Magyarázat mindenre

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 151 perc, 2023

Értékelés:

104 szavazatból
Szerinted?

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.
Bemutató dátuma: 2023. október 5. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2023
    Legjobb film

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Hatpöttyös jan. 30. 20:09:56 10/10
Nagyszerű film! Tökéletes korrajz. Ez magyarország! SAJNOS! Ha pedig elolvassa az ember az alkotók riportját akkor főleg nem csalódik az ember. Igen így tudnak az elszánt filmkészítők nagyon jó filmeket csinálni. Csak gratulálni tudok. https://www.valaszonline.hu/2023/10/03/magyarazat-mindenre-reisz-gabor-berkes-julia-film-politika/
10/10
eva22 jan. 29. 19:49:17 10/10 Előzmény Cl@udi@
😊👍
10/10
Cl@udi@ jan. 01. 21:25:47 10/10
A csúf igazság. Jó lett. /Fideszeseknek nem ajánlom./
Zsuzsóka 2023 dec. 12. - 21:05:15 Előzmény szenbanyasz@gmail.com
Nekem is nagyon tetszett a hozzászólásod, gratulálok!!!
8/10
stockholm 2023 dec. 08. - 21:45:47 8/10
Imádtam a hús-vér hétköznapi arcokat. Nem gyönyörű nők és jóképű férfiak, nem az ezerszer látott színészek, hanem teljesen új figurák. Nagyon elgondolkodtató sztori, tetszik, hogy nem fekete-fehéren mutatja be a dolgokat, hanem sok nézőpontból. 20-30 percet viszont ki kéne venni belőle, teljesen felesleges jelenetek, pl. a szíjártó-házát utánaépítő pali. És a zenéje, a kórusénekek is csodálatosak.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2023 dec. 04. - 15:15:03 2/10 Előzmény Rotovics Kázmér
Mire gondolsz? baj ha zavar, hogy leépítik és szétlopják az országot?
érdekes más kommentelők egyetértettek velem (sajnos törölték őket), és a fideszes rajongókat küldték volna pszhichológushoz.
8/10
Rotovics Kázmér 2023 dec. 04. - 08:44:10 8/10 Előzmény szenbanyasz@gmail.com
Csak szeretnék ide egy lájkot leosztani, meg töktotál ugyanez a véleményem. Csak én nem tudtam volna ilyen szépen leírni.
5/10
dersu 2023 dec. 03. - 00:08:18 5/10
Helyenként annyira pontos, hogy nézhetetlen.
9/10
szenbanyasz@gmail.com 2023 dec. 01. - 22:52:56 9/10
Én Reisz Gábor előző két filmjét - a Van valami irritáló és nézhetetlen 1-2-t - rettenetes hulladéknak tartom, ugyanakkor ez a "Magyarázat mindenre" legnagyobb meglepetésemre kifejezetten jó lett.

Tök intelligensen bemutatja, hogy az egymásnak feszülő politikai indulatokat milyen egyéni történetek és frusztrációk fűtik. A fideszes (egyszerre szigorú, de szerető) apa karakterét kifejezetten érzékenyen ábrázolja, az újságírólány figurája is hatalmas telitalálat - a sztorit és a karaktereket nézve nekem többször volt ilyen "b****g, igen, ez tényleg ilyen!" pillanatom is a moziban.

Az is elég bevállalós, hogy a balos-liberális művészvilág egy tagja közéleti témához úgy nyúl hozzá, hogy nem démonizálja a jobbosokat (ilyennel talán legutóbb Goda Krisztina próbálkozott a Veszettekben - hát kapott is érte rendesen, pedig az is jó film volt), és nem egyik vagy másik oldal melletti propagandát csinál, hanem emberi sorsokat mutat be. Mondjuk ennek értékeléséhez az is kell, hogy valaki ne ilyen elborult pártdrukker szemüvegen át nézze, hanem inkább középen állóként.

A külföldi fesztiválsikerek is egyedül azért leptek meg, mert a sztori legjobban eltalált nüanszjai - pl. a kolozsvári újságírólány figurája - olyan szintű kontextus-ismeretet igényelnek, ami nem Magyarországon felnőtt emberek számára egyszerűen érthetetlen.
3/10
janderka 2023 dec. 01. - 00:12:12 3/10 Előzmény Mari Kiss
A színvonalától függetlenül mondjuk nagyban hozzájárulhat a film lecsengéséhez az is, hogy még így kifuttatva, délután kettőkor is 2500 Ft ért vesztegetik rá a jegyet, és inkább vetítik 3 fanatikusnak, minthogy láthatnák 800-ért akár tízszer ennyien.
https://reservations.cinemacity.hu/ReservationsHU/SelectTicketsPageRes.aspx?dtticks=638369856039131264&ec=663688&hideBackButton=1

Én ma sok hét után másodmagammal végre megnéztem a Cicaverzumot. A 8 soros teremben velünk együtt voltak hatan. Baszki: hatan! És ha csak mi ketten lettünk volna, a gépész akkor is elindította volna a vetítést, pedig így is full bukta lehetett nekik a dolog. Miért nem adják ilyenkor inkább negyed áron???? Talán akkor a csóróbbak is visszsaszokhatnának a mozizásra és a filmek is több nézőhöz juthatnának el. Főleg, hogy magyarokról és magyaroknak szóló alkotásról van szó.
Áh, piacgazdaságból és szociális közgondolkodásból ez az ország egyaránt megbukott. Mondjuk sose volt belőlük éltanuló.
10/10
Mari Kiss 2023 nov. 30. - 19:17:50 10/10
Hárman voltunk a délutáni, 14 órai előadáson. Lassan lefut a Cinemákban. Az a ritka eset volt, hogy véleményt egyeztettünk a 3. nézővel. "Érdemes volt megnézni." - mondta ő, mire én: "Kár lett volna kihagyni." És ez így volt teljes, nagy élmény.
Kevés fideszes nézheti meg, nekik nem tetszhet. Mindenki másnak ajánlom.
2/10
tesz-vesz 2023 nov. 24. - 15:11:05 2/10 Előzmény Eflek


bocsáss meg, tehát akkor te azt mondanád, ha tudnál írni, hogy oké hogy hazudik a fidesz, de LEGALÁBB nemzeti érdekből teszi a hatalommegtartás érdekében, ugye? (mert úgy önmagában a "sikeres" hatalommegtartás senkinek se lehet érdem, kivéve ha a szüleid fidesz potentátok, de az kit érdekel közéleti kérdésnél?)

erre már reagáltam ám. azért nem gondolod, hogy nem értem amit írsz, mert te nem érted valójában, amit én írok? ez hitványkodás?
( -finomítom kedves moderátor, kérlek ne töröld amíg nem láttad ezt a filmet.)
miközben azt se tudod hol vagy. meg hogy mit kéne írni, te hatalmas "értelmiségi".

szóval miből gondolod, hogy nemzeti érdekes és a szuverenitási hatóság (SZVH) tényleg nemzeti érdekek és nem a bűnszervezet érdekei szerint járna el? hogyha tudod hogy a szellemi gazdáid hazudnak állandó jelleggel, akkor ABBAN IS HAZUDNAK, amiben te különösen jónak tartod őket. pl a "nemzeti érdekekben" a "szuverenitásunkban", amik pl mik is? erről is beszéltem, hogy energiafüggésünk növelése pl. most akkor szerinted szuverenitás növelés is?

hogyan várjam el hogy elolvasod a sargentini-, tavares- és gwendolin-jelentést (amik még túl kedvesek is a valósághoz képest), hogyha még a rövidke kommentemet se tudod felfolgni, értelmezni és értelmesen válaszolni rá? vagy rámutatni arra hogy esetleg mit nem értek a "zseniális" kommentedből?
azt azért te is látod, hogy erről nem volt itthon közéleti vita, se informálás, ez miért jó? fel tudod azt fogni, hogy a jogállam leépítése miért nem jó dolog? vagy ennek is tapsikolsz?
2/10
tesz-vesz 2023 nov. 23. - 18:27:37 2/10 Előzmény janderka
Eleg gaz. A tulaj a fideszes feudalizmus resze
3/10
janderka 2023 nov. 23. - 09:20:06 3/10
Mekkor fideszcsicska lett ez a port.hu. Gyéva szarok hada.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2023 nov. 17. - 09:53:56 2/10 Előzmény Eflek
de nyugtass meg, hogy még most is értelmiséginek gondolod magad, ugye? az analfabéta ne akarja már kioktatni a professzort a betűvetésből, jó?

nyugodj meg, mindent értek amit írsz, csak nem értek egyet az amorális börtöntöltelék véglényekkel. egy egész civilizáció kulturális, gazdasági és morális történelét kéne elmesélni az értelmiségi fajtádnak, de még ezt se hagyod, mert még a párbeszédhez, az alapvető kommunikációhoz is kezdetleges vagy, nemhogy egy érdemi vitához. (politikai) analfabéta vagy. amit az írásom elején is kifejtek pár "szakszóval".
A Dunning-Kruger hatást ugye ismered? olyan jó hogy ti is beleszólhattok a választásokba...
8/10
offtopic
Eflek 2023 nov. 16. - 19:36:27 8/10 Előzmény tesz-vesz
Áh, hagyjuk, egyszerűen nem érted, amiről beszélek.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2023 nov. 16. - 15:44:33 2/10 Előzmény Eflek

"a legtöbb Fideszes ezekre a videókra azt mondja, hogy a Fidesz nagyon ügyesen használja a propagandát és a médiát, Én is ezt mondom. "

ezek nem fideszes videók, akkor a hitvány hazudozásokra gondolsz. amik ezekben a videókban van bemutatva példaként? hogy az nagyon ügyes? hazudni ügyes? miféle morális értékrendet van neked? rákosi is ügyesen uszított a közmédiában?
tudod mi az a hazugság vagy most is lenyomsz egy litániát, hogy nincs igazság? nincsenek tények? te is ezt mondanád mit a tanulatlan pszichopatának kinéző németh balázs?
a "jól" szerinted nem jelenti azt hogy erkölcsösen, akkor te nem vagy jó. vagy csak nincs szókincsed? a "jól bánnak" velük az azt jelenti hogy hazugságra kényszerítik és megríkatják őket amikor kiderül? ahogy most a tv2 lány riporterét az orosz spicli jobbikos? a normális ember nem szeret hitványkodni, látod ezért felölről presszionálják őket, ahogy a köztévés felvételen hallható:
https://kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

mi van a pofáncsapott riporterrel? Borsa Miklósra hatott a makarenkói pofon
https://www.nyugat.hu/cikk/m1_borsa_miklos_megvertek
https://444.hu/2022/03/23/belebetegedett-a-sok-hazugsagba-a-kozteve-egykori-arca-most-menekulteket-fogad-be-a-hazaba

olyan nagyon értelmiségi vagy, hogy nem is tartod magad morális lénynek? akkor hogy tarthatod magad értelmiséginek? az unokázós csalót is megszoktad dicsérni hogy milyen ügyes és milyen jól használja a technikáit? általában a börtöntöltelékek szokták megdicsérni, nem az értelmiségiek.
(nagyon szerencsés ember vagy, hogy van itt moderátor mert kicsit visszafogom magam. élőben nem ajánlom amúgy hogy ilyeneket előadj. nem bírom a moráltalan embereket.)

még azt se vágod, hogy a Kutyák mit mondanak a fideszről. de azért leszavaznál vagy a fideszre, vagy a kutyákra.

"A politikában nincsenek erkölcsi szempontok"

hát ha nem várod el (tömegével), akkor nem is lesznek, ebben különbözik a gerinces öntudatos polgár, akinek van szakmája, amihez ért is; meg a hitvány moráltalan cseléd: a feudális jobbágy, akinek NINCSENEK MORÁLIS ELVÁRÁSAI, vagy akár olyan mentális képességei hogy komplexebb morális kérdéseket felfogni, vagy kezelni tudjon, ahogy pl te se.
vannak erkölcsi szempontok a kultúrállamokban, pl lent linkeltél a lemondásokat.
itt is van pár példa: https://444.hu/2020/08/19/egy-mukodo-polgari-demokraciaban-szijjarto-peter-mar-lemondott-volna
tudsz olvasni hosszabb szöveget?

tehát szerinted ha nem tűrik el a politikus hazugságait, az óvoda?
"generációkat ronthatsz meg" - ez is olyan naiv gondolat"

gondolat? azt hittem tény. a tudatlan fideszes, dk-s, mi hazánkos szavazók ékesen bizonyítják, hogy nincs szellemi igényük elválasztani az érzelmeiket az értelmüktől. vagy akár egy logikusabb informatívabb gondolkodást se képesek felvenni. de szerinted ha jó INFORMATÍV minőség műsorok készülnek szerinted több lesz okos ember, vagy kevesebb?

"A politikusnak nem érdeke, hogy generációkat neveljen fel vagy hogy kulturálisan felvirágoztassa az országot"

itthon, csak vannak szerencsésebb történelmű országok ahol bizony ez a dolga a politikusnak is. meg mindenki másnak is. nem az hogy idegen érdekek szerint leépítse a demokráciát, és hogy ne kapja meg az országa emiatt az uniós pénzeket. ingyenpénz tudod. olyan kis lépéseket kéne megtenni imádott vezérednek, hogy legyen átlátható a politikusi vagyonnyilakozat. ha már a jobbágy szavazója nem várja el a kedvenceitől, legalább az uniót érdekli ez is, meg a magyar nyugdíjkérdés is.
a beteg háborodott világodban, fejecskédben ez lehet normális, de hidd el vannak olyan lények az országban 80 IQ felett, akiket ez nagyon zavar. lehet te úgy nőttél fel hogy mindenki hazudik neked, de akinek volt gyerekszobája, meg nem szociopata, az ezt zavarja, ezt érted ugye? de nem kell megértened, csak fogadd el, hogy vannak okosabb és jobb emberek is nálad.

kádár is nagyon sokáig uralkodott az országban bábkormány vezetőként, ahogy orbán is. mit számít a hivatalos titulus, a gyakorlat számít. rákosi 11 évig uralkodott. milyen sikeres vezetők ezek, ugye? össze tudod szedni, hogy miben hasonlítanak orbánnal? ne a különbözőségekre hegyezd ki.

https://ideo-logic.blog.hu/2023/09/09/amit_az_otvenes_evekrol_tudni_kell
8/10
offtopic
Eflek 2023 nov. 16. - 14:59:33 8/10 Előzmény tesz-vesz
Szerintem a legtöbb Fideszes ezekre a videókra azt mondja, hogy a Fidesz nagyon ügyesen használja a propagandát és a médiát. Én is ezt mondom. A közmédiával is tök jól bánnak. A jól nem azt jelenti, hogy erkölcsösen vagy a társadalomnak kedvezően. A politikában nincsenek erkölcsi szempontok, felejtsük már el, nem az óvodában vagyunk. "ha nem kezeled értelmes felnőttként az embereket, akkor generációkat ronthatsz meg" - ez is olyan naiv gondolat. A politikusnak nem érdeke, hogy generációkat neveljen fel vagy hogy kulturálisan felvirágoztassa az országot. A politikus hatalomra akar jutni, csak van, aki kevésbé ért hozzá, ellentétben Orbánnal, aki ha jól tudom, a magyar történelem leghosszabb ideje regnáló miniszterelnöke.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2023 nov. 16. - 12:45:05 2/10 Előzmény Eflek
oké liberális média, de attól még kötelező hazudniuk is? hol hazudnak? minden baloldali mindig hazudik?

Mi kell ahhoz, hogy leváltson a NER?
https://www.youtube.com/watch?v=X1ukboUeoIY

A söjtöri lakoma és a fidesz kommunikációjának romlása:
https://www.youtube.com/watch?v=gfvnXlkn5BI

VALÓTLANUL: Fekete kampányok az Orbán-rendszerben
https://www.youtube.com/watch?v=ego4aQLZKlQ
(külön lehet beszélni vonától és juhász péterről)

Háborúban született, a hatalom szolgálatába állt - közmédia
https://www.youtube.com/watch?v=Y4E44k7LRck

na most már érted hogy miért ész kérdése, hogy valaki fideszes vagy sem?
ez nem oldalak kérdése, hanem józan ész és becsület kérdése, érted már csöpike? vagy még mindig játszod a kerekfejűt? Ahhoz képest hogy értelmiségek hiszed magad alapszavakon való rugozással, meg alap gondolatok, mondatok győzködésével megy még mindig az idő a lényegi kommunikáció helyett. de ok.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2023 nov. 16. - 10:05:18 2/10 Előzmény Zsuzsóka

bocsáss meg, de szerintem te nem érted, amit írok. ezt úgy hívják hogy funkc. analf. Zsuzsika. nem bántásból mondom.
nem azt írtam, hogy az emberek hülyék. de van egy részük, aki valóban az... és minél intelligensebb vagy, annál inkább zavaróbb amikor felismered, hogy tömegével vannak itthon, és fürtökben lógnak a villamoson, de nagyon nem ez volt ám a mondandóm lényege...

a film sokkal jobb lehetne, ha meg lenne vágva, DE és ezt már leírtam szerintem...: a film NEM Magyarázat mindenre, becsap a címmel! felszínesen fröcsög a film is és nem oldja fel a konflkiktust, csak mélyíti! nincs katarzis! csak ugyanaz a frusztrációt viszi tovább az országban, de persze írtam azt is, hogy egy külföldinek kis segítség lehet, ha nem alszik be a filmen.
a rendező és az író kevés a megoldáshoz, és még ahhoz is hogy a valódi problémákról beszéljen! így csak irritáló frusztráció marad a film után. ha nem tudod a megoldást, legalább a problémát fejtsd kis rendesen a sallang jelenetek HELYETT! ezt érted vagy leírjam újra? szeretnéd ha én is gimnazista megfogalmazásban írnék erről órákig idegen szavakkal? vagy elég a lényeg?

mi van az októberi kommenteddel Zsuzsika? hogy jön ide?
nem elég végigolvasni, meg is kéne érteni az írásaimat. nem arról beszél Svébis amiről én. ne kelljen már kiemelni a különbségeket, olyan kisiskolás már ez, nem az általános iskolában vagyunk.

szolganép attitűd a kádár-korszakból jön. és az akkori generációk szocializálásából.
ha nem kezeled értelmes felnőttként az embereket, akkor generációkat ronthatsz meg lásd fideszes média, vagy akár mondhatjuk a telex karácsonyos kampánypropagandáját, a politikai állat címűt amit lehet tévedés is. nemcsak korrupció.
Összes hozzászólás