Mizee 2023 nov. 01. - 21:48:06 Előzmény koosmiklos
(29/29)
Sok felesleges bla bla.
5/10
pihes 2022 jún. 18. - 14:52:59 5/10
(28/29)
5/10
5/10
sexykex 2021 márc. 24. - 12:49:55 5/10
(27/29)
A film olyan, mint a címe: tipikus HBO film. Kevés helyszín, néhány nagyon ismert név a színészek csapatában – alapvetően jó színészekkel szoktak dolgozni – kevés esemény, többnyire történelmi hűség, dokumentarizmus és érzelgős, hatásvadász megoldások. Sajnos a témát kissé más szemszögből feldolgozó A nő, aki előttünk jár sokkal jobb film, de már az sem tetszett különösebben.
Ha belegondolunk az indiánok sorsa nem is lehetett más. Ha van egy nép, amelyik nem akar változni, nem akarja követni a történelem menetét, akkor az a nép halálra van ítélve. Szerencsére a magyarságnak volt egy Vajk Istvánja, aki keresztény mederbe terelte és földművelésre szoktatta a népét. Ülő Bika viszont vadászni akart, lovat lopni és néha-néha lemészárolni a gyengébbeket. Ráadásul az aranyat tojó tyúkot vagy hegyet – ki tudja már – sem akarta elherdálni. Van, amikor az egyenes derék, a gáncsoskodás, a változások elvetése inkább hátrány, mint előny.
DRoy 2019 márc. 27. - 10:54:39 Előzmény koosmiklos
(26/29)
Kedves Miklós!

A honfoglalással és annak véráldozataival kapcsolatosan ajánlom figyelmedbe az elmúlt évtizedek kutatásait, sőt az MTA (szittya és ősmagyar beütéssel cseppet sem vádolható) kutatásait, pl:

https://index.hu/techtud/tortenelem/2019/02/06/magyar_ostortenet_finnugor_vagy_hun_tudat_szittya_sztyeppe_sudar_balazs_mta_akademia/

A honfoglalás közel sem volt olyan véres területszerzés, mint anno tanultunk, sőt, úgy tűnik, hogy nem is igazán volt szó szerinti honfoglalás, mivel HAZAjöttek eleink.. :)
koosmiklos 2018 aug. 05. - 12:14:22
(25/29)
valószínüleg minden nemzetnek vannak olyan történelmi időszakai, amiket szeretne elfelejteni, amikről nem szeretne állandóan beszélni. Ebbe vélhetően olyan látszólag "békés országok" is beletartoznak, mint Svájc, Ausztria vagy éppen Svédország. Bizonyára nem nagyon fog magyar film készülni a doni magyar hadsereg - még megsemmisülés előtti - hadjáratáról és hogy ezenközben mi mindent követtek el a vitéz magyar katonák más nemzetek asszonyaival. Ettől még a nemzet nem lesz sem jobb, sem rosszabb, de hazugság lenne a törénelmet minduntalan megmásitani, letagadni.

amennyire egy szittya magyarnak büszke a szíve, hogy anno, hogyan nyilazták le fél európát az ősei, nem biztos, hogy ezt mások is látják. A háborúk, különösen a területszerző háborúk, vagy a vallás nevében megvívott háborúk kiiktatják a normális emberi viselkedést. Kormányok, diktatórikus reszimek, hatalomittas politikusok soha sem jelentettek erkölcsi mércét, sem hivatkozási alapot. Az egész XIX. század szinte csak erről szólt.

Persze mindezt el lehet intézni azzal, hogy hogyan jön ide a honfoglalás, hiszen az milyen régen volt. Európa történelme elég hosszú és emiatt tele van igencsak kegyetlen és véres korszakkal. Csak éppen már nincs benne a közdudatban, hogy mi is történt 300-600 évvel ezelőtt. Lám a szabadságharc, ami 170 éve volt, még élénken jelen van a közbeszédben, a történészek vizsgálataiban és még mindig nem lehet azt mondani, hogy minden szereplő értékelése/megítélése egyértelmű. Innen nézve az észak-amerikai telepes-indián konfliktus - európai szemmel nézve - szinte tegnapelőtt volt.

A nemzeteket állandóan összekeverik az ezeket irányító kormányok tetteivel, pedig ha ez alapján ítélnénk meg pl. a szerbeket, horvátokat, bosnyákokat, akkor soha senki nem menne a Vaskapuhoz, a horvát tengerpartra vagy éppen Mostar-t megnézni.

Amerika egyenlő lenne a kínzókamrákkal? Majd ha hasonló disznóságok derülnének ki pl. Oroszországban vagy Törökországban és nyilvánosságra hoznák - anélküll, hogy 20 évre bebörtönöznék, valódi tárgyalés nélkül -, majd hosszas kongresszusi vizsgálat követné az egészet, akkor el lehet gondolkodni, melyik ország a demokratikusabb.
TiborPecs 2016 ápr. 23. - 11:51:55 Előzmény sioux
(24/29)
Sioux...
Te olyan vagy, mint aki önmagát kereszténydemokratának nevezi, de liberális minden kiejtett szavad!
"És a mai USA minden hibája ellenére igenis kioktathatja az OV féle MO-t demokráciából, alkotmányosságból - magasan amo-i helyzet fölött áll"
Orbán Viktort lehet szeretni, nem szeretni de csak köszönhetünk neki, ne a libsi médiából meríts, légy tájékozottabb...!
Sikerült emelned a vérnyomásomon 50et..!
4/10
Gladyator 2015 máj. 10. - 00:56:21 4/10
(23/29)
Mélyenszántó, egész reális volt a világ amibe csöppentünk, de se nem szórakoztatott, se nem kötött le.
Márpedig én ezért nézek mozifilmeket.
Indián kötõdéssel rendelkezõnek el tudom hinni hogy tetszik, nekem nincs ilyenem:
4 pont
zsoltika2 2014 jan. 08. - 13:03:19 Előzmény sioux
(22/29)
Kedves Barátom!
Ha nem Hollywood-i filmekbõl szereznéd az ismereteidet,talán nem írnál ekkora
baromságokat Amerikáról és a "demokráciáról"(melyrõl láthatólag semmit sem tudsz,
legfeljebb a marketinganyagát,de az USA-ról még kevesebbet)
Sok mindent ajánlhatnék számodra,de talán kezd a Kapitalizmus,szeretem c.dokumentumfilmmel.
üdv.
offtopic
Heathcliff 2013 jan. 25. - 19:13:27
(21/29)
Egyrészt visszavonom, ha ezt kicsavarásnak érezted, nem azzal a szándékkal írtam. Másrészt biztosan tájékozottabb vagy nálam a témában, én nem olvastam azt a könyvet, amit ajánlasz, csak Kutasi kovács Lajostól A mohikánok visszatérnek c. tanulmányt, de az sem pont ezzel foglalkozik és már régesrég el is felejtettem, hogy mirõl volt benne szó. De azt gondolom, hogy az indiánok számára a pénz nem ugyanazt jelentette, mint a fehérek számára, nem épült be annyira a tudatukba, mint alapvetõ ÉRTÉK; lehet, hogy azt gondolták, hogy ha már a fehéreknek annyira fontos a pénz, hát elfogadják; de mivel számukra a pénz nem sokat számít, annál inkább a föld, ezért õk úgy veszik, hogy nem kaptak semmit, csak becsapják a fehéreket az elfogadásával, mint ahogy a fehérek is becsapták õket; és amikor a fehérek biztonságban érzik magukat és védtelenek, akkor törnek rájuk úgy, ahogy a fehérek is akkor törtek rájuk, amikor õk jórészt védtelenek voltak ellenük.
Azt gondolom, hogy az indiánok bizonyos tekintetben tanulékonyabbak voltak a fehéreknél - õk tanulták meg a fehérek nyelvét és nem fordítva; õk lesték el tõlük az õ fegyverhasználatukat és nem fordítva; az a benyomásom, hogy az indiánok könnyebben voltak képesek alkalmazkodni, tanulni, nyitni a fehérek felé, mint fordítva. Ha nem lettek volna túlerõben a fehérek, ez akkor is így történt volna. Könnyebben átvették a szokásaikat, a gondolkodásukat, a cselvetéseiket. És ez pont nem az indiánok primitívségét, hanem az erejüket bizonyítja. A fehérek mindenhol, ahová mentek, igyekeztek úgy viselkedni, mintha Európában lennének. Mint a fehér elefánt, ami semmit nem tanul és semmit nem felejt.
sioux 2013 jan. 25. - 15:45:39
(20/29)
Nem ezt mondtam, ez a kicsavarás jellemzõ a netes vitákra... Attól, amit Te írsz, fényévekre van az,amit én írtam, pl az, ha pénzért eladok egy földet, azzal, hogy oda telepesek költözhessenek, majd mészárlást rendezek az egyedi tanyákat nagy tömeggel megtámadva, messze van a hagyom magam lemészárolni... De a törzsek sokszor egymással, egymás között sem voltak "becsületesek", szavatartók. Ugyanakkor a jenkik voltak az agresszorok, õk is szegtek szerzõdéseket, és az indiánok harca alapjában véve igazságos volt. Teljesen jogosan harcoltak Custer ellen és nagy dolog hogy gyõztek (bár sokszoros túlerõeben voltak, Custer elbizakodottsága és a West Pointon tanított alapfokú hadvezetési hibái nélkül ez nem sikerült volna, és fehér holló volt az ilyen siker). Mint a nevem is mutatja, szimpatizálok az indiánokkal, de nem nézem egyoldalúan a dolgot. Egy kicsit mélyebben beleásva a témába az ember többet és jobban lát,erényeiket és hibáikat egyaránt, de ez az Európában élõ naiv természet ártatlan tiszta gyermeke kép nem igaz. Ajánlom, hogy olvasd, olvassátok el legalább a Lándzsa és a pajzsot; remek remekmû.
offtopic
Heathcliff 2013 jan. 25. - 14:25:42
(19/29)
Hát hihetetlen, hogy nem meneteltek ellenállás nélkül a vágóhídra.... :O
Borzasztó! Ez bizonyítja, hogy joggal pusztították õket!
sioux 2013 jan. 25. - 12:42:19 Előzmény adder
(18/29)
Nem ilyen egyszerû. Az indiánok sem voltak mind és mindig tiszta szívû ártatlan bárányok. Õk is szegtek szerzõdést, öltek fehér telepeseket eladott földeken stb. Ráadásul más világ volt itt is, ott is a XIX. században. És a mai USA minden hibája ellenére igenis kioktathatja az OV féle MO-t demokráciából, alkotmányosságból - magasan amo-i helyzet fölött áll. A konkrét témára visszatérve alapmû: Robert M. Utley · Joseph E. Brown: A lándzsa és a pajzs – Ülõ Bika élete és kora / A szent pipa.
A vadnyugat lánya 2011 nov. 12. - 09:37:02
(17/29)
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, aki már látta filmet, hogy mennyire élethûen van ábrázolva, értem ez alatt, hogy durvák-e a harcjelenetek, vér stb. Mégpedig azért, mert megnézheti-e egy gyengébb idegzetû indián rajongó is?
Köszi
offtopic
negyedikbéla 2011 jún. 06. - 22:29:21
(16/29)
És tényleg azt hiszed, komolyan gondoltam, hogy ez a cigányok õsi földje?
offtopic
negyedikbéla 2011 jún. 06. - 20:48:21
(15/29)
Próbáld értelmezni, amit írtam!
spinabifida79 2011 jún. 06. - 19:39:45
(14/29)
Vivát Geronimo! Halál a sápadt arcúakra!
negyedikbéla 2011 jún. 06. - 16:22:57
(13/29)
Meg lehet érteni az amerikaiakat. Kellett nekik az a föld az indiánok meg nem adták szépszerével. De most jóváteszik a Wounded Knee melletti mészárlást: jól megpirongatták a csúnya magyarokat, akik el akarják a cigányokat ûzni õsi földjükrõl. Még a nagykövet sem volt rest leutazni Gyöngyöspatára. Amerika a demokrácia és humanizmus hazája. Aki nem hiszi el annak ezt Guantanamo-n megmagyarázzák. Illetve már nem kell olyan messzire utazni, Lengyelországban is lehet kezelést kapni.
10/10
tamast2 2011 jún. 06. - 14:31:32 10/10 Előzmény datkisz
(12/29)
Léteznek igazi amerikaiak is: az indiánok!
conchita 2011 febr. 20. - 00:10:42 Előzmény adder
(11/29)
Minden egy ötlettel kezdõdik...más állást nem foglalok
bikinis 2009 ápr. 29. - 18:21:11 Előzmény adder
(10/29)
Sztem ez egy nagy fos film....de ízlések és pofonok...