Képeslapok a szakadékból

Bakancslistához adom
Postcards from the Edge
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 101 perc, 1990

Értékelés:

66 szavazatból
Szerinted?

Suzanne másodrangú színésznő, aki csak harmadrangú filmekben kap szerepet. Az élet kemény, pláne ha valaki Hollywoodban nő fel, egy a gyermekét élete végéig irányítani vágyó sztáranyuka társaságában. A kokain némi gyógyírt jelent ugyan számára, de Suzanne kissé túllő a célon, ezért anyja gyámsága alá helyezik. Az anyuka mellesleg sűrűn felönt a garatra és a drogot sem veti meg. A hangulat csak fokozódik, amikor az ő mamája is színre lép. A három nő csípős nyelve, őszintesége betekintést enged az álomgyár üdvöskéinek világába.

Stáblista:

Szereplők

Suzanne Vale
Jack Faulkner
Lowell Korshack
Dr. Frankentha
Joe Pierce
Marty Wiener
Evelyn Ames
Neil Bleene
Robert Munch

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1991
    Legjobb betétdal jelölés
  • Oscar-díj

    1991
    Legjobb betétdal jelölés
  • BAFTA-díj

    1991
    Legjobb filmzene jelölés: Carly Simon
  • BAFTA-díj

    1991
    Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Carrie Fisher
  • BAFTA-díj

    1991
    Legjobb női alakítás jelölés: Shirley MacLaine
  • Golden Globe-díj

    1991
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Shirley MacLaine
  • Golden Globe-díj

    1991
    Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Meryl Streep
  • Oscar-díj

    1991
    Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Zitandi 2020 jún. 28. - 14:05:38 3/10
Hát, én többet vártam ettől a filmtől, a történettől, nem kötött le és a végén sem derült ki semmi érdekes. Tudom, hogy miről szól, kik a szereplők és ki írta, és a sok elismerés miatt nagyon vártam hogy végre megnézhessem. De nem hagyott bennem maradandó nyomokat. Néhol fájóan ripacskodónak találtam mindkét színésznőt, amit azért is sajnálok mert mind a kettőt kedvelem.
Bubus53 2017 aug. 06. - 19:06:27
Kövezzenek meg, én elismerem Shirley MacLainet, de nem szeretem, nem tudom, miért. Igen mindig természetes, de nekem túl jó az emlékezetem, és mindig egyformának látom, vagy mindig ilyen, vagy nagyon hasonlóak a filmjei, vígjáték, vagy dráma, ennyi. Bezzeg Meryl Streep! Régen Katharine Hepburnt favorizálták annyira, õ kapta a legtöbb Oscart, én meg õt sem szeretem, nem tud megfogni, mint ahogy Shirley sem!
10/10
wanderlust55 2017 júl. 02. - 18:52:50 10/10
Egyszer mindenképp érdemes megnézni, jó szerep osztás, jó történet és jó dalok. Meryl és Shirley hangja és elõadása is csodálatos.
10/10
Corpse Bride 2016 jún. 07. - 15:02:31
Az elsõ fele lekötött, sõt Meryl Streep, valamint az anya (Shirley MacLaine), elvarázsolt. Azonban, ahogy az elõadás folytatódik, egyre inkább egy család konfliktusába való betekintést nyújt, aminek nem igazán kívántam részese lenni. Anya és lánya nagyon jól ismerik és értik egymást, de ez nekem kissé belterjes, és nem igazán voltam kíváncsi a kapcsolatuk újabb és újabb részletére.
Az ilyen filmekre jellemzõ, hogy a fõszereplõkön kívül majd mindenki jelentéktelen, és nem sok tudható meg róluk, sajnos.
Elena* 2013 aug. 10. - 16:15:04
Meryl Streep tagadhatatlanul csodálatos (kétségtelen, h mindent, de mindent tökéletesen játszik el, és hiába vannak neki is bevált manírjai, sosem unalmas a játéka), méltó partnere Shirley McLane-nek, aki számomra a nagyágyú. nem akarom hasonlítgatni, mert kinek ez, kinek az a jobb, de sztem õ olyan, hogy minden mozdulatából süt, h õ nem játszik, õ az, amit játszik, bármi legyen is. nekem ez egy 10/10-es film volt.
10/10
-greghouse- 2012 dec. 28. - 22:36:39 10/10 Előzmény proskit
Igaz. sõt, az eredeti regény (Carrie Fisher) címe tudtommal Postcards from the Edge of Nowhere. Képeslapok a semmi szélérõl. Szerintem ezt a rendezõ lerövidítette, és a magyar fordítás még inkább rövidítette, feltételezem, hogy teljesen piaci okokból. Egy "Képeslapok a semmi szélérõl" c. filmet manapság eladni....még ha zsenik is játszanak benne, elég nehéz. Másrészt az eredeti Carrie Fisher könyvet kicsit vígjátékosították (néhány fejezete megvan eredetiben, egyáltalán nem vígjáték). Így a Képeslapok... mindenki azt gondol amit akar, ránéz a szereposztásra (magánvéleményem szerint itt kivételesen nem is örök kedvencem, MeryL Streep brillírozik annyira, mint az anyját játszó Shirley MacLaine, õ viszi el az egészet). Mindemellett a film zseniális, igazi csemege minden mozirajongónak.
10/10
-greghouse- 2012 dec. 27. - 00:00:40 10/10
...én tényleg nem tudom, hogy csinálja ez a nõ, aki már nagymama.
Hogy csinálja, hogy bármit, bárkit, bármikor el tud játszani.
Hogy csinálja, hogy a filmtörténet legtöbb díját besöpörte (és nem csak Oscarokat, hanem Golden Globe-okat, Berlini Arany Medvéket, Cannes-i pálmákat, amit akarsz. Pedig ha ránézel, nem egy klasszikus Playboy szépség.
Ráadásul a bulvársajtó sem tud megélni belõle, mert vagy harminc éve elsõ (és egyetlen) férje van, plusz gyerekei.
Mit tud Meryl?
....ahogy Woody Allen mondta (nem róla, mással kapcsolatban), kb. "Vajon Isaac Newton felfedezte volna-e a gravitáció elméletét, ha nem esik fejére egy alma? És vajon Arkhimédesz rájött volna-e a törvényére, ha nem ül a kádba? ...És vajon Albert Einstein rájött volna-e a relativitás elméletére....ha nem lett volna zseni."
...Mit tud Meryl Streep?
Nem tudom. Ha tudnám, akkor én kapnám a díjakat.
proskit 2012 dec. 26. - 22:20:14 Előzmény anbra
Az "edge" a szakadék szélét jelenti, tehát a helyes fordítás az lenne, hogy "Képeslapok a szakadék szélérõl"
anbra 2012 márc. 04. - 16:31:02 Előzmény greghouse
Ez a film imádnivaló. Az összes szereplõ zseniális. Ahogy a két nõ énekel....... fantasztikusak.
Monjuk sikerült picit idétlenül fordítani a címet. Bár tudom, hogy az "edge" sokadik jelentése szakadék, de inkább perem, él, szegély..... de mindegy, ettõl még klassz a film.
10/10
greghouse 2012 febr. 15. - 10:08:31 10/10
Az, hogy Meryl mindent tud, már nem újság, nyilvánvalóan marslakó...(jó értelemben:-)), olvastam a Hollywood lapban, hogy eredetileg nem õ énekelt volna a film végén, de õ is megcsinálta, és nagyon tetszett a rendezõnek, az õ éneklését tartották meg, sõt, forgatás után már mikor leálltak a kamerák, teljesen belejött, és tovább énekelt a stáb nagy örömére. Az a baj, hogy ilyen szinész zsenik ritkán születnek. És ne felejtsük el, hogy Carrie (Star Wars Leia) Fisher önéletrajzi könyvébõl készült a film, Carrie-nak nagyon tetszett, el volt ragadtatva tõle. Plusz pletyka, Gene Hackman külön kérte, hogy játszhasson Meryl Streeppel. És akkor még nem is a legjobb Streep filmrõl beszélünk. "Csak" nagyon jó.
pneklara 2012 febr. 15. - 07:47:40
Úgy látom az elõzõ hozzászólásokból, hogy a filmet évenként leadják, de mint akik szégyellik valamiért, rendre a késõ éjszakában. Ma is 0 órakor kezdik, tegnap 22 óra után indult.
Sajnálom, parádés szereposztás ide vagy oda, az elsõ reklámig kitartottam. Aztán belegondoltam, hogy még min. 3 reklámszünet lesz, lemondtam a film további részérõl.
És akkor kimutatják az emberek igényét: a VV-t nézik ennyien, az Édent ennyien - a parádés szereposztású filmre meg nem kíváncsiak. Micsoda csúsztatási lehetõség!
arcansas 2012 febr. 14. - 16:51:16
Jaj de régóta megakartam nézni...Elejétõl a végéig még sosem láttam.
10/10
greghouse 2011 dec. 28. - 21:47:20 10/10
Két szinésznõ van, akik képesek saját magukat, a saját anyjukat, és a a saját lányukat is eljátszani. Meryl Streep biztos az egyik ilyen zseni. Talán Shirley MacLaine is. Nem biztos, hogy maga a film zseniális, de ez a két színésznõ biztos. Ha másért nem, értük megéri megnézni.
10/10
greghouse 2011 dec. 28. - 16:56:44 10/10
Akármit mondasz, ez egy szupersztár (Meryl) jutalomjátéka. Õ arról híres, hogy bárkit, bármikor el tud játszani. Még egy közepesen tehetséges szinésznõt (Carrie Fisher), is akinek anyja alkesz (Shirley McLaine), és mégis túléli az egészet. Ez egy jó film. (Na jó, nehéz lenne Meryl Streep-pel rosszat csinálni, de azért is....)
10/10
greghouse 2011 ápr. 15. - 11:08:47 10/10
Hát akinek ehelyett a Nagy Duett kell...mit is írok, azok aligha olvassák ezt. vagy bármit.
8/10
Viki1080 2011 ápr. 15. - 08:58:37 8/10
A történet sok helyen tényleg lapos,de abban is egyet kell értenem h a szereposztás mesés.
NEhéz kibekkelni ha a tvben m egy,mert mindíg késõ este vetítik,mondjuk nekem megvan dvdn így annyira nem zavar h a tv késõn adja,de ez akkor is kitolás azokkal szemben akik 1.Még nem látták 2.Nincs meg nekik..
Kockacukor 2010 jún. 12. - 21:15:41
Én már tavaly nyáron is megakartam nézni, de közbe jött az, hogy annyit szenvedtem a felirattal. Aztán nemrég megint megpróbálkoztam vele, akkor se volt jó. De ma délután rászántam magam, és igaz folyton csúszott a felirat és azt állítgattam kb. minden jelentnél, ettõl függetlenül nekem nagyon tetszett. A szereposztás ennél jobb már nem is lehetne. Meryl megint szuper (mint mindig:P) és mikor énekel (L).. fõleg mikor a végén elénekli az I'm cheking out-ot aztán mikor már a stáblista van akkor gyorsan.. áááh (L)*.* Shirley MacLain-rõl meg nem lehet rosszat mondani..
A történet itt-ott kicsit vontatott (vagy nem is tudom..), de a nagyszerû színészek tesznek róla, hogy az ember észre se vegye :P
10/10
happylina 2009 jan. 09. - 17:02:58 10/10
(L) :)
9/10
Wicky 2007 szept. 09. - 13:42:43 9/10
Megérte fent maradni...:)
balbertimi 2007 szept. 08. - 07:16:17 Előzmény perry
Már megint találkozhatunk a túlkínálat okozta problémákkal: ugyanebben az idõben a Duna tv egy másik szuper filmet kínál, és nekem csak egy videófelvevõm van! Ezt a kitolást (arra gondolni sem merek, hogy ilyen sokáig fennlegyek...:) ). De valamelyiket azért is kibekkelem, mert imádom az ilyen klassz filmeket. T.
Összes hozzászólás