Téma: Téli álom

CDK 2009 szept. 02. - 18:33:16 Előzmény perry
(4/4)
"Az egykori és mostani Magyarország területén a magyarok úgy gondolják, hogy semmiért sem felelõsek, csakis a szovjetek lelkén szárad a kommunizmus. Ha ez így megy tovább, sosem derül fény az igazságra, sosem jutunk el a megtisztuláshoz. A magyarok például a mai napig nem tudták elfogadni a kommunizmusban történteket: hogy a diktatúráért nemcsak Kádár, hanem az egész társadalom okolható. Gondolja meg: a magyarok Hornt/Medgyessyt/Gyurcsányt és velük együtt a kommuniznust mégiscsak négyszer újraválasztották!"
perry 2009 szept. 02. - 09:42:00 Előzmény magic
(3/4)
A bûn és a bûnhõdés, szembenézés a múlttal ezek mind sajátjai a Téli álomnak.
A film azért fájóan igaz mert rímmel a mi félig
felépített rendszerváltásunkra és az emberek oktalan bûn ismétlésére való kényszerére.
Egy ország mely az alkotója szerint:

"Az egykori és mostani Jugoszlávia területén a szerbek úgy gondolják, hogy semmiért sem felelõsek, csakis a horvátok és a muzulmánok lelkén szárad a háború. Ha ez így megy tovább, sosem derül fény az igazságra, sosem jutunk el a megtisztuláshoz. A németeknél például két évtizedbe telt, mire el tudták fogadni a második világháborúban történteket: hogy a koncentrációs táborokért nemcsak Hitler, hanem az egész társadalom okolható. Gondolja meg: a szerbek Slobodan Milosevicset és vele együtt a nemzeti szocializmust mégiscsak háromszor újraválasztották!"
Bár a film ha jól emlékezem egyetlen jelenetben foglakozik magával a háborúval, a család perifériára kerülésével ok és okozati következményként állandóan jelen van.
Nekünk is vannak állástalan értelmiségieink ,
lakását és egzisztenciáját vesztett anyáink gyermekeivel. A kelet európai örökség nem specifikus bárkire vonatkozhat a térségben.
A film következetesen szinte dokumentum filmhez
hûen ábrázol, ezzel még drámaibban szembesülhetünk a közelmúlt "történelmével".
magic 2009 febr. 23. - 01:23:27 Előzmény feeco
(2/4)
Annyira ígéretes, hogy nagyon jó film!! A sok söpredék között igazi gyöngyszem, minden fölösleges sallang nélküli, tömör és drámai. Remélem, hasonló véleményed alakult ki.
feeco 2009 febr. 20. - 22:19:02
(1/4)
Ígéretes!