Mindjárt nyit a Sziget: világzenei ajánló

A világzene a kétezres évek óta mindig nagy erőkkel képviselteti magát a Szigeten. Kendrick Lamar és Lana Del Rey mellett kevesebb szó esik róla, de idén ezen a fronton is erős lesz a felhozatal. A francia Les Negresses Vertes fellépésével régi adósságukat törlesztik a szervezők, de lesz balkáni ivós zene, szemtelenül humoros klezmeresek, rappel kísért finn folk és transzba ejtő rock.

Les Negresses Vertes

Péntek 20:00, Világzenei színpad

 

A világzene kulcsfigurái most lépnek fel először Magyarországon, ami olyan jelentőségű esemény, mintha a műfaj Rolling Stones-a érkezne hozzánk. A Les Negresses Vertes a francia sanzonok világát elegyíti az angol punkkal, a spanyol flamencóval és az algériai rai-val. További jó hír, hogy a harminc évvel ezelőtti Mlah című albumuk slágereit hozzák el a Szigetre. Az együttes a nyolcvanas évek végén alakult családtagokból és a családtagok szeretőiből, és ahhoz képest, hogy a tagok egy része a hangszerekkel is akkor kezdett el igazán megismerkedni, komoly tényezővé nőtték ki magukat.

 



Plaza Francia Orchestra

Hétfő 21:30, Világzenei színpad

 

A tangó és az elektronikus tánczene fúzióját a Gotan Project vitte tökélyre, a zenéjüket az  Ocean's Twelve című filmben is felhasználták. Ezt a vonalat viszi tovább a Plaza Francia Orchesta, amit a Gotan Project két alapítója, Eduardo Makaroff és Christoph H. Müller hozott létre. Az első, 2014-es albumukat imádták a zenekritikusok, és idén jelent meg a második albumuk, amihez egy jó kis tangós videoklip is készült.

 

 

El Juntacadaveres

Péntek 23:00, Világzenei színpad

 

A belga-argentin El Juntacadaveres a tangó és a hiphop fúziójával kísérletezik, és korábban már a Szigeten és a Müpában is bizonyították, hogy ez a párosítás remekül működik, sőt, élőben üt igazán.

 

 

Mr Žarko

Szombat 17:30,  Világzenei színpad

 

Akit egyszer elkap a Balkán hangulata, az örökre rabja marad. A Kusturica-filmek balkáni rezeszenéje ugyan már a könyökünkön jön ki, de a Berlinben élő szerb gitáros-énekes, Žarko Jovaševic ezt is nagyon meggyőzően és frissen tudja tálalni. A Mr Žarko nevű együttese a balkáni fúvószene, a szörf-rock, a funk, a rap és a pop elegyét alkotja.

 

 

Baba Zula

Kedd 23:00, Világzenei színpad

 

A közel-keleti vonalat többek között az egzotikus nevű isztambuli Baba Zula képviseli, akiket a török pszichedelikus rock és az orientális dub fúziója tett legendássá. Ők is szerepeltek az egyik legismertebb török származású rendező, Fatih Akin 2005-ös dokumentumfilmjében, ami az isztambuli kortárs és avantgarde zenei életet térképezte fel. Tavaly ünnepelték a húszéves születésnapjukat, és idén egy Boiler Room-os kisfilm is született róluk.

 



Jewish Monkeys

Szombat 20:00, Világzenei színpad

 

Két éve már jártak felénk, és jó hír, hogy visszatérnek az izraeli zenészek, mert az ő verziójukban a klezmer egy nagyon emberi, humoros és játékos zene, ami néha elkalandozik a kabaré, a rock és a ska irányába. Ezt tökéletesen képviseli a családi buli utáni másnapos nyűglődésről szóló Heat, Meat, Beautiful Feet című számuk.

 




Jupiter & Okwess

Vasárnap 18:30, Világzenei színpad



A kongói Jupiter & Okwess a legvadabb afrorockot játssza, és a múlt év egyik legsikeresebb afrikai albumát jegyezte Kin Sonic címmel. A Musonsu című számukban a Blur és a Gorillaz frontembere, Damon Albarn is közreműködik. Az együttes a kilencvenes években alakult, de épp akkor tört ki a hazájukban a polgárháború, amikor kezdtek nagyobb népszerűségre szert tenni. A tagok egy része Európába menekült, de a frontember, Jupiter Bokondji otthon maradt. Ahogy az erőszak alábbhagyott, újra zenélni kezdtek, és 2006-ban dokumentumfilmet is forgattak róluk Jupiter’s Dance címmel.

 

 

Garmarna

Kedd 18:30, Világzenei színpad

 

A skandináv folkzene egyik nagy klasszikusa a Garmarna, akik tizenöt év hallgatás után jelentkeztek új albummal 2016-ban, hogy bebizonyítsák, töretlenül a legjobb skandináviai zenekarok közé tartoznak.

 



Värttinä

Vasárnap 20:00, Világzenei színpad

 

A finn Värttinä énekes lányai most egy különleges produkcióval érkeznek a Szigetre a híres finn rapper, Paleface társaságában.

 



Griot Blues

Hétfő 20:00, Világzenei színpad



A Griot Bluesban a Mighty Mo Rodgers amerikai bluesénekes és Baba Sissoko mali ütős-ngonis boronálta össze a Mississippi és a Niger hagyományait.

 

 

 

Onuka

Hétfő 23:00, Világzenei színpad

 

Az ukrán elektro-folk csapat a hagyományos ukrán népi hangszereket keveri a modern elektronikus hangszerekkel. Ezzel a felállással lettek az ország egyik legismertebb popzenekara, és az Eurovíziós dalfesztiválon is szerepeltek 2017-ben.

 



Ifriquiyya Electrique

Kedd 20:00, Világzenei színpad

 

A francia-tunéziai Ifriquiyya Electrique 2017 egyik legnagyobb szenzációja volt a rituális zenéjével, amiben az archaikus sivatagi banga hagyományt, azaz a szufi tánczenét forrasztották össze az ipari- és zajrockkal. Ez olyan zene, amire táncolva pár pillanatra elhagyhatja az ember a testét.