offtopic
umma 2009 nov. 26. - 00:49:51
(51/71)
Azért linkeltem be, mert nem egy világszám, persze hogy nem hallottál még róla, gondolom, ezt jelezte a (??).
Valaminek az átélése nem esztétikai kategória. Az viszont már inkább az lehet, hogy mennyire képes az emberi lényeget nagyon belülrõl, mélyen ábrázolni, avagy mennyire marad meg felszínes, külsõdleges problémáknál. Wassnál ez utóbbit érzem, és mindegy, ezt hogy adja elõ.
offtopic
umma 2009 nov. 26. - 00:43:00 Előzmény hecsedli
(50/71)
"Ez a helyzet a politika fasiszta esztétizálásával. A kommunizmus erre a mûvészet politizálásával válaszol." http://frankfurt.tek.bke.hu/media/szoveg/benjamin_sokszorosit.htm
offtopic
hecsedli 2009 nov. 25. - 19:26:20 Előzmény umma
(49/71)
érdekesen érvelsz. :)
"nem hiszem, hogy nem érzed, ez a vers mennyire zavaróan és egyértelmûen Ady-epigon"
egyáltalán nem érzem így. Ady-epigon-nak én nem neveznék olyant, aki átélte a világ eddigi legpusztítóbb háborúját, egész közelrõl láthatott esztelen gyilkolásokat. Ez hitelt ad a szavainak akkor is, amikor a stílusát kritizálják.
Jó, hogy említed Szabolcska Mihályt. Stílus és mondanivaló. Sztem értelmetlen a csillogó-villogó stílus (Sz.M.?!) mondanivaló nélkül. Wass Albertnek igenis van idõtálló üzenete. A stílus másodlagos.
"ez engem Walter Benjamin marxista esztétikájára emlékeztet" - ez elég szubjektíven hangzik, látatlanban sem ajánlom Wass-t, se Walter Benjamin (??) rajongóinak, se bírálóinak.
offtopic
umma 2009 nov. 25. - 17:57:27
(48/71)
Nincs is benne semmi értelmes, ez csak - ha úgy tetszik - kínos viccelõdés. Annyi mondanivalója van, hogy a "magyar" kategóriát nem érdemes, illetve nem szabad semmiféle erkölcsi, lelki, érzelmi követelményekkel megtoldani, pontosabban leszûkíteni; hiszen ez elsõsorban nyelvi (anyanyelvi) kategória, érzelmekhez, elkötelezettséghez semmi köze; pont annyira nincs, mint ahogyan a zsíroskenyérhez sem.
gulaxy 2009 nov. 25. - 13:47:20 Előzmény umma
(47/71)
nem értem :-(
gulaxy 2009 nov. 25. - 13:45:48 Előzmény umma
(46/71)
nem érzem zavarónak, valószínû azért mert eszembe sem jutott Ady (ez valószínû az én tudatlanságom miatt van). Én ezt a verset az Ismerõs arcok koncertfelvételérõl ismertem, és szerettem meg.
gulaxy 2009 nov. 23. - 14:24:12
(45/71)
"Hont foglalni alkalmas a kard, s annak védelmezésében hasznos. Megtartani a hont azonban csak kaszával lehet. Kaszával, ekével, izzadságos, becsületes munkával. Hont veszejt, ki másra bízza a munkát.” "– Kétféle ember van ezen a világon, /…/ egyik karddal farag világot magának, a másik ekével. De a karddal faragott világot egy másik kard ledöntheti, s újjá faraghatja nagyon is gyorsan. Maradandót csupán az eke farag.”
fredi60 2009 nov. 20. - 09:02:42 Előzmény gulaxy
(44/71)
Nem tanítják? És? Több író, költõ van, akit nem tanítanak. De attól még meg lehet ismerni a munkásságukat és lehet olvasni tõlük.
gulaxy 2009 nov. 19. - 21:56:44
(43/71)
mindenkinek aki szereti Wass Albertet...

Wass Albert: Ki a magyar?

p, 2007-01-19 23:13 Egyéb
Wass Albert: Ki a magyar?

Ki a magyar hát, cimbora?
Te, vagy én? Vagy a harmadik?
Nosza döntsük el szaporán,
míg el nem süllyed a ladik!

Ragadjunk hát lapátot, csákányt,
evezõt! Ebura fakó!
Így csináljuk már ezer éve,
ez hát nekünk való!

Aztán , ha majd holt tetemünket
kiveti a víz a partra:
magyar leszel Te is, én is,
a harmadik is, mind, mind, kit halva,
bevert fejjel, némán, gyászban
fektethetünk a ravatalra.
offtopic
umma 2009 nov. 19. - 21:14:05
(42/71)
tombenko 2009 nov. 19. - 20:40:19
(41/71)
Nem ítélet, tény. Sajnos.
offtopic
umma 2009 nov. 19. - 20:14:52
(40/71)
http://www.youtube.com/watch?v=K_6Xk7hFKJg&feature=related Ebben a kis filmrészletben 3:39-5:51 között egy mûvészeti óra van, ahol a tanárnõ elõadja, hogy csak az a mûvészet ér valamit, ami emelkedett témákat dolgoz fel: például a politikát választja témájául. Meglehetõsen epésen gúnyolja ki ezt a tételt.
offtopic
hecsedli 2009 nov. 19. - 19:22:25
(39/71)
erre a kérdésre jó sokáig keresheted a választ, minthogy ezen a fórumon ilyet senki nem állított, ami még rosszabb, a kérdésed ítéletet tartalmaz. de te tudod, ha ez neked jól esik...
gulaxy 2009 nov. 19. - 18:46:07
(38/71)
igen, a többivel együtt kéne, hogy helye legyen. De nem tanítják. De szerintm túltárgyaltuk ezt a témát. Én azért nyitottamm ezt a topikot, mert a DVD-rõl akartam infot.
Megkaptam.
Erre néhányan el kezdték szapulni, hogy Wass Albert túl van lihiegve. Szerinten nincs eléggé "túllihegve". ennyi. téma lezárva.
tombenko 2009 nov. 19. - 16:16:47 Előzmény gulaxy
(37/71)
Igen, van helye. Meg sok más írónak, költõnek is.
tombenko 2009 nov. 19. - 16:14:35 Előzmény hecsedli
(36/71)
Van: Miért adja sok ember úgy elõ ezt az egészet, hogy "igaz" magyar embernek kell, hogy tetsszen?
offtopic
umma 2009 nov. 19. - 13:13:54 Előzmény gulaxy
(35/71)
De hiszen helye van. Az más kérdés, hogy ki hogyan értékeli. Bocsáss meg, nem hiszem, hogy nem érzed, ez a vers mennyire zavaróan és egyértelmûen Ady-epigon; pont, mint anno Szabolcska Mihály volt vala Petõfi-epigon. És a világképe is pont oly "egyszerû és tiszta".
Jó, oké, hogy egymást marják a magyarok és aki végül gyõz ebben a cirkuszi õrjöngésben, az Káinhoz hasonlóan testvérgyilkos; de ez engem Walter Benjamin marxista esztétikájára emlékeztet: amíg a fasizmus a politikát esztétizálja (ennek mai analógiája pl. Gyurcsány tánca vagy a rendõri összecsapások izgalmas közvetítései); addig a kommunizmus az esztétikát politizálja. Hát kösz, én ebbõl sem kérek.
gulaxy 2009 nov. 19. - 07:54:17
(34/71)
De, szerintem az.
De erre most mit lehet mondani?
Elfogadom, ha neked nem tetszik, nekem tetszik. ennyi.
Én sem szapulom a többi írót.
Az én véleményem az, hogy helye lenne a magyar irodalomban. Neked nyilván az, hogy nem. Ennyi.....
offtopic
hecsedli 2009 nov. 19. - 00:00:18
(33/71)
van még egyéb kérdésed; releváns, irreleváns, offtopic, ontopic meg hasonlók?
tombenko 2009 nov. 18. - 23:40:36 Előzmény gulaxy
(32/71)
Ugye, ez nem egy kiemelkedõ verse?