diane 2014 jún. 12. - 11:32:25
(2385/3405)
Nagyon helyes dorombka!
Ez csak egy fórum, nem doktori értekezés. Fölösleges túllihegni.
Ne hagyd megfélemlíteni magad.
:-)
Koczina Judit 2014 jún. 12. - 11:07:09
(2384/3405)
Na végre, elõkerültél :)
Mostanában én is ritkábban fordulok meg a Porton, örülök, hogy a Tradíció topikot és a nevedet láttam meg elõször.
Gondolom téged is azok a feltételezések bántottak, hogy szándékosan hagytál le linket, vagy forrást.
Épp csak átfutottam az azóta született hsz-eket, de valahogy nem találom az okokat.
Hogy MIÉRT tetted volna.
Mi lehetett a célod?
Mindegy is, legjobb, ha elfelejtjük az egészet.
9/10
dorombka 2014 jún. 12. - 09:03:03 9/10
(2383/3405)
És most az Asahiról...csak óvatosan, elmúltál már 18 vagy netalántán 19 éves ?
http://www.italdepo.hu/index.php?a=itemd&item_id=170

„Asahi” (朝日) egyébiránt felkelõ napot jelent, mi mást. :))
Gyártója a tokiói székhelyû Asahi (sörgyár)
amely egy felmérés szerint 2009-ben a japán sörpiac részvényeinek 40%-át uralta.
1987-ben mutatták be az Asahi Super Dry névre hallgató terméket,
mely igazán megindította a japánok imádatát a száraz sörök iránt; mindez az Asahi drámai növekedésével járt az üzleti életben, olyannyira, hogy felülmúlta a korábbi második legrangosabb vállalatot, a Sapporo Sörgyárat, eladásokban és bevételben egyaránt.

De kitõl is tanulták a japánok a sörfõzés tudományát:

Az Asahi vállalatot eredetileg Oszakában alapították, „Oszaka Sörvállalat” néven 1889-ben.
Az elsõ világháborúban német hadifoglyok dolgoztak a gyárban.
Japán így próbálta eltanulni a sörfõzés európai fortélyait.
Ennek eredménye lett az Asahi, melyet úgy tartottak számon, mint a japán sör, mely vetekszik a németekével.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Asahi_(s%C3%B6rgy%C3%A1r)#cite_note-3

KÉP
Asahi Beer székház avagy az 1989-ben épült sörtorony.
Tervezõje az 1949 -es születésû vagabund francia Philippe Starck http://www.starck.com/en/ építész aki a torony tetejére tervezett egy un. száraz lyukrendszert ezzel szimbolizálva a sör üdítõ, habzó képét.
És az épület színe sem véletlen az aranyló homlokzat méltón képviseli a nevét viselõ nedû aranyló színét.
A láng pedig jelképezi a szívhez is eljutó érzést, a szívig érõ Asahi sört, bármit is jelentsen is ez.

Hát tudnak ezek az ázsiaiak valamit a szimbolikák erejérõl :))
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%A2%E3%82%B5%E3%83%92%E3%83%93%E3%83%BC%E3%83%AB
9/10
dorombka 2014 jún. 12. - 08:25:56 9/10 Előzmény dorombka
(2382/3405)
Ma kaptunk egy kis hûsítõ sört reklám formájában Illionától. Jól jöhet az még , ma is meleg lesz.:))

Kiegészítve a tavaly nyári gyûjtésemet kicsit nézzünk körbe újból az ázsiai sörpiacon:

JAPÁN
A szaké hazája, ahol a teljes alkoholpiac 60%-át a sör adja, míg az említett nemzeti ital mindössze 8%-át, tehát nem lehet azt mondani, hogy a japánok nem szeretik a sört.
Elsõ az Asahi Super Dry, követõi pedig a Kirin, a Sopporo és a Suntory.

KÍNA
A kínai piac vezetõje a Tsingtao, az egyetlen olyan sör az országban, amelynek folyamatos és agresszív exportkampánya van, ezért ez a világon a legkedveltebb kínai sör. Utána jóval lemaradva következik a Zhujiang és a Ynjing.

http://pivo.blog.hu/2010/02/08/a_legnepszerubb_sorok_a_vilagon

KOREA
ismétlésként:
A sör (맥주, mekcsu) csak a 20. században került be a koreai italkultúrába
Koreában a japán uralom idején nyitottak sörfõzdéket.
De ne feledjük, Koreában az alkoholfogyasztás csak 19 éves kor felett legális.
http://www.exploringkorea.com/beer-in-korea/
9/10
offtopic
dorombka 2014 jún. 12. - 06:40:09 9/10
(2381/3405)
Rhubarb 2014 jún. 11. - 21:53:12
(2380/3405)
Ezt loptam a 2012. évi C. törvény a Büntetõ Törvénykönyvbõl, szerintem ehhez tartsuk magunkat.

370. §62 (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

385. § (1) Aki másnak vagy másoknak a szerzõi jogról szóló törvény alapján fennálló szerzõi vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétség miatt két évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bûncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzõi jogról szóló törvény alapján fennálló szerzõi vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történõ hozzáférhetõvé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.

226. § (1) Aki valakirõl más elõtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(2) A büntetés két évig terjedõ szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság elõtt, vagy
c) jelentõs érdeksérelmet okozva
követik el.

227. § (1) Aki a 226. §-ban meghatározottakon kívül mással szemben
a) a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekû tevékenységével összefüggésben vagy
b) nagy nyilvánosság elõtt
a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendõ, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.

222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, õt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bûncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ
hanguktaekwondooo 2014 jún. 11. - 21:36:57
(2379/3405)
Ljerk 2014 jún. 11. - 21:12:35
(2378/3405)
Egyetlen momentumra tértem ki: a helyes szóhasználatra. Nem is kívánok másba belefolyni. Egy vétekre ami nincs hatással a másik életére, megélhetésére, és az elsõ esetlegesen indulatos reagálás után már harmadszor is már szinte tényként az van rávésve, hogy: lopás, tolvajlás. Akkor mit mondasz arra, aki ellopja a mások több évtizedes munkájával szerzett pénzét, értékeit ? Hatalmas és mérhetetlen különbség van a kettõ közt nemcsak anyagi, de jogi szempontból is.

Az elsõ felindulás után lehetett volna találni ennél helyesebb jelzõt vagy közmondást is, ami nem becsmérlõ és tökéletesen lefedi ezt a vétket.
( http://caleidoscope69.blogspot.hu/p/kozmondasok.html )
9/10
offtopic
dorombka 2014 jún. 11. - 19:37:54 9/10
(2377/3405)
jav: NEM köszönni, NEM megköszönni,
9/10
offtopic
dorombka 2014 jún. 11. - 19:35:19 9/10
(2376/3405)
Na most elég legyen !
Tullihegitek önmagatok fontosságát.
Én senkitõl nem loptam !
Egyébként meg nem tartozom elszámolással miért nem voltam a fórumon.
Közötök ?
Haza lehet menni.
Én többé felétek nem megyek.
Egyébként kukkolni, köszönni, megköszönni, kioktatni a többieket és nem a saját helyén kezelni az ügyet pont olyan sértõ és túlzó, mint 2 hete ezen csámcsogni.
Min-Rin 2014 jún. 11. - 18:44:32
(2375/3405)
Tekintettel arra, hogy a társalgás apropója az én, tapasztaláson alapuló gondolatom eltulajdonítása, elcsenése, ellopása kapcsán indult, azt hiszem teljes joggal szólok hozzá - még egyszer, utoljára. Amit dorombka tett, már többedszerre tette. A korábbi alkalmakkor szó nélkül hagytuk, mert úgy véltük, van elég okos gondolatunk ahhoz, hogy bõven marad akkor is, ha egyet-kettõt eltulajdonít, elcsen, ellop valaki. A legutóbbi minden szempontból irritáló eset volt, ezért döntöttünk amellett, hogy ideje figyelmeztetni dorombkát arra: nem vagyunk hülyék, látjuk az ismétlõdõ eseteket, jó lenne ha a továbbiakban tartózkodna ettõl.

Õ az én kérdésemre valóban megjelölte a forrást - vajon eredendõen miért nem tette - de válaszában értetlenségének adott hangot. Ezért kényszerült hanguktaekwondooo részletes magyarázatot adni. Részünkrõl nem volt több mint jogos figyelmeztetés, ezzel be is fejezõdhetett volna az egész ügy.

Dorombka azonban ahelyett hogy belátva igazunkat, okult volna, a mártír szerepét vette magára. Látványos távolmaradással igyekezett eljátszani az áldozati bárány szerepét. Ebben segítségére voltak azok a fórumtársak, akik a netet használva, de leírt szövegeket megérteni nem tudva, mint jó színésztársak kezdték feltupírozni, megmásítani a helyzetet. Dorombka "védelmezõi" úgy állították be az ügyet, mintha mi az õ fórumon folytatott tevékenységét szándékoztunk volna akadályozni. Akinek kétségei vannak a fentiekkel kapcsolatban, vegyék a fáradságot, és olvassák el a tárgyban írt hozzászólásokat. Mindet. Aki nem funkcionális analfabéta (írni-olvasni tudó ember, akinek a szöveg értelmezésével azonban gondjai vannak), be fogja látni, hogy igaz az állításom.

Valószínûleg mindenki ismeri a mondást: "kabátlopási ügybe keveredett". (Kovácsnak ellopják a kabátját. Száll, terjed a hír; végül így megy át a köztudatba: Kovács kabátlopási ügybe keveredett.) Ennek analógiájára szeretném leszögezni: nem dorombkát érte kár, nem mások okoztak kárt neki, hanem õ okozott - már nem elõször - másoknak.
Amit tett, valóban lopás. A wikiszótár meghatározása a szóra: "az a cselekvés, amikor valaki titokban, engedély nélkül elveszi valaki másnak a tulajdonát."

Ljerk tévedésben van, nem csak az számít tulajdonnak, amit szerzõi jog véd. Elég kicsit körülnézni, számtalan esetet láthatunk, amikor bizony hosszas vitát folytatnak emberek szellemi tulajdoni kérdésekben. Az elmúlt évben az általunk olyan lelkesen figyelt koreai sorozatok készítõi körében is zajlottak ilyen ügyek. Egymásra kísértetiesen hasonlító forgatókönyvek gerjesztettek vitákat. Ezeknek az eseteknek természetesen a miénknél nagyobb tétje volt, így a következmények is súlyosabbak voltak, de ez a lényegen semmit nem változtat.

Újfent a wikiszótárhoz fordulok segítségért: "Internet: Véleménynyilvánítás helye; olyan honlap, vagy honlapnak az a része, amelyen a látogatók saját véleményüket egy témával, cikkel kapcsolatban szabadon megírhatják, azzal kapcsolatban vitatkozhatnak." Ennek alapján jogos a véleménynyilvánítás, jogos a "saját vélemény" megfogalmazása, nem pedig más gondolatának sajátként való leírása.

Hanguktaekwondooo felhívta dorombka figyelmét a fórumozás íratlan, de azért nagyon is létezõ etikai kódexére. Ha a tisztességes fórumozás íratlan illemszabályait betartjuk, elkerülhetõ lesz az ehhez hasonló viták ismétlõdése.
9/10
dorombka 2014 jún. 11. - 17:56:58 9/10
(2374/3405)
9/10
dorombka 2014 jún. 11. - 17:54:26 9/10 Előzmény Rhubarb
(2373/3405)
Köszi.
Nem vagyok egy elkötelezett zöld, sõt, de ez a téma eléggé szívügyem:
én az emberiség elleni egyik fõ bûnként tartom számon a PET palackok ilyen mértékû alkalmazását, fõként olyan helyeken ahol van tiszta ivóvíz.

Én még emlékszem a régi jó autoszifonra, meg az üveges üdítõkre....no meg valahol a szikvízrõl nem is beszélve,
de az más téma...ahhoz én sem vagyok még elég öreg szerencsére.

De ha már így hozta az élet, próbáljunk a legkevesebb kárt okozni vele.
a_muanyag_palackok_elterjedesenek_4_fo_oka

És uitt egy gyorsteszt: mennyire vagy tudatos zöld.
Én 3 pontot kaptam...van még mit tanulnom.:)
http://megegyesely.blog.hu/2013/03/23/gyorsteszt_mennyire_vagy_kornyezettudatos

Újrahasznosításról számtalan ötletet találhatunk az élet szinte minden területérõl
KÉP
Kínában például a pekingi metró 10-es vonalán tesztelik a PET-visszaváltó automatákat, amelyek közlekedési jegyre beváltható kreditpontokat adnak a bedobott használt palackokért.

Még sok ötlet:
http://365.postr.hu/cimke/mad
Rhubarb 2014 jún. 11. - 17:07:49
(2372/3405)
Hálásan köszönöm! :))
9/10
dorombka 2014 jún. 11. - 16:56:46 9/10 Előzmény diane
(2371/3405)
Köszi.
Ez egy nagyon érdekes írás.Más, mint amit megszoktunk.Sem nem dicsõít, sem nem ír le rémtetteket.
Egy egyszerû utazó szemével láthatjuk amit saját szemmel is látható...és egy nõi szem tudjuk sok mindent meglát.
Ljerk 2014 jún. 11. - 16:35:20
(2370/3405)
Egy szó zavar az írásaidban - a sértõ túlzás. Dorombka ugyanis egy fan topic-ban idézett egy fan blogból valamit a forrása megjelölése nélkül. A köznyelvben a lopás: más TULAJDONÁNAK az elemelése a sajátunkéba, itt viszont sem az "ahonnan vette", sem az "ahol közölte" nem számít hivatalosnak (szerzõi jogvédelem), hanem fanoknak szóló helynek. Próbálj meg kevésbé sértõ szót találni erre a helyzetre, mert így nagyobb bûnben leledzel mint dorombka.
hanguktaekwondooo 2014 jún. 11. - 14:02:47
(2369/3405)
még egy picinyem:
várom a köszönetet, hogy a topik látogatottsága hozzászólásaim következtében ilyen erõsen megugrott.
Felfedezték olyanok is, akik eddig messzire kerülték, vagy siettek is tovább.

És mindezt ingyér csináltam.
Just For You

/nem is tudod, mekkora igazság van ebben.
vagy igen? ;-)/
Na jó munkát!
hanguktaekwondooo 2014 jún. 11. - 13:48:36
(2368/3405)
Utolsó mondatod minden általad hõn áhított szellemességet nélkülöz.
Ügyesebben.
Elegánsabban.
Mi közöd hozzá, hány néven?
Ígértem neked házasságot?
No képzeld, bidam is én vagyok.
És?
Barátokkal, értelmes topiktársakkal jót rötyörésztünk rajta.
Ne kínlódj.
Koncentrálj arra, hogy ezután
ne lopj.
Akkor minden rendben lesz.
te békemenet.

gyorsan töröltesd ezt a kommentet
mer megin beégtél
bazsarózsa
Illiona 2014 jún. 11. - 11:14:23
(2367/3405)
Szia!

Jó hogy itt vagy, nem volt könnyû nem tudomást venni az itt történtekrõl, de sikerült!
Rhubarb 2014 jún. 11. - 10:13:53
(2366/3405)
:))))