Suburra

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia krimi-dráma, 130 perc, 2015

Értékelés:

78 szavazatból
Szerinted?

A Szamuráj névre hallgató gengszter nagyszabású terven töri a fejét. Afféle Las Vegast akar csinálni az olasz főváros, Róma kikötővárosa, a tengerparti Ostia közelében. Mögötte áll a korrupt politikus, aki rajong a fiatal prostituáltakért és a kokainért, ráadásul a helyi bíboros védelmét is élvezi. A helyi maffiafőnököknek is tetszik az ötlet, és hamarosan megállapodnak a közös célban. A béke azonban nem tart sokáig, és a vad és véres bandaháború maga alá temeti Szamuráj álmát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
KKornél 2023 márc. 21. - 10:20:10 8/10 Előzmény csanyi82
Nem tudom, hogy az neveségesebb, hogy egy számodra nem tetsző filmet rögtön egyesre pontozol (mert nyilván ez volt életed legrosszabb filmélménye), vagy az, hogy végig se nézted, és úgy pontozol. Fantasztikusak az ilyen kommentek xD
9/10
Nicole40 2022 aug. 19. - 13:33:55 9/10
Imádtam.
8/10
rajdi 2021 febr. 25. - 13:50:39 8/10
Én ezt, a filmet láttam előbb és azután a sorozatot. Azon gondolkodtam, mikor érnek össze a szálak, de végül könnyen ki lehet következtetni hogy kb azonos a felállás, nagyjából ugyanazok a szereplők, de különböző a sztori, és így már más mégis a kettő. Mintha egy történet kétféle képen lenne elmesélve, csak ugyanazokkal a kerekterekkel. Erre adok 8-at, a sorira 9-et, és örülök hogy mindkettőt megnézhettem. Valahogy ezek (meg a Gomorra) után a bűnözős filmek már nem ugyanazok, sokat nehéz "komolyan venni". Akinek megvolt a Suburra meg a Gomorra is, nézzen Fargo 4. évadot, lesz benne pár ismerős arc 😉
5/10
nick név 2021 febr. 15. - 12:51:27 5/10
Először is kezdeném azzal, hogy Szamuráj?... Ő egy olasz maffiózó, vagy egy képregényhős? Másodjára, én is először a sorozatot láttam, aztán a filmet és alapvetően örülök neki, hogy így alakult, mert a film után biztosan nem néztem volna bele a sorozatba.
A sorozat igen szélsőséges értékeken mozgott a számomra, bizonyos pillanataiban azt éreztem, hogy hűű igen, ez már valami, más pillanataiban pedig hogy jaj, ne már... Ha mindenképpen a Gomorra-hoz kellene hasonlítani, akkor a Gomorra egyértelműen jobb, de mivel nem kell, ezért a maga tekintetében egy jó sorozatnak mondható. Nem feltétlenül több, de Európában a sorozatok viszonylatában ez is nagy szó szerintem.
Az olasz sorozatokkal mostanában valami van. Valami rátalált az olasz sorozatokra, vagy az olasz sorozatok találtak rá valamire, de az teljesen biztos, hogy a minden szempontból kivételes Terápián kívül nálunk még ez a sorozat is aranyat érne. Nyilván a nagyja ott is könnyen lehet, hogy "olcsó" és alacsony színvonalú, a reklámokig elvezető kreálmány, azonban az már egy tendencia, hogy ott vannak kivételek, nem csak egyedül fénylik a meglepő kivétel, mint egy hullócsillag. Persze a Suburra sorozat nem egy Gomorra, de így is mennyivel jobb, mint az új magyar termés bármelyike, a már említett kivételen kívül? Aranyélet... hát persze, de hol van az ettől? Nem vitatom el az Aranyélet emelkedett helyzetét a magyar sorozatok színvonalát tekintve, magasabb fokon áll, mint a legtöbb másik hazai széria, de az fentebb van a megszokott hazai nívónál, a Suburra sorozat pedig kétségtelenül jó. Ha hibátlannak nem is nevezhető távolról sem.
A filmre térve pedig, nem igazán volt jónak mondható, az, hogy szinte mindenben eltér az utólag készült alternatív előzménysorozattól, önmagában nem von le és nem tesz hozzá semmit az érdemeihez. Megdöbbenteni szándékozó, de feszültséget teremteni képtelen, lagymatag 130 perc, ami túl sok ahhoz, hogy az ember végig csak unatkozzon rajta (az alternatív karakterek egyáltalán nem álltak össze a számomra, hiteltelennek tűntek, rossz kópiák benyomását keltették, de mivel a film a korábbi, minden bizonnyal a sorozat gondolta át őket jobban). Lagymatag, nem a történetét, hanem a kifejtett hatását tekintve. Lehet nyilván ezt is élvezni, mint sok minden mást, amit talán nem lenne érdemes, ez nem az én világom.
A Suburra sorozat egy jó sorozat, tehát részemről egyértelműen 7-es, a Suburra film viszont 6-os sincsen, 5.5, nem tökéletes középszer, viszont egyáltalán nem is érdekes, a sorozat tekintetében (amitől nehéz elvonatkoztatni) pedig lényegesen érdektelenebb szinte minden tekintetben.
10/10
StellaCadente 2020 ápr. 04. - 19:10:48 10/10
En a sorozatot láttam először, de a film sokkal realisztikusabban mutatja be a valós helyzetet és összefonódásokat a mafia/politika/Vatikán között. Operatőri munka, fényképezés kíváló, a rendezés nem véletlen, mivel a rendező a Gomorra sorozaton edződött, illetve az HBO-n most futó ZeroZeroZero-t is ő rendezte (szintén Roberto Saviano könyve alapján).
10/10
Owl 2018 febr. 25. - 20:32:20 10/10
Ez bizony egy nagyon jó film meglátásom szerint! A karakterek, a megvalósítás, a szuper zene mind-mind nagyon ott vannak, egy percig se fordul unalomba a történet. Csak a vége lett túlságosan leegyszerûsítve, elfogyott a kreatív energia. De még így is jó!
Nagyon szépen, élesen vannak meghúzva a határvonalak és a pokol elszabadul, mikor átnyúlkálnak a másik területére. Külön érdekes volt látni a cigánygaleri megvalósítását: bõ szoknyás cigányasszonyok dobálózó pulyákkal, folyamatos ordítozás, 6 generáció és a 20. rokon is egy helyen a cigánypalotában. Odakinn harci kutya hergelés, kurva futtatásból és uzsorázásból összeszedett luxusautókkal furikázás. A politikus se kutya: partik, kurvázás és orgiák egy kis hernyóval turbózva, korrupció és összefonódás a maffiával. Kár lenne tovább elemezni, mindenki nézze meg, aki szereti a valóságszagú krimiket.
9/10
King Diamond 2017 aug. 24. - 19:48:59 9/10
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Néhány napja néztem meg a filmet és nagyon tetszett. Szeretem az ilyen jellegû filmeket és nagyon jó volt, hogy Olaszországban, Rómában játszódott. Illetve, hogy kicsit bemutatta az ottani maffia "ténykedését". Merthogy simán elhiszi az ember, hogy tényleg így mennek a dolgok (és nem csak ott). Ahhoz képest, hogy több, mint két órás, egyáltalán nem volt unalmas, sõt, végig feszült, izgalmas film volt. Azért az nem semmi, hogy még a legkeményebbnek hitt maffiavezér (aki mindent el tud intézni) sem Isten, rajta is lehet fogást találni. A színészek/karakterek nagyon jók, annak ellenére, hogy egy-két színésztõl eltekintve ismeretlenebb olaszok játszanak benne. A két hölgy (Viola és Sabrina) különösképp szemrevaló/figyelemreméltó. De mindenki remekül hozzá a karakterét, az utolsó kis geci olasz patkány is, aki azt hiszi, hogy a bátyja által már õ is bármit megtehet. De ez koránt sincs így. Ha valamit nem az elvárások szerint csinálsz/nem egyezel bele, elõbb-utóbb hullazsákban végzed. A római helyszínek, tájak szintén feldobják a filmet és a magyar szinkron is jó volt. Örülök, hogy ilyen filmeket is leszinkronizálnak. Olvastam az IMDb-n, hogy sorozat is készül a film alapján, ami elvileg a film történései után fog kezdõdni. Hát, kíváncsian várom, mert abszolút nézõs lesz, a film alapján. Annak külön örülök, hogy jó néhányan vissza fognak térni a filmbõl és ugyanazok a színészek fogják játszani a karaktereket.
9/10
10/10
Sandor Clegane 2017 júl. 17. - 18:39:42 10/10
Ami szükséges egy igazi olasz maffiacucchoz az mind megvan benne.Végig lekötött,10/8.5
1/10
csanyi82 2017 febr. 20. - 17:56:17 1/10
Olasz krimihez képest ez egy amatõr fércmunka. Se érdekes sztorija, se kiemelkedõ karakterei nincsenek. Egy óra után nem erõltettem tovább.
2/10
doktormacko1 2017 jan. 29. - 21:25:05 2/10
8 / 10 Jó film , érdemes megnézni.
10/10
charliewilson 2017 jan. 21. - 00:11:23 10/10
Nagyon jó film lett. A story nem egy nagy cucc, cserébe reális. Itt-ott a jó értelemben véve vontatott, ami kell a hangulathoz.
A képi világ igazán mûvészi, és a zene egyenesen zseniális. Abszolút csak ajánlani tudom, aki az akció ponyvánál többet, mélyebbet keres.
10/10
walkenhorst 2017 jan. 08. - 12:47:11 10/10
Nagyon nagy film. Zene, vágás, képivilág. Zseniális. Aki a mûfajt szereti annak alapmû-közeli.
8/10
pihes 2017 jan. 04. - 15:24:55 8/10
Bitang jó, komoly film.
A film készítõi által, egészen reális képet kapunk, az alvilág életérõl.
Nagyon jó film, egy pillanatát nem untam.
ELEONÓRA Hidasy 2017 jan. 01. - 20:11:54 Előzmény NADALFAN
Elég vicces, hogy Olaszországra nem vagy kiváncsi, persze ha "Olaszba" még nem jártál, nem csodálom.
ELEONÓRA Hidasy 2017 jan. 01. - 20:11:19 Előzmény NADALFAN
Elég vicces, hogy Olaszországra nem vagy kiváncsi, persze ha "Olaszba" még nem jártál, nem csodálom.
ELEONÓRA Hidasy 2017 jan. 01. - 20:10:58 Előzmény NADALFAN
Elég vicces, hogy Olaszországra nem vagy kivácsi, persze ha "Olaszba" még nem jártál, nem csodálom
ELEONÓRA Hidasy 2017 jan. 01. - 20:09:49 Előzmény NADALFAN
Elég vicces, hogy Olaszországra nem vagy kivácsi, persze ha "Olaszba" még nem jártál, nem csodálom
10/10
NADALFAN 2016 júl. 13. - 16:43:16 10/10
Az olasz fimeket ha nem is kedvelem annyira , de ezeket a maffiás történeteket, nagyon jól megcsinálják. Pár hónapja láttam a Gomorrát hát attól is beindultak az agytekervényeim , talán az kicsit realisztikusabb volt. Nem éppen ország imázs ezek a filmek az olaszoknak, kicsit furcsállom is hogy engedik a forgatásokat. Persze demokrácia van , de épp a film mutatja be hogy milyen is az olasz módra.Elég sok helyen jártam már Európában de Olaszban még nem voltam de nem is vágyódom rá. Pedig a mûvészet fellegvára , a mai valóságra nem vagyok nagyon kiváncsi. A
film viszont tökéletes élmény:)
10/10.
8/10
kissgabor@euromail.hu 2016 júl. 11. - 13:36:27 8/10
Nagyon jó film,érdemes megnézni! 8,5-et adok neki!