Henrik Ibsen

Hedda Gabler

Színmű

TOVÁBB A JEGYVÁSÁRLÁSRA
Videó bezárása

Kúnos László fordítása alapján

"Már pályám elején tudtam, hogy Ibsen két főhősnőjével, Nórával és Heddával is szeretnék rendezői értelemben találkozni.
Nóra a megállíthatatlan erő, és Hedda a megmozdíthatatlan tárgy. Egymás tökéletes ellentétei, csak a világ azonos körülöttük. Nóra a világirodalom egyik legismertebb, legkedveltebb női alakja. Öntudatára ébredése és forradalmi útja, ami társadalmi tabukon gázol át, reménykeltő és generációk óta példaértékű sok fiatal nő számára. Hedda már kevésbé népszerű, mert alakja megrázóbb képet fest rólunk, kegyetlenebb történetet mesél. Nem nyújt reményt, nem vigasztal. Antihős. Hedda Gabler azt gondolja, azt tanulta, hogy ha kifelé minden rendben van, akkor valójában minden rendben is van. Státusz, pénz, komfort.
A híresen gyönyörű és élesen okos, már-már tökéletes nő belső lénye tele van titkokkal, repedésekkel, sötét tónusokkal és elfojtásokkal. Amikor egy volt szerelem váratlanul betoppan az életébe, a kitalált maximalizmus sebezhető felszínén repedezni kezd a jég.


Sokat foglalkoztam Hedda alakjával az elmúlt tíz évben. Szakdolgozatom egyik főszereplője is ő volt, de a mai napig nem tudok vele zöld ágra vergődni. Humora, pengeéles mondatai, kívülállósága vonz, ugyanakkor felsőbbrendűsége, manipulatív önzése taszít. Nagyszerűsége mellett tele van kicsinyes és önző vonásokkal. A bűvöletében éjjelilepkeként keringő alakok szabályos köröket leíró tánca Hedda kibillenésével kaotikus vergődéssé válik. Reprezentatív külső rétegeik alatt megláthatjuk szabálytalan, de sokkal valódibb arcukat. Felszínes dolgokra olyan sokat adó, materialista világunkban ma is élőnek és jelenidejűnek tartom ezeket az alakokat.
Hedda Gabler ambivalens és komplex személyisége pedig teljes mértékben, egyedülállóan nagyszabású a drámairodalom főhősnői között. Heddát nem lehúzza az örvény, ő maga az örvény."

(Székely Kriszta)

Kérjük időben érkezzen, késő nézőinket nem tudjuk beengedni. 

Az előadás hossza: 95 perc, szünet nélkül

Az előadást 14 éven aluliaknak nem ajánljuk.

Hedda Gabler honlapja

Előadások
MÁJ.
13
H
19:00
Hedda Gabler
Katona József Színház
50. előadás
Több mint 10 jegy
 
ALKOTÓK, SZEREPOSZTÁS
Rendező: Székely Kriszta

SZEREPLŐK

HEDDA TESMAN, szül. GABLERJordán Adél
JÖRGEN TESMAN PhD.Bányai Kelemen Barna
EJLERT LÖVBORGMészáros Béla
THIAMentes Júlia
BRACK, bíróTakátsy Péter
JULLE NÉNI, Jörgen nagynénjeKiss Eszter

ALKOTÓK

DíszletBalázs Juli
Díszlet asszisztensFehér Luca Kata
JelmezPattantyus Dóra
DramaturgSzabó-Székely Ármin
ZeneMatisz Flóra Lili
FényBárány Bence
SúgóSchaefer Andrea
ÜgyelőValovics István
AsszisztensTiwald György
Rendező     Székely Kriszta

MUNKATÁRSAK

 Színpadmesterek: Fodor István, Fórián Péter, Díszítők: Brusznyiczki János, Frankó Bence, Kovács Bálint, Kurucz András, Lakatos Dezső, Molnár László, Szabó András, Szakács László, Szalontai István, Kelléktár-vezető: Tölli Judit, Kellékes: Kertész Janka, Fővilágosító: Pető Gergő, Világosítók: Bárány Bence, Kovács Mózes, Makray Gábor, Mészáros Gábor, Sziebert Sebestyén, Jelmeztár-vezető: Kovács Ildikó, Öltöztetők: Batta Eszter, Elek Bea, Kulcsár Nóra, Fodrásztár-vezető: Szeberényi Lejla, Fodrász: Szabó Sára, Hangosító: Szomszéd Máté; Héricz Anna; Nagy Réka

VIDEÓ GALÉRIA
GALÉRIA
Az Ön böngészője elavult

Az oldal megfelelő működéséhez kérjük, frissítse azt, vagy használjon másikat! FRISSÍTÉS MOST

×