Ezt a 11 előadót ajánljuk figyelmedbe az idei Balaton Soundról

A tavaly lemondott szigetes koncert után idén a Balaton Soundon bukkan fel napjaink egyik aktuális popsztárja, Rita Ora, aki először jár nálunk, és szintén először lép fel Magyarországon a Lean On című megasláger szerzője, DJ Snake. Az egyik legforróbb előadó Big Shaq, aki a Man's Not Hot című paródiaszámmal vált mémmé tavaly és a Puerto Rico-i származású Princess Nokia, aki most az egyik legfelkapottabb feltörekvő női rapper.

Adriatique

Szombat 23:30 Heineken beach

 

Az utóbbi években óriási népszerűségre tett szert az elektronikus tánczene (EDM), és olyan sztárokat termelt ki magából, mint Avicii, aki húszévesen összeroppant saját népszerűségének súlya alatt. A populáris elektronikus zene nagyágyúi közül sokan fellépnek idén is a Balaton Soundon, David Guettától a The Chainsmokersen át Timmy Trumpetig. A nagyüzemi veretés árnyékában több kevésbé felkapott, de annál érdekesebb DJ és producer lép fel a fesztiválon, az egyik ilyen a kéttagú svájci Adriatique. A duó producerként és DJ-ként is működik, és a house lépegetős-bólogatós, finomabb vonalát képviselik. Tíz éve játszanak és írnak zenét együtt, saját számaik többek között a Solomun hamburgi kiadójánál jelentek meg, az ismertebbek az odalépős Rollox és Space Knights.

 



 

Big Shaq

Péntek 23:15 Jäger aréna

 

A brit komikus és rapper a fesztivál egyik legforróbb fellépője lesz, miután tavaly nyár végén vált váratlanul óriási netes szenzációvá a Man’s Not Hot című freestyle-lal. A sikerre való tekintettel rendes szám és klip is készült belőle, így már fekete pufidzsekiben rappelte Miamiban a strandon, hogy egy férfinak sosincs melege, és közben mémmé tette a skrrrr pop pop halandzsa rapszöveget. Idén júniusban jött ki az új, szintén slágergyanús  száma, amiben végre leveszi a kabátot, és arról rappel, hogy egy rendes férfi nem táncol, és ebben biztos sok sorstársa magára ismer.

 



 

Big Sean

Vasárnap 19:30 Nagyszínpad

 

A fesztivál egyik nagyszínpados rapper fellépője, Big Sean kezd, akit Kanye West karolt fel még 2005-ben, amikor meggyőzte a raptechnikájával. Az első saját albuma 2011-ben jött ki, olyan számokkal mint a twerkelős Ass, amin Niki Minaj működött közre. Igazán akkor lett híres, amikor 2013 táján a Glee című éneklős sorozat egyik sztárjával kezdett járni, és el is jegyezték egymást. Nem sokkal később mégis váltott a még híresebb Ariana Grandéra, a Victorious című tinisorozat sztárjára. 2011-ben egy 17 éves lány szexuális zaklatással vádolta meg egy koncert után, de a rapper tagadta a vádakat, és végül felmentették. Mielőtt befutott volna, az édesanyja és a nagymamája pénzéből éldegélt, de azóta többször adakozott jótékony célokra, és az egyik számában még arról is rappel, hogy vett az anyukájának egy autót. Az egyik legismertebb száma a Bounce Back, ami bőven 150 millió megtekintés felett jár a Youtube-on, és a videoklip felér egy színterápiás kezeléssel.

 

 

 

 



Carnage

Szerda 02:45 Jäger aréna

 

DJ Carnage rendszeres fellépője az EDM-re szakosodott megafesztiváloknak, és egyáltalán nem jön zavarba, ha több tízezres tömeget kell önkívületbe hergelnie. Akkora showman, hogy aki a gondjaira bízza magát, az biztos ronggyá táncolja magát másnapra. Sok szálon kötődik a hiphop aktuálisan legjobban pörgő irányzatához, a traphez. Írt zenét rengeteg rappernek, aki ebben a műfajban mozog, például Lil Pumpnak, Young Thugnak, I Love Makonnennek és a Migosnak. Emellett a kommersz EDM legnagyobb neveivel dolgozik együtt, például a Soundon idén fellépő Timmy Trumpettel és Dimitri Vegas & Like Mike-kal. Ő az egyik felelőse a Toca című 2015-ös megaslágernek, ami most 30 milliós nézettség körül jár a Youtube-on. Három évvel ezelőtt együtt írta a Waiting for You című megaslágert az EDM legnagyobb sztárjával, a fiatalon elhunyt Avicii-vel.

 





 

Julien Jeweil

Péntek 3:00, Heineken beach

 

A Dél-Franciaország és Németország között ingázó producer a techno szikárabb, hajnalig táncoltató vonalát képviseli, ennek megfelelően a DJ szettjeiben hajlamos kőkeményen odadöngölni. 2007-ben jött ki az első slágerszáma, az Air conditionné, és nem sokkal később leszerződött Sven Väth kiadójához, a Coccoonhoz. Nem véletlen, hogy egymás után játszanak péntek este a Heineken színpadnál. Később Ritchie Hawtin és Popof kiadójánál jelentek meg számai, amiket rendszeresen játszottak a legnagyobb DJ-k.

 

 

 

Night Lovell

Vasárnap 20:30 Jäger aréna

A 21 éves kanadai srác a cloud rap egyik ígéretes új sztárja, akit bizonyos körökben az új Travis Scottként ünnepelnek. Mostanra már két albumot kiadott, és június 8-án jött ki a legújabb száma, a Joan of Arc. A Soundcloudról indult, a saját maga által írt lo-fi zenékre rappelt, és ezeket kezdte el feltöltögetni. Nem először jár Magyarországon, tavaly adott egy teltházas koncertet az A38-on, és idén még egyszer visszatér majd a Dürer Kertbe. A számai sokszor lassúak és borongósak, és néha-néha érződik rajtuk a most nagyon népszerű trap hatása, de Night Lovell alapvetően a maga útját járja. Az élő fellépésein állítólag nagyon odateszi magát a dörgő basszusokra, és óriási hangulatot csinál, így fesztiválkörnyezetben is biztos teszi majd a dolgát.

 

 



Rich Brian

Szombat 21:45 Jäger aréna

 

Félig viccnek indult, de néhány év alatt óriási netes sikersztori lett az indonéziai Rich Brianből, aki még csak 19 éves éves, de úgy rappel egy medence partján vádliközépig húzott fekete zokniban és egy bomba nővel az ölében, mintha ő lenne a világ császára. 11 éves korában már vicces videókat posztolgatott a Twitterre, és hogy jobban megértesse magát a világgal, a Youtube-ról tanult angolul Childish Gambino, 2 Chainz, Macklemore és Tyler, The Creator klipjeiből. A Dat $tick című számával futott be két évvel ezelőtt, azóta Los Angelesben él, de már nem filmes akar lenni, hanem a zenélést akarja folytatni. Az első saját albuma idén januárban jelent meg. A komikus-ironikus vonalat tartja, csak időközben nevet kellett változtatnia, mert eleinte jó poénnak tűnt a Rich Chigga, de sokan nekimentek miatta. Több közös száma van az idén júniusban meggyilkolt XXX Tentacion nevű rapperrel, aki húszévesen egész komoly és sokat vitatott életművet hagyott maga után.

 

 

 

Ty Dolla Sign

Csütörtök 19:00 Nagyszínpad

 

A Los Angeles-i R’n’B-s már 2010 óta benne van az iparban, és azóta sem lankad. Olyan aktuális előadókkal vannak közös számai, mint Niki Minaj, Gucci Mane, The Weeknd és Wiz Kalifa. A legismertebb számai a Paranoid, az Or Nah és a Blasé, amin a trap olyan nagyágyúi rappelnek, mint a Rae Sremmurd és a Future. A Sucker for Pain című száma a Suicide Squad című geek slágerfilm zenéje is volt. Közreműködött Jason Derulo Swalla és a Fifth Harmony Work From Home című számában is, és az éneklés és rappelés mellett zenét szerez és több hangszeren játszik. A legújabb számában a trap császárával, Gucci Mane-nel énekel és rappel együtt az ananászról türkiz, fonott tincsekkel.

 

 

 

Princess Nokia

Vasárnap 23:45 Jäger aréna

 

A Puerto Rico-i származású rapper a Tomboy című számával rúgta be az ajtót két évvel ezelőtt, aminek a klipjében arról magyaráz három számmal nagyobb pulcsiban és nadrágban, de óriási önbizalommal, hogy kicsi a melle és nagy a hasa. Azóta két mixtape után kijött az első önálló albuma, és idén több videoklipje is megjelent, amikben a Tomboyhoz képest jóval nőiesebbre vette a figurát, és kiderült, hogy énekelni is tud. Akkora sztár még nem lett belőle, mint a szintén New Yorkban élő Cardi B nevű női rapperből, viszont néha komolyabb témákat is pedzeget. A Brujas című számában, amihez társrendezőként forgatott misztikus-boszorkányos hangulatú klipet, a családja Puerto Rico-i örökségéről beszél, azoknak a nőknek a spiritualitásáról, akiket évszázadokkal ezelőtt rabszolgaként hurcoltak Amerikába. Az élő fellépésein valamilyen oknál fogva úgy rappel, hogy felvételről is megy a szöveg, és tavaly már járt Szerbiában az Exit fesztiválon, ennek ellenére ő az idei Sound egyik legérdekesebb fellépője. Egyébként híres arról, hogy beleáll a konfliktusokba, Újvidéken kirakatott egy férfit a koncertjéről, mert folyton bemutatott neki, de az is előfordult, hogy levest öntött valakire, aki niggerezett a metrón.

 






DJ Snake

Vasárnap 22:30 Nagyszínpad

 

Aki nem ismeri a Lean on című slágert, az valószínűleg egy remetebarlangban töltötte a 2015-ös évet. A számot Major Lazerrel közösen írta a francia DJ Snake, aki a trapes elektronikus tánczene egyik legkomolyabb művelője. Az egyik első slágere a Turn Down for What volt Lil Jonnal, de már 2011-ben Grammy-közelbe került, amikor közreműködött Lady Gaga Born This Way című számán, és később az énekesnő ARTPOP című albumán is dolgozott. A Major Lazer alapítójaként is ismert Diplo kiadójánál jött ki a Bird Machine című száma, ami még a kevésbé populáris vonalat képviseli, de amikor két éve kijött az első teljes albuma, az már tele volt dallamos, közönségbarát számokkal, az egyiken egyenesen Justin Bieber énekel, és a trap olyan nagyágyúi is rappelnek rajta, mint a Migos, Young Thug és Travis Scott. Így DJ Snake szettje mindenképp méltó nagyszínpados lezárása lesz a Balaton Soundnak.

 

 

 

 

Rita Ora

Péntek 20:30 Nagyszínpad

 

A pénteki nap egyik nagyszínpados sztárja napjaink egyik aktuális popsztárja, Rita Ora, aki tavaly már majdnem fellépett a Szigeten, de az utolsó pillanatban lemondta. Az énekesnő Koszovóban született, majd Londonban nőtt fel, ahol először 2007-ben tűnt fel Craig David Awkward című számában. Öt évvel később futott be igazán, mikor a Hot Right Now című drumandbass slágerben vokálozott, és még ebben az évben kijött az első saját albuma. Azóta teljes új albumot nem adott ki, de majdnem minden évben megjelenik egy-két új száma. Idén júniusban került fel a netre 2018-es Girls, amin a trap egyik legnagyobb női sztárja, Cardi B rappel. Emellett elkezdett filmekben szerepelni, a Halálos iram-sorozat mellett a Szürke ötven árnyalatának filmváltozatában játszotta Mr. Grey testvérét. Az új albuma egy szakítás és jogi viták miatt hat éve készül, eredetileg idén tavasszal jelent volna meg, de ezt őszre tolták, viszont a fesztiválon várhatóan elénekel róla pár számot.