Itália és 1956

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 37 perc, 1996

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Olaszországban harminc városban neveztek el utcákat és tereket az 1956-os mártírokról. Filmünkben olaszokat és Itáliába emigrált magyarokat kérdeztünk emlékeikről. Elhangzik továbbá a világon feltehetőleg egyedülálló dal a pesti srácokról, amit az olasz cserkészek énekelnek kirándulásokon, tábortüzek mellett.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2014 okt. 23. - 18:23:51 Előzmény hurvanyek
Amúgy a legnagyobb történelemhamisítás, hogy a trónfosztó Kossuth és 56 forradalmi útra kényszerítése az ÁVO és Rákosi által annyira a nemzet érdekét szolgálta volna. Inkább Széchenyi és Nagy Imre törekvései lettek volna kívánatosak és reálisak akkoron.
hurvanyek 2010 nov. 04. - 22:20:42
Ez 1848-ra is igaz ,mert Kossuthról Amerikában és máshol is van utca elnevezve.sajna nemigen van ilyen pillanat máskor a történelmünkben ,amikor ennyire pozitív szerepet játszott volna példamutatóan a magyarság .Többnyire inkább saját hülyeségével döntötte magát romba akkor is ,amikor nem volt külsõ elnyomás.
feketevipera 2010 nov. 04. - 22:03:34
A szolidaritás szép tanúsága az, hogy még Olaszországban is elneveztek utcákat a magyar szabadságról és a mártírokról. A megszólalók elbeszéléseibõl megtudhattuk, hogy akadtak egészen bátor emberek is, mint pl. az az olasz rádióriporter, aki egy Vöröskereszt-szállítmányt Magyarországra hozott, és utána bejárta a fõvárost. És hát egészen különleges dolog, hogy egy olasz népdal dallamára költöttek szöveget a pesti harcosokról. Érdekes történelmi-kulturális kapcsok ezek.