Téma: Whiplash

10/10
King Diamond 2020 márc. 31. - 22:47:43 10/10 Előzmény tesz-vesz
(135/195)
Az a gond, hogy az első videóban a magyar dobos értékelése már az első kérdésnél megbukik, mivel az IMDb-n el lehet olvasni (+ a film extráiban is látni), hogy maga Miles Teller játszotta fel a film összes dobolását, aki egy képzett dobos (15 éves kora óta dobol); abban igaza van a magyar dobosnak is, hogy valóban nem jazz-dobos. A többi kérdésre viszonylag érdekes válaszokat ad, többek között, például szerinte sincs abszolút eltúlozva J.K. Simmons karaktere.
Én is linkelek egy másik videót a filmről, ahol a Debreceni Egyetem egyik tanszékvezetője nyilatkozik a filmről, és megcáfolja például azt, hogy ne lennének ilyen tanárok (mint ahogy azt te írtad):
https://www.youtube.com/watch?v=RhrA7XGz9SE

Viszont érdekes, hogy ebben is elhangzik az, hogy nem mindig azt hallják, amit éppen játszik a srác. Ezt nyilván egy dobos jobban meg tudja ítélni, mint egy laikus, de nem értem, hogy miért nem hagyták benne az ő általa élőben felvett dobolást (és valószínűleg játszották rá felvételről, ami miatt kialakulhatott a csúszás).
Nyilván, a filmben vannak eltúlzott dolgok, a dramaturgia kedvéért, újra kell néznem lassan, mert elég régen láttam már. Igaz, abszolút nem vagyok benne a jazz-zenében, de linkelnék még egy videót, ha már előkerült itt a teljesítmény-méregetés:
https://www.youtube.com/watch?v=08_PduSKNWU

Ő Kai Hahto, a Nightwish és a Wintersun dobosa, aki az egyik legjobb dobos a világon (pontosság, precizitás, gyorsaság, kitartás, stb.) és több videót is láttam már, többek közt jazz-dobosoktól is (pont erre a belinkelt dalra reagálva), hogy mennyire kemény is ezt eljátszani (főleg egy teljes koncerten, másfél-két órán keresztül). Tessék megnézni/meghallgatni, hogy mennyi dallam- és ütemváltás van ebben a számban. Nem semmi.

+1 extra videó: Ez már tényleg brutális, Hellhammer, szintén a világ egyik legjobb dobosa (és direkt nem azt írom, hogy metal-dobosa, mert simán kijelenthető, hogy mindketten világszerte a legjobbak között vannak, az összes műfajt figyelembe véve). És lehet, hogy ez valakinek csak zaj, de attól még ez a teljesítmény brutálisan kemény, és hihetetlen, hogy Hellhammer milyen könnyedén hozza az egyébként elég nehéz témákat.
https://www.youtube.com/watch?v=tFIW5b2lwpg
biffco 2020 márc. 31. - 18:18:50 Előzmény sexykex
(134/195)
jaa persze , nekem egyböl ez jött le amit irtam kibontva, csak igy sose szoktam megfogalmazni ilyen hosszan. csak ugy nézem mint egy jo film amugy
biffco 2020 márc. 31. - 18:15:43 Előzmény tesz-vesz
(133/195)
gyaaaaj sajtotáéjékoztatot nem akarsz tartani még? zenés film bakker de az alap commentemben nem a zenéröl irtam de nem veszed észre, mert ez a film nem a zenéröl szol , ennek melyik részét nem érted? zene a kerettéma amiben bemutatja egy tanár diák kapcsolatot, és hogy mi kell ahhoz hogy a tehetség kibontakozozon vagy éppen ne bontakozzon ki, ezt ugy hivják film:D ilyen alapon aaaaa predator is fasság mert nem létezik olyan lény ...vagy mi a baj a felfogásoddal, nem nagyon vágod ugylátom, alig hinném hogy én égetem magam de csak hajrá
6/10
offtopic
sexykex 2020 márc. 31. - 16:56:08 6/10 Előzmény biffco
(132/195)
Kicsit elkéstem, de mégis: Ez már nekem sok. Ha filmet nézek, a legritkább esetben gondolok bele ennyire mélyen. Hiszen ha ez egy valódi ember valódi élete lenne, akkor is számtalan módon dönthetne. Másképpen döntenék én, másképpen Te és másképp döntött sorsukról az író. A Shaffer Konzervatórium a valóságban nem létezik, nincs ilyen diák és nincs ilyen tanár. Ezért én könnyen hozok döntést a saját attitűdömnek megfelelően, amihez többnyire ragaszkodni is szoktam. Nem baj, ha Te vagy mások másként látják.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2020 márc. 29. - 11:48:30 2/10
(131/195)
ja hogy én írok hülyeséget, és amúgy miért is?
én írok hülyeséget, és te reagálsz rá ezzel: "te meg jössz itt zenékkel:) marhára nem a zenéröl de mind1.."

nem inkább az a hülyeség, amiket te írkálsz?

"Nem tudom lehet lekéne kattanod erröl a zenetémárol"
ez egy zenés film, zenéről szól azt vágod? vágod hogy tök amatőr benne mindenki, miközben eladják magukat profinak? ÉS TE ÍRTÁL a tehetségről, úgy látom nem érted miért idéztem tőled kettőt.

erre mit reagáltál???! "mennyivel jobb dobos, mint ez a szerencsétlen a filmben, aki még egy alap ütemet se tud hozni egy tök ismeretlen zenére."
egy értelmes megnyilvánulásod nincsen! egy értelmes összetett mondatot se tudsz leírni!
erre te képes voltál azt reagálni, hogy nem zenéről szól a film!?!? a cselekmény fő része te szerencsétlen, hogy a végén beégeti a "profi" tanár, és ez a "nagyon tehetséges" diák nem tud mit kezdeni vele!
ja hogy nem a zenéről szól a film, ja értem! elképesztő némelyek szellemi szintje.
nem tortasütők tehetségéről van szó, az a dobos srác akit mutattam nem égett volna be a tanára által. elképesztő mennyi eszed van.

figyelj ne írj több kommentet, csak égeted magad. inkább nézd meg a két linket, amit először mutattam, amiben zenetanárok, zenészek, dobosok beszélnek a filmről ! a zene az művészeti ág tudod, a zenész szereti a zenét, és nem görcsöl. a jazz
elmondják a ZENETANÁROK, és ZENÉSZEK az első két linkemben. ők "akartak vmikor a legjobbak lenni vmiben" édes istenem.
ja persze olvasni tudni kéne.

biffco 2020 márc. 26. - 23:31:37 Előzmény tesz-vesz
(130/195)
HÁt mivel hülyeséget irtál nyilván reagálok rá, ha nekem irtad ha nem, (erre gondoltam: "mennyivel jobb dobos, mint ez a szerencsétlen a filmben, aki még egy alap ütemet se tud hozni egy tök ismeretlen zenére.") Nem tudom lehet lekéne kattanod erröl a zenetémárol...én azt mondom de nem nagyon érted hogy a film nem a zenéröl szol(az csak a kerettörténet) hiába linkelsz be dobolásrol akármitis meg zenezenezene...szolhatna a film tortasütő iskolában levö tanár diák viszonyrol, akkor tortasütökröl linkelnél be videot?
Ilyeféle tanár-diák viszony létezik (tehát általánosságban, de itt nem arra gondolok hogy kizárolag ez a véglet létezik mint amit a filmben látni, hanem alap személyiség a tanárokban létezik, diákokban is), vagy létezett, lehet manapság is van itt-ott...(ezt mire alapozod hogy nincs amugy? te azt mondod hogy csak ilyen ZENEtanár nincs ilyen és ZENEdiák ? miért lenne különbség? és mire gondolsz hogy hamis a fő szála amire a az egész film épül?)
Amugy ha nem érted a mechanizmust hogy egy diák aki a legjobb akar lenni, miért keres tanárt(mentort) (akartál te vmikor a legjobb lenni vmiben? mert nagyon ugy tünik hogy nem), akkor inkább ne irj akkora marhaságot hogy tulhypolt giccses szemét(de lehet te másra gondolsz hogy giccsesz szemét mint amire én gondolom hogy gonodolsz hogy az (lehetne esetleg) )
2/10
offtopic
tesz-vesz 2020 márc. 26. - 22:38:39 2/10 Előzmény biffco
(129/195)
ja, a böngésző hagyja ki a szót.
nincs ilyen ZENEtanár és zenediák, a linkeket ha megnézted volna, értetted volna.

"ha vmit magas szinten üzni akar az ember, hogy megbizik a tanárában. Hitelesnek tartja. A tehetség akkor tör utat magának ha a tevékenység müvelője elhiszi hogy tehetséges, ennek hiányában tanár kell (mentor), ezt nem lehet akárkinek akárhol elérnie (mármint egy tanárnak hogy a szakma által nagyra tartsák, sőt hogy egy diák elismerje azt se könnyü elérni)"

nem te írtad ezt? vö.: "és megint tolod ezt hogy nem tudja az ütemet felvenni...irom mégegyzser, nem a zenéröl szol a film, meg hogy a zenében ki a tehetséges vagy ki nem"

NEM NEKED írtam azt a hozzászólást te géniusz, amiben a dobolásról írtam. nagyon egyszerűen észrevehető, mégpedig úgy, hogy nem rád válaszoltam.
biffco 2020 márc. 25. - 20:09:29 Előzmény tesz-vesz
(128/195)
ja böngészö néha kihagy egykét szot, vmiért akad... a lényeget érted:) marhára nem a zenéröl szol ez a film, és ennyi. többit csak te képzeled hozzá.
hogyhogy nincs ilyen tanár meg diák...mikor van..(vagy mi?)
és megint tolod ezt hogy nem tudja az ütemet felvenni...irom mégegyzser, nem a zenéröl szol a film, meg hogy a zenében ki a tehetséges vagy ki nem, és még rákérdezel hogy milyen zenékkel is jössz, mikor a hozzászolásodban erröl irsz...
2/10
offtopic
tesz-vesz 2020 márc. 25. - 20:03:35 2/10 Előzmény biffco
(127/195)
nem tudom elolvasni amit írsz. próbáltál te már érthetően fogalmazni?
"igazl amit irok "

igaz amit írsz? nem gondolod? ahhoz képest elég szép ideológiát gyártottál hozzá, pedig HAMIS a fő szála, amire az EGÉSZ film épül. nincs ilyen tanár, és nincs ilyen diák (beállítják tehetségesnek, miközben nagyon nem az, írtam, egy alap ütemet nem tud felvenni).

milyen zenékkel jövök?!
"marhára nem a zenéröl de mind1.."
mi nem a zenéről? állítmány?
2/10
tesz-vesz 2020 márc. 25. - 19:58:11 2/10 Előzmény John Neduddgi
(126/195)
mi az hogy senki nem ír? most írok róla hárommal előtted, hogy ez a film egy túlhype-olt, giccses szemét
9/10
John Neduddgi 2020 márc. 24. - 22:42:36 9/10
(125/195)
Senki sem ír arról, hogy ez jó film, vagy valami, gagyi, pedig azért van ez az oldal!
Szerintem ez egy kiváló film. Nem az a kategória, ahol sok az akció, de a legjobbak közül való!
biffco 2020 márc. 23. - 21:20:03 Előzmény tesz-vesz
(124/195)
jajistenem:) gondolja a tököm ettöl függetlenül igazl amit irok , te meg jössz itt zenékkel:) marhára nem a zenéröl de mind1..
2/10
tesz-vesz 2020 márc. 23. - 20:49:33 2/10
(123/195)
van valami ősi a dobolásban a legrégebbi hangszer, a ritmus benne van az ösztöneinkben mióta lemásztunk a fáról, tán csak a dobolás tud olyan... nemis felfokozott érzelmi állapotba, hanem inkább valami mitikus elmerülésbe hozni, a hangszerek közül, mintha még mindig a tűz körül lennénk a vadászat után
https://www.youtube.com/watch?v=FqJdzYY_Fas

mennyivel jobb dobos, mint ez a szerencsétlen a filmben, aki még egy alap ütemet se tud hozni egy tök ismeretlen zenére.
2/10
tesz-vesz 2020 márc. 23. - 20:28:42 2/10 Előzmény biffco
(122/195)
kicsit túlgondoltad ezt a túlhype-olt, giccses szemetet:
https://www.youtube.com/watch?v=0L5RZtYXYQI
https://index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/07/whiplash_baj/
persze az izléstelen, tudatlan sznobok zabálják
biffco 2020 márc. 23. - 16:05:59 Előzmény sexykex
(121/195)
Nem az egye3tlen lehetősége. a film elején elhangzik hogy már ismeri a fletcher tanárurat, mikor az rákérdez tudja e kicsoda ő (a tanár). andrew ide akart jönni, valszeg ezt a tanárt tartotta a leghitelesebbnek, és ez nagyon nagyon fontos ha vmit magas szinten üzni akar az ember, hogy megbizik a tanárában. Hitelesnek tartja. A tehetség akkor tör utat magának ha a tevékenység müvelője elhiszi hogy tehetséges, ennek hiányában tanár kell (mentor), ezt nem lehet akárkinek akárhol elérnie (mármint egy tanárnak hogy a szakma által nagyra tartsák, sőt hogy egy diák elismerje azt se könnyü elérni). Itt nem az iskola a lényeg vagy hogy tud e autodidakta modon fejlödni vki. A Tanár 90%ban meghatározó, ő adja meg a tanitványnak azt a hitet hogy igen tudja vagy nem-nemtudja az adott dolgot. Itt Andrew nem a tanárnak akar megfelelni, hanem a legjobb akar lenni, de ahhoz ezt a tanárnak kell "jováhagynia", mármint a képességeit és hogy hitet adjon egy diáknak. MIután megkérdöjelezi a tanár ezeket a képességeket (szándékosan, ez is egy módszer hogy kihozza vkiböl a legtöbbet vki, bárki bármit állit), ezért üti szét a kezét a tanitvány, mert olyan akar lenni mint buddierich stb, tanártol függetlenül. ... a film végére kifejlődik a személyisége, pont a tanárával konfrontációk miatt (ilyen keveseknek sikerül, sokan beletörödnek abba amit a tanár állitott róluk), és nem érdekli már egy mentor véleménye, senkié, már csak a nagyokra koncentrál. És ollé tényleg a tanár elismerést vivja ki:)
6/10
sexykex 2020 márc. 23. - 14:41:02 6/10 Előzmény biffco
(120/195)
Andrew úgy állítja be, mintha egyetlen lehetősége az érvényesülésre a Shaffer Konzervatórium elvégzése lenne. Talán – minden nehézsége ellenére – az lenne az egyszerűbb, a könnyebb út. Csakhogy az igazi tehetség, ha megfelelő mennyiségű és színvonalú munkával is kiegészül, mindenképpen utat tör magának.
Attól, hogy valaki nem a Harvardon végzett, még lehet Nobel díjas. Sőt, egyetemi diploma sem feltétlenül szükséges: „Én egész népemet fogom / nem középiskolás fokon / taní- / tani!”
Mindenképpen az őrület jeleit mutatja, amikor véresre – többé-kevésbé használhatatlanra – püföli a kezét, vagy a balesete után akar fellépni. Shaffer ugyanúgy, amikor egy tehetséges diák halála után sem változtat a módszerein. Bátorság a hibák beismeréséhez kellett volna mindkét fél részéről. (Én így emlékszem.)
biffco 2020 márc. 20. - 21:03:42 Előzmény sexykex
(119/195)
nem bolondok. bátrak. nagy különbség, ez a "másképp kellett volna" azok mondják akik soha nem mertek lemenni a pokolba vmiért amit igazán szerettek volna. már ha jol értem a kritikádat mert hogy azt írod egyiknek sincs igaza, miközben mind2nek igaza van, ebböl (is) jön a konfrontácio:) ha nem értem jol akkor majd ujraértelmezem:)
6/10
sexykex 2020 márc. 15. - 17:21:29 6/10
(118/195)
Egy bolond zenetanár találkozik egy bolond zenész fiókával. Egyiknek sincs igaza, hiszen bolondok. Végül is az ember azt kezd az életével, amit akar. A legtöbben túl későn jönnek rá, hogy másképp kellett volna. Andrew nyilván ismeri a magyar mondást: "Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni" – és ő pokolra megy.
Én már azon is meglepődtem, hogy kottája van a dobosnak a dzsesszben. Úgy véltem ad egy ütemet, amit egyedivé tesz néhány improvizációval. Imádom a zenét, de tök hülye vagyok hozzá. Ez a film is a zene miatt tetszett elsősorban, a drámát túlspilázták. Ilyen fazonok a seregben és a kétkezi szakmákban szoktak inkább tündökölni, nem a pódiumon.
10/10
Roberto DiCapribogyó 2020 jan. 03. - 13:29:02 10/10 Előzmény Findzs
(117/195)
„A film a tanár diák kapcsolatról , vagyis egy formájáról szól. Bármilyen területen lehetnek ilyen tanárok, szülök, akik a tehetség motiválásának ezt a formáját választják.
A film azt érzékelte , hogy a tanár valóban tehetséges volt és valóban adott át a fiúnak sok mindent, de többet ártott az egész mint használt. A tanár igazolva látja a módszerét azzal, hogy kinevelheti azt a bizonyos tehetséget. Azt gondolja, hogy annak bizonyos zseni, nem fogja feladni semmimilyen körülmények között, és neki szüksége van erre a bánásmódra. De ez nem igaz , az a zseni az ö módszere ellenére is kimagasló lenne, és enélkül megtalálná az utat a rivaldafénybe. Sõt más módszerekkel, akár még zseniállisabb lehetne.
A srác is akkor lesz zseniális , amikor már nem lesz köze a tanárhoz és nem él a tanár terrorja alatt.

A tanár módszerével eléri, hogy kineveli azt A tehetséget, ami igazából nem is az õ munkájának köszönhetõ, az elég jókat pedig elriasztja. Legyünk öszinték nem csak zsenikre van szükség , hanem elég jókra is.

Ez a bánásmód csak emberi lelkeket rombol, akár egy életre megnyomoríthatja az embert, tapasztalatból mondom.”
10/10
Roberto DiCapribogyó 2020 jan. 03. - 13:28:42 10/10 Előzmény Findzs
(116/195)
Valahol szomorúnak találom, ha valakinek tetszik egy film, de nem értette meg a lényegét és ezért valami olyan miatt teszik, ami nem is a film központi témája/mondanivalója.
Sarkitva olyan ez, mintha valaki büszkén verné a mellét, hogy az egyik legjobb, legigényesebb akció-katasztrófafilm, amit valaha látott az a Titanic…na ja, csakhogy volt azért ott egy „jelentéktelen” szerelmi-dráma szál is, ami a ráadásul a fő üzenetet, mondanivalót is tartalmazta. (Nyilván a rendező ki is hagyhatta volna ezt és csinálhatott volna egy sima Dwyne Johnsonos zúzdát is a történetből, de nem; nyilván okkal nem.)

Bemásolom amit jessm (39.hozzászólás) írt korábban, nagyon jól leírja, miről szól VALÓJÁBAN a film: