Papírrepülők

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 94 perc, 2009

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

"Én hajtogatok,
Te hajtogatsz,
Ő hajtogat,
Mindenki hajtogatja a magáét."
(Szabó Ervin: Papírrepülők)

A film tizen-huszonéves fiatalokról szól. Problémáik megoldását keresik, vagy éppen problémákba keverednek. Igazi nagyvárosi történet, nem a megszokott ábrázolásban.
Bemutató dátuma: 2009. április 9. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Böhöm 2023 nov. 11. - 10:13:14 8/10
Nincs nagyon története ennek a filmek, inkább életképekkel hangulatot közvetít. Kicsit olyan, mint egy elemelkedettebb szépirodalmi novella, vagy kisregény. Aki az ilyen elsődleges jelentés nélküli, elvontabb alkotásokra fogékony, annak szerintem tetszeni fog. De azért megvolt a 7 életkép között a közös pont, legalábbis nekem: “mindig leesik a lánc, és mindig visszatesszük”; “nyeld le, vagy köpd ki”; “ mindenki csak a magáét hajtogatja”; “visszahoztam, de legközelebb nem fogom - Máskor nem hagyom el”; a cimbalomszállító új segédje…. Nem tagadom, kell hozzá képzelőerő. Az olyanok előnyben, mint én, aki egy felborult kukában is fél szociodrámát lát, és vadul fényképezi, majd amikor megmutatom valakinek csillogó szemmel, akkor megértő mosollyal az órájukra pillantanak, hogy most menniük kell.
Csak félhülyéknek ajánlom, de nekik nagyon!
Azért egy kicsit több összefonódást, vagy legalább pillanatnyi kapcsolódásokat vártam volna a konkrét történetek között. Ez azért szerintem hiányzik a filmből.
t_burbank 2013 dec. 06. - 22:49:05 Előzmény contle
Contle, nekem is idõ volt megemészteni. Amikor láttam a premier után pár nappal, akkor magam is benne voltam féligmeddig a "szubkultúrában". Tetszett-tetszett, de sok nem esett le belõle. Késõbb rájöttem, hogy szar, pont a szétesettség miatt, meg hogy nem szól semmirõl. Aztán azóta megint láttam, és most rájöttem, hogy ezek életképek. Ugyanabban a városban történik, ugyanakkor - és, az, hogy hgoy függ össze, az a nézõn múlik. Hiszen mindenki hajtogatja a magáét...
És azért tegyük hozzá, hogy Szabó Simontól mindenesetre ügyes trükk volt ez a felépítés - hiszen gyakorlatileg mégiscsak 7 kisfilmet forgatott le, amit egymásmellé vágott - így pedig megspórolhatta a profi színészeket, másfél órán át kitartó történetet, satöbbi. Ebben igazad van.
És, ha Tesó vs. Papírrepülõk, akkor fájó szívvel a Tesókat választanám. Egy picit mégis univerzálisabbnak érzem.
1/10
contle 2013 máj. 10. - 11:45:40 1/10 Előzmény abradan
Eszméletlenül nem érdekel, mennyibõl készült egy film. Az Üvegtigris nem tartozik a kedvenceim közé, viszont a pár napja látott Tesó filmre Dyga Zsombortól 10pontot adtam, akármennyire egyszerû is az a film.
Ez a film nekem sem mondott az égvilágon semmit. A szintén említett nem szájbarágásról pedig annyit, hogy akkor inkább olvasok. Nekem is erõltetettek voltak a jelenetek, és a végén legalább azt vártam, hogy összefut néhány szál, de semmi.
Meg az a gyakorlat, hogy a párhuzamosan futó sztorik egyikét egy jelenet közben elvágják, majd 1-2 másik közbevetése után ugyanott folytatják, na az hihetetlenül zavaró, fõleg a szálak függetlensége miatt.
8/10
abradan 2012 márc. 23. - 22:31:55 8/10 Előzmény concordd
Egy nagy költségvetésû film pl. Üvegtigris 200 millió forintból készül, a Papírrepülõk ezzel szemben, ha jól tudom 12 millióból. Ebben a filmben minden képkockáért megdolgozott a stáb, és ezt illik tisztelni. Alázattal, és hatalmas lendülettel dolgoztak a filmen, mindenki, a rendezõ, az operatõr, a színészek, mindenki. Ha ez nem jön át, akkor neked minden Hollywood. Pedig, azt a helyet, ahol élünk még mindig Budapestnek hívják... Szabó Simon meg is rendezte a jelenét. :)
8/10
abradan 2012 febr. 21. - 21:24:53 8/10
Nehéz visszaadni egy kor szubkultúráját. Simonnak ez teljességgel sikerült. Ez egy realista mozi a szó szoros értelmében. Már-már über realista. Tény, hogy nem jutott elég pénz mindenre, de az ötletek kidolgozottak, a karakterek élnek a vásznon. Ez egy jó movie, sodró lendületû, pergõ, sokszínû, igazi mai budapesti nonkonform film. Érdemes megnézni. 8/10.
concordd 2011 ápr. 22. - 11:55:27 Előzmény tomooo
Már ne haragudj, de én akárhogy kerestem rejtett mondanivalót a filmben, csak pár részeg és drogos fiatal zûlését láttam.

Az operatõri munka förtelmes. Nincs egy statikus kép, de még normális kameramozgás sem. A képek nincsenek bevilágítva, sok alul-, és túlexponált.
tomooo 2011 febr. 27. - 10:43:35 Előzmény angyalka2003
Köszönjük, Emese!

Szerintem Te ne is akard megérteni. Nem hibátlan a film ez nyilvánvaló, viszont igazán tetszetõs megoldások is vannak benne. Aki az olyan filmeket csípi, ahol az egyértelmû dolgokat, de még a mondanivalót is a szájába rágják, annak nem ajánlom. De ez nem a film hibája! Örülnék, ha látnék még hasonló itthon készült filmeket.
kitti1234 2010 nov. 22. - 13:38:07
sziasztok valaki megtudja mondani h melyik oldalon tudta megnézni mert beírtam keresõbe több oldalon is de nem add ki semmi torrentet gondoltam rá kérdezek itt hamár ennyire tanácstalan vagyok:D
nemessis 2010 okt. 18. - 20:21:01
17:56 eddig bírtam
wiliwonka 2010 szept. 26. - 20:55:49 Előzmény kacsuss
A stáblistában benne van az összes zene címe elõadóval együtt. Nekem a kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=y9uoHyB2UlY . Amúgy tényleg csak a zenék érnek belõle valamit. Semmi története nincs a filmnek. Kár érte.
3/10
angyalka2003 2010 aug. 09. - 00:49:27 3/10
Semmi értelme a filmnek, vagy ha mégis, akkor aki érti, írja már le ide, mert én hiába akarok rájönni - mit akar mondani-jelenteni-, nem tudok!! RÉMES!!! Néha rosszul voltam, úgy kapkodják a kamerát. Ez nem mûvészi, hanem sz@r! Ráadásul minden színész bugyuta benne, nincs 1 jó karakter, unalom a köbön. Na, mondom az elsõ 30 perc után, talán lesz valami, de nem lett, bánom, hogy nem hagytam a fenébe, hanem végignéztem. És a vége :D Vááá...egyszerûen szánalmas! Ennyit errõl, úgy beharangozták, mintha valami fantasztikus mûalkotás lenne, erre nesze! Béna magyarok! ... Ja, de 1 jó benne: a zene!
5/10
norti 2010 júl. 23. - 16:54:45 5/10
Aki "Moszkva tér 2"-t várt, az gondoljon bele, hogy miért tetszett neki az a film - mert abban a korban élt. A mostani generációnak ez a "Moszkva tér", igaz nem sikerült annyira élvezhetõre és pont, hogy õket nem fogja érdekelni (az idõsebbeket meg azért, mert amúgy is hánynak ettõl a generációtól). Szóval a párhuzam megvan a két film között, csak kevesen fogják érteni.
mgroyal 2010 máj. 25. - 15:27:23 Előzmény Lery
nem bírtam végignézni. 3-an voltunk a moziban amikor megjelent, de szerintem nem is szabad lett volna vetíteni. Rossz érzés, hogy valaki filmrendezõnek mondja magát és amit csinál az senkinek nem okoz:
-örömöt
-szépséget
-szórakozást
-elmélyülést
katasztrófa. Lehet, hogy valaki azt mondja, hogy bennem a hiba, mert miért nem néztem végig? Lehet, kérem, lehet, de ami ennyire gyenge az elsõ 30 percben annak már mindegy.
1/10
offtopic
Lery 2010 máj. 14. - 22:54:19 1/10
Elég nagyot csalódtam ebben a filmben, bár a nyitóképsorok már eleve sejtették, hogy ez nem egy amolyan Moszkvatér II. lesz....:))
Ahogyan elõttem már írta valaki, a nihil rögzítése még önmagában nem erény. Mindegy, nem kell belemenni komolyabb filozófiai eszmefuttatásokba, az a másfél óra, amit elpazaroltam erre a szörnyszülöttre, már önmagában is túlságosan sok volt..az mindenesetre nyílvánvaló, hogy a rendezõ emberismeret és érzelmi intelligencia tekintetében valahol félúton van egy félig döglött csatornapatkány és egy pincebogár szintje között...

Ez a bosszantó része a filmnek, az meg már kimondottan röhelyes, hogy a színészek milyen írtózatosan béna, erõltetett monológokat nyomnak, a Barátok köztben jobbak a szövegek ennél, de komolyan :) Azt pedig mindig is nagyon "bírtam", amikor 28 éves pofák játszanak el 18 éveseket...

A ruhák meg egyenesen írtó viccesek voltak. Nem tudom, a rendezõ bizonyára egy alternatív Magyarországot ismer, de én úgy látom, hogy az utcán mászkáló fiatalok nem kizárólag vadonatúj, szemmelláthatóan drága göncökben mászkálnak, hanem a faterjuk kikuázott retró kardigánjaikban és kopott farmerben..:D Halálosan röhelyes, hogy ezeken a cuccokon frankón látni lehetett, hogy a forgatás elõtt 2 órával vették le õket a fogasról elsõ ízben, az anyagukon is lehetett látni, hogy újszaguk van... Kész vicc ez a film, kb 1 hónapja jöttem rá, hogy valami Travoltás buta akciófilm a legrosszabb amit láttam életemben, de ez mindent alulmúlt... a legocsmányabb, legsz*rabb film amit láttam életemben.....
1/10
Rahar 2010 márc. 20. - 10:45:57 1/10
Láttam már magyarok által készített jó és közepes filmeket is, hát ez nem tartozik egyik kategóriába sem. Nekem nagyon nem tetszik, az alaptörténet unalmas, a cselekményvezetés értékelhetetlen, a színészi játék egyszerûen nincs, az utcán véletlenszerûen kiválasztott emberek legalább ilyen szinten el tudták volna játszani a kis primitív szerepeiket, lehetséges egyébként, hogy a szereplõk így lettek kiválasztva :) Többen írták ebbe a fórumba, hogy a Budapest feelingrõl szól a film, bennem nem ilyen érzéseket generál Budapest és én nem így látom 2010-ben Budapestet. Számomra ez a film pár idétlen suttyó, tahó szerencsétlenkedését mutatja be, de hát ez kit érdekel? Az amerikai gettó csávók magyar változata akar lenni ez a borzalom film? Csak azért értékeltem 10 pontból 1 pontra, mert kevesebbet nem lehet adni.
6/10
kambekk 2010 márc. 09. - 16:21:02 6/10
A Szemlén meg akartam tavaly nézni, de lemaradtam róla. Sajnáltam. Most végre láttam DVD-n. Hááááát, max 6/10.
Egyet viszont nagyon bírtam. A graffitys résznél térdcsapkodva kacagtam a két suhanc dumáján: "death metal kommandó, vazeg, ez normális vazeg?!"

Én az író gyerek karakterére többet szántam volna. Abban lehetet volna még valami. Na majd lekközelebb "Royal"! :)
kacsuss 2010 jan. 02. - 15:58:17
ha nem játszották volna túl a szerepeket még jó is lett volna. valaki megtudja mondani milyen zenék vannak benne????
dddoni 2009 dec. 31. - 01:40:47
Voltak zseniális jelenetek, alapvetõen tetszettek a helyszínek, a zene, a színészek, meg úgy általában a rendezés. De azért nagyon messze áll attól, hogy az egyik kritikában írt "a magyar Skins" legyen. Nem ismerjük meg a karaktereket, nincsen történet, így a dráma sem tud érvényesülni. Hogy lehet egy egész estés filmbe 8 teljesen független szálat sûríteni? Így egyik sincs rendesen kidolgozva. Végig vártam, hogy hogy fognak összekapcsolódni a szálak és a végén a koppanás. Na jó, az utolsó jelenet ütött, de attól még az egész film egy nagy kuszaság. Semmilyen szempontból nem kapcsolódnak a szálak: nem egy a korosztály, társadalmi réteg, problémák, és még szembe sem lehet állítani õket. Egyszerûen csak vannak. A rendezõbõl sokat kinézek, de könyörgöm kerítsen egy valamire való forgatókönyvírót. Vagy van már megírva rengeteg jó sztori, üssön fel egy novellát.
offtopic
oreglue 2009 dec. 30. - 20:48:37
ez a film katasztrofálisan szar volt. a zene nem az én világom. a "színészek" nagyon zavartak élvezhetetlenné tette a filmet. a Hõrich Nóra Lilibõl sanszos hogy név lesz, mert õ játszott egyedül. amúgy nézhetetlen az egész. 2/10
8/10
jakso88 2009 nov. 30. - 22:12:14 8/10
Már nagyon várom a DVD megjelenést!!!
Összes hozzászólás