Téma: Út a vadonba

1/10
HarleyQuinn 2017 júl. 23. - 20:06:00 1/10
(289/329)
Pont azért egy rakás sz**, mert a valóság nem ilyen. Ahogy a sráccal sem így történtek a dolgok a valóságban.
Szép ábrázolás? Az egyetlen, amit ábrázoltak, az a frizurája volt, amire kínosan ügyeltek, hogy az egész film alatt szétálljon. Különben nem lenne hiteles ugye...
Ezt a dolgot pont azok nem értették meg egyáltalán, akik ezt a filmet rendezték és leforgatták. A színészek szintén nem értették, hogy mit is csinálnak. A magyar szinkronnal meg aztán teljesen taccsra vágták az egészet.
A filmzenéért jár a pont, de ennyi. 140 kínkeserves percen át nem történik semmi, amivel nem is lenne baj, ha közben sikerülne arról beszélni, hogy mi is történik, és nem elcsépelt, bugyuta Oravecz Coelho bölcsességeket skandáltatni egy 10 éves hangú szinkronszínésszel.
Akárki akármit megszólalt, annak 10 percnyi eltúlzott érzelmi ömlengés és hangzatos, de értelmetlen kifejezések hada lett a vége. A karakterek egytõl egyig sztereotipizált, túljátszott szerepek voltak, egy rakás bohóc. Mert nyilván, ha valaki világgá indul, akkor egyértelmûen csak gyogyósokkal, hippikkel, nudistákkal meg bolond európai turistákkal találkozik. Kár, hogy a valóságban nem.
És persze ott van a gonosz anyu-apu, meg a csodálatos, varázslatos, kedves öreg apóka, akit felrángat magával a hegyre, hogy majdnem infarktust kap, de azért legyen kalandvágyó... és utána persze csodapapa nagy érzelmesen örökbe akarja fogadni, de a srác annyira szerelmes Alaszkába, hogy már az életben többé senki és semmi nem érdekli.
Teljesen egyértelmû volt egész végig, hogy szimplán csak ki akarta nyírni magát, csak nem elég tudatosan.
Valószínûleg meghatott volna, ha csak elolvasom a valaha élt srác történetét, vagy mondjuk ismertem volna, de ebben a filmben nem. Tömény unalom, undorító klisék, sablon dumák, megjátszott érzelmek, egy nagy rakás KAMU. A fõszereplõ színész pedig kb. annyira volt hiteles, mintha Shrek játszotta volna.
Hosszú, unalmas, semmitmondó, hatásvadász, színészi játék 0, idegesítõ és még csak nem is szép. Csak a zene ér benne valamit, és semmi más.
És köszi, nem kell kioktatni, hogy csak azért nem tetszik, mert nem jön át a mondanivalója. Ennél a filmnél jóval elõbb tisztában voltam ezzel a \"mondanivalóval\", de ez, mint film, nem tetszik, és kész.
Ha még egyszer meg kéne néznem, inkább én is világgá mennék.
Rita Oláh 2017 márc. 23. - 21:34:50
(288/329)
Az elején még untam, de aztán magával ragadott. Nagyon sokminden történt benne. Én mindvégig arra számítottam, hogy jó vége lesz. De nem árt, hogy van ilyen kivonulás a vadon témába ilyen film is, hogy ne gondolja mindenki azt, hogy ez milyen könnyen, kivitelezhetõ jó buli.
10/10
Kata Liesz 2016 aug. 15. - 12:15:30 10/10
(287/329)
10/10 Én ezért a rendezésért Oszkárt adnék. Ez az a film, amit ha értesz soha az életben nem felejtesz el.
Igaz történet, olyan szépen ábrázolva, amennyire csak lehetséges. Az érzelmek és a szimbólumok teljes tárházával.
Nagyon mély témát feszeget, ami mindannyiunkat érint ebben a társadalomban.
Belsõ úton járóknak kötelezõ!
10/10
Kata Liesz 2016 aug. 15. - 12:08:42 10/10 Előzmény Kolókapitány
(286/329)
Pont ezekért jó a film, nagyon szépen leírod. Az hogy nem értesz egyet a fõszereplõ választásával, saját döntés.
A film elkészítése, az effektek, a szimbólumok és a történet zseniális, mindenki azt gondol magában errõl amit csak szeretne. Nem lett a nézõre erõltetve semmilyen állásfoglalás sem.
4/10
Kolókapitány 2015 okt. 22. - 15:25:20 4/10
(285/329)
Nagyon nagy csalódás a film és még most is dühös vagyok az elpazarolt több, mint két óra miatt.
Eltekintve attól, hogy mi a véleményem a srácról számomra egy nagyon ellenszenves életfilozófiát mutat be az õ története. Dobálózunk itt a fogyasztói társadalommal, mint pejoratív szóval, de senki nem tudott még a mai világnál jobbat, akár kicsiben is megvalósítani. Amit Chris McCandless véghezvisz, az bemutatja az evolúció folyamatát visszafele. Onnét kezdve, hogy kilép a vadonba megszûnik embernek lenni. A társadalomban való éléstõl, szépen eljut az õsközösség elõtti totális káosz állapotához. Ez a film nagyon jól bemutatja, hogy mi szükség van a közösségekre, államra, jogrendszerre és mennyire veszélyes a felelõtlen, meggondolatlan viselkedés.
9/10
NADALFAN 2015 jún. 14. - 20:08:11 9/10 Előzmény Edmond Dantes
(284/329)
Nagyon jó összegzés a filmrõl, hozzátéve megrázó filmélmény , de sokkal jobb mint a hasonló, Vadon Dr. Szöszivel.
9/10
Edmond Dantes 2014 dec. 01. - 12:33:42
(283/329)
Megejtõen szépen fényképezett, minden jelenetében "kijátszott", sajátos-vándorremetés road-movie egy valós fiatalemberrõl, akit a wikipédia "American adventurer", "amerikai kalandor"ként aposztrofál. Inkább úgy fogalmaznék, kalandvágyó, a civilizációtól és részben saját családjától megcsömörlött, tehetséges fiatalember a fõhõs, aki onnan és azok elõl is menekül, ahol és akik befogadnák, velük együvé tartozónak tekintenék...ha õ ezt hagyná. Menekül és háborúba keveredik a "dicsõ" (copyright Petõfi) ám sokszor zord, kegyetlen természettel. Sean Penn biztos kézzel, kicsit talán "ráérõsen" rendezi a darabot és fõhõsét. Emile Hirsch szellemileg-fizikailag egyaránt kimagaslót alakít. Minimum egy Oscar-jelölés járt volna neki ezért, de 22 évesen úgy látszik, nem egykönnyen adják még a jelölést sem. Hal Holbrook, ebben, közel a 80-hoz, egy átlagos bölcs-jóságos-öregember szerep eljátszásáért legalább megkapta a jelölést...
10/10
marcovanbasten88 2014 nov. 27. - 20:18:06 10/10
(282/329)
Letaglózott a film. Teljesen belemászott a gondolataimba, hihetetlen élmény volt megnézni. Óhatatlanul a Nagy Kékség jut eszembe róla, de most úgy érzem, hogy még annál is jobban megfogott, pedig korábban nehezen hittem volna, hogy lesz ilyen. Amikor valami megfoghatatlan hív és tudod, hogy ott a helyed. Ösztön, boldogság, akarat, tisztaság, ezek jutnak eszembe. Napok óta a sztori és a képek járnak az agyamban. Azért arra kíváncsi lennék, hogy 22 évvel a halála után mit szólna a srác a mai világunkhoz..
detox 2014 nov. 24. - 02:59:54
(281/329)
meg kellet volna várnia Bear Grylls mûsorait :)
Kitt Katt 2014 nov. 23. - 19:11:13
(280/329)
Gyönyörû film.
SzVanda 2014 nov. 10. - 14:21:49
(279/329)
Szép film. Spoiler lehet benne!
Valaki azt írta, hogy önzõ dolognak tartotta, amit a fiú tett. Elgondolkoztam ezen. Hát nem tudom.. talán pont ettõl menekült.. Ez is elvárásnak tûnik. Nem tudom.
Haragudott a szüleire, de én úgy láttam, hogy a szülõk is olyanok voltak, mint a legtöbb mai ember, aki csak akkor látja valaminek, vagy valakinek az értékét, amikor az már nincs meg neki.
A testvére elmondása szerint, ez a tragédia összehozta, lenyugtatta, és megváltoztatta a szülõket is.
Az is furcsa - nem? - hogy amikor valami rossz történik az olyan dolgok, amik most fontosnak tünnek, teljesen értéküket vesztik. Pl.: ha valami rossz történik nem érdekel, hogy a szemeden a festéket szétkenve bõgve mész végig az utcán, máskor meg a sarki boltba is sminkben mész csak le. De ez csak egy példa a sok közül.
Azt hiszem a szülõk nagyban hozzájárultak, ahhoz - és a testvére elmondása szerint is - hogy a fiú úgy érezze nem akar ilyen tásadalmi norma szerint élni.
Én is sokszor érzek igazságtalannak dolgokat, törvényeket, normákat. Amihez nincs kedvem. És csak azért "kell" betartani, mert valaki/k más/ok így döntött/ek. De "miért?". "Csak". Mint a szabadság illúziója.
Szerintem a fiú a filmben szabadságra vágyott, hogy akkor és ott azt tegyen ami jólesik, minden félelem nélkül.
De a végén rájött - és abban is igaza volt aki ezt irta - hogy a szabadság, a boldogság nem egyenlõ a magánnyal.
10/10
H. Zita 2014 márc. 21. - 19:47:35 10/10
(278/329)
Spoileres!

Kell egy fajta érettség és lelkiállapot ahhoz hogy valaki értékelni tudja ezt a filmet,történetet. Mondom ezt úgy hogy 6 éve még nem kifejezetten tetszett vagyis nem volt rám hatással, nem maradt meg. Aztán rábukkantam újra és hát mondom: HÚÚÚÚÚ!
Hihetetlenül jó! Két órán át szó szerint rátapadtam a képernyõre.
Lehet õt hibáztatni, hogy abban az elb*tt társadalomban nem akart beállni a "mintapolgárok" közé, hogy csalódott a világban? Mindenki tegye a szívére a kezét és mondja úgy, hogy néha nem kapna fel egy hátizsákot és kelne útra hátrahagyva mindent! Legalább egy kis idõre....Sajnos õ már nem térhetett vissza, de ettõl lett az õ története ilyen különleges. És hát gyanítom nem õ volt az egyetlen...
10/10
cszsolt86 2013 okt. 28. - 19:21:06 10/10
(277/329)
Nagyon tetszett a film mondanivalója. Magával ragadott a sztori, nagy beleéléssel tudtam nézni.
10/9
7/10
idonotknow 2013 szept. 30. - 21:28:11 7/10 Előzmény tangled
(276/329)
Eddig még nem szóltam hozzá filmekhez, de ez a film rávett arra hogy most megtegyem.

A filmnek valóban elég mély, mégis viszonylag egyszerûen felfogható mondanivalója van. Ahogy olvastam valaki szereti, valaki nem. Az én személyes véleményem az hogy amit Christopher McCandless tett az egy önzõ, azonban semmiképpen sem elítélésre méltó dolog. Azt tette amit úgy érezte hogy meg kell tennie, a jelenlegi élethelyzetében nem volt boldog. Nagy bátorság kell ahhoz hogy ilyen radikálisan változtassa meg az ember az életét, azonban annak a módja ahogy ezt a fõhõs véghezvitte rendkívül önzõ volt. Gyávaságból nem állt a szülei elé és minden tájékoztatás nélkül lépett le, kétségek között hagyva a szülõket. Habár távolról sem voltak a legjobb szülõk, és az életfelfogásuk szöges ellentéte volt fiukénak, azért megérdemeltek volna egy magyarázatot, ha nem is szemtõl szembe, de legalább egy levél formájában.

Azt én viszont végképp nem értem, hogy gondolta hogy egyedül vág neki a dolognak. Ha sikerül is tartósan életben maradnia a vadonban, a társaság hiánya egyszerûen felõrölte volna. Az ember társas lény, ez a természetes állapota, és ha valaki ezt teljes magányra váltja, ott szinte biztos hogy egy idõ után sérül az illetõ. A felismerés a film végén hogy "happiness is only real when it's shared" (nem szó szerint, de valahogy így volt) talán a film legnagyobb tanulsága.

Egy kis személyes véleményként, én magam sem értek egyet a mai fogyasztó orientált társadalmi berendezkedéssel. Ez a fajta "világgá menés" lehet egy jó megoldása a problémáinknak (habár a teljes elszigetelõdés és hátat fordítás talán kicsit túl radikális), de semmiképp sem egyedül. Lehet élni és élvezni az életet anélkül hogy a mai társadalmi normákat az életünk részévé tennénk, de csak is akkor ha van kivel megosztanunk ezt a boldogságot.
6/10
tangled 2013 szept. 05. - 08:49:44 6/10
(275/329)
Megnéztem a filmet, csalódás volt. De nem hagyott nyugodni a dolog, ezért elolvastam a könyvet. A filmbõl nagyon sok részlet kimarad, amibõl érthetõvé válik, hogy ez a srác valójában mit is szeretett volna, mit miért tett, és mi motiválta.
blueberry77 2013 aug. 02. - 20:52:16 Előzmény blueberry77
(274/329)
azazhogy uncsi, pardon :)
Amugy a 127 óra az egy érdekes film, 94 percben lehet ez is egész jó lett volna, de szerintem amire az elõzõ hozzászóló is célzott, a fõszereplõvel nemkönnyû azonosulni, hiába magyarázza a film kézzel-lábbal hogy õ mért tette, meg mibõl lett elege, kit érdekel?! Az élet valahol mindenkinek nehéz, nemaz a megoldás, hogy felpakolunk és elégetünk mindent magunk mögött.
blueberry77 2013 júl. 31. - 17:13:37
(273/329)
Én is Mike088-al értek egyet, aki tökéletesen összefoglalta mi a gond ezzel a filmmel. Merthogy a képi megvalósítás és a színészek játéka az tényleg 9/10, értjük a mondandóját is, sõt már túlságosan értjük... órákig kell rágni azt amit egy 1 óra alatt is - legrosszabb esetben - el lehet mondani. Túl sokat vártak a sztoritól a készítõi, mert ez így finoman szólva nem uncsi.
10/10
Ryuzaki00 2013 júl. 10. - 15:21:47 10/10
(272/329)
Szerintem éppen ezért sikerült nagyon jól ez a film, mert mindenkinek mást ad, másképp értelmezi és nem utolsósorban elgondolkodtat.....
Miután megnéztem egy darabig még a hatása alatt voltam. Nagyon sok esetben egyet értettem a fõszereplõvel, mert én se tartottam soha semmire a pénzt, az anyagias világot, hiszen a rabjai vagyunk és negatív értelemben.
Az élmények, az emlékek, a szeretteink és a lelki békénk a legnagyobb gazdagság.
Ami egyedül irritált a fõhõs gondolkodásában az az önzõsége, amit nemcsak a családjával hanem a többi emberrel szemben is tanúsított. A nem ragaszkodás és kötõdés = szabadság, viszont a szabadságának örömét az önzõsége miatt senkivel nem tudta megosztani és ezért nem lehetett igazán boldog....
4/10
Mike088 2013 ápr. 08. - 23:42:52 4/10
(271/329)
Szép tájak, helyenként érdekes párbeszédek, de ismeretlen motiváció és mûvészies megvalósítás jellemzi. Tulajdonképpen egyet kell értsek néhány korábbi hozzászólással: Egy lázadó fiatal aki menekül a rá váró élettõl, otthagyva a családját elv és célok nélküli bolyong a vadonba. Ez több mint két órán keresztül nézni nem túl kellemes. 10/4.
(egyébként ebbe a filmbe sokkal több lett volna, ha más tartalmat célt adnak neki)
1/10
webulon 2013 ápr. 08. - 16:23:23 1/10
(270/329)
Megtörtént eset

Christopher McCandless ha a nevét beütöd a gugliba akkor olvashatsz is róla elég sokat
annak idején megrázta az amerikai közvéleményt....

Van fenn fotó is a gyerekrõl