Téma: Tenet

10/10
mozi mosbourne 2020 szept. 04. - 19:31:37 10/10 Előzmény T971
(61/241)
T971: Nem a negatív kritikákat szedik le, csak a kulturálatlan hozzászólásokat.
6/10
Zxey9m 2020 szept. 04. - 16:07:05 6/10 Előzmény ztani
(60/241)
Szerintem

1. Interstellar 7,5/10
2. Inception7/10
3. Memento 6,5/10
4. Dunkirk 6,5/10
5. Prestige 6,5/10
6. Tenet 6/10
7. Batman 2 6/10
8. Batman 1 5,5/10
9. Insomnia 5,5/10
10. Batman 3 5/10
10/10
ztani 2020 szept. 03. - 12:12:28 10/10
(59/241)
Egyébként szerintem azért dühösek erre a filmre mert nem lett szerintük annyira jó mint az Eredet pl. vagy a Memento.
Meg könyörgöm akik meg vannak sértődve hogy nem derül ki semmi a szereplők múltjáról. Az Eredetben mi derül ki Cobb, Arthur vagy Eames múltjáról? Vagy Mementoban akár vagy a Dunkirkben? Nolan egyszerően nem erra fókuszál

10/10
ztani 2020 szept. 03. - 12:03:38 10/10
(58/241)
Hát igyelj ízlések és pofonok.
Amúgy érdekes hogy azt írtad: Csak szimpla látványfilmek..gondolom itt az interstellarra gondoltál.
Nem tartom csak szimpla látványilmnek. Nem is a látvány miatt tetszett annyira, hanem Nolan olyan érzelmesre csinálta mint egyik filmjét sem. Meg oké hogy sem a Prestige sem pl. a Memento nem annyira látványos mint a későbbiek, nem véletlen, akkor még nem volt annyi pénze, hogy olyan látványosra csinálja Mint a későbbieket.:)

Az eredetet mindenképp pótold meg ha szereted a képregényfilmeket akkor a Batman trilogiát is, az is egy egyedülálló darab.
10/10
ztani 2020 szept. 03. - 02:07:39 10/10
(57/241)
Nolan filmjei szerinem:

1: Csillagok között 10/11
2: Eredet/Tenet (tényleg nem tudom megmondani hogy melyik jobb) 10/10
3: Memento 10/10
4: Batman 2 10/10
5: Tökéletes trükk 10/10
6: Dunkirk 10/9
7: Batman 1 10/9
8: Batman 3 10/8
9: Álmatlanság 10/7
10/10
kid joe 2020 szept. 03. - 00:53:57 10/10
(56/241)
A Dark c. sorozat végignézése előnyt jelent a megértést tekintve! :D Nekem rettentően tetszett a film, amennyire lehetett, minden a helyére került a végén. Örülök, hogy van egy ilyen rendező, mint Nolan, aki ennyire 'out of the box' gondolkodik. Szerintem méltó a hírnevéhez.
Pici negatívum, hogy valóban nagyon gyors a tempó, megbeszélik a következő lépést tőmondatokban, majd már jön is az akció, felfogni sincs idő előzetesen, csak az akció közben.
De ettől még nagyon ajánlott! 10/10
4/10
Paradiselost02 2020 szept. 02. - 23:26:24 4/10
(55/241)
Nem tetszett 😟 és nem is értettem sajnos 😟 Az atmoszféra baromi jó volt viszont ,húzós aláfestéssel .Csak nekem olyan érzésem volt végig az lehetetlen hogy ehhez a filmhez írták mert köszönő viszonyban sem volt azzal.Szörnyű kínszenvedés volt végigülni ,főleg mert hogy végig kattogtam azon ,mi a pic.a a sztori lényege merthogy nem a világ megmentése az ziher 🙃
Inkább csak egy baromi nyúlánk csajszi (mert hogy köldökéig ért egy Merci E osztály teteje majdnem) megmentése volt a tét de az sem túl drámai módon. Pattison jól nyomta de meg nem tudnám mondani mit is valójában ,kínoznának akkor sem 😉
1/10
Puzsér Róbert kritikus 2020 szept. 02. - 18:51:23 1/10
(54/241)
wareszport 2020 szept. 02. - 08:42:52
(53/241)
Tímár Péter már megcsinálta ezt a Csinibaba és a Zimmer Ferikben.
1/10
glomgold@freemail.hu 2020 szept. 02. - 01:51:53 1/10
(52/241)
Ja és kis easter egg a film elejéről... Aki videóvágóval a főcím logót megforgatja észreveheti, hogy például a Warner Brothers logo-nál hallott dallamot hallani előrefele és a Syncopy logonál ugyanaz a bim-bam megy visszafele :D Jó mi... és van még pár ilyen a filmben... ez afilm nem adja magát könnyen... talán nem is moziba való... de na... tessék játszani kicsit... :P
1/10
glomgold@freemail.hu 2020 szept. 01. - 17:43:30 1/10
(51/241)
Egyelőre még nem sikerült 100%-osan tisztázni a filmben látott események teljes érthetőségét magam számára, de azt hiszem jó úton vagyok. És hogy lehet ilyen furcsa logikájú, mégis konzisztens és működő világot bemutatni...? a kétkedők figyelmébe ajánlom a Braid nevű időmanipulációs játék 4. világ 7-es pályáján lévő csillag megszerzéséről készült videót ( és a játékot. meg úgy egyáltalán), benne "idők folynak "ide-oda, tárgyak információk áramlanak erre-arra térben és időben... érdemes megérteni... ( szándékosan hagytam ki olyan tudományos fogalmakat itt, hogy entrópia, valószínűségek, önkonzisztencia-elv...) https://www.youtube.com/watch?v=vvtnek-ezuM
T971 2020 szept. 01. - 17:17:08
(50/241)
Na látom itt aztán korrektűl hozzá lehet szólni, rögötön törlik azt ami negat0v kritika a filmről..!
pedig ami fos az fos ez van, gondolod ha leszeded a kommentem akkor több ember fog bemenni erre a viccre??
fck
10/10
offtopic
Hegyirabló 2020 szept. 01. - 14:40:36 10/10 Előzmény Yoctosecond
(49/241)
Az effélék mint te, ezt sosem fogják megérteni. De ez jól is van így.
tamaskazu 2020 szept. 01. - 11:27:29
(48/241)

Amikor magával harcol az oslo-i reptéren, ott miért sült el többször is a pisztoly? Ezt mivel tudjátok magyarázni? (az nekem nem elegendő, hihető, hogy a dulakodás közben 4x is sikerült meghúzni a ravaszt)

4/10
Yoctosecond 2020 szept. 01. - 03:33:13 4/10 Előzmény gmanarts
(47/241)
Nem tudtam, ez érdekes infó. Valószínűleg azért ért csalódás sok embert (köztük engem is), mert nem kémfilmre számítottunk. Ha egy John Wicket/James Bondot vagy egyéb mainstream akciófilmet várva ülök be a moziba és Tenetet kapok, akkor összecsapom a kezem, hogy nahát, ez jó volt. Csak az a baj, nem ezeket vártam.

Valóban, ebben a műfajban hozza a szintet, bár szerintem minden más műfajból bejött elem (dráma, thriller) aligha említhető innovatívnak, maximum jóindulattal. Egyszerűen túl gyors és zsúfolt volt a film ahhoz hogy bármilyen kapcsolati dráma kibontakozzon vagy egy thrillernél elvárható feszültség kiépüljön. Bunyó, keménykedés, robbanások - ezek töltötték ki a műsoridőt. Igazából nem értem, mi célja ennek a fajta újításnak Nolan részéről, a karakterek és a történet sekélyesítésével már nincs maradandó moziélmény, csak a pillanatnyi látvány. És ilyen típusú filmből éppen elég van a piacon.
gmanarts 2020 aug. 30. - 22:21:39 Előzmény Yoctosecond
(46/241)
Nem tudom mennyire működő magyarázat, vagy kifogás, de Nolan konkrét szándéka volt az egy dimenziós karakterezés. Ez a fajta formabontás már az egyel korábbi háborús akciófilmjében is megjelent. Persze ez itt nem kicsit más közeg, de a központi téma, jelesül a túlélésért való versenyfutás azonos. Meg aztán az emberi viszonyok is egy kémfilm szintjén mozognak, a műfaj révén némi b-kategóriás beütéssel körítve, nem egy családi dráma dús érzelemgazdagságában fürdőznek, mint például az Interstellarban. Saját zsáneréhez hű a film és az, hogy emellett elmerészkedik idegen terepre, átcsapva thrillerbe, majd háborús filmbe, sőt még egy sor decens párkapcsolati drámázást is levág, valahol a javára írható - már ha értékeljük a kísérleti jelleget.
4/10
Yoctosecond 2020 aug. 30. - 21:52:37 4/10
(45/241)
Hegyirabló hozzászólásaiból árad a pszeudo-műveltség, nem érdemes pár sornál többet szánni rá. Nagyon egyszerű és sztereotip gondolkodás, hogy a művelt emberek attól lesznek azok, hogy legkedveltebb elfoglaltságuk, hogy reneszánsz festményeket csodálnak egy pohár Batard-Montrachet-ban szüretelt bort kortyolgatva. Értelmiségi ember nem fogja a kritikáját oda juttatni, hogy felmászik az elefántcsont toronyba és leplebszezi a többieket.

A filmről:
Nekem olyan érzésem volt, hogy a film a következő recept alapján készült: 1. vegyünk egy viszonylag gyorsan bevezethető, látványos koncepciót (idő-inverzió) 2. csavarjuk a végletekig, hozzuk ki a látványból a maximumot. Ennyi.
Azt az érzést akarja kelteni bennünk, hogy most valami nagyon újat, egyedit látunk. Valójában azonban, minden ami a filmben volt az időutazós klisékre hajaz, és mintha a film ezzel a kesze-kusza vonulataival ezt el akarná velünk felejtetni. Viszont kis elgondolkodás után rájövünk, hogy a film nem adja meg amit az Eredetben, Mementóban (és talán az Interstellarban) kapunk: történetet, ami kötődik hozzánk és azt a nyugtalanságot, ami a film alapját képzelő koncepció és a fordulatok keltenek bennünk. Ami miatt visszagondolunk rá és élményként marad meg. Helyette ez sima akció film, ami többnek hazudja magát. A karakterek nagyon egyszerűek, hiányzik belőlük a belső konfliktus és jellemfejlődés/romlás:

van a csúnya, gonosz, agresszív, önző orosz bácsi, az elnyomásból felszabaduló, áldozat nő; a mindent megoldó, magabiztos főszereplő, aki mindenkinek megmondja a frankót. Talán még Neil karakterében volt egy kis egyediség, de abban se sok.

Az egyszerű szereplőkre rájön még, hogy történet is végzetesen szimpla:

a csúnya orosz bácsi világvégét akar, ezt az erkölcsért kiálló, nőért küzdő főszereplő megakadályozza az időt átutazva, a végül a béklyóiból kiszabaduló anya segítségével, aki szabad nőként veti magát a vízbe. Hogy ne tűnjön az egész oly sekélyesnek, adjuk hozzá az "iszonyatosan" egyedi csavart, hogy a jövőben az emberek kihalás szélére sodorták magukat, és most ezt a múlt megváltoztatásával/feláldozásával akarják helyrehozni. A történet igazából ennyi.

Az összes többi azért van, hogy látványos jelenetekkel legyen tele a film, és azt hazudja magáról hogy most valami nagyon újat ad: a random tudományosnak tűnő beszólásokkal, amihez "fizika doktori" kell, elsietett dialógusokkal, cselekménnyel túltömött jelenetekkel.

És itt elértünk igazából a film egyedi erősségéhez, ami a látványvilága. Ebben mondhatjuk hogy újat hozott - két időszál párhuzamosan egy jelenben így még nem lett feldolgozva. És tényleg nagyon látványosan lett bemutatva, a párhuzamos időkben történő robbanások és bunyók is elég lebilincselőek. De sajnos az időinverzió egyedül a látványért került a filmbe, semmi mást nem adott a filmhez.

Van benne néhány csavar, de egyik sem ad valójában a sztorihoz.

Az, hogy a végén erős utalás van arra, hogy Kat fiából lesz Neil, ez is gyenge. A történethez keveset ad, nem ad gondolkodni valót, nem kavar fel, mint ahogy egy Nolan filmtől várnánk. Nem is kötődünk a karakterekhez, mert mind olyan egy dimenziós.

2/10
tomiguz 2020 aug. 30. - 21:34:48 2/10
(44/241)
Zavaros (a főhős, aki inkább meghalna mintsem, hogy elárulja a titkot, lazán odaadja a "cuccot" -mit is?- a főgonosznak, csak mert fenyegeti amaz a saját feleségét, akihez a főhőst még csak szerelmi szál sem fűzi), elcsépelt panelekből építkező, unalmas, kifejezetten fárasztó, natúr akciófilm. Nolan neve vitt be a moziba. Hogyan lehetett volna kivédeni ezt a malőrt? Nem tudom.
6/10
offtopic
Zxey9m 2020 aug. 30. - 14:58:45 6/10
(43/241)
Én azt írtam, hogy ez a film egy vizuálisan erős akciófilm, semmi több. Kicsit félrement a kommented, nem én húztam párhuzamot Nolan filmjei és Tarr Béla filmjei között.
Midnight67 2020 aug. 30. - 14:41:50
(42/241)
Lehet, hogy ezt a filmet nem is kell érteni, csak élvezni.
" Nolan megoldotta, hogy egy faék egyszerűségű történetet egy metafizikai ötlet által olyan komplexszé tegyen, hogy bárkit össze tudjon zavarni vele. "
https://nlc.hu/szabadido/20200826/tenet-kritika-christopher-nolan/