Hullanak a Trónok harca szimpatikus szereplői

Na de ez kit lep meg? Hétről hétre kibeszéljük a Trónok harca 6. évadát. Vigyázat, extrém spoilerveszély!

Természetesen a Port.hu is óriási Trónok harca-lázban ég, hétfőnként rendszeresen kibeszéljük a rajongókkal az HBO sikerszériájának legfrissebb történéseit: a korábbi összefoglalók ittittitt és itt olvashatók. Múlt héten a 6. évad 6. részét elég haloványnak éreztem, főleg a 4. rész Hodor-jelenetének árnyékában, ráadásul egyetlen másodpercre sem láttuk Tyriont, az őrült Ramsay sem ölt meg senkit, és nem villant se csöcs, se pöcs. A 7. epizódban sem szerepelt Tyrion, viszont bőven kaptunk fedetlen kebleket és nagy meglepetéseket: visszatért két rég eltűnt közönségkedvenc, meghalt egy nagyon szimpatikus karakter, ráadásul majdnem elvérzett az egyik nagy dolgokra hivatott főszereplő! Összeszedtük az öt legemlékezetesebb jelenetet,

de vigyázat, innentől mindenki csak saját felelősségre olvasson tovább!

Véreb visszatért!

Persze ezt már lehetett korábban is sejteni, hiszen Martin már a könyvekben is óvatosan utalt rá, hogy a vérgőzös agyú harcos már nincs többé, Ian McShane viszont telibe spoilerezte egy interjúban, hogy bizony ő fog visszahozni a sorozatba egy közönségkedvenc karaktert. És tényleg: a rovott múltú atya épp egy festői helyen épít új templomot a hét istennek, a rönkök cipelésében majd megszakadnak a derék hívek, bezzeg a jó öreg Sándorunk egyedül visz a vállán egy egész fatörzset – pont ahogy Schwarzenegger tette 31 évvel ezelőtt a Kommandóban!

Bronn is visszatért!

Nagyon régen láttuk utoljára kedvenc nagypofájú zsoldosunkat, aki persze mára lovagi rangra emelkedett nemes vitéz - és persze folyamatosan káromkodik amitt, hogy a Ser címmel már nem jár a korábbi fizetés, és a beígért nemes menyecskét sem kapta meg. Bronn ehelyett térdig lószarban gázolva kísérgetheti a Királyvárban kegyvesztett Jaime-t, akit Tommen kirúgott a Királyi Testőrségből, ezért a Casterly-hegy örököseként neki kell személyesen vezetnie a Lannister-sereget az egyre tovább húzódó háborúban, és bevenni a Fekete Hal othonát, Zúgót. A két harcos ugyan totális ellentéte egymásnak, de a korábbi vívóléckék és az 5. évados dorne-i kaland óta egyre összeszokottabb páros, pont olyanok, mint a Halálos fegyver, a Tango és Cash, meg a többi buddy cop film folyton egymást szekáló, de a másikért tűzbe menő zsarupárosai. Itt azért látszik az HBO íróin, hogy ha nem is tudnak olyan zseniálisak lenni, mint George R.R. Martin, a jól bejáratott hollywoodi klisék mentén ügyesen fel bírnak építeni egy főszereplő párost. Martin ugyanis eddig nem nagyon vitte tovább Bronn sztoriját az eddigi könyvekben, ahol szegény zsoldos az utolsó felbukkanáskaor mindenféle unalmas érdekházassági ügyekbe és udvari intrikákba keveredve, korábbi ura, Tyrion nélkül várta a jobb sorsát...

Snow őrmester vagyok, a mogorva toborzótiszt

A korábbi kibeszélőkben többször leírtam már, hogy engem leginkább az Északon zajló események hoznak lázba, nevezetesen, hogy mi lesz Havas Jonnal, az Éjjeli Őrséggel, a vadakkal és a Stark-ház maradékával. Vajon sikerül kizavarniuk Deresből a gaz Boltonokat és megállítani a Mások invázióját? Az egyik kedvenc karakteremmel, Ser Davosszal kiegészült, szedett-vedett csapat sajnos igen nehéz helyzetben van, mert az északi házaknak nem nagyon akaródzik megint a Starkok zászlaja alatt háborúba vonulni, hiszen ugye legutóbb is milyen fejetlenség lett belőle, amikor Robb Stark oldalán csatába indultak... A visszautasításuk teljesen érthető, az már kevésbé, hogy miért nem hiszik el, hogy a Falon túli Éjkirály nemcsak a mesékben létezik, hanem tényleg zombivá változtatja, aki sokat balfaszkodik a hómezőkön. A Mormont-ház (Ser Jorah rokonsága ugye) viszont egy nagyon szórakoztató jelenetben csatlakoztak Jon kompániájához - kemény 62 harcossal! Liam Cunningham és a Medve-sziget úrnőjét, Lyanna Mormontot alakító Bella Ramsey párbeszéde egszerűen zseniális!

Arya majdnem meghalt!!!

Míg Daenerysék sereggyűjtése Tyrion cinikus kommentárjai miatt mindig érdekesek volt, a bérgyilkostanonc Arya történetszálát a könyvben és a sorozatban is rettenetesen untam. Mostanra viszont szerencsére megjött a fiús kislány esze, és úgy tűnik, a nagy fináléban a többi Stark-tesó mellett akar állni, így végre hazaindul Westerosra. A nyomorult, Kleopátra-hajú bérgyilkoscsajt, Wayfot természetesen az első másodperctől kezdve gyűlöltem, a mostani felbukkanásakor pedig még hangosan fel is ordítottam, hogy rohadj meg, te szemét! A jelenet simán elmehetett volna epizódvégi cliffhangernek is akár, hadd izguljunk jövő hétig - de szerencsére egy ennél is ütősebb lezárást kaptunk az HBO-tól.

Szegény, szegény Ian McShane...

Bár sokan azt hitték, a színész Meribald septon szerepét kapta meg, a legutúbbi interjújában Ray testvérként nevezte meg a karakterét. Aki egy szép jelenetben elmagyarázta a Vérebnek, hogy az erőszak értelmetlen, mert csak újabb erőszakot szül, Sándorunknak is abba kellene hagynia a vérontást és megbékélnie a világgal, hiszen lám, az istenek megbocsátják a sok kegyetlenekdést a bűnbánó, igazhitű embereknek. Csakhogy amíg a lelki békéjét kereseő Véreb tüzifát aprít a domboldalon, a völgyben zsoldosok mészárolják le az őt befogadó gyülekezetet. Ray testvért pedig a saját temploma harangtornyában lógatják fel, mintha csak az istenek üzennének az égett arcú harcosnak, hogy számára bizony nincs semmiféle megváltás, élete végéig gyilkolnia kell, hiszen semmi máshoz nem ért. Ütős jelenet, még annak ellenére is hogy ezerszer láttuk már a Rambóban meg az összes többi 80-as évekbeli akciófilmben: a fél életét a csatatéren töltő, egyszemélyes hadsereg-típusú főhős sosem bújhat el remeteként a világ elől, mert a világnak mindig szüksége lesz rá.