Téma: Whiplash

András Szénási 2015 febr. 26. - 19:15:07
(37/197)
Szia Never Ever Mind,
nem szoktam kommentelni, de nagyon tetszett a bejegyzésed a Whiplash és a Jeremy párhuzamról, ezért most elõször életemben, megtettem.
Elgondolkoztam.
Arra jutottam, hogy idõközben eltelt több mint 40 év! És ez mindent megmagyaráz. Nekem. Aki 73-ban 12 éves voltam.
Köszönöm.
Szia,
András
szenasi@hegyalja.hu
fanteye.blogspot.hu 2015 febr. 24. - 16:01:33
(36/197)
Szerintem nem üzenni vagy kinyilatkoztatni akar a film, hogy csak így lehet sikert elérni, hanem egy helyzetet mutat be, ennyi tehetség mellé ennyi szorgalom kell, és többféle megoldást is feltár, hiszen a fõhõs rálép Fletcher útjára, mások letérnek róla a biztossal megelégszenek. J.K. Simmons elementáris erejû alakítást hoz, uralja a filmet, teljesen megérdemeltnek tartom az Oscar-t neki.
A lendület sodor, az ismeretlen világ felfedezése és a különleges teljesítmény látványa remek hangulatot teremt, a zene a fülbe mászik, a színészek lenyûgözõek, egy hamisítatlan, õszinte kis film, ami beszippant és megszeretteti magát.

***MODERÁLVA***
silverball 2015 febr. 19. - 10:04:26
(35/197)
A film kötelezõ kategória, ez vitán felül áll. A fõ üzenet szerintem nem az "amerikai álom", hogy eddz keményen és te leszel a legjobb..., inkábbó a good job formula a lényeg. A különbség, ami a jó volt és a eszméletlen volt között van, az, hogy mennyi munka, kitartás és fõleg tehetség kell ahhoz, hogy egy bizonyos szintet megugorj. Igen, ez csak keveseknek fog összejönni, de a keresés és a próbálkozás piszkosul jellemfejlesztõ.
8/10
Dudvarek 2015 febr. 16. - 13:19:08 8/10
(34/197)
Pozitívumok: nagyon tetszett az operatõri munka, együtt a rendezéssel. vitte a lendület, keveset volt idõm elkalandozni, gyönyörû közeli képsorok minden percben
Tetszett pl. (az elején nem, de aztán megértettem az üzenetét) a zenészek környezete és viselkedése sokkal inkább katonaságra emlékeztetett, mint egy szórakoztatóipari formációra. A filmben több a vér és verejték, mint egy komolyabb krimiben. Szerintem ezekkel az eszközökkel mutatta be, hogy õk hogy látják a világukat belülrõl, kicsit metafórikus volt számomra, így ezt a pozitívumok közé sorolom.

Negatívum: nekem kicsit túl hollywood: higgy magadban, küzdj és elnyered a jutalmadat, stb. emellett kidolgozatlan maradt a szerelmi szál, hiába a nagy dráma, a film története maximum pár hónapot ölel fel, miközben a küzdelem azért nem egy fél szemesztert jelent az életben.
A két karakter valahogy megmaradt a "jó" kategóriában, nem mentek a csillagokig. Maradt bennem hiányérzet is a film végén, valami még hiányzott, amin azóta is gondolkodom, mi lehetett. Pedig a történet végtére is kerek lett, ennek ellenére maradt bennem hiányérzet.

Azért ajánlom a filmet, és megérdemli a 10/8-at.
krisztamozi 2015 febr. 15. - 21:11:18
(33/197)
Mennyien szeretik itt a dokumentumfilmeket ;)
Nekem marhàra tetszett.
Az volt az èrdekes nekem h a sràc meg a tanàr tènyleg nagyon egymàsra talàltak. A tanàr a sràc megszàlottsàga mellett màr nem is tûnt annyira durvànak.
El tudom egyèbkènt kèpzelni h van olyan ember akit ìgy lehet motivàlni. Sokfèle tìpusù ember van.
Azt viszont nem hiszem h öröm hobbizenèlèsbõl lehet valaki igazàn jò.
Tök jók az alakìtàsok.
7/10
jozsef bogo 2015 febr. 15. - 10:29:52 7/10 Előzmény vtom77
(32/197)
Elképesztõen nem reális. Meg érdemli a 7 pontot.
2/10
aser10 2015 febr. 12. - 14:24:13 2/10
(31/197)
jó dobos csak egy féle van, aki örömében püföl...
10/10
vtom77 2015 febr. 12. - 12:24:36 10/10
(30/197)
Itt a zene csak eszköz arra, hogy bemutassa a rendezõ azt, hogy mennyi munka kell ahhoz, hogy valaki valamilyen különlegeset, átlagon felülit hozzon létre a világban.

A dobolásról pedig az a véleményem, hogy kétféle dobos van, az aki jókedvében zenél, azaz csak kikapcsolódásként használja a ritmusok világát és van az aki karriert lát benne. Az utóbbinak viszont nagyon sokat kell küzdenie, mind magával, mind azokkal az emberekkel akik körülveszik. Ha eredménykényszer fekszik valakinek a vállán, akkor gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni kell, ha tetszik ha nem. És a dobverõ tényleg csúnyán töri az ujjat.
2/10
aser10 2015 febr. 12. - 11:19:19 2/10 Előzmény h.tibi91
(29/197)
Ja, dobosoknak... hát akkor ezt olvasd el, mert egy kiváló dobos írta:
http://index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/07/whiplash_baj/

azért a zene (a jazz) nem harcmûvészet, csak mûvészet, amiben az átlagon felüli tehetség,
az ösztönösség és az öröm, boldogság a lényeg, nem a karrier, a teljesítménykényszer,
és nem a 'világon a legjobbnak lenni' elve. A igazi mûvészet nem így mûködik.
a rendezõ fotóját nézve (pattanásos kis francia), sok mindennek kinéz, de jazz zenésznek
alig, és úgy tûnik jazz-dobosként nem vitte sokra.
talán ennek a kurdarcnak a lenyomata a film.
kybuck 2015 febr. 11. - 22:35:55
(28/197)
Pope fõnök új szerepben!
offtopic
Paul Deak 2015 febr. 11. - 14:40:33 Előzmény deepblue noir
(27/197)
Neked mi lett a kedvenced?
7/10
h.tibi91 2015 febr. 11. - 00:42:23 7/10
(26/197)
Középszerû dráma nem csak zenészeknek!
Azt gondolom az elmúlt évek egyik legjobb zenei vagy zenével kapcsolatos drámája ez. Rengeteg jobbnál jobb jazz klasszikus dobja fel vagy éppen mélyíti el a hangulatot. J.K. Simmons egészen elképesztõt alakít ebben a filmben, idén mindenképp õ érdemelné a legjobb férfi mellékszereplõnek járó Oscart, illetve a legjobb hangkeverés kategóriában is elviheti a szobrocskát.
Nem kifejezetten kiemelkedõ film ez a kategóriájában, de kifejezetten sok mondani valóval bír, a küzdj az álmaidért és soha ne add fel témakörben! Mindenképp megér egy estét, na és persze dobosoknak kötelezõ!
7/10
4/10
NADALFAN 2015 febr. 10. - 18:59:48 4/10 Előzmény bodri_
(25/197)
Na igen nekem kedvenc vesszõparipám az "amcsi szemét", de ilyenkor az Amerikai kapitány a Vasember,Elrabolva - 22,stb gondolok. Hogyne lennének jó amerikai , filmek csak azokhoz 10 hsz van. Mert és ezt egy kedvenc amcsi filmembõl van a Mintatanárból- média holocaust dívik a világban. Aki érti tudja mire gondolok, aki nem ,az meg az áldozat:)
De még az igazság kedvéért ,nagyon unszimpatikus mind2 fõszereplõ , és ez is rontott a filmen -számomra.
m.oke 2015 febr. 10. - 14:06:05 Előzmény NADALFAN
(24/197)
A film középpontjában szerintem nem egy bizonyos tanítási módszer van. Ez csak egy eszköz a film felépítésére, szóval te most a filmet ,vagy az eszközt fikázod?
A másik meg az hogy a filmek kb. 85%-a nem életszerû (gondolom, szerinted azok is mind szar filmek) a többi 15% dokumentum film, azok életszerûek, nézzél azt te kis faszverõ.
Amúgy a film szerintem rendben volt, végig volt feszültség, a képek is szépek voltak.10/8
10/10
otu28 2015 febr. 09. - 23:55:57 10/10
(23/197)
2x néztem meg a moziban,ami azért nem szokásom, és szívem szerint még sokszor megnézném, nagyszerû film nagyon jó képi munkával, zenével szerintem és a zárása is elképesztõ, a friss élmény miatt megkockáztatnám, hogy talán a legjobb film, amit valaha láttam, de késõbb is biztos, hogy a top10-ben benne lesz. Végig fent tartja a feszültséget, nem feltétlenü úgy történnek az események, ahogyan az várható, nagyon ambivalens a 2 szereplõ jelleme. Én személy szerint megértettem a tanár tanításról szõtt elveit, módszerét, Nem az emberi jellemét figyeltem benne, hanem a tanárt.
zenitt 2015 febr. 09. - 22:22:58
(22/197)
csak tudnám, hogy akik szerint unalmas, azoknak mi a jó film. igazából nem baj, hogy nekik unalmas, csak érdekelne.
dchip 2015 febr. 09. - 20:27:12
(21/197)
Szerintem nagyon jó.. :)
Pont az a lényeg, hogy "dobosunk" elõször magába szívja ezt a - nincs mit szépíteni, bunkó -"tanári" ostobaságot. .utána kidobja magából..és maga játszik. Kinövi a problémát meghaladja az egészet a saját szenvedélyével. Végül elmondhatja, hogy õ játszik (mint egy zenész)..és nem a tanár benne, mint egy diák.. Felnõ.
(Ez a "tanár" simán elmenne mellette a saját kis együgyû filozófiájával...a dobos szenvedélyének ereje az egyetlen ami itt dolgozik...("tanárunk" csak képzelõdik..alszik, azt álmodja, hogy igaza van :))..körülötte meg zajlik az igazi élet..van aki belehal az eszébe...,aki nem követi, túléli. Õ azt sem tudja mondani: bocs. Fel se fogja, álmodozik..Semmiféle tanári vénája nincs. A film a dobosé ;) )
kayassine 2015 febr. 09. - 03:35:16 Előzmény Una pura formalita
(20/197)
Szerintem nem igazolja a tanár módszereit a film, inkább csak bemutatja. Engem speciel meggyõzött a módszer hülyeségérõl és kártékonyságáról.
Végig az járt a fejemben, hogy ennyi szenvedésbõl, hogyan lesz majd valami pozitív. Személyes tapasztalatom szerint sehogy.
Mindenesetre jó film.
deepblue noir 2015 febr. 09. - 01:19:06
(19/197)
a whiplash lett a félidióta szellemi prolik kedvence 2014-bõl.
sok hülye van, akivel minden másodosztályú baromságot le lehet nyeletni.
Karoly Szijjarto 2015 febr. 09. - 00:42:05
(18/197)
Azoknak üzenem akik azt hiszik hogy ilyesmi csak az amerikaiaknál fordul elõ: sportoldalon több példa van nálunk is hasonlóra. Széchyrõl hallottunk ezt-azt, Jakabházy tréningmódszereirõl is volt alkalmam olvasni Krasznai könyvében (volt kaminonos ill. jégkorongozó), a nõi tornászoknál is elcsattan néha egy-két pofon, stb. Néha egy kicsit meg kell rugdosni a tanítvány fenekét hogy jobban igyekezzen. Persze a filmben ez egy kicsit extrémebben van bemutatva, de ez mozifilm és nem dokumentumfilm.