Graffiti fiúk

Bakancslistához adom
Wholetrain
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német filmdráma, 82 perc, 2006

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Négy jóbarát, külvárosi fiatalok, akiket közös szenvedélyük, a graffiti festés köt össze, amiért az életüket is adnák. A metró, a kocsiszín, az éjkszaka titkos helyszínei, a híd alatt, vagy bárhol, csak megfesthető felület legyen. A rendőrség a nyomukban, családjuk, szerelmük sem sejtik titokban művelt hobbijukat. Készülnek a nagy akcióra, az egész metrófelület befújása a tét. Az első filmes Florian Gaag nemzetközi visszhangot kiváltott eredeti alkotása.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
falimano 2009 nov. 06. - 21:16:28 Előzmény wildstyleburner
Ez van nem tud senki sem normális megoldást kitalálni jelen esetben a grafitifirkálók ellen de sok más esetben sem.Ez a társadalom egyik mellékterméke a sok másik mellett!Ebbõl láthatjuk mennyire tökéletlenek vagyunk.Én sem értek egyet a firkálmányokkal de a láb és fogak vonzatának elképzelésében sem.Milliárdos károk ez is igaz.Szerintem a fiatalok vandál viselkedései emésztik fel a vezetõk és felesleges kiadások után a legtöbb pénzt viszont az a pénz nem sok mivel a felnõtt adócsalók nem fizetik azt be ,tehát mindenhol probléma van és majdnem mindenkivel és nem csak itthon.Ilyenek vagyunk mi emberek fantáziadúsak,kreatívak,agresszívak és végletekig tökéletlenek...
ondok 2009 nov. 06. - 20:58:12 Előzmény Petya142
Mit vársz egy grafitti imádótól,mind toplák.
Petya142 2009 márc. 19. - 17:21:48 Előzmény wildstyleburner
Koma, erre csak annyit tudok válaszolni, hogy olvasd vissza pár év múlva, miket írtál és rá fogsz jönni, mekkora szégyen, kisebbségi komplexusos lopott szar közhely szövegek ezek (9mm, sok span stb... haggyá má!)
Ja és ami le van írva, azt hanem hallom, hanem látom:)
wildstyleburner 2009 febr. 17. - 16:19:50 Előzmény Petya142
Jah és a másik, te közel nem vagy az én fogamhoz, legfejjebb a krómot puculhatod le a cipõmrõl, ami VONATFESTÉSNÉL leszóródott. Az utcán esélyed nem lenne. :D
Legyél bármekkora, ha a 9milis a pofádba teis beszarsz. XD
offtopic
wildstyleburner 2009 febr. 17. - 16:16:06 Előzmény Petya142
Háháháááá XD "Melyik intézetben voltál?" Hallooood XD szétmegyek... figyelj má hawer, van vagy 50-100 spanom aki firkál 8-10 éve, és egyik sem volt intézetbe.. nállam csak durvább arcok szinesítik az utcákat. :) csak hogy tudd. és a felük egyetemista, vagy egyetemet végzett. Aza probléma hogy rohadtul nem értik rengetegen azt hogy "KIK IS LEHETNEK AZOK A KIS CSIRKEFOGÓ GRAFFITI-SEK?" Nem, nem cigányok, nem börtöntöltelékek(van aki ült is de ez nem téma) nem intézetbõl jönnek, hallod vannak akik ebbõl élnek meg. :) egy a lényeg : GRAFFITI VAN VOLT LESZ! ReSpEcT fOr : GlK, pNc, GrW, eM, kRm!!!!;) Peaceeeee...
Petya142 2009 jan. 15. - 15:06:07 Előzmény wildstyleburner
Adnék én neked adrenalint, de azt több fogad is bánná, kisfiam! Ha buszra, mások házára firkálsz, azzal is kárt okozol, amit másoknak kell kifizetni. Melyik intézetben voltál? Mert beszélni fogok velük, hogy alapvetõ dolgokat nem tanítottak meg, mielõtt szélnek eresztettek.
feeco 2008 nov. 25. - 18:21:21 Előzmény wildstyleburner
inkább helyesen írni tanulnál meg, te atomfizikus!
wildstyleburner 2008 nov. 23. - 11:11:11
A graffiti soha nem fog megszûnni, ha egy hely ki lett lõve találunk másikat, ha az egyik utcába raktak egy kamerát, akkor megyünk a következõre, ha mindegyikbe van kamera, azt is kijátszuk valahogy. Buszokat, vonatokat, villamost, trolit pedig szintén. Ennyi. Ha elkapnak felírjuk "FUCK POLICE!" És megyünk tovább bombázni.
DE : 1. Nem rajzolunk mûemlékre.
2. Nem rajzolunk semmiféle vallási építményre.
3. Nem rajzolunk valakinek a kocsijára, vagy saját házára, tehát nem fogunk magántulajdonra "cross-olni".
Nem küldünk szét egy kertes házat...
Bérházak, Lakótelepi betonkaptár ezerrel szétküldjük...
Ennyi, eza tiszteletrõl szól, a hírnévrõl, az adrenalinról,
és legkissebb százalékban van valamijen mondanivalója a graffitinek.
hhgygy 2008 nov. 16. - 15:13:00
Már nem sokáig graffitiznek Münchenben sem, amint bevezetik az iszlám bíráskodást:-)
Különben elég szar a film is, olyan, mint a témája.
venom1200 2008 nov. 16. - 02:18:54
Nagyon régóta megakartam már nézni a WholeTrain-t, mikor legutóbb jártam Berlinben gondolkodtam, hogy megveszem a DVD-t, de nem tudok annyira németül, hogy élvezni tudjam. De most végre van magyarul is, igaz, hogy a címe újabb szégyen a magyar filmcím fordítások sorában...

Elolvastam a többi hozzászólást és gondoltam írok egy-két dolgot:

Graffiti nem egyenlõ vandalizmus! Egy igazi writer sohasem festené össze a vadiúj kocsidat (egyébként is kivel történt ilyen ?!?), vagy egy lovasszobrot! Alapvetõen különbség van ugyanis, a pl: hülye idézeteket vagy pálcikaemberkéket egy vonallal festõ úgynevezett toy-ok és az igazi writerek között, akik közül sokan ma már hazánkban galériákban állítják ki a képeiket, vagy elismert design cégeknek dolgoznak. Ebbõl az urban culture ágból egyébként nagyon jól áll az ország, sok magyar writer munkái jelentek meg külföldi lapokban, és a nemzetközi versenyken - mert hogy ilyenek is vannak- szintén nagyon jól szerepelnek.

A graffiti-vel foglalkozó mozifilm pedig nem német találmány. Több klasszikust is jegyez a mûfaj. Az egész hip hop kultúrára óriási hatást gyakorló Wild Style-t és a szintén legendás Style Wars-t, mindkettõt 1983-ból. Ezeken a filmeken késõbbi mûvészek generációi nõttek fel és találkoztak életükben elõször a graffitivel, vagy mondjuk a break-kel.
A WholeTrain pedig igenis fontos film, sok tekintetben hasonlít például a Gyûlölet-re! Hogy a rendezõ lesz e olyan sikeres, mint Kassovitz, majd kiderül, de az biztos, hogy Florian Gaag egy multi-tálentum. Nemcsak írta és rendezte a filmet, hanem a soundtrack-en szereplõ számok alapjait is mind õ rakta össze, olyan mc-k rímei alá, mint KRS-One vagy El Da Sensei! (A filmben Tino-t alakító srác maga is elismert német mc, Damion Davis néven.)

Banksy egyébként jó példa volt, ma már font százezrekért cserélnek gazdát a munkái, és több önkormányzat is rendeletben tiltotta meg az eltávolításukat.

A honlapja: http://www.banksy.co.uk/

Remélem nem volt túl hosszú a komment!

Üdv!
bucmac 2008 nov. 14. - 20:10:36
azok nem mûvészek!!!

kis hazánkban nincs ilyen mûvészi kibontakozási lehetõség.
akik kocsikat, házakat, vonatokat firkálnak össze, bármilyen szépen is, csak vandálok.

az igazi elismert graffitiseknek jobb helyeken a városok tartanak fent külön erre épített falakat, stb, kiállításaik vannak.

de amint látom te is kevered a szezont a fazonnal.
ondok 2008 nov. 14. - 19:59:52
Ja és még csak népszerüsítsük ezt a barom szokást filmekkel ,gratulálok!De legalább a németeknél úgy látom foglalkozik velük a rendõrség,mert nálunk szarik rá.
ondok 2008 nov. 14. - 19:54:54
remélem ,hogy afilm vége az ,hogy jól tökönrugják a grafitiseket.mert ,hogy a százezer ocsmányság között van egy egy jó is ,az nem jogalap arra ,amit lépten nyomon látni.Nézzétek meg a vadonatúj körtéri aluljáró ,hogy néz ki,vagy avonatok ,amiket jellemzõen a vidéki utazónyikhaj tahók csinálnak.Egyszer én is láttam ,amikor kiment a peronra egy ilyen szellemi toprongy ,úgy kb 15 éves és befújta ,amit ért.Sok milliárdos kárt okoznak ezek a bunkók ,ráadásul mindent disznóóllá tesznek.Érdekes ,hogy otthon biztos nem fújják le a bútort! Én kifizettetném velük az összes kárt,vagy ajó szüleikkel ill. kimondanám ,hogy akit elcsípnek min. 5 év börtön.
arco iris 2008 nov. 14. - 19:36:15
Nem sikerült a csatolás, remélem most összejön.
arco iris 2008 nov. 14. - 19:32:04
Szerintem teljesen elfogadhatók azok a graffitik, melyek mûvészi értékûek, nem szimpla odarondított tagelések, pláne ha olyan falakra rakják fel melyek romos, elhagyott épületek tûzfalai, melyek önmagukban rondítják a környezetüket - ezeket ezek a mûvészi alkotások nagyon is fel tudják dobni.
Nem hiszem hogy sokszor elõfordult volna, hogy vki autókra festett volna, de az sztem is gáz, ha pl vonatokra, közlekedési eszközre festik.
És arról, hogy ki mit nem kér: én pl soha az életben nem kértem volna az ocsmány Lehel téri piacot, mégis ott van, sztem igen kevés ember van, aki szerint tetszetõs lenne. Mégis felépítik ezeket, anélkül, hogy bárkit megkérdeznének errõl, aki ott él és használni fogja, vagy legalábbis nap mint nap látja.
Szóval nem árt különbséget tenni a mûvészi értéket képviselõ környezetét negatívan nem befolyásoló (sõt, vmikor javító) alkotások és a szimpla nem megfelelõ helyekre odarondított, zavaró maszatok között. Mert nem ugyanaz! És nem ugyanazok az emberek csinálják.
A kép amit beraktam pedig Granadában található egy omladozó falon - és nem hiszem el, hogy ez az omladozó tûzfalú elhagyatott ház ne lenne csúnyább ez a kép nélkül pl.
offtopic
olang 2008 nov. 14. - 18:23:13
Én is "tipikus" vagyok, és felháboritónak tartom a mégoly "mûvészi" odaronditásokat.
Mert nem kértem.
Nem kérte senki.

Képzeld el: Mondjuk az ujonnan vásárolt autódat valaki "mûvész" kinézné magának, és kidekorálná. Teszem azt egy ilyen halálfejes figurával. Örülnél? Átéreznéd az alkotás "mûvészi" jellegét?
10/10
Pappa22 2008 nov. 14. - 16:02:03 10/10
abszolút egyetértek. graffiti nem= utcai firkálgatások, tagelések. a legtöbb mû értéket, mondanivalót hordoz.

elég csak megnézni Banksy mûveit, én úgy tudom, hogy pl. a legtöbbjét nem is engedik már lemosatni, ill. árverezik is õket..

meg az MKKP honlapján is található egy két hazai kezdeményezés..
bucmac 2008 nov. 14. - 11:39:53
például 2

Az ilyen alkotásokat:
1, az önkormányzatok jóváhagyják a városok bizonyos területein, mivel
2, inkább tükröznek mûvészi érzéket, mintsem rongálási hajlamot

A legtöbb, mint egy festett kép, alá van írva, és fel van dátumozva.
bucmac 2008 nov. 14. - 11:37:40
például
bucmac 2008 nov. 14. - 11:34:49 Előzmény zsíroskenyér
akkor te is...

az igazi graffiti mûvészeknek és alkotásaiknak közük sincs az utcai huligánok által összefirkált, összemocskolt közterületekhez
Összes hozzászólás