Téma: Whiplash

Una pura formalita 2015 jan. 26. - 11:27:32
(9/189)
Nem mondom, hogy nem kötött le a film, de végig azon gondolkodtam, milyen üzenetet/lezárást tartogathatnak a végére.

SPOILER

Aztán kiderült, hogy igen felemásat: a befejezés esztétikailag nagyon rendben van, és értem a "tanítvány túlnõ a tanárán" és az "aki dudás akar lenni...." vonulatokat is, de ami a tanulságot illeti, valami nagyon elcsúszott. Egy pszichopata módszereinek igazolását látjuk, aki egy egyébként tehetséges, ámde szociálisan elszigetelt diákot az idegösszeomlás szélére taszít, majd még egyet-kettõt belerúg csak azért, hogy kiderüljön, hogy neki van-e igaza, vagy neki van-e igaza. Ha a srác nem annyira tehetséges, õ okkal szórja ki, ha tehetséges, õ hozta ki ezt belõle. Bármi legyen is az eredmény, a lényeg, hogy a TANÁR nem tévedhet. A film pedig ennek logikának a helyességét igazolja vissza.

Persze van egy másik olvasat is: Andrew sikerének ára az lesz, hogy fiatalon belehal majd a hihetetlen nyomásba (lásd az elõzõ tanítvány öngyilkosságát). Ezzel az üzenettel viszont megintcsak nem tudok mit kezdeni.

Kár, hogy a rendezõ-forgatókönyvíró ennyire a lélekölõ versenyre épülõ amerikai társadalom megszállottja. Készíthetett volna emberi filmet is.
dash 2015 jan. 24. - 15:47:43 Előzmény turmix
(8/189)
*SPOILER*

Nem tudom ez számodra miért nem derült ki. Egyértelmû volt, hogy õ köpött. "Just tell me what to say." Arról, hogy nem ment volna be a bárba, meg annyit, hogy rögtön sarkon is fordult amikor meglátta, hogy észrevette.
8/10
Sadenal 2015 jan. 23. - 20:49:33 8/10
(7/189)
Néhol nekem is görcsöm volt, nem lettem volna a srác helyében. A vágások remekek, és a két színész is eléggé hozza a formáját, fõleg Simmons, akinek lehet befigyel majd az Oscar emiatt. A végé is remek, de szerintem túl gyorsan akarták lezárni. Mindenesetre tetszett...:)



8/10
deepblue noir 2015 jan. 23. - 19:03:04
(6/189)
színvonalasan elkészített, hatásvadász, primitív, kártékony film, még egy átlag sporfilmnél is rosszabb.
nem csoda hogy hülye lesz akinek ilyesmivel mossák az agyát
10/10
CafeDiva 2015 jan. 23. - 17:07:26 10/10
(5/189)
Bizony, ilyen, mikor az ember a legjobb akar lenni akár a mûvész, akár a sport szcénában. Õrület és fanatizmus nélkül nem megy. Ha már vérverejtéket izzadsz, akkor is ütöd, vered tovább, mert nincs idõ lazsálni, különben leelõznek, és nem lehetsz az elsõ. Bele kell õrülni. És ehhez egy olyan mentor kell, aki a sz*rt is kiostorozza belõled. Tudnod kell, hogy ez csak érted van, nem ellened, hogy a legjobb lehess. A film tökéletesen mutatja be ezt a világot. Ugyanaz a gyomorgörcs volt bennem végig, mint annak idején, mikor hasonlóan küzdelmes - ugyanakkor gyönyörû - korszakon mentem keresztül. Nagy bravó! Mindkét fõszereplõ zseniális, a feszültség tapintható, a zene mesteri.
1/10
benvenuto1 2015 jan. 23. - 00:07:34 1/10
(4/189)
A fiú szétdobolja a traumáit, sérelmeit. De nem gyõz meg róla, hogy jó zenész lett. A karmester meg simán ripacskodik.
8/10
turmix 2015 jan. 20. - 23:00:37 8/10
(3/189)
Az imdb magas értékelése meglep.
Nagyon jó film, de túlzás, és pont ezért már kissé hiteltelen Fletcher dúvad hengerelése.
Fogalmam sincs a dobos életrõl egy konzervatórium szintjén, de ami ebben a filmben történik, az megint csak mintha elrugaszkodott lenne.

SPOILER!

Jópofaság viszont, hogy nem derül ki végül, Andrew köpött-e vagy sem. Szerintem nem, mert akkor az esti sétán nem ugrott volna be a bárba, amikor meglátta Fletcher nevét a fali táblán. Szerintem õ bírta a tanárt, tisztelte, ezért nem nyomta fel, nem az a fajta arcnak nézett ki a srác. És a végén talán pont ezért is ment vissza a dobhoz: egyrészt mert küzdeni akart és bizonyítani, másrészt mert nem volt sáros, miért is kellett volna elmenekülnie? Jó volt ez a vég így, tetszett nagyon.
Redfield 2015 jan. 08. - 21:49:04
(2/189)
Nyeh... ha az elõzetes nem adja meg az egész film ízét ilyen esszenciálisan, akkor még indokolatlanul elnyújtottnak sem éreztem volna. Persze nem volt hosszú, csak elég minimalista ahhoz amit lassan felépített, de mégis ingadozó feszültséggel. A végét viszont tudom dicsérni, mert sokféleképpen le lehetett volna zárni ezt a sztorit és találtak neki egy kicsit zavarba ejtõ, elgondolkodtató befejezést. Ettõl még gyengébb, mint amire számítottam, de kifejezetten rossznak nem rossz.
Kárpáti Diána 2014 szept. 17. - 10:43:50
(1/189)
Amerikai, nem holland