A magyarországi valóságshow evolúció

A cikk apropója az, hogy az Rtl Klub meghirdette a Való Világ powered by Big Brother elnevezésű régi/új beköltözős valóságshow-ját. De, hogy megértsük mi ez a kavarás az eddigi főellenséggel, ahhoz nézzünk egy kis magyarországi reality történelmet.

A beköltözős valóságshow, nevével ellentétben egy olyan interaktív televíziós műsor, melyben a szereplők pont, hogy a valós élettől elzárva, közösséget alkotva élnek, teljesítenek feladatokat, konfliktusokat generálnak, illetve oldanak meg. A rendszer általában kieséses, aki utolsóként marad bent, az viszi a lét, a kocsit, a lakást, egyszóval mindent.
Itthon talán az első reality műsor a Tégla, ami belga licensz volt, és itt nem voltak bezárva a szereplők. A lényege, hogy a tíz versenyzőnek különféle feladatokat kell megoldaniuk világszerte, ezzel gyarapítva a közös kasszát, ami maga a nyeremény lesz. De van köztük egy tégla, akinek az a dolga, hogy szabotálja a feladatokat. A TV2 műsora érdekes és igazából sikeres is volt, de nem folytatódott.
Az első beköltözős show a Viasat Bár című műsora volt, amiben tíz főképp szegedi fiatalt költöztettek egy fővárosi bárba, ahol pultosként nyomták a melót, majd éjjel egy bekamerázott lakásban éltek, aludtak, vagy éppen buliztak. Annak ellenére, hogy a Viasat akkoriban még marginális csatornának számított, az internet valósággal felrobban körülöttük és pillanatok alatt sikeresek lettek a műsorukkal.
2002-ben ugyancsak a Viasat hozta el hozzánk a Farm című reality-t, ahol a játékosok nem egy luxusbörtönben tengették hétköznapjaikat, hanem egy igazi vidéki farmon kellett helytállniuk. Semmi sem hullott az ölükbe ingyen, nem az volt a legnagyobb problémájuk, ha hajnal háromkor elfogyott a pia. Keményen megdolgoztak minden morzsáért és, mégis igen jó hangulatú sorozattá vált. A külföldi példákkal ellentétben ennek se volt itthon folytatása, de úgy néz ki, hogy az RTL Klub most tavasszal folytatni szeretné.
A következő a Bázis című túlélő vetélkedő volt, ami egy katonai kiképzést szimulált, a tíz játékosnak különféle feladatokat kellett sikeresen teljesítenie. A nyereményalap minden sikertelen feladatnál egy millióval csökken, szóval érdemes volt belehúzni a TV2 műsorában.
Ezután már hazánkba is megérkeztek a nagyok. 2002-ben kezdett a Big Brother a TV2-őn, és vele párhuzamosan az RTL Klubbon a Való Világ. Amíg a Big Brother Hollandiából érkezett hozzánk, a Való Világ a nyilvánvaló hasonlóságok ellenére is az RTL Klub saját műsora. Hogy a licenszről milyen jogi csatározások folytak a háttérbe azt nem tudni pontosan, de az biztos, hogy a képernyőn hamar eldőlt a meccs. Való Világ második évada már simán lenyomta a külföldi vetélytársát, és amíg ebből hét évad is készült, addig a BB csak két évadot élt meg.

Viszont most az RTL Klub lépett, és miután a TV2-nek lejártak a Big Brotherre vonatkozó jogai, a csatorna úgy döntött, hogy megvásárolja azt. Hogy ez miért most történt meg, az valószínűleg megérne egy külön cikket, de lényeg az, hogy a Tv2 kiütve, jogok a zsebben, így semmi se állhat a sikeres műsorfolyam útjába.
Tehát a reality kedvelők megnyugodhatnak, mert ugyan a TV2 terveiről (a tavalyi Éden Hoteles „bukás” után) egyelőre nincs hír, de az biztos, az RTL Klub idén sem hagy minket valóságshow nélkül.