A fiú szobája

Bakancslistához adom
La stanza del figlio
olasz-francia dráma, 99 perc, 2001

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Giovanni az Adria-parti Anconaban tökéletes boldogságban él feleségével, valamint két felnőtt korú gyermekével Paolaval és Andreaval. Pszichiáterként Giovanni olyan sorsokkal szembesül a lakásában berendezett rendelőben, melyek szöges ellentétben állnak rendezett életvitelével. Giovanni szeret olvasni, zenét hallgatni, és egyetlen napja sem telik el anélkül, hogy a város utcáin és a tengerparton futna. Egy vasárnap délelőtt sürgősen meg kell látogatnia egyik páciensét, így lemondja az Andreaval tervezett közös programot. A fiú ezután úgy dönt, hogy a barátaival búvárkodni megy, de szerencsétlenül jár, és életét veszti. A család élete ezután gyökeresen megváltozik: Giovanni úgy érzi, nem tudja többé ellátni hivatását. A tragédia feldolgozását nehezíti, hogy a szülők megtudják: Andrea nyáron szerelmes lett egy lányba, akit értesíteni kell a halálesetről...

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • David di Donatello Díj

    2001
    Legjobb film
  • Cannes-i fesztivál

    2001
    Arany Pálma: Nanni Moretti
  • Cannes-i fesztivál

    2001
    FIPRESCI-díj: Nanni Moretti
  • David di Donatello Díj

    2002
    Legjobb színésznő - drámai kategória: Laura Morante
  • David di Donatello Díj

    2001
    Legjobb filmzene: Nicola Piovani
  • Európai Filmdíj

    2001
    Legjobb film jelölés: Angelo Barbagallo
  • Európai Filmdíj

    2001
    Legjobb női alakítás jelölés: Laura Morante

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
IDS 2019 dec. 24. - 11:10:14 10/10
Ez egy remek film. Kb. 4 éve láttam utoljára, sikerült megszereznem DVD-n. Nem könnyű nézni, akinek van gyereke, az nagyon át tudja élni, min is megy keresztül a család. A színészi játék kiváló, tényleg csak közhelyeket tudok mondani a filmről. A temetés-jelenetet szerintem tanítani kéne. Az egész film amúgy teljesen eszköztelen, mindenféle manírt, műfaji sablont nélkülöz. Nincs egy felesleges perc sem. Emellett köszönöm az alkotóknak, hogy általuk sikerült megismernem ezt a gyönyörű Brian Eno dalt (By this river), ami tökéletes lezárás.
harrold 2008 nov. 22. - 08:01:38 Előzmény zoltán
igen, pontosan, Moretti többi fimlje, azokon belül is a "Kedves Naplóm" c. filmet nagyon keresem, de nagyon, és itt sincs feltüntetve a port.hu-n...
ez egy 3 kisfilmbõl összerakott egész estés film, amelyek lényegében nem kapcsolódnak egymáshoz, és kb. 96-97 körül vetítette az M1, fel is vettem VHS-e, a kazettát megette az idõs vasfoga (=cseszett valaki visszadni..) és egy hihetetenül jó, különösebben mélyebb mondanivaló nélkül csak szimplán olyan nyárvégi, derûs életigenlõ hangulatot árasztó film... nincs meg véletlenül valakinek?
zoltán 2006 szept. 04. - 20:19:21
Talán meg kellene nézni Nanni Moretti többi filmjét is, hátha az eddigi filmjei támpontot jelentenének ezen alkotás megértéséhez.
zoltán 2006 szept. 04. - 20:15:43 Előzmény niri
A dal elõadója Brian Eno, címe: by this river. 1977-ben jelent meg "before and after science" címû lemezen. Én már megrendeltem a <a target="_blank" href="http://www.cdbt.hu" title="www.cdbt.hu">www.cdbt.hu</a> címen, de forgalmazza a <a target="_blank" href="http://www.usacd.hu" title="www.usacd.hu">www.usacd.hu</a> is, megrendelés után.
Thonuzaba 2006 szept. 02. - 21:28:30 Előzmény zoltán
Szerintem nem a tragédia a lényeg, hanem az, hogy hogyan éli meg az ember, hogyan tudja feldolgozni, hogyan tud továbblépni. És az apa, illetve a család - szimbolikusan - akkor lép tovább, amikor a fiának a volt barátnõje és annak barátja a filmvégén elmegy a busszal. Ennyit sikerült megértenem. Azonban úgy érzem, hogy a film ennél sokkal jobban belemélyed a tragédia okozta lelki gyötrelmek feltárásába (pl a rákbeteg páciensével való kapcsolatán keresztül). Igaz elsõsorban az apa szemszögébõl látjuk az eseményeket. Mindennek ellenére úgy érzem, hogy ebben a filmben sok dolog van, amit nem értettem meg.
niri 2006 szept. 02. - 08:28:59
Nem tudjátok véletlen, hogy a film vége felé mi volt az a szép angol dal benne? Ki énekelt....stb.
Köszönöm a segítséget!
zoltán 2006 szept. 01. - 13:10:28
Tényleg szép film, de igazából nincs mit rajta érteni, egy családi tragédia.
Thonuzaba 2006 aug. 31. - 21:41:54
Szép film, bár félek, hogy nem értettem meg elégé,