orgyen 2009 aug. 20. - 22:52:41 Előzmény szine
(11/91)
Úgy tûnik Nálad sikeres a nonstop médiás agymosás. Te tényleg el is hiszed amit leírtál?

Néhány adalék:
- abban a kisvárosban ahol születtem, '54 elején szólt a tanítónõ a szüleimnek hogy ne járassanak hittanra mert miniszterelnöki utasításra nem maradhat kitûnõ tanuló az aki jár.
A városka katolikus plábánosa (nagyapám unokatestvére) is panaszkodott az állandó zaklatás miatt.
Szerencsére '55 nyarán leváltották az illetõ miniszterelnököt, így a következõ tanévben már az iskolában volt hittan oktatás amire természetesen azonnal beírattak (közismerten vallásos család és rokonság lévén), és tekintve hogy a plébános rokonomat sem abajgatták többet: ministráltam is.
Mit gondoltok ki volt a vallásüldözõ miniszterelnõk? Aki '53 júl. 4.-tõl '55 ápr. 18.-ig volt hivatalban. Még most sem rémlik? Nagy Imrének hívták.

- Ahhoz hogy azonnal felvegyenek az akkoriban legkurrensebb egyetemre, sem párt sem kisztagság, sem protekció nem kellett, csak fel kellet készülni a szaktárgyakból. ('65-ben)

- egyetemi éveim alatt nagyon sok évfolyamtársam nyíltan járt templomban, és fel sem merült hogy ezt valaki megkérdõjelezze.

- Munkahelyemen ('70-tõl), ha egyéni kezdeményezésed volt és volt kitartásod is, meg tudtad gyõzni a fõnökeidet az igazadról és támogattak: nem kellett hozzá sem párt sem kisztagság, sõt lehettél közismerten ellenzéki is. A párttitkár vitatkozott veled, megpróbált meggyõzni, de semmi hátrányt nem szenvedtél.
20 éven keresztül csak olyan munkát végeztem (tervezõ mérnökként) amiben hittem, amit én kezdeményeztem, állandóan jártam külföldre mindkét irányba, idõnként összevesztem azokkal akik kicsinyességbõl akadályozni próbáltak (soha nem politikai alapon), és volt több találmányom is.
'90 után mindez gyökeresen megváltozott: igen nehezen tanultam meg hogy ha jót akarok ezentúl kussolnom kell.

- Akkor büszkék voltunk a magyarságunkra, ma ezt sem lehet megtenni hogy ne sértenénk valamelyik kissebbséget, vagy a multikat.

Nem szabad felülni minden propagandának!
orgyen 2009 aug. 20. - 22:12:41 Előzmény alex4427
(10/91)
Akkor támogattak mindent ami színvonalas, és a rendszer sem félt a szatírától.
A külföldi filmeket is vágatlanul vetítették, kivéve azokat (fõleg USA filmeket), amelyek már az "ottani" cenzúra által vágottan kerültek ide.

Most más a helyzet:
- a politika mindent áthat,
- a hatalom retteg,
- agymosás a médiában a nap 24 órájában,
- csak a mocskot erõltetik (fõleg a kereskedelmi csatornákon, ha sugároznak is néha jó filmeket, csak éjszaka: bezzeg a fõmûsoridõben),
- a tehetséget elnyomják minden vonalon: nézzétek meg a futtatott "média személyiségeket" és a színészeket, rendezõket.
- a hivatkozás a hatékonyság, de ez csak duma: a pazarlás több nagyságrenddel nagyobb. (különösen ha lopásról van szó)
9/10
oncogito 2009 aug. 20. - 21:47:59 9/10
(9/91)
Tényleg jó film, érdemes megnézni.
10/10
andraaska 2009 aug. 20. - 20:45:34 10/10
(8/91)
Nekem volt alkalmam a bemutatás évében (szinte premier elõadáson) látni ezt a zseniális alkotást. Én akkor 16 voltam, és már akkor nagyon vettük a lapot. Ugyan még nem látszott az alagút vége, de a kommunizmus már jó úton haladt affelé, hogy fogatlan oroszlán legyen. Már nem pisszegték le az embert, ha társaságban "szidta a rendszert", teli szájjal röhögtünk a gulyáskommunizmus egyre nyilvánvalóbb debilitásain. Ekkor már sikk volt mindenféle marhaság miatt kirúgatni magunkat a KISZ-bõl, (meg is tettük, aztán persze mindig vissza is vettek, mint afféle eltévelyedett báránykát a nyájba :D:D ), ciki volt már akkor jobb körökben KISZ-es "buzgómócsingnak" lenni (micsoda íze volt akkor ennek a szónak, benne volt az egész korszak ebben a szóban, hogy "buzgómócsing"). Saját korszakunk egyre nyilvánvalóbb ostobaságán, magunk szerencsétlenségén és próbálkozásain sírva-kacagva vártuk, hogy végre valami jobb legyen. Már csak 12 év volt akkor hátra...
A "fõokos elõtt vigyázzban álló láthatatlan röhögés" korszaka volt ez! ;)
Nézzétek, és kacagjatok, hogy soha többé ilyen már ne legyen!
szine 2009 jún. 15. - 04:53:33 Előzmény fredi60
(7/91)
Támogatták. Mecénások mindig voltak, és lesznek is. A mai világ más.
Az utolsó mondatod, úgy jön ide hogy én is összevetettem a két kort más szempontból, vagy is nem kéne éltetniaz elmúlt rendszert.
De felhozhattam volna példának, a három t elvet, bizonyos filmek betiltását pl.
Most a komcsik prüdségérõl ne is beszéljünk, mondjuk az amcsik között is vannak is ilyen prüdök.
10/10
flitter 2009 jún. 02. - 00:06:16 10/10
(6/91)
Tökéletes korrajz, igen, ahogy ezt alant írta már valaki.
Dokumentum játékfilm, nagyon jóóóóó!!!
fredi60 2009 máj. 27. - 17:17:34
(5/91)
Azért érdekes, hogy egy "diktatúrában" miért támogatták pénzzel egy szatírikus korrajz elkészítését? Ma ilynere tényleg nincs pénz.... :(
És utolsó mondatod hogy illik ide? Kevered a szezont a fazonnal.
szine 2009 máj. 26. - 22:38:42 Előzmény alex4427
(4/91)
Kérdésed rossz. Ma más világot élünk a filmeket támogatták akkoriban. Most nem támogatják õket, igy direkt a sikerfilmekre mennek rá. De azért szerintem nem szégyenkezhetünk mostanában is születnék nagyon jó filmek.
Szóval szerintem kár összehasonlitod a két idõszakot.
Sõt én helyedben kussoltam volna. Kommunizmusban nem egyszer történt olyan, hogy megvárták amig 18 éves lesz az illetõ és utána kivégezték, és ez csak egy dolog.
10/10
azaki 2008 dec. 30. - 00:26:55 10/10 Előzmény alex4427
(3/91)
Minden szavatokkal egyetértek.Épp most nézem a saját felvételemet,ami úgy 7 éve készült,még a csigakettõrõl vettem fel.Egyszerûen nem tudom megunni.Ennek a filmnek a legjobb szatírák között a helye!Mert ez a legjobb szatíra,amit csak láttam.Nálam elsõ helyen van.Talán a 30 felettiek jobban tudják értékelni.Vagy tudnák,ha leadnák néha,de sajnos méltatlanul bánnak vele.10-bõl 10-es!
10/10
alex4427 2008 dec. 21. - 21:59:40 10/10
(2/91)
Nagy film!
Egy remek szatíra a legvidámabb barakból! Hiteles és gúnyos korrajz gulyáskomenista "diktatúrából"!
Igen! Készült az elnyomatás évtizedeiben , 1977-ben!

Ma, a nagy szabadság idején miért tud/akar/mer senki ilyen rendszerkritikus filmet csinálni - a mostani rendszerrõl!?
fürmender 2008 szept. 13. - 15:16:49
(1/91)
Igazán remek, szórakoztató magyar film, némi Menzel-i beütéssel. Egyúttal irónikus fricska a gulyáskommunizmus "ekvtársi" világának. Megtekintése, mindenkinek csak javallható. Kár, hogy mostanában ezt a filmet (is !) úgy mellõzik a tv. csatornák.Pásztor Erzsi játéka Oscar díjat érdemel. Én ezúton jelölöm.