Téma: Tériszony

lacibaa 2011 jan. 27. - 14:29:26 Előzmény kelemena
(13/13)
NLP !! Ez a te megoldásod. Google: NLP. !!
kelemena 2009 szept. 22. - 16:08:59
(12/13)
Nem tud valaki segíteni abban hogy repülés fóbiásokkal foglalkoznak-e valahol Magyarországon? Pszichológust és kineziológust már próbáltam. Ráadásul én korábban rengeteget repültem csak tavaly tört rám ez a fóbia egy repülés alkalmával.
Gabriella54 2009 máj. 19. - 22:52:21
(11/13)
1./ köszönöm szépen, éltem is a lehetõséggel (írtam levelet)
2./ kutakodtam, és rájöttem, hogy a tériszony (akrofóbia) az agorafóbia egy fajtája, tehát valahogy úgy van ez, mint ahogy annak idején biológiából tanultuk: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár!
Gabriella54 2009 máj. 19. - 22:46:19 Előzmény b.luca
(10/13)
Ezt a neten találtam az agorafóbiáról, úgy érzem, teljesen jól leírja a betegséget: Az agorafóbia eredetét tekintve szó szerint a nagy térségtõl való irreális félelmet jelenti (agora=picatér). Ma kicsit tágabban használjuk a fogalmat, és olyan helyzetektõl való félelmeket értünk alatta, ahonnan az elmenekülés nehéz (vagy problémás), vagy nincs kéznél az azonnali segítség a váratlan vagy az adott szituációban várható pánikroham vagy pánikszerû tünetek esetén. Az agorafóbiás félelmek tipikusan a következõ jellegzetes helyzetekben jelentkeznek: egyedül elmenni otthonról; tömegben lenni (pl. moziban középen ülni) vagy sorban állni; hídon lenni; busszal, vonattal, autóval utazni. Ezekben a helyzetekben a körülmények (vagy az illemszabályok) meggátolják a beteget abban, hogy maga irányítsa az eseményeket, engedve szorongásainak (pl. elmeneküljön). Amennyiben azonban ezek a félelmek elsõsorban bizonyos specifikus helyzetekre vonatkoznak csak, pl. félelem liftbe szállástól, vagy iskolai feleléstõl, vagy bizonyos állatoktól stb., akkor nem agorafóbiáról, hanem egyéb fóbiákról (pl. klausztrofóbia, szociális fóbia, állatfóbia) beszélünk. fontos hangsúlyozni, hogy fóbiákról csak akkor beszélhetünk, ha a fóbia tárgyára vonatkozó félelmek irreálisak és olyan erõsek, hogy az már beszûkíti a beteg életét (pl. nem mer, vagy csak nagyon erõs szorongás árán tud csak közlekedni.) De ha pl. valaki retteg a skórpióktól, de ez nem befolyásolja mindennapi életét (mert nálunk nincsenek skorpiók), akkor ezt nem nevezhetjük igazán betegségnek. Az agorafóbia kezelése szakembert igényel, s elsõsorban a kognitív-viselkedésterápiák tûnnek hatékonynak e betegség kezelésében.

Továbbra is fenntartom azonban, hogy a film címe nem igazán fedi ezt a betegséget!
vitkovits 2009 máj. 19. - 20:39:24
(9/13)
Szia, Gabriella54!
Hát ez a Spekrumos filmközeli valami nem az, amelyre számítottam... Jó volna viszont Veled beszélgetni errõl az alattomos jelenségrõl/betegségrõl, ha Te is így gondolod, megtalálsz a berzsenyi36@freemail.hu-n.
Várom megkeresésed!
Gabriella54 2009 máj. 19. - 11:15:58 Előzmény b.luca
(8/13)
Eddig azt hittem, hogy az agorafóbia és a tériszony két teljesen külön dolog (pl. tömegben, nyílt téren istenien érzem magam, de a magasban nagyon szédülük - ezt persze könnyebb kikerülni, mint a mindennapos közlekedést)
Volt a családban agorafóbiás beteg, tudom, milyen iszonyú az élet úgy, hogy ki sem mered tenni a lábad az utcára. Mondjuk a 14 napos gyógyulásban - az átélt tapasztalatok hatására - egyáltalán nem hiszek...
b.luca 2009 jan. 21. - 20:57:26 Előzmény 7szünyü
(7/13)
ÉN is.... :(
Akinek nem volt még az sosem fogja tudni milyen is ez.
Nekem a légzés gyakorlat segített a tömegközlekedésen (ugyan közben potyogtak a könnyeim).
Szedem a gyógyszereket, melyek nélkül szerintem nem lehet ezeket végig csinálni., de az is tök sokat segített, amikor természetgyógyász beszélt, hogyan is kéne gondolkodnom.
Egyszer csak vége lesz.És akkor sosem fogok szédülni.
offtopic
7szünyü 2008 aug. 17. - 06:13:39 Előzmény csibilla
(6/13)
-OFF-
Kedves mindnyájatok!
Elõször is lacibaa! A leveledben igenis ítélkeztél, az orvosok felett, azok felett is, akiket nem ismersz. Az orvosok nem azért nem beszélnek nyíltan - már ha valóban nem beszélnek nyíltan, az én tapasztalatom teljesen más. Több, mint 10 éve vagyok pánikbeteg és járok rendszeresen pszichiáterhez - akinek nem lesz több a fizetése attól, hogy én még mindig pánikbeteg vagyok. Elárulná már egyszer valaki, hogy a kórházi orvosoknak miféle anyagi érdekük fûzõdik ahhoz, hogy ne gyógyítsanak?!
BonFire: A szakképzett pszichiáterek meglehetõs pontossággal át tudják élni a mentális betegségben szenvedõk érzéseit, különben nem tudnának gyógyítani. A hozzászólásod többi részével egyetértek (usque).
Csibilla: tudod, mikor a mentõ visz a sürgõsségire, akkor azt szoktam kívánni, hogy tömjenek nagyon gyorsan tele azokkal a csúnya gyógyszerekkel, amiktõl jobban leszek. Ezt csinálja a szemét gyógyszergyártók után bármelyik kanálhajlogató [tetszõleges hókuszpók]. Merthogy én is jártam ám "alternatív" "gyógyásznál", aki (a látványos mutatványokon és azon kívül, hogy égbekiáltó hülyeségeket hablatyolt össze) az égvilágon semmit sem segített rajtam (bár meg kell valjam, remekül szórakoztam azon, hogy a "kezelései" közben jól kipszichoanalizáltam, hogy mit is csinál _valójában_, és miért látszik néha mûködni a dolog.) Az igazság az, hogy a modern gyógyszerek toronymagasan verik bármelyik utcai mágus gyógyítási képességeit. A cudar gyógyszergyártó-összeesküvés-elmélet körülbelül olyan nevetséges, mintha a pékek összeesküdtek volna, hogy csakazértis ehetetlen és mérgezõ kenyeret fognak sütni, hogy kicsalják a pénzünket, és még jól meg is mérgezzenek. (Az esetleg senkinek nem jut eszébe, hogy a gyógyszergyártó-ellenes rémhíreket a wellness-ipar legalább annyira gátlástalan és pénzéhes képviselõi terjesztik, korántsem emberbaráti szeretetbõl? Ugyanis nekik is megvan a jól felfogott anyagi érdekük.)
Búcsúzom is, beveszem a xanaxomat, amitõl talán el tudok aludni.
--/OFF--
csibilla 2008 aug. 14. - 19:19:51 Előzmény lacibaa
(5/13)
Teljesen egyetértek Veled, kiegészítve a gyógyszeripar kõkemény érdekeltségével; gyógyítás helyett "orvosságokkal" tömik szegényeket.
lacibaa 2008 jún. 20. - 22:17:41 Előzmény BonFire
(4/13)
Ellentétben a te leveleddel, az én hozzászólásomban még csak nyoma sincs az itélkezésnek.
BonFire 2008 jún. 20. - 20:06:28 Előzmény lacibaa
(3/13)
lacibaa, ne ítélkezz, nem tudhatod, mi van erzsok06 fejében! Sõt, állíthatom, hogy a szakképzett pszichiáterek sem tudják átélni a pánikbetegséget. Tudom, hogy manapság trendi úgymond legyinteni, hogy csak bebeszéli magának, sajnos a legtöbb lelkibeteg nem a saját gondolatai miatt szenved, hanem attól, hogy az "egészséges" többség jobban tudja, hogy a másiknak mire lenne szüksége. Az ilyen önjelölt szakértõket szoktam nagy ívben elhajtani a búsba, mert ez bunkóság!

Ha megkérdezi, hogy "hogy vagy?" és én megmondom, akkor el van szörnyülködve, mert nem azt várta, hogy megmondom! Meg az a változatos fantázia, amilyen jó tanácsokat tudnak adni az embernek az ilyen nagyokosok, hogy: "Szedd már össze magad!", meg: "Csak akaraterõ kérdése!" Szóval ilyen közhelyre max egy még nagyobb közhellyel lehet válaszolni, hogy: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!"

A mûsor címe (Tériszony) nem éppen a legjobb választás, sokan szerintem ilyenkor a magasságiszonyra gondolnak, nem kimondottan a nyílt terekre. Magasságiszonyom nekem is van, de érdekes módon, csak olyan helyeken, ahol nem elég magas, vagy egyáltalán nics korlát, ami biztonságérzetet ad. Ha van mibe kapaszkodni, nem félek én 1000 m magasan sem.
lacibaa 2008 jún. 19. - 21:56:36 Előzmény erzsok06
(2/13)
Az emberek nem a szituációtól pánikolnak, hanem attól, ami a fejükben van. - Amire gondolnak !!!-
Az orvosok persze, hogy nem beszélnek nyíltan. Kevesebb legyen a betegüüük?
Na! ne már! Minél több a betegük, annál több a jövedelmük. Ilyen az érdekeltségük.
10/10
erzsok06 2007 nov. 23. - 19:52:49 10/10
(1/13)
Én 10 éve vagyok agora fóbiás. Tudom, hogy mivel jár ez a betegség. Sajnos Magyar országon senki nem foglalkozik úgy az emberekkel, ahogyan ez a mûsor bemutatja. Sajnos csak felét láttam ennek a mûsornak, de nekem sokat segitett abban, hogy mit kell tennem, ha rosszul vagyok. Az orvosaim az évek alatt ilyen nyiltan sosem beszéltek róla. Aki ismer pánik beteget, az nézze meg ezt a mûsort, hogy tudjon segiteni barátján, ismerõsén. Sajnos egyre többen vagyunk. Az emberek, pedig nem tudnak mit kezdeni vele.