élet valósága az igazságot türközi.
- És, hogy egyetlen álom sem csupán álom.
- Az a fontos, hogy felébredjünk és sokáig ébren maradjunk.
- Örökre...
- Örökre? Ne használjuk ezt a szót, megrémiszt. Van egy dolog, amire már sort kellene kerítenünk.
- Mi az?
- Dugni."
Ebben az egész filmet elmondta Kubrick, aki gondolja fejtse meg, a válasz itt van, mirõl szól ez a film.

http://www.youtube.com/watch?v=RsDBgsCsZf0
Aiwlys 2010 okt. 30. - 22:34:11
(67/168)
ezt a filmet egy moziba láttam (vagyis kínlódtam végig), eleinte ültünk 30-an, a végén ketten maradtunk, de én is inkább hõsiességbõl, mint szórakozásból :) ez ... ez a film nagyon fájdalmas! :) akkora sz... hogy az már fáj, gyerekek :)
akik szeretik a fura mûvészfilmeket, azoknak persze még bejöhet.
az utolsó mondat N.K. szájából erotikusnak kellett volna tûnjön, de én csak még egy utolsó döfésnek éreztem :) :) :)
9/10
Bence17 2010 okt. 10. - 17:02:47 9/10
(66/168)
TETSZETT !!
Csonger 2010 szept. 30. - 14:04:53
(65/168)
Az miért jó a taxisofõrnek, hogy kap egy kettétépett bankót?
atesz108 2010 júl. 24. - 17:05:06 Előzmény CrazyBoy
(64/168)
Köszi, meg is kérdeztem ott, remélem hamarosan lesz válasz, addig ha itt valaki tudná kérem írja meg.
Köszönöm
offtopic
CrazyBoy 2010 júl. 22. - 23:12:24 Előzmény atesz108
(63/168)
Rendben igazad van, itt kéne feltenned a kérdésed:
http://www.youtube.com/watch?v=OgUUQEDZeSc
atesz108 2010 júl. 21. - 12:54:09
(62/168)
Igen, ez volt az elsõ amit tettem, de sajnos a 14 számban ez nem szerepelt :(
Régen hallottam ezt a számot a rádióban, franciául énekelnek benne ha jól emlékszem, ráadásul többen is egyszerre. Próbáltam rátalálni erre a számra, de még a slágerrádióban se hallottam :/
offtopic
CrazyBoy 2010 júl. 20. - 23:35:57
(61/168)
Sõt, elég ha amazon-on belehallgatsz a trailer zenékbe, könyörgöm 3 perc.
offtopic
CrazyBoy 2010 júl. 20. - 23:24:28
(60/168)
Miért nem vagy kicsit életrevalóbb, hogy letöltsd a soundtrack-jét...
atesz108 2010 júl. 20. - 23:06:36
(59/168)
Azt tudja valaki hogy mi annak a számnak a címe (a háttérben a zenekar játsza) ami akkor megy amikor a magyar pasi a Nicole Kidman-nel táncol kb.8 perc 30 másodpercnél?
offtopic
filmbarbár 2010 júl. 08. - 18:36:44
(58/168)
filmbarbár 2010 júl. 08. - 18:35:06 Előzmény Wolfeinstein22
(57/168)
Ha valóban 'lassan, színpadiasan' beszélnek és gyakran visszakérdeznek, ott a szövegkönyvvel és a rendezéssel is gondok lehetnek. Nem biztos, hogy ez a legjobb módja a természetes idegen nyelvû beszéd elsajátításának.
Ennél a Kubrick-mozinál azért vannak sokkal érdekesebb filmek, gondolat ébresztõ és könnyen követhetõ sztorikkal, amelyeket inkább ajánlanék angol tanulók figyelmébe.

A 'Tágra zárt szemek'-ben is van nyelvgyakorláshoz jól használható jelenet, pl: http://angolmozi.5mp.eu/web.php?a=angolmozi&o=qT2GXjUC7c.
A film hosszúságát figyelembe véve azonban, érthetõ okból, csak ezért nem sokan néznék újra a teljes filmet angol tanulás céljából.
BBeus 2010 júl. 08. - 13:30:13 Előzmény Wolfeinstein22
(56/168)
Sajnálom azokat akik nem szeretik a feliratos filmeket, bármilyen okból is legyen az. Hiszen egy szinkron nagyon is eltud rontani egy amúgy nagyon jó filmet. Sorolhatnám a példákat :s
BBeus 2010 júl. 08. - 13:27:58 Előzmény lorinczami
(55/168)
Nagyon szépen köszönöm a kedvességed:)
Újra megnézem a filmet, ilyen szemszögbõl:)
lorinczami 2010 júl. 02. - 14:44:05
(54/168)
A kis bemutató szöveg valóban eltér a filmben történtektõl. Ugyanis Alice nem pszichológus, nem feküdt le a portással, hanem csak képlzeletben/álmában szerertkezett egy hajótiszttel.
lorinczami 2010 júl. 02. - 14:41:40 Előzmény BBeus
(53/168)
Metaforikusan kell érteni minden egyes mozzanantát a filmnek, erõs líraiság uralkodik benne, a maszkos rész a posztmodern létélményt fejezheti ki(semmi sem az aminek látszik),vagy az a shalkespeari gondolat továbbgondolása, miszerint színház az egész világ. Vagy lehet maga az élet metaforája is, annyi különbséggel, hogy a valóságban nincs kiszállás, nem menekülhetsz. Ugyanakkor lehet értelmezni élet-állomásként is, vagy életünk sötét felének metaforájaként stb. Többféle értelmezés lehetséges, befogadótól függ.
Wolfeinstein22 2010 jún. 22. - 01:33:57
(52/168)
Egy valamire biztosan jó ez a film: angol tanulásra. Kevés olyan amerikai filmet láttam, ahol ilyen lasssaann, színpadiasan ejtenek ki szinte minden szót és utána még a szereplõk állandóan vissza is kérdeznek. Szeretem az elgondolkodtató filmeket, ezt speciel én nem tartom annak. A sztori világos, szókimondó és az egyetlen pikantéria benne, hogy megspékelték azzal a zongora aláfestéssel és mély vontatottsággal. Átlagember unalmasnak tartja, így megtekintését csak mûkedvelõknek és angol nyelvvizsgára készülõknek ajánlom! 10/6.5
BBeus 2010 jún. 09. - 19:26:41
(51/168)
Nekem tetszett a film, bár nem értem, hogy a maszk hogyan került oda:s
Ha valaki esetleg tudja, kérem világosítson fel, köszönöm :D:D
1/10
place 2010 jún. 05. - 21:05:40 1/10 Előzmény wiliwonka
(50/168)
Hello Mindenkinek!

Elég hosszú a film! Sok megválaszolatlan kérdés maradt bennem! Nekem nem adta...
Nem is fogom ajánlani senkinek, mert túl erõltetett, vontatott, lassú a történet! A zongorázás a végén már kifejezetten idegesített! A story jó lenne, de több erotikus jelenetet is tehettek volna bele! Üdv
wiliwonka 2010 febr. 19. - 21:27:41
(49/168)
Engem nem zavart, hogy baromi hosszú. Vitt magával a történet. Amikor például komoly dolgokat kellett megbeszélniük akkor muszály volt szépen lassan elõadni, hogy életszerû legyen. Jó film.