Téma: Tarasz Bulba

Tyrannosaurus/velo/Rex 2011 máj. 11. - 22:30:37
(16/36)
Jó film lehet az 1612, Gondolom fájlcserélõ programokról le lehet tölteni, akár magyar felirattal is.
Láttam ebben is a lengyel huszárok jelentik a fõgonoszt.
8/10
Sanyi235 2011 máj. 11. - 20:52:30 8/10
(15/36)
8/10
Sanyi235 2011 máj. 11. - 20:48:28 8/10
(14/36)
Nem volt ez rossz film,bár a nacionalizmust kissé tényleg túlzásba vitték. Ezzel együtt is 8-as. Már az is öröm,hogy egy 2000 után készült orosz filmet leadott egy magyar tv csatorna. Az állandóan a csapból is folyó amerikai filmek között végre egy üdítõ kivétel. A film egyébként nem a legnagyobb költségvetésû orosz film. Az ugyanis a Lakott Sziget 1 és 2. A lakott sziget Sztrugackij testvérpár egy szovjet rendszert kritizáló könyve alapján készült,állami támogatással 2009-2010-ben. A költségvetése 37,6 millió dollár volt. Rendezõje pedig Fjodor Bondarcsuk,Szergej Bondarcsuk fia. Fjodornak köszönhetjük még a sajnos Magyarországon eddig nem bemutatott 9.Század címû szovjet-afgán háborút feldolgozó rendkívül klassz akciófilmet is.Visszatérve a Tarasz Bulbára. Tetszett a film,érdekes kicsit érthetetlen világot mutat be. Az,hogy ennyire minden áron harcolni akartak,nekem kissé érthetetlen,de valószínû én vagyok túl békés természetû.A kozákok pedig nem csak ukránok voltak. Kozák századok,hagyományõrzõ egységek máig vannak Dél-Oroszországban,Putyin felkarolta õket még az elnöksége idején. A Russia Today nevû angol nyelvû orosz csatornán volt is róluk dokumentumfilm. A filmre ismét visszatérve Bogdan Stupka nagyszerût alakított,és nem is ismeretlen a magyar nézõknek(tûzzel-vassal). A két fiát játszó színész is jól teljesített. A harcjelenetek nekem kissé gyengék voltak,volt hogy lehetett látni,hogy a nyaka elõtt suhint csak el a karddal,de közben a fószer belehalt. Ennél több kellene már ma,fõleg,hogy az orosz filmipar tud is többet. Zseniális a nyugatiakkal egyenrangú,vagy jobb spec. effektes gárdák vannak az oroszoknál,nem értem ezt miért nem tudták rendesen megcsinálni.A gyönyörû lengyel csaj persze kárpótolja az embert az ilyen hibákért.
Ha valakit érdekel ez a lengyel orosz téma annak ajánlanám a korábban készült de szerintem ennél jobb filmet az 1612: A zavaros idõk krónikája címût. Borisz Godunov után hatalomra került álcárokról,Moszkva lengyelek általi megszállásáról (bizony ilyen is volt),és az 1612-es felszabadulásról szól amit a Pozsarszkij vezette mozgalom vitt véghez. A filmben az eseményeket két rabszolgából lett zsoldos szemszögébõl követhetjük végig,van benne egy kis misztikus szál is,de nagyon klassz így is,szerintem jobb mint a Tarasz Bulba. A harcjelenetek sokkal jobbak, a tömeg is tömegnek látszik.Az 1612-es felszabadulás egyébként egy 2005-ös elnöki rendelet óta nemzeti ünnep Oroszországban.Minden év november 4-én emlékeznek meg azóta Moszkva 1612-es felszabadulásáról. Ez az ünnep váltotta a komcsi nov 4-ét ami 2005 óta már nem állami ünnep. Remélem,hogy a Duna TV behozza az 1612-õt is.Mert az jobb ennél. A Tarasz Bulba nacionalizmusáról meg annyit,hogy tényleg zavaró mértékû,de ennyi erõvel kb. egy amerikai háborús filmet se nézzünk meg mert az összes nacionalista.
far vik 2011 máj. 10. - 22:50:21
(13/36)
Hát... az orosz nacionalizmus pont olyan gáz, mint a többi. Az oroszok filmje a gonosz lengyelekrõl (persze Gogol alapján készült, tudom) de nem is tudom, ki osztotta fel és tologatta ide-oda állandóan Lengyelországot, a németekkel versengve... aztán meg az oroszok a hõs kozákokról, akik oroszok, valójában ukránok, akiket meg Sztalin halatott éhen, csak pár milliót. Kusza ez a történelem, meg az emlékezés, és tényleg, a legszörnyûbb állat a homo sapiens. Nekem nem jött be ez a film. És ha ilyen orosz filmek készülnek mostanság, az elég ijesztõ.
7/10
Történelem p 2011 máj. 10. - 22:22:51 7/10
(12/36)
Hát nem is tudom...

Talán annyira borzasztó film nem volt, de nekem annyira nem tetszett.

Hát nekem is evvel a kozák aprítással bajom volt, mert a történelem szerint a lengyel huszárok kergették a kozákokat... a kivégzés, hát igen kicsit borzasztó volt. Az nem tetszett igazán, mikor mindig szarul fröcsög a vér, de különben azért elviselhetõ volt, fõleg Tarasz Bulba személye.
Tyrannosaurus/velo/Rex 2011 máj. 10. - 12:24:15
(11/36)
Elég borzasztóak voltak a kivégzés jelenetei. Ritka kegyetlen egy állatfajta a homo sapiens.
Kicsit szokatlan volt látni, hogy itt a kozákok aprítják szorgalmasan a lengyeleket. Sienkiewicz sok történelmi regényét megfilmesítették a lengyelek. Azokban õk voltak a vitézebbek. Meg aztán hozzánk talán õk állnak közelebb és nem a kozákok, akikrõl elég sok rossz emlékünk van 48-ból, sõt a II. Világháborúból is.
A csatajeleneteknél végig az volt az érzésem, mintha némafilmet látnék, amiben a természetesnél sokkal gyorsabb, kapkodóbb minden mozdulat.
Bár a filmben folyamatosan hangoztatták, úgy tudom a kozákoknak abban az idõben nem annyira volt még orosz nemzettudatuk.
ködszúrkáló 2011 máj. 10. - 09:19:28
(10/36)
Olyan jó érzés volt látni egy FILMET...kösztümös,történelmi,elfogultan autentikus,de jó színészek,nem tolakodó filmzene,korrekt képi megjelenités.Ebben a bulvár mocsokban és celeb invázióban üditõ élmény volt! A fõszereplõ telitalálat..
10/10
peterapo 2011 máj. 10. - 08:05:37 10/10 Előzmény Ugek
(9/36)
Csak a pontosság kedvéért: nem a második, hanem a negyedik megfilmesítés !

Taras Bulba (ff., némaf., német kalandf., 1924)
Taras Bulba (szín., mb., am.-jug. kalandf., 1962)
Taras Bulba (szín., csehszl. filmdráma, 1987)
Taras Bulba (szín., mb., orosz akcióf., 2009)
apuska 2011 máj. 09. - 22:24:01 Előzmény far vik
(8/36)
Na, ez a levél benne van a filmben is, de tán kicsit szelidítve. Megy a felvétel, majd összehasonlítom, csak az érdekesség kedvéért...
far vik 2011 máj. 09. - 21:21:09
(7/36)
A kor hangulathoz, a török-kozák szembenállás és a kozákok természetéhez egy kis hiteles (helyenként kissé erõs) adalék:

A szultán levele:

,,Én, a Szultán, a Tündöklõ Porta ura, Muhammed fia, a Nap és a Hold fivére, Isten unokája és földi helytartója, a Makedón, Babilóniai, Jeruzsálemi királyságok, Nagy és Kis Egyiptom ura, a királyok felett király, uralkodó az uralkodók felett, példátlan lovag, senki által sem legyõzött harcos, az élet fájának birtokosa, Jázus Krisztus sírjának megingathatatlan õre, magának Istennek bizalmasa, a muzulmánok reménysége és vígasza, a keresztények megfélemlítõje és nagy védelmezõje, megparancsolom nektek, zaporozsjei kozákok, hogy önként adjátok meg magatokat nékem, mindenfajta ellenállás nélkül, és engem a ti támadásaitokkal sem merjetek nyugtalanítani.
Törökország Szultánja, IV. Muhammed."

A kozákok válaszlevele:

,,A zaporozsjei kozákok a török szultánnak!

Te - török sátán, az átkozott ördög testvére és rablótársa, magának Lucifernek titkára! Az ördögbe is, hát milyen lovag vagy te, ha csupasz seggel még egy sünt sem bírsz agyoncsapni? Az ördög kiszarja, a sereged meg felzabálja. Nem vagy te jó arra, hogy keresztény fiak éljenek alattad, a seregedtõl nem félünk, földen és vizen megütközünk veled. Te babilóniai szakács, makedóniai kerékbetörõ, jeruzsálemi serfõzõ, alekszandriai kecskebaszó, a Nagy és Kis Egyiptom disznópásztora, örmény disznó, tatár tegez, kamenyecki hóhér, podolszkiji gonosztevõ, a világ és alvilág bohóca, magának a viperának unokája, és a faszunk görbülete. Te disznópofa, te kancasegg, te hentes kutyája, te kereszteletlen tökfej, hogy baszom azt anyádat. No, imgyen szóltak hozzád a zaporozsjeiek, te takony. Még a keresztények disznajait sem fogod te terelgetni. Most befejezzük, mivel a dátumot nem tudjuk, kalendáriumunk nincs, a Hold az égen (szójáték, mert hónapot is jelent a ,,meszjac"), az év az évkönyvben, a nap meg ugyanaz, mint nálatok. Ezért seggbe is csókolhatsz minket.

Aláírók: Iván Szirko ezredatamán és az egész zaporozsjei sereg."
kgyt 2011 máj. 09. - 16:22:41 Előzmény Ugek
(6/36)
Hát a '62-es Taras Bulba csak a zenéért kapott Oscar jelölést…, színészi alakításért senkit nem jelöltek, lásd IMDB pl.

http://www.imdb.com/title/tt0056556/awards
Dam 2011 máj. 09. - 09:20:38
(5/36)
Üdv mindenkinek.:)
Én láttam már mind a két filmet.. és Yul Brinnert semmiképpen nem tartottam autentikusnak, mivelhogy Tarasz Apó kövér egyí ember volt és egyáltalán nem nézett ki úgy, mint az amerikai. :D
Ez az orosz film jobb , mint az amerikai volt, bár ebbõl i ugyan úgy kijön az orosz nacionalizmus, ahogy abból kijöttek az amerikánizmusok. Aki gyakran néz amerikai filmeket az tudja mit beszélek.
Mindenesetre azt javaslom aki teheti nézze!!
Gabriella54 2011 máj. 09. - 08:58:56 Előzmény apuska
(4/36)
Ettõl bennem is megállt az ütõ! Mint ahogyan attól is, hogy a Jurij nevet pl. következetesen angolosan, Yuri-nak írják (hogy csak egyetlen példát ragadjak ki)
Remélem, a film ennek ellenére beváltja a hozzá fûzött reményeket!
apuska 2011 máj. 09. - 00:15:57 Előzmény Ugek
(3/36)
Íme az alapmû, A4-es formátumban,keménykötésben.
Készült Gogol halálának 100. évfordulójára
Fordította Áprily Lajos
Megjelent a Magyar-Szovjet Barátság Hónapjában, 1952
(így, csupa nagybötükkel)
Új Magyar Könyvkiadó Budapest
Ugek 2011 máj. 08. - 10:58:33
(2/36)
Elszabták valóban a besorolást!
Lássuk a lényeget!
Tarasz Bujba (maradjunk enél az átírási módnál, mint Gogol-Gogoj-, Köppeny, stb.).
Bujba Tárász(ez a korrekt), létezõ történelmi személyiség volt, akirõl az említett orosz író szenzációs alapmûvét megírta.
Aki a könyvet olvasta (sajnos a Kiadók nem strapálják magukat a gyakori megjelentetéssel) több szempontból is visszatér hozzá.
A filmrõl.
Még nem láttam, így nagyon várom! Amit errõl a megfilmesítésrõl tudni kell: minden idõk leghatalmasab költségvetésû (512 millió rubel) orosz alkotása, nemzetközi szereplõgárdával, pazar helyszínekkel.
Meglátjuk!
Nem könnyû egyébként a szóban forgó mûvet filmre vinni, hatalmas kihívás!
Nem véletlen, hogy -tudomásom szerint- ez a második
filmes adaptáció.
Az elsõt az amerikánusok követték el Yul Brynner fõszereplésével. Valóban monumentális filmalkotás -kor
és történelem/történethû-. Yul Brynner pazar (mi más lenne), autentikus alakításával! E filmje miatt is jelölték OSCAR-ra.
Az egyik csúcsjelenet Tarasz Bujba ökölpárbaja (milyen kicsi a világ, Dold-Mihajlik második könyvében a "Fekete Lovagok között"-ben még utal is rá).
A sokak által szeretett/nem szeretett Wikipédián Yul Brynnernél (Hungaryan) említés sem történik a fentiekrõl!
Adózzunk az orosz film megtekintése alkalmával a kiváló, többszöri OSCAR-díjas (és egyéb rangos elismerések) mûvésznek!
apuska 2011 máj. 08. - 04:22:27
(1/36)
Egészen ijesztõ a mûfaji besorolás: "akciófilm".
A téma feldolgozásától függõen vagy "történelmi dráma", vagy "történelmi kalandfilm" kéne, hogy legyen.
Remélhetõleg több lesz egy akciófilmnél...