"Az emberek félnek ennyire őszinték lenni" - Interjú Oravecz Nórával

Alig néhány napja találkoztunk először a nevével a Libri Kiadó friss kötetének borítóján - mint kiderült, jelenleg ő az internet egyik legnépszerűbb szerzője és bloggere. A héten jelent meg Oravecz Nóra első könyve, megkérdeztük tőle, mit kell tudnunk róla a könyvről.

[img id=504529 instance=1 align=left img]Amikor meghallottuk a neved, először Oravecz Imre jutott eszünkbe: csak névrokonságról beszélhetünk? Ismered Oravecz Imre írásait?

Apai ágon már egyetlen rokonom sem él, Salgótarján mellől jöttem, valószínű, hogy csak névrokonságról lehet szó. Természetesen ismerem a nevét, a munkásságát is, de az érdeklődési köröm miatt nem mélyültem el a tevékenységében.

Állítólag most Te vagy az egyik legismertebb név a neten olvasók körében - mit kell tudnunk rólad? Ki vagy Te? Honnan jöttél - és hová tartasz?

Az elmúlt 6 év kitartó munkája úgy látszik meghozta a gyümölcsét. A 20 feletti Facebookozók kb. 30-40%-a már találkozott az írásaimmal, sok esetben követik is az életemet. A fiatalabbak azért nem, mert őket még ennyire mélyen nem foglalkoztatja általában az élet. 

Nem volt egyszerű az utam, nagyon sokan próbáltak visszahúzni, még kevesebben támogattak az írásban, ettől függetlenül kitartottam, mert volt valami, ami nálam nagyobb volt és hajtott előre, hogy ne adjam fel. Szép lassan, fokozatosan végül beindult minden. Az én példám a legjobb arra, hogy jöhetsz akár egy három utcás kis faluból is, akkor is elérhetsz sikereket, csak hinni kell és ki kell tartani. Mertem önmagam lenni, és ezt másokkal is megosztani. Úgy néz ki elég jól tettem.

Hogyan kezdtél el írogatni, milyen műfajú szövegeket írtál és hogyan jutottál el a könyvkiadásig?

Sohasem volt az a cél, hogy író vagy blogger legyek. Az egész jött magától, az élet alakította az utamat. Nem szeretem a szabályokat, a blog pedig semmilyen szabályt sem igényel. Nem volt kérdés, hogy blogger legyek. Több, mint 6 éve megtalált egy lehetőség, akkor gyakornokként kezdtem el írni egy oldalnak, és gyakorlatilag 4-5 év kellett ahhoz, hogy kialakuljon a saját stílusom. 

Az, hogy milyen irányt szeretnék képviselni, rögtön tiszta volt, ugyanis az emberek az érzéseiket nem merik nyilvánosan közölni és megosztani. Én mertem, pont ezért lett ekkora hype körülöttem. Én is egy vagyok a sok közül, csak nem takargatom magamat. 

Több nagy pont volt az életemben, egy cikk indított el az ismertség felé, aztán két év kitartó munka, egy best seller self-publishing cím és sok-sok kisebb siker vezetett el a Libriig, akik rögtön 2 könyvre szerződtettek pár hónapja – az pedig, hogy már kint is a könyv, bizonyítja azt, hogy a Libri nagyon hisz az Összekötve erejében, ahogy mindenki, aki már eddig olvasta, hiszen tapasztalta azt, hogy mire képes a könyv.

Az Összekötve című könyved miről szól? Kinek ajánlanád?

Az Összekötve egy regény, ami azokról a kapcsolatokról szól, amit már mindenki megélt: jön valaki, és teljesen felkavarjátok egymás életét és érzéseit már a találkozás pillanatában. Olyan érzés ez, mintha már ezer éve ismernétek egymást. Ezek a kapcsolatok általában azért jönnek, mert valamilyen feladatod van a másiknak, és ez az erős érzés az, ami megadja a lehetőséget arra, hogy valóban tudj segíteni a másiknak, ugyanis motivált vagy benne. 

[img id=504527 instance=1 align=left img]A probléma csak az, hogy abban az esetben, ha ez a kötelék fiú és lány között alakul ki, abba a lányok hajlamosak többet látni, miközben lehet, hogy a fiú sokkal többet képes adni akkor, ha csak barátok lesznek… 

Ha az Olvasóim eddig azt érezték, hogy az ő érzéseiket írom le, akkor most azt fogják érezni, hogy ez bizony az ő sztorijuk: olykor fájdalmas, szívszorító, máskor meg álmokat valóra váltó, boldog élet, amiben benne van a tűz.

Az internetes idézetgyűjtemények egyik leggyakoribb szerzője vagy - honnan erednek ezek a szövegek, miért olyan sikeresek szerinted? Kik olvassák őket?

A gondolataimról van szó, amiket minden áldott nap megosztok az Olvasóimmal immár 2 éve a Facebookon. Intuitív módon élek és alkotok, hallgatok az érzéseimre, és ki merem őket nyilatkoztatni. 

Egy percig sem érdekel, hogy ki mit gondol róla, annak idején is azért kezdtem el írni, mert hatalmas késztetést adtam arra, hogy kirakjak mindent, ami jön. Megteszem. Nem tudom, hogy honnan jön, de az biztos, hogy a leglehetetlenebb időpontokban (buszon, úton hazafelé, zuhanyzás közben, stb.) ér el, és akkor bizony kell a papír meg a toll, esetleg telefon, hogy rögtön leírjam a gondolatokat. Sohasem volt még olyan, hogy amit ilyen módon leírtam, ne került volna ki. Pont ebben van a varázslat: az emberek félnek ennyire őszinték lenni. Én megteszem helyettük is, emiatt a siker. 

Az Olvasóimról elmondható, hogy jó anyagi háttérrel rendelkező, céltudatos – zömében természetesen - nők, akik sok esetben jelezték, hogy pontosan az írásaimnak köszönhető az, hogy a munkájukban és a magánéletükben egyre sikeresebbek. A gondolataim milyensége miatt az, aki nem céltudatos, és nincsenek kész tervei az életben, nem marad sokáig. Egy nagyon erős, ám érzékeny nagy család ez.