Téma: X-Faktor

stirlicz57 2011 okt. 22. - 19:43:42
(1532/2412)
Sztem is az Ikreknek kéne ma menni. Bár inkább tegnap kellett volna!
Darth Plagueis 2011 okt. 22. - 19:38:23
(1531/2412)
Suttogások és sikolyok...
Suttogás a szélben, ... :-)
suxel 2011 okt. 22. - 19:36:50
(1530/2412)
Miért van mindenki kékbe öltözve?
5/10
_Freddy_ 2011 okt. 22. - 14:10:20 5/10
(1529/2412)
igen, írtó gyenge volt amit múltkor elõadnak, párbajozzanak ma is és essenek ki, vagy az IKREK, ha megint vmi jó esik ki akkor többet nem nézem
lilei 2011 okt. 22. - 13:52:59 Előzmény _Freddy_
(1528/2412)
...ha a rocktenors-nak párbajozni kell ma is, akkor simán õk....és az nagyon igazságos lenne!!!!
5/10
_Freddy_ 2011 okt. 22. - 13:48:42 5/10
(1527/2412)
a négerpasi nem fog kiesni, se az Apollo 23...az Apollo 23-t a szavazók benttartják mint anno a király l norbit
bár Kelemen Csabára "négerpasi" van esély, de az õ videója volt a legnézettebb, igaz ez sokat nem számít, de remek produkciót nyújtott, ha mégis õ párbajozik, csak is az ikrek meg a rocktenors ellen van esélye, én kedvelem, bízom benne hogy benttartják a szavazók és nem kell párbajoznia egy darabig

aki ma sztem kiesik az az IKREK vagy a kaki rocktenors :D
Lilla17 2011 okt. 22. - 13:35:26
(1526/2412)
Szerintem is az Ikrek vagy a Rocktenorsnak kellene menni õk a legrosszabbak... :))
9/10
Keeley 2011 okt. 22. - 12:24:36 9/10 Előzmény _Freddy_
(1525/2412)
Szerintem is az Ikrek, az Apollo23, a négerpasi, vagy a Rocktenors :)
De inkább az Ikrek menjenek, nagyon nincs hangjuk, hiába csinosak..
5/10
offtopic
_Freddy_ 2011 okt. 22. - 10:04:14 5/10
(1524/2412)
na ma ki fog kiesni? :D remélem az IKREK vagy a rocktenors
pathfinder 2011 okt. 21. - 21:56:18
(1523/2412)
"A mûsor mögötti pénzmozgás, üzlet, stb. további szennyes dolgok miatt ne nézzem a mûsort?
Értelmes ember ettõl el tud vonatkoztatni."

Én ilyet nem állítottam (hogy ne nézd), ha esetleg az én gondolataimra reagálsz, mert nem olvastam az összes hozzászólást.

A mûsor állítólagos lényegére - zene, zenélés, tehetséges elõadók bemutatása - jut kevesebb (és kissé kifacsart) hangsúly, ugyanis fõként (és ez a lényeg) kereskedelmi szempontok dominálnak a produkció kivitelezésében. Ahogy alább írtam, korántsem meglepõ mód, hiszen ez a fajta mûsorstruktúra alapvetõen így lett kitalálva és felépítve, így mûködik. (Megjegyzem: Külföldi példákkal összevetve még ehhez képest is kevésbé szól a zenérõl.)

"30 perces hakni, amihez a helyszínnek kötelezõ biztosítani a technikai feltételeket, 200-300 ezer forint között mozog, amihez 90-110 Ft/km útiköltséget vegyetek hozzá. (...)
Megsúgom, hogy az így befolyt teljes összeg töredékét kapja meg a fellépõ, a többinek megvan a helye a nagyon-nagyon mély zsebekben."

Így van és forintra pontosan mindenrõl szerzõdés van. A szerzõdés természetesen önmagában nagyon is helyénvaló, hiszen egy profi médiavállalkozásról beszélünk. Azt azonban nem árt látni és tudni, hogy a dolog szórakoztató része, amiért (gondolom én) leültök a tv elé (illetve sokan elmennek a bevásárlóközpontokba/szórakozóhelyekre a haknikra) aránytalanul kisebb részét képezi a produkciónak, mint az üzleti vállalkozás része, mely ezeket a komoly pénzeket kitermeli a mûsorban szerzõdéssel szereplõk felhasználásával.

A korábbi félreértés miatt most konkrétan leírom; engem ez NEM dühít, kisebb bajom is nagyobb ennél, csupán a neten
olvasható reakciók egy részét és a környezetemben tapasztalt 'behülyítést' látva szóltam a témához. (Ez egyébként lerágott csont, biztos itt is volt már a témában hozzászólás a korábbi években, ahogy más, általam látogatott fórumokon.)

"Ha az adott fellépõ ki tud törni a szerzõdés rögzítette mókuskerékbõl, akkor valóban, tud valamit. Pl. Rúzsa Magdi. Nagyon jó ugródeszka volt neki anno a Megasztár, ismertséget hozott, megalapozta a karrierjét, de valljuk be: túllépett ezen."

A szerzõdés hatálya természetesen véges és ne feledjük, hogy szabadon visszautasítható. ( Volt ilyen is.)
Pontosan ez az ugródeszka-effekt, ami miatt megéri aláírni, mert forintosítható haszna lehet, ha jól sáfárkodunk a megszerzett hírnévvel. Nem csak Magdi, de Molnár Feri, vagy Gáspár Laci is jól jött ki a dologból, említhetném a Varga-Balássy párost is és még akad 1-1 ember. (Sokkal több nem.) Ezzel az ég adta világon semmi gond nincs. Ez is egy út - nem az egyetlen, bár kétségtelen, hogy a tv-t nézõ gyerekeknek a legvonzóbb.

"Nem mondom, hogy nem nézem meg ezért a mûsort, mert találhatok a versenyzõk között késõbbi kedvenceket (mint pl. Magdi), de naiv dolognak tartom, ha valaki azt hiszi, hogy (csak) ebbõl a versenyzõk meggazdagodhatnak. Ahhoz sokkal-sokkal több kell, mint eljárni a szerzõdés adta haknikra. Ha ennél több nincs benne, akkor eltûnik a süllyesztõben, ha jön a következõ széria."

Az ember végsõ soron (az esetek többségében) az érzelmei által vezérelve dönt, így természetesen nem oszt, ha nem ért egyet a produkció hátterével. :)
A meggazdagodáshoz az általad a haknikkal kapcsolatban leírt gondolatokhoz csatolnék vissza. Jól ezzel a produkció jár, majd ezt követõen az itt megszerzett nevet felhasználva az elõadó is.
pathfinder 2011 okt. 21. - 21:10:05
(1522/2412)
Megérte ezért válaszolni? Konstruktív, tartalmi reakció esetleg? Értelmezted, vagy csak elolvastad? Egyetértek, de mivel is, és hogyan?
lilei 2011 okt. 21. - 19:01:17
(1521/2412)
Bocsánat...magamnak válaszolok:....tényleg Kocsis....csak valamelyik nap volt egy riport és akkor ott Kocsi volt kiírva....rögtön úgy jegyeztem meg...de most utánanéztem:-)
lilei 2011 okt. 21. - 18:58:40
(1520/2412)
Kocsi
pathfinder 2011 okt. 19. - 23:14:53
(1519/2412)
"Ez is egy tévhit. Ezek szerint nem ismersz zenészembereket. Rengetegen foglalkoznak ezzel úgy, hogy nem õk folynak a retek klubból, meg a szennymagazinokból, sõt, még a nevükre sem kapja fel a fejét egy x-faktoron szocializálódott...most mondjam az, hogy birka. "

Stimmel. Kérdés? Hol van itt, hogy nem kell egy egészséges "megmutatom magam" mentalitás egy elõadómûvésznél? Sehol.

"Mi az,hogy más kérdés,hogy mennyit nyúl le ebbõl az RTL?
Nem más kérdés,biztos lehetsz benne,hogy nagyon sokat.
Nem feltétlen csak az rtl,hanem a menedzserük,aki persze nyilván kötõdhet az rtl-hez.
Egyébként meg írtam korábban,hogy emiatt utálkozni bahromság."

Állj-állj, álljunk meg...ha utálkozást-irigységet lehet kiolvasni abból, amit írtam, vagy én fogalmazok helytelenül, vagy félreértik. Így mûködnek ezek mûsorok, így kötik meg a szerzõdéseket.

"És igen,ellenük szól,mikor ilyeneket írsz."

Erre szerinted mi az adekvát válasz? "Nem, nem ellenük." ? Rugózhatunk még ezen, de semmi értelme.

Visszakérdeznék,ki állítja,hogy nem errõl szól a kereskedelmi tévézés?
Egyébként ezek nem tehetség kutatók,ez show-biznisz.
Ennyi.

Aki gondolkodik és lát, nem csak néz, nyilván tisztában van ezzel. Megpróbáltam finoman fogalmazni.

"Ha fáj neked,hogy ebbõl sokan, talán érdemtelenül meggazdagodnak,akkor ne nézd.
Kb. ennyit tudsz tenni. De ebben a dologban az énekesek maximum eszközök."

Ez egy fórum, leírom a véleményem. Egész más dolog fáj, nem ez. A tv távirányítóját ügyesen kezelem :)
Az utolsó mondatod minden szava igaz.
-csengõzoli-- 2011 okt. 19. - 23:02:43
(1518/2412)
Valóban nem fogalmaztál bonyolultan, de bizonyára elfelejtetted mit írtál arra, mikor valaki felvetette,hogy szükség van exhibicionizmusra,úgyhogy bemásolom:
"Ez is egy tévhit. Ezek szerint nem ismersz zenészembereket. Rengetegen foglalkoznak ezzel úgy, hogy nem õk folynak a retek klubból, meg a szennymagazinokból, sõt, még a nevükre sem kapja fel a fejét egy x-faktoron szocializálódott...most mondjam az, hogy birka. "
Mi az,hogy más kérdés,hogy mennyit nyúl le ebbõl az RTL?
Nem más kérdés,biztos lehetsz benne,hogy nagyon sokat.
Nem feltétlen csak az rtl,hanem a menedzserük,aki persze nyilván kötõdhet az rtl-hez.
Egyébként meg írtam korábban,hogy emiatt utálkozni bahromság.
És igen,ellenük szól,mikor ilyeneket írsz.
Visszakérdeznék,ki állítja,hogy nem errõl szól a kereskedelmi tévézés?
Egyébként ezek nem tehetség kutatók,ez show-biznisz.
Ennyi.
Ha fáj neked,hogy ebbõl sokan, talán érdemtelenül meggazdagodnak,akkor ne nézd.
Kb. ennyit tudsz tenni. De ebben a dologban az énekesek maximum eszközök.
pathfinder 2011 okt. 19. - 22:54:00
(1517/2412)
Gondolatszabadság van (egyelõre), kedves csengõzoli, így természetesen te is azt gondolsz, amit akarsz. :)

Kiakadva semmin nem vagyok, végigolvasva a válaszaimat nem értem, mibõl lehetett erre következtetni. (?)

Egy szóval nem állítottam, hogy abnormális, hülye, idióta, aki egy ilyen, vagy ehhez hasonló mûsorba jelentkezik, ezt azért tegyük tisztába.

Az exhibicionizmusról sem állítottam, hogy nincs rá szükség a színpadi szerepléshez.
(Megjegyzem, szerintem nem fogalmaztam bonyolultan. )

Tóth Vera és Molnár Ferenc már szabadon zenél, nem köti õket szerzõdés a csatornához és mindkettejük esetében a zeneszerzés is (Ferinél 100%, Veránál talán kicsit kevesebb) az õ kezükben van.

X-faktor: Majd guglizz rá a felléptidíjakra. Halálra keresés? Mihez képest? Ugye-ugye? Egy megeggyezõ színvonalú nem x-faktoros zenekarhoz és elõadóhoz képest jóval többet kap. Az más kérdés, hogy mekkora sápot nyúl le ebbõl a retek a szerzõdés alapján. Ezzel megint vitába lehet szállni, sok értelme nincs, tény ugyanis.

"Befutottak,megtalálták a stílusukat és ma azt tehetik,amire vágytak.
Semmi gond ezzel."

Ki állította az ellenkezõjét?

"A profitról meg a karrier kezdetérõl összehordott sületlenségeidrõl annyit,hogy ki a túrót érdekli,hogy ebbõl kinek van profitja?
Nehogy már ellenük szóljon,hogy ebbõl profitja van az RTL-nek..."

Ki mondta, hogy 'ellenük szól'? Ez már a sokadik félreértelmezés. Na fussunk neki még egyszer, hátha: Nem a profit a lényeg. Kereskedelmi televíziózás, errõl szól. A lényeg, hogy ne legyenek illúziója senkinek arról, hogy az ilyen mûsorok a zenérõl-kultúráról szólnak. Az persze vele jár, hogy lehet tapsikolni és rajongani a tv elõtt.

"Az meg,hogy ki naív ki nem a nézõk és a fellépõk közül, legyen a jövõ zenéje... :)"

Ez bisssztos :)
-csengõzoli-- 2011 okt. 19. - 21:55:03
(1516/2412)
Én nem értem,hogy min vagy kiakadva.
Teljesen természetes dolog az,ha valaki,aki szeretne az éneklésbõl élni, jelentkezik ide.
Igenis exhibicionistának kell, hogyne kéne?
Itt nem csupán zenészekrõl van szó, hanem pontosítsunk, énekesekrõl!
Egy nagybõgõs ellehet a háttérben, de egy énekes?
Naná,hogy a rivaldafénybe vágyik.
Ahogy te is írtad,ez ma egy ilyen világ,itt kell érvényesülni.
Nem feltétlen az X-ben,(mert biztos lehetsz benne,hogy nem keresik halálra magukat), hanem majd pl utána.
Ahogy teszi ezt Tóth Vera, Karamel stb.
Befutottak,megtalálták a stílusukat és ma azt tehetik,amire vágytak.
Semmi gond ezzel.
A profitról meg a karrier kezdetérõl összehordott sületlenségeidrõl annyit,hogy ki a túrót érdekli,hogy ebbõl kinek van profitja?
Nehogy már ellenük szóljon,hogy ebbõl profitja van az RTL-nek...
A karrier meg sokaknál nem itt indul,maximum egy óriási lökés neki a klubbok után.
Az meg,hogy ki naív ki nem a nézõk és a fellépõk közül, legyen a jövõ zenéje... :)
A pofon sem feltétlen árt,ha fel tudnak állni belõle.
Cordelia 2011 okt. 19. - 21:43:46
(1515/2412)
:)mi az a tranyó? :)
pathfinder 2011 okt. 19. - 21:14:46
(1514/2412)
Úgy=út. A többi elgépelésért bocs, nem olvastam át, szerintem így is érthetõ.
pathfinder 2011 okt. 19. - 21:13:24
(1513/2412)
"Miért olyan nehéz elhinni, hogy aki érez magában tehetséget az elõadómûvészetre, annak igenis ez a lehetõsége?"

Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy sokak gondolják úgy helytelenül, hogy ez az EGYETLEN úgy. Ez pedig tényszerûen TÉVEDÉS.

"Egy énekes legyen is exhibicionista, akarja megváltani a világot a zenéjével, az elõadásaival. És azt hiszem, nem dobálják õket ismeretlenül csak úgy lehetõségekkel, hogy megmutathassák, mit tudnak. Sokuknak valószínûleg tényleg ez az egyetlen esélye az önkifejezésre."

Ez is egy tévhit. Ezek szerint nem ismersz zenészembereket. Rengetegen foglalkoznak ezzel úgy, hogy nem õk folynak a retek klubból, meg a szennymagazinokból, sõt, még a nevükre sem kapja fel a fejét egy x-faktoron szocializálódott...most mondjam az, hogy birka. Nem akarok senkit megbántani. A különbség a pénz, ugyanis a retkesek elég komoly pénzeket tudnak összeharácsolni a média farvizén. Nem mondom, hogy teljesen érdemtelenül, de század annyi munkával és idõ alatt, mint egy 'mezei' zenész.

"Nem a média tehet róla, hogy ez lett a platform."

De, a média :) ( Szociológiai fejtegetésekbe elég hosszú lenne belemenni, de annyit nem árt tudni, hogy ezek és a hozzájuk hasonló mûsorok nagyon komoly pszichológiai szempontok alapján készülnek. Az Egyesült Államokban már több évtizede errõl szól a televíziózás. Tv=eladható médiafelület=profit. Profithoz nézettség kell, ehhez pedig olyan mûsorstruktúra, amit néznek a népek, lehetõleg elkapcsolás nélkül. Ne legyünk naivak.

"Mi nézzük a tehetségkutatókat, nem erõszakolják ránk. Adják, mi meg valóban bizonyítjuk is, hogy van létjogosultsága."

Na, ez látod biztos :)

"Egyébként meg nem tökmindegy, hogyan indul egy mûvész karrierje? "

Röviden? Nem. Sokak számára nem.

"Gálvölgyirõl, Kernrõl az jut eszedbe, hogy õk valaha a Ki Mit Tud?-ban indultak?"

Nem lehet egy lapon említeni a két mûsort. Két eltérõ világban készültek, egész más motiváció alapján.

"A média nem hitet el semmit azzal, aki nem akarja elhinni."

Tény ;)

"Volt már vagy 8 ilyen mûsor, ott van a példa a fiatalok, az indulók elõtt, pontosan látják, hogy kikbõl lett világsztár. Természetesen senkibõl. Látják, hogy mindenkit megrágott, kiköpött a média. És mégis elindult a mûsor megint 5000 jelentkezõvel. Ezek az emberek tudják, hogy a királyságuk pünkösdi lesz még akkor is, ha megnyeri valamelyikõjük a versenyt. De kell nekik a lehetõség, hogy elinduljanak. Aztán hátha lesz belõlük valami. Nem a média a hibás. Elhitetik õk saját magukkal."

Ezzel egyetértek. Hozzátéve: Az 'elindul a karrier' ez esetben = médiamegjelenés+ támogatás, ha odáig jut valaki.
(Mellesleg én már a csatornával kötött szerzõdésben foglalt kizárólagosságot is gusztustalannak tartom)
Amit megértek, az az a kvázi lehetõség, hogy összekerüljenek jó zenészekkel, hangmérnökkel, szövegíróval.
Csakhogy: ezeknek a gyerekeknek a nagyobbik része nem kicsit naiv. Hiába láttak 1000 mûsort, ha nem láttak mögé. A tv elõtt ülve nem leszel okosabb, ha csak azt látod, amit eléd tolnak. Õk annyit látnak, hogy bemész a dobozba, szerepelsz, jön a hírnév és a siker és hû, de fasza. Sokakban az exibicaj erõsebb, mint a zenélni vágyás. Ettõl még persze tehetségesek, ez nem vitás, a mostaniak közül pl. a 90% szerintem is tehetséges. Ahogy sokan mások is, akik zenekaroznak és csendben végzik a dolgukat szabadon, sikereket megélve.