Véresen egyszerű

Bakancslistához adom
Blood Simple
amerikai thriller, 94 perc, 1984

Értékelés:

65 szavazatból
Szerinted?

A fiatal Abby férjével, egy texasi kocsma tulajdonosával él együtt. A nőt untatják a házasélet monoton mindennapjai, ezért a jóképű pultos, Ray, karjaiban próbálja színesebbé tenni az életét. Amikor a férj rájön, hogy Abby megcsalja őt, elhatározza, hogy kíméletlenül leszámol a nővel és a szeretőjével. Felbérli Vissert, a magánnyomozót és megbízza Abby meggyilkolásával. A detektívnek viszont jobb ötlete támad: megrendezi a szeretők látszólagos halálát és miután megkapja a bérét, jó pénzért elteszi láb alól Abby férjét. A ravasz terv csak elméletben működik, ugyanis hamarosan fény derül az összeesküvés szereplőinek pikáns és drámai kapcsolatára.
Bemutató dátuma: 2000. március 23. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Sundance Filmfesztivál

    1985
    Zsűri Nagydíja: Joel Coen

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
KKornél 2023 márc. 07. - 15:00:27 4/10
Istenem, mi volt ez a borzalom? Ha a Coen fiúk ezzel mutatkoztak be, érhetetlen miért kapák fel őket. Amúgy kiváló rendezők, de ez nem csak Coen viszonylatban egy rakat szar, hanem bármilyen összvetésben. Valmilyen fura módon nézette magát, ezért adok 4 pontot, jóindulattal.
6/10
The Cortez 2022 febr. 28. - 18:51:32 6/10
Gyilkos hangulatú, egyszerű, de néhány váratlan fordulattal megszórt, lassan hömpölygő sztori, amely klasszikus témákra és erős érzelmekre megy rá: félrebaszás, átverés, megalázottság, bosszú stb. Akadnak benne elnyújtott, véresen erős jelenetek, mint ahogy nevetségesebb pillanatok is, mindezek mellett a filmnek van egy furcsa, ám visszafogott humora. A karakterek tűrhetőek, viszont az őket játszó színészek maximálisan hitelesen alakítanak. Összességében ez egy teljesen korrekt alkotói bemutatkozás a Coen-tesóktól.
4/10
Trap 416 2018 márc. 16. - 17:30:29 4/10
Coen tesók ide vagy oda, ez egy hitvány fércmű, ami valamiért nagyon túl van értékelve. 10/4.5
2/10
sawyerx 2016 nov. 25. - 19:26:17 2/10
Semmitmondó, unalmas film, milliószor lerágott csont, fél óra elég is volt
1/10
Ignác Gufo 2015 aug. 30. - 16:51:31 1/10
Hát, minden elismerésem azoké, akik végig bírták nézni. Én kb. fél óra után feladtam.
Pocsék film.
Unalmas, vontatott stílus, nevetséges színészi játék... számomra nézhetetlen.
1/10
10/10
breeder 2014 jún. 16. - 01:33:56 10/10
Nagyon kemény film!
A privát kopó - Loren Visser - karaktere tetszett a legjobban. :P

10/10
9/10
kevinspéci 2013 dec. 18. - 17:54:05 9/10 Előzmény efes
Nos, nekem egyértelmû volt, hogy Marty tudathasadásos; két személyiség lakozik benne. Erre jó pár utalás is volt a filmben. Pl. Marty is mondja egyszer benne, hogy "Idebent valami baj van a fejemben." vagy valami hasonlót. Bocs több mint egy éve láttam.

Megnézem majd mégegyszer, hátha letisztul teljesen.
6/10
efes 2013 dec. 13. - 19:15:53 6/10 Előzmény kevinspéci
(Spoiler) Szerintem nincs szó itt tudathasadásról... Marty felbérelte Lorent, a magándetektívet, hogy figyelje a feleségét. Loren teszi a dolgát, le is buktatja a csajt Ray-el. Késõbb a csaj pedig azt hiszi, hogy Marty jött el hozzá, õ lövi le Ray-t, majd a csaj Lorent, akirõl azt hiszi, hogy Marty, hiszen NEM LÁTTA KORÁBBAN, ki jött be a lakásba és ki lõtte le Ray-t. Simán tévedt a csaj. :)
Csonger 2013 márc. 11. - 20:24:52
Szerintem gyenge ez a film. Lassú, vontatott, ráadásul nem is értem a bérgyilkos tetteinek okát.

SPOILER

Marty felbérel egy magánnyomozót, hogy bizonyosodjon meg róla, hogy az alkalmazottja az õ nejét kezelgeti. Miután megvan a bizonyosság, a magánnyomozót bérgyilkossá avanzsálja.

A bérgyilkos azonban csak a csaj pisztolyát lopja el, de nem bántja õket. Miért? Ehelyett lefényképezi, amint alszanak, és montíroz a képre néhány lövésnyomot.

Marty, hogy a elkerülje a bérgyilkoltatás gyanúját, elutazik valahová pecázni, a széfbõl kivett fejpénznek szánt lóvé hiányát pedig az alkalmazottaira akarja kenni, mintha õk nyúlták volna le a kasszát.

A bérgyilkos késõbb elmegy hozzá, megmutatja neki a retusált képeket, és bekasszírozza a pénzt. Ezt követõen a csaj pisztolyával lelövi Martyt. De miért? Ha már úgyis öl, és úgyis megkapja a pénzt, miért nem a célpontokat öli meg, miért a megbízót? A bérgyilkos otthagyja Martyt, az öngyújtóját és a csaj pisztolyát.

Késõbb a csaj fickója rábukkan Marty holttestére. A pisztolyból ítélve azt hiszi, hogy a csaj lõtte le. Ezért gyorsan eltakarítja a vérfoltokat, és elássa a holttestet. Ami nem is volt olyan holt, de ez most lényegtelen.

Találkozik a csajjal, és mondja neki, hogy mindent elrendezett. A csaj persze nem érti, mirõl van szó; õ semmirõl sem tud.

A bérgyilkos nem találja az öngyújtóját, visszamegy Martyhoz, látja, hogy nincs holttest, van viszont öngyújtó. Utána számomra ismeretlen okból megöli a srácot, végül a csajt is megpróbálja, de nem sikerül neki. Nem vágom, hogy most miért akarta mégis megölni õket. Ha nála van az öngyújtó, akkor rögtön ölnie kell?

Igazán az egész filmben számomra a bérgyilkos cselekedetei voltak érthetetlenek. Miért nem öli meg a célpontokat? Miért öli meg a megbízót? Aztán miért akarja mégis megölni a célpontokat? Áá, érthetetlen ez az egész nekem!
tortura 2012 júl. 29. - 16:51:02
Nekem viszont valamiért nem tetszett, pedig kedvelem ezt a színésznõt. Jó pár filmjét láttam, mindegyikben jó volt.
Vontatottnak éreztem, meg sokszor fárasztónak. Ami még furcsa volt, hogy egyik szereplõ sem logikusan cselekedett. A szeretõnek meg a sok szerencsétlenkedése már igen irritált. Nem igazán lehetett érteni, mit miért tesz.
9/10
kevinspéci 2012 júl. 01. - 12:34:31 9/10 Előzmény lebowski71
Tegnap néztem meg. Kiváló.

Elolvastam ezt a Mancs-kritikát: a férj felbérel egy bérgyilkost. Szerintem a kritikus nem értette a filmet. Legalábbis nem úgy, mint én - vagyis ahogy meggyõzõsédem szerint kell. :)
Nem bérelt itt fel a férj bérgyilkost. Marty meghasonlott önmagával. Loren és Marty egy. Az utolsó jelenetben világossá vált számomra - habár addig is voltak rá folyamatos célozgatások.

És ez az olvasat teszi igazán nagyszerûvé a filmet, nem pedig a "férj felbérelt egy bérgyilkost"-értelmezés.
lebowski71 2010 szept. 17. - 09:04:18
Tegnap néztem meg. Remekmû. Elképesztõ fantázia és irgalmatlan feszültség.
A fényképezés fantasztikus. A párbeszédek életszerûek.
Megnéztem az A Serious Man-t is. Sajnos itthon nem forgalmazza senki. Ha tudjátok töltsétek le :)
7/10
Eperfa 2010 márc. 14. - 16:51:51 7/10
Nem rossz, de jobbra számítottam. Ha már krimi, a Fargo meg a Nem vénnek... übereli.
nusrath 2009 szept. 12. - 08:15:31 Előzmény bounty123
Király film, csak jól rá kell összpontosítani minden egyes jelenetre!! a vége nagyon durva, amikor a nyomozót oda késezik az ablakhoz:) :) nem semmi elég aberált, de csak rá kell nézni a Coen testvérek fejére...
bounty123 2009 szept. 08. - 22:06:16
Nagyon jó film, de azért a Fargo szintjét még nem éri el. Big Lebowski meg mindent visz :)
Lery 2009 márc. 17. - 22:37:48
Láttam már jópár Coen filmet, sõt mi több, a kedvenc rendezõim között vannak, és korábban azt gondoltam, hogy ez a filmjük még amolyan kiforratlan alkotás, aztán most megnéztem..Szerintem ezerszer jobb, mint a Fargo (az tetszett eddig a legkevésbé), komolyan mondom, hogy feszültségben még talán a Nem vénnek való vidékre is ráver...De legalább olyan jó. Egyszerûen zseniális, és olyan képi megoldások vannak benne, hogy az valami egészen hihetetlen:)

Ezt a filmet mindenkinek látnia kell, aki egy csöppet is érdeklõdik a filmmûvészet világa iránt! Remekmû!
10/10
Roy Mustang 2008 okt. 19. - 16:18:10 10/10
Az elsõ noir remekmûvük!Nekem ez a kedvencem a Coen fivérektõl.
Igen egy kicsit nyers és durva néhány jelenet,de attól még jó film és a történet is kiváló.Egyszer mindenképpen látni kell!
amatõõr 2006 jún. 28. - 14:33:25 Előzmény usererror
Nekem is tetszett, de szerintem a fivérek késõbbi filmjei valamivel kiforrottab alkotások, itt elsõsorban a Fargora gondolok. Bár lehet, hogy az alacsony klöltségvetés miatt tûnik számomra kicsit nyersnek, de ennek ellenére tényleg jó film, és a filmnoir terén mérföldkõnek számít.
usererror 2006 jún. 20. - 09:16:06
Egyik kedvenc filmem!
Tetszik a történet, aminek alapeleme a banális félreértés a szereplõk között. A filmben végig olyan feszültség van, hogy Spielberg Párbaja csak sétagalopp hozzá képest. A képi világa egyszerûen zseniális, tele olyan pillanattal, ami fotóként is megállja a helyét - fõleg az éjszakai gödörásós jelenet. A színészi játék is ragyogó. Itt még Frances McDormand is sokkal fiatalabb.
Érdemes eredeti nyelven nézni - amúgy talán nincs is szinkronizált változat.