Téma: Tár

1/10
Gaddemon jan. 27. 21:13:17 1/10
(14/14)
Imádom Cate Blanchettet, fantasztikus színésznőnek tartom, de engem ez a film 5 percig nem kötött le.
9/10
bnorbi007 2023 jún. 02. - 11:39:01 9/10
(13/14)
Tetszett a film! Igazából, féltem, hogy a hosszúsága miatt unalmas lesz, de nem. Szeretem az ilyen filmek hangulatát. Sajnálom, hogy Cate Blanchett nem kapott Oscar-díjat, pedig nagyon megérdemelte volna.
5/10
pihes 2023 máj. 24. - 14:55:29 5/10
(12/14)
Valahogy érdekelt, és egész sokat vártam a végéig ÖT/TÍZ
4/10
Atis88 2023 máj. 06. - 20:05:20 4/10
(11/14)
Ezt a filmet Cate Blanchett viszi a hátán. A sztorija könnyen felejthető, a karakterek elhalványulnak a főszereplő mellett és túl hosszú.
8/10
Rotovics Kázmér 2023 ápr. 15. - 19:45:09 8/10 Előzmény Tudom
(10/14)
Mindent leírtak már előttem.
k11zoltan 2023 ápr. 14. - 23:01:00
(9/14)
Van egy olyan érzésem, az oscar miatt csinálták ilyen hosszúra.
Azt hittem valós karakterről szól.
Az eleje unalmas. A közepe egy kicsit jobb. Amikor kezd érdekes lenni, akkor vége.
Pár jelenetet nem értettem pl: a támadást, vagy a masszást.
Összességében egyszer nézős.
10/10
Bütyök78 2023 márc. 26. - 12:10:31 10/10 Előzmény Samu-Nagy Emese
(8/14)
Igen, számomra is az ego, sőt, a művészi ego volt a film lényege, a tehetség, a zsenialitás, ami egyedivé és magányossá is tesz egyszerre. Számomra nem volt ellenszenves a főhős, egy megszállott volt, akit csak a zene érdekelt. A filmben és az életben sem lehet az ilyen emberek mellett érzések nélkül elmenni, miközben őket viszont nem érdeklik az érzelmek... Jó film volt!
10/10
Bütyök78 2023 márc. 26. - 12:05:59 10/10
(7/14)
Nagyon tetszett. Nehéz a filmről indulatoktól mentesen nyilatkozni. De ettől jó vagy rossz egy film. Ha kivált belőled valamit, és gondolkodsz rajta napokig, akkor az a film jó. Nem kérdés, ez a film ilyen. Engem feszültté tett a téma, tehetetlenséget és szomorúságot éreztem a témával kapcsolatban, és korunk problémáit - amelyek megölik az egyedit, a többségtől eltérőt, elpusztítják a sorból kilógót, nem vagy értékes, csak ha betagozódsz - megoldhatatlannak érzem.

Spoiler!!!

Teljesen másképpen látom a film mondanivalóját, mint ahogy általában beszélnek róla. Számomra Lydia abszolút nem negatív hős, sőt. A körülmények tehetetlen áldozata. A művész, a zseni mindig kivételes, mindig eltér a "normális"-tól. De mi a normális?? A többség? Nem hinném... Ezt a művészt egyetlen egy dolog érdekelte: a zene. Semmi, de semmi más. Semmilyen hatalommal való visszaélést, szexuális zaklatást én nem érzékeltem a filmben. Egy ilyen embernek ezekre a "hülyeségekre" nincs is antennája. Érthetetlen is számomra a dolgok ilyen féle magyarázata. Francesca áldozat volt? Vele kellett volna azonosulni? Aki a lehetséges előrelépés érdekében viselt el számára megalázó dolgokat? Számomra ez nem értékes tulajdonság. És mindig van választásod. Lám, neki is volt.. Az nem derül ki a filmből, hogy a lejárató hadjárat Francesca műve-e. Gyanítom, hogy igen...

Az ilyen művész, mint Lydia egy külön belső világban létezik. Egy átlagos ember abba nem tud betekinteni, belépni meg pláne nem. Másképpen élnek, másképpen gondolkodnak, és másképpen éreznek. Számukra igazából nem értékes a család, valójában társra sincs szükségük, mert az ő életük abban teljesedik ki, hogy a prófétai küldetésüket véghezvigyék. Számomra erről szólt a film. És milyen a társadalom? Nem ért valamit, nem tud vele mit kezdeni, nem tud vele azonosulni, tehát elpusztítja.... Az előadásáról összevágott videóval és mondvacsinált, bizonyíték nélküli szexuális zaklatással. Nekem az összevágott videó jobban fájt. Hiszen az előadás, ahol a Bach-ról van szó, az egy szenzációs érvelés éppen amellett, hogy az embert csak és kizárólag a tehetsége és munkája alapján kellene megítélni. És mi volt az érvelésre a mai generáció válasza: maga egy hülye picsa. Hááát, finoman szólva sem voltak egy szellemi szinten...

De Lydia belső világát nem tudják elpusztítani, az a jelenet, amikor a vége felé ül az utcazajban, és csak a saját kottájában ír, javít. Számomra abban minden benne volt..
8/10
Efggyhi 2023 márc. 12. - 17:04:23 8/10
(6/14)
Nagyon tetszett.

A film elején nem kell sokat várni, hogy felmerüljön a dilemma, hogy a magánéletnek mi köze is van a szakmai eredményekhez, lehet-e függetleníteni a művet a szerzője egészétől, személyiségétől, magánéletétől — vagyis, lehet-e rajongani a műért, ha megvetjük a szerzőt; a szerző romlottsága elrondítja-e az egyébként tökéletes művet.

Én erre a kérdésre néhány éve még nem igazán tudtam válaszolni. Ma már egyértelműen azt mondom: nem, nem kell eltörölni valakinek a műveit a föld színéről (még rosszabb: megmásítani) azért, mert a szerzője egy s3ggfej volt. Mert akkor nem sok remekmű, vagy bármilyen mű marad a terítéken. Inkább le kell számolnunk végre azzal a mítosszal, hogy aki/ami szép, az jó is, tehetséges is, nemeslelkű is. Nem, a jó tulajdonságok nem mindig járnak csokorban, mint ahogyan a rosszak sem. Ha ezt megtanuljuk, és ezzel egyidőben világossá tesszük, hogy mit jelent mások eredményeinek és személyének a tiszteletben tartása, akkor semmi szükség megmásítani a történelmet, vagy törölni belőle teljesen random embereket, művészeket.
6/10
Samu-Nagy Emese 2023 márc. 06. - 11:05:17 6/10
(5/14)
Micsoda mázli, hogy nem vagyok filmkritikus. Bajban lennék, mit is írjak. Nem tetszett a film, de nem mondhatom, hogy rossz lenne. Olyan érzésem volt nézés közben, mint mikor az ember egy tejüvegen keresztül próbál bevizslatni valahova. Vagy ilyen lehet megmászni egy jéghegyet. Folyton lecsúsztam az élményről, folyton azt éreztem, hogy nem látok, érzek, gondolok tisztán. A néző az érzelmekkel tud menni egy filmben, és a TÁR-ban nem lehet együtt érezni senkivel. Azt hiszem a TÁR nem egy történetmesélős film. Persze van benne némi történet, drámai fordulat, de elenyészően kevés a játékidőhöz képest. A lényeg az EGO. Nem véletlenül egy NÉV, a címszereplő neve a cím. Ha jól emlékszem minden jelenetben benne van. Nélküle, a háta mögött nincs történés. Azt írják, metoo film, meg a cancel-cultur filmje. Háááát. Igen, a katalizátor valóban egy ilyesmi probléma. De olyan töredékes, homályos, zeneművészettel túlesztetizált a sztori, hogy gyanítom, nem ez a lényeg. Hanem a művészetével, egójával magát mások fölé dimenzionáló, ezért is magányos, már már szociopatán érzelem-hárító, csakis a saját zsenijének alárendelődő lélek. Inkább portréfilm ez. Mint ahogyan a film vége felé elhangzik egy archiv videofelvételen: vannak érzelmek, amikhez nem találunk szavakat. Ilyenkor jól jön a zene. Tár személye is ilyen. Nehéz szavakba önteni, mitől ellenszenves, mégis miért tekintélyes. Egyetlen konkrét, átélhető dolog van az életében, és az a nevelt lányához fűződő szeretetteli viszonya. Minden más olyan szinten van jelen, hogy képtelenség vele azonosulni. A bizarr paranoiába hajló magánya, a zene iránti szenvedélye, az emberek használata. Nem szerettem ezt a filmet, de nagyon egyedi, és mint ilyen, örülök, hogy láttam.
7/10
Ildikó Nóra 2023 febr. 25. - 16:33:58 7/10
(4/14)
A filmet egyszer meg lehet nézni, érdekes, elgondolkodtató (közel 160 perces, de nem volt unalmas, gyorsan eltelt az idő a moziban); valamiért valamilyen ütős befejezésre számítottam, elmaradt, így ezt hiányoltam és több infót/részletet 1-1 kérdés tekintetében. Tetszett a szereposztás, a helyszínek, a filmzene, a színészi alakítások is. Cate B-nek, Nina H-nak és Mark S-nak is jól állt az adott szerep.
10/10
Szaszonca 2023 febr. 18. - 20:54:53 10/10
(3/14)
Lebilincselő és elgondolkodtató. Blanchett nagyot alakít.
Arato53 2023 febr. 12. - 11:29:02
(2/14)
Az utóbbi évek legjobb filmje. Nagyon elgondolkoztató és izgalmas film, nagy igazságokkal.
10/10
Tudom 2023 jan. 16. - 21:52:40 10/10
(1/14)
Bár a történet egyáltalán nem hagyott mély nyomot bennem, még kevésbé a karakterek, mégis megérte megnézni a filmet Cate Blanchett fantasztikus játéka miatt. Csak miatta ér valamit a film: Oscar-t érdemel.