Miért úsznánk meg egy zombiapokalipszist?

A zombifilmek és zombis sorozatok szinte kivétel nélkül ugyanabból az alapállásból közelítik meg az élőholtak vs. élők témakörét: cseszhetjük. Kitört egy járvány (a zombulást az esetek 99 százalékában valamiféle vírus okozza), a halottak felkelnek és valamiért embert akarnak enni. Akit megharapnak, az megfertőződik, aki meghal az feltámad, így tulajdonképpen addig van utánpótlása a zombiknak, míg van élő ember a földön. Nekünk meg meszeltek.

Ha azonban igyekszünk valamiféle logikát belevinni a dologba, és józan paraszti ésszel megvizsgálni ezt a kérdést, arra jutunk, hogy nem kell beszarni. 

1. A zombikat az embertől nagyon sok minden megkülönbözteti, elsősorban az, hogy nem élnek, és mint ilyenek, nem képesek olyan komplex mozdulatokra, mint mi, azaz nem tudnak kitérni egy rájuk rontó ménes elől vagy elrohanni egy falkányi éhes kutya elől, akiket ugye nem etet már senki, mert minden túlélő a nyomorult zombik elől menekül és nincs ideje ilyen hülyeségekkel foglalkozni. Az állatok a zombikat simán megtizedelnék, Afrikában például esélyük nem lenne. 

2. A zombik előbb-utóbb szétrohadnak. Nincs keringésük, immunrendszerük, a baktériumok egyszerűen szétrohasztanák őket, és kész. Ki kell böjtölni, de ha meleg környéken élünk, akkor legfeljebb két hónap, és kalap. A hideg pont ennyire nem tesz jót nekik, megfagynak ott, ahol vannak, és nem tudnak mozogni, az ember meg fog egy baseballütőt, és szétveri őket. 

3. Harapással egyetlen sikeres vírus sem terjed, mert a harapás egy elképesztően hatástalan mechanizmus. A harapás lassú, és megbízhatatlan, ha meglátunk valakit, hogy a szomszédot csócsálja, fejbe lőjük és megyünk tovább. 

4. Koordinációs képesség hiányában a zombik csak mennek előre rendületlenül, a mi dolgunk meg annyi, hogy egy szakadék szélére vezetjük őket, ahonnan lezuhannak. Vagy egy falnak. Vagy a Dunának. Nem fognak hidat keresni vagy falra mászni, nyugi.

5. Nincsenek fegyvereik. De most komolyan, egy tankkal és megfelelő mennyiségű üzemanyaggal úgy lehetne kitakarítani Budapestet a zombiktól, mint a kisangyal. Amelyiket nem tapossuk le a lánctalpakkal, azt szétlőjük a gépágyúval. 

Ettől még persze imádjuk a zombis sorozatokat, és milyen szerencsénk van, hogy a FOX műsorán a The Walking Dead harmadik évada javában látható, ugye. Legközelebb például pénteken éjféltől. A hatodik évad októberben érkezik, előtte viszont (augusztusban) az AMC elhozza nekünk a testvérsorozatot, a Fear The Walking Dead-et, ami elmeséli majd, hogyan tört ki a zombijárvány, és mi történt az emberekkel abban a pár hétben, míg Rock Grimes seriff kómában feküdt.  

hogyvolt.blog.hu