Izrael

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 2008

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Beszélhetünk-e "izraeli konyháról" úgy, mint mondjuk olasz vagy francia konyháról? A helyiek szerint nemigen. Izrael konyhájában keveredik a zsidó és az arab gasztronómia, sok egyéb, bevándorló nemzet konyhájával, hiszen az országba érkezett rengeteg emigráns mindegyike hozta magával hagyományos, "nemzeti" ételeit. Az ételek alapanyagait illetve elkészítési módját nem ritkán vallási előírások szabályozzák, például a zsidók egyszerre nem fogyaszthatnak tejterméket és húst, nem ehetnek tisztátlan szárnyast és halat, és a muzulmánokhoz hasonlóan nem ehetnek sertéshúst sem. Alkoholt, szintén vallási okokból sem a muzulmánok, sem az ortodox zsidók nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak.

A TV Paprika stábja, élén Rábaközi Andreával és az úti élményeit a nézőkkel megosztó operatőrrel, izgalmas túrára indul. Az Izraelben is élt és dolgozott, magyar származású séf, Siklósi Robert kalauzolásával bejárják a mediterrán ország tájait, megmutatjuk tipikus és kevésbé ismert ételeit. Bekukkantanak híres éttermek konyháiba, megízlelik a vidéki élet házias ízeit, ellátogatnak arab és zsidó családokhoz. De a kulináris sorozat az ételek, italok mellett az ország kultúrájáról, hagyományairól is szól, és a nézők mindent megtudhatnak az étkezéshez, főzéshez kapcsolódó tradíciókról, vallási és világi szokásokról, a hétköznapok gyakorlatáról.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
walaky@vizslamail.hu 2009 aug. 31. - 21:31:08
"Alkoholt, szintén vallási okokból sem a muzulmánok, sem az ortodox zsidók nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak."

Ez az idézet nem igaz, mert az ortodox zsidók fogyaszthatnak alkoholt, sõt van olyan zsidó ünnep amikor kötelezõ is inni.
tigram65 2008 aug. 08. - 12:36:17
kár, hogy nem sikerült megnéznem, sõt felvennem az elsõ részt, de a többi négyt mindenképpen.