Uszoda

Bakancslistához adom
Swimming Pool
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-angol filmdráma, 102 perc, 2003

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

Sarah Morton sikeres angol krimi-írónő. London zajától és a sok munkától megfáradva elfogadja kiadójának ajánlatát, és Dél-Franciaországba utazik feltöltődni és ihletet meríteni az új regényéhez. A nyaralóban azonban váratlanul megjelenik a londoni kiadó lánya, és ettől kezdve mind a munkának, mind a kikapcsolódásnak lőttek... A vadóc, bulizós, szexuálisan túlfűtött Julie fenekestül felfordítja a zárkózott és prűd írónő mindennapjait. A két nő különös, mind szorosabbá váló kapcsolata egyre drámaibb formát ölt.

"A 8 nő után úgy éreztem, hogy vissza kell térnem valami intimebb és egyszerűbb témához, kevesebb szereplővel. Természetesen olyan színésznőkkel akartam dolgozni, akiket jól ismerek, s akikkel emiatt könnyebben tudok zökkenőmentes kapcsolatot kialakítani. Charlotte Rampling jutott először eszembe, hiszen a Homok alatt forgatása mindkettőnk számára kellemes munka volt. (...) A medence a filmben bármit jelképezhet, amit az ember bele szeretne látni. Sokszor filmeztem a vizet, általában az óceánt, amely bennem a gátlások levetkőzésének képzetével, illetve a félelemérzéssel kapcsolható össze. A medence mint szerkezet és mint "börtönbe" zárt víz érdekelt. Az úszómedencék - az óceánnal ellentétben - kezelhetők és kordában tarthatók." - François Ozon.
Bemutató dátuma: 2003. december 18. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan 2023 aug. 15. - 21:39:44
A film címe inkább 'Medence' magyarul.

Régen láttam, talán többször is, de nem maradt meg.
Most megnézve nem csoda. Valóban unalmas.

A vége se nagy rejtély, és lehetett sejteni az elejétől.


Az írónő fiktív története


k11zoltan 2023 aug. 15. - 21:35:46 Előzmény real_madrid
Elég rosszul értelmezted.
A két csaj nem ugyan az. :D
6/10
Ahoj poplacsek 2023 júl. 21. - 00:35:59 6/10
6-ot adok én is neki, és ebből egy csillag biztosan kijár az előttem szóló által vázolt okoknak. A maga műfajában azt hiszem jó volt, többet is érdemel a film, csak én személyesen nem gerjedek az ilyen bűnügyi rejtély típusú sztorikra, meg olyan oltárira nem hatott meg az se, amikor rájöttem a csavarra.

SPOILER ON

Aki figyel, az észre fogja venni, hogy nem egy bűnügyi sztorit látott, hanem az írónő alternatív fiatalkora lett megidézve, aminek a megélése egyfajta életközepe válság jellegű helyzetben végül elhozza neki a feloldozást, önfelszabadítást.

SPOILER OFF

Mindent összevetve egynek abszolut jó volt.
6/10
Révész István 2023 febr. 26. - 00:00:53 6/10
Rühelem az olyan filmeket, amelyben nem derülnek ki a dolgok világosan. Ezért a néző, dolga, hogy mit magyaráz bele a filmbe... De adok 6 pontot a kiscsaj szép melleire és seggére :))
6/10
csontfej 2013 nov. 06. - 05:26:33 6/10
Kicsit vontatott.
Csonger 2013 ápr. 29. - 10:12:54 Előzmény lucikam
Én is így jártam. Közben abban bíztam, hogy a francia részek csak töltelék-párbeszédek, amik nem fontosak a történet szempontjából, de szerintem a vége felé mégis lemaradtunk pár fontos infóról emiatt.

Így én a legvégét egyáltalán nem is értem. Most akkor ki volt az a csaj???
7/10
lucikam 2012 jún. 16. - 08:15:24 7/10
Csak nekem mentek a párbeszédek franciául? Amit Julivel beszélt az magyarul volt, meg amit Johnal a kiadóval, aztán ennyi. A többi franciául volt. Felirat meg nuku hozzá, nem vágom.
1/10
Bolond Pierrot 2010 okt. 27. - 15:43:57 1/10 Előzmény bourne
Szerintem rém unalmas film, pedig oda vagyok a francia filmekért... no, és a Homok alatt, az végleg kiütött...
És persze jellemzõ a port-ra, aminek az eredeti a magyar címe, azt bezzeg lefordítja, sohasem hivatkoztak erre a filmre a magyar címével. Nevettséges.
bourne 2008 aug. 29. - 14:35:58
szeretem ahogy két néni összecsap ... :))) nagyon jó film :)))
Tavaszi Tekercs 2008 máj. 16. - 23:17:06
Még régebben láttam részleteket a filmbõl, de az elejétõl a végéig még sosem sikerült megnézni. Minap viszont megpillantottam egy könyvtárban a 200 Ft-os videókazetták között, így potom összegért jutottam egy kiváló filmhez.
Elsõre én sem értettem a film végét, de itt választ kaptam rá, azt hiszem. Csak az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon Frank, a pincér létezett-e egyáltalán? Na és Marcel gnóm lánya?
eugénia22 2008 ápr. 20. - 13:25:59
Ez egy, nagyon jó film,nincs mese.
fzsl 2007 jún. 11. - 17:31:28
Ne olvassa aki még nem látta!

Én a végét úgy értelmeztem, hogy a kiadó lánya ott volt, csak annyira sótlan leányzó volt (mint amilyennek a film végén is tûnik) hogy az írónõ a fantáziájával egészítette ki egy kicsit a személyiségét na meg a történéseket.
ondok 2007 ápr. 28. - 00:15:36
Nos nekem nem igazán jött be.éreztem benne valami David Lynch-es beütést csak gyengébb kiadásban.Valóban be lehet magyarázni sok mindent,medence meg óceánt ,saját meg képzelt egot,de minek,ettõl még a történet nem lesz érdekfeszítõ,egy elég lapos krimiszituáció franciás sexorientációval.Nem mindegy ,hogy megtörtént e a történet vagy sem? Mellesleg baromira nem életszerû,sõt hiteltelen,hogy valaki együtt ás el egy hullát valakivel,akinek megöléséhez semmi köze.ezért aztán vagy képzelgés az egész vagy tök hiteltelen.
10/10
real_madrid 2007 ápr. 27. - 23:50:35 10/10
most megnéztem mégegyszer... és mégjobban tetszett mint elsõre. briliáns.
Melcsu 2007 ápr. 27. - 20:25:02
Nekem is tetszett! Tök jó volt!
anonymus75 2007 febr. 18. - 12:41:41
Szerintem is igazán kiváló film... érdemes megnézni... moziban méginkább!

*SPOILER ON*

Igen, az egészben az a lényeg, hogy Sarah sosem mozdult ki Londonból! Az egész közbensõ sztori, mind elméjének szüleménye... éppen ezért még azt sem tudja, hogy néz ki Julie... csak az a fontos, hogy vágyait és dühét és hasonló érzelmeit jeleníti meg a történetben, ami nagy valószínûséggel a legújabb könyve... a zavaros történet, Marcel és Julie kapcsolata, a baleset, a gyilkosság, mind a könyvhöz tartozik... Aztán a végén visszatér a történet a londoni kiadóhoz, és Sarah életében elõször látja John lányát. A megoldás adott.

*SPOLIER OFF*

Nagyon szeretem Ozon legtöbb filmjét, nagyon izgalmasak és érdekes szemszögbõl közelítenek meg egy-egy témát... Számomra még a 'Homok alatt' c. filmje tetszett hasonlóan és talán a legjobban. Ozon ún. "tabu" filmjei már kevésbé... de ez gondolom nagyon egyénfüggõ... pl. a 'Bûnös szerelmesek' c. filmjét is értettem, felfogtam... de mégsem élveztem egy percig sem. Ozon mindenesetre különleges koponya... ez látszik minden filmjén... ezért is várom az új mozijait.
anima1 2007 febr. 18. - 00:15:14 Előzmény santino
Hogy a végét megértsük, nem csak a két nõ viszonyát kell látni a filmben, hanem azt, hogy a Franciaországban született könyv Sarah bosszúja volt a kiadója ellen. A film elején megtudjuk, hogy Sarah-t a kiadója több tekintetben is kihasználta, aztán az ellen sem tiltakozott, hogy utána megy Franciaországba. A angliai jelenetben azt is megtudhattuk, hogy John lánya Londonban van. Amint Franciaországban teltek a napok, Sarah-nak tisztult a kép, lassan rájött, hogy John átverte. Gondolom ehhez járult még az is, hogy az életét is elrontotta nagyjából, ... mondjuk hiányzott neki egy gyerek. Szerintem a film Franciaországban játszódó cselekménye fantázia (fantasy): tulajdonképpen Sarah regényét láttuk, ami két nõ (anya és lánya) viszonyáról, egymásra hatásáról szól. Ozon más filmjében is keveredik a valóság és a fõszereplõ fantáziája, mindig a film végén derül ki, hogy amit valóságnak hittünk, képzelet volt.

A film elején és végén (Londonban) a valóságot láttuk: aki ott megjelent valóban John lánya volt. A franciaországi lány Sarah képzelt figurája volt.
10/10
real_madrid 2007 febr. 12. - 23:43:15 10/10
illetve természetesen arról, hogy két nõ, két alapjában teljesen eltérõ szellem hogyan is tud egymás mellett élni. az egyik egy hebrencs, kicsapongó életet élõ "kurva" (bocsánat a kifejezésért), míg a másik egy magába forduló, intellektuális úrinõ... micsoda ellentét nemde? aztán az már más kérdés, hogy bár nehéz észrevenni, a két nõben mégis van valami valami közös... valami közös, amit érezni lehet a filmben végig. jó film.
10/10
real_madrid 2007 febr. 12. - 23:34:20 10/10 Előzmény santino
a végét? amikor a lány már kicsit meghízva is elöregedve jön be a képbe? már nem nagyon emlékszem, úgy 1 éve láttam, de asszem az lenne a lényege annak a jelenetnek, hogy az a korábban csodált, kiemelkedõ szépségû lány felett is elszált az idõ, és a kissé hebrencs "kiscsajból" akkora már egy érett, megfontolt hölgy vált... vmi ilyesmi lenne a lényege.

a film pedig bemutatja alapjában azt, hogy sok fiatal mennyire nem figyel környezetére. ennél persze több a film, de az alapsztori az én olvasatomban ennyi... így egy év után legalábbis így emlékszem. lehet rosszul.
10/10
real_madrid 2007 febr. 12. - 23:31:29 10/10
húú anyám... elsõre azt hittem, hogy egy nagy hülyeség. de aztán végignéztem, és azt kell mondani hogy egy kiváló remekmû, többször kell megnézni. mindenképp.
Összes hozzászólás