Pagony könyvek anyák napjára

A közelgő anyák napja alkalmából kicsiknek-nagyobbaknak szóló anyás-nagymamás könyveket mutatunk, amiknek biztosan minden anyuka, nagymama és nagynéni örülni fog, és amiket jó együtt, összebújva is olvasni!

Julia Donaldson: A majom mamája
Axel Scheffler rajzaival
Papp Gábor Zsigmond fordításával

Az egyik legnépszerűbb Pagony kötet, nemcsak anyák napjára, melyben a kismajom elveszti a mamáját, a pillangó pedig segít neki megkeresni. De ez nem is annyira egyszerű feladat...
A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája – az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.


A sok ismétlődő elem megnyugtató és otthonos hangulatot kölcsönöz a könyvnek, melyből a kicsik néhány kedves állatot is megismerhetnek.
A gyererkek és szüleik számára is megunhatlan humoros, rímes szöveg, Axel Scheffler egyszerű, kedves illusztrációi együtt oldják a kisgyerekek szeparációs szorongását, és megtapasztalják, hogy anyával lenni az egyik legjobb dolog a világon!
2 éven felül az egész családnak

Pásztohy Panka: Pitypang nagyiéknál
Pitypang és Lili sorozat
A szerző illusztrációival

A legkisebbeknek szóló Pitypang és Lili-sorozat új kötetében egy nyaralásra hangolódó kedves történetet találunk, melyből kiderül, hogy Lili még sosem aludt Anya és Apa nélkül sehol, de most itt a nagy alkalom: pár napot Nagyiéknál tölt Pitypanggal, és az unokatestvérével, Jancsival. Nagyiéknál annyi minden történik, hogy igazán nincs idő sem unatkozni, sem szomorkodni! A gyönyörű, színes képeskönyvből kiderül, hogy miért is nagyiéknál a legjobb nyaralni, ahol fel lehet mászni a cseresznyefára, friss tojást lehet keresni a tyúkólban, vagy lehet nagypapával barkácsolni! A mese végére Pitypang is szerez magának egy új barátot Lili pedig alig akart hazamenni a nagymamáéktól!

2 éven felülieknek

Tasi Katalin: Lányka, tükörben
Szimonudesz Hajnalka illusztrációival

Tasi Katalin gyönyörű, lírai gyerekversek Szimonidesz Hajnalka művészi illusztrációival a svéd gyerekversek hangulatát idézik, és az élet nagy kérdéseit mutatják be egy kislány szemszögéből. A kötetben bölcs gyerekhangon egy kislány mesél a szüleiről, a nagyszüleiről, az újszülött kistestvéréről, egy kisfiúról, akit Zsombinak hívnak. Az érzékeny versek minden élethelyzetre ideálisak, mert a legapróbb dolgokban is segítenek meglátni a szépséget, gyereknek, anyának egyaránt.
6 éven felülieknek

 

 

Pásztohy Panka: Halló, mama!
A szerző rajzaival

Az elmúlt évtizedben sok ezer magyar család költözött külföldre, a nagyszülők interneten tartják az unokáikkal a kapcsolatot. Nekik szól ez a könyv, nagymamáknak és unokáknak, akik igaz, hogy egy évben talán csak egyszer találkoznak, de nap mint nap leülnek beszélgetni a képernyő elé.

Teó külföldön él. Amikor náluk este van, a nagymamájánál és nagypapájánál Magyarországon nappal. Olyankor Teó bebújik a paplan alá a tablettel, és felhívja a mamát, hogy meséljen neki esti mesét. Máskor megmutatja, milyen szép iskolatáskát kapott, a nagypapája pedig azt, hogy milyen nagyra nőttek a rózsái. Igaz, hogy nagyon ritkán találkoznak, de mindennap beszélnek, és Teó fényképei ott sorakoznak a mama polcán az unokatestvérek fotói mellett.
Pásztohy Panka érzékenyen nyúl az egymástól távol élő családok jellegzetes problémáihoz, és meséivel alternatívát kínál azoknak a nagyszülőknek, akik nem tudják, hogy többezer kilométeres távolságból hogyan lehetne mély és tartalmas kapcsolatuk az unokáikkal.
5-8 éveseknek


Pásztohy Panka: Pesti mese - Nagymamáknak és unokáknak
A szerző rajzaival

Pásztohy Panka Pesti mese című könyve nagy betűkkel szedve, gyönyörű, óriási rajzokkal tarkítva mesél gyerekeknek és nagyszülőknek arról, milyen fontos ajándék a kettőjük kapcsolata.

Van egy kislány, aki szeret hintázni és álmodozni otthon a kertjükben, ám nagyon szeret a nagymamájánál is vendégeskedni a nagyvárosban. A nagymamához lift visz fel, az ablaka előtt villamos jár, és nem patak fut az óriási ház mellett, hanem a Duna hömpölyög. Állatkert, hidak, vasútállomás, vásárcsarnok: megannyi izgalmas helyszín, amit kézen fogva, beszélgetve végigjárnak együtt, miközben rácsodálkoznak a város apró szépségeire.
Pásztohy Panka meséje nem csupán utat mutat azt illetően, milyen közös programokat csinálhatunk Budapesten, és mely látnivalókat érdemes közben felkutatni, hanem olvasás közben minket is visszarepít Panka múltjába, mikor Budapesten élő nagymamájánál tett látogatásai alkalmával bebarangolták annak nevezetes és különleges pontjait.

Mira Lobe: Nagymama az almafán
Weigel Susi illusztrációival

Mira Lobe klasszikusa, a Nagymama az almafán végre magyarul is olvasható és egy igazi nagymamás történet az egész családnak!

Max magányosan üldögélt az almafán, mert minden barátja a nagymamájával töltötte a délutánt. Hiszen mindnek van, csak neki nincs! De egyszer csak Nagymama ott termett mellette.

– Szia, Max! – mondta.
– Szia… Nagymama! – felelte kissé félénken Max.
– Savanyú még az alma? – kérdezte Nagymama.
– Nagyon! És az éretlen alma hascsikarást okoz – okoskodott Max.
– Akkor eszem egyet! – csintalankodott Nagymama, és beleharapott egy fűzöld almába. Csak úgy harsogott a foga alatt. – A savanyú mindig feldob – magyarázta.

A kedves történet, amiben Max az elképzelt nagymamája oldalán vadlovakat hajt, kalózokkal csatázik és tigrisre vadászik, gyönyörű képekkel egészül ki egy olyan regénnyé, amit a gyerekek akár egyedül, akár a szüleikkel közösen olvasva, fejezetről fejezetre izgalommal követhetnek. És talán Maxnak sem kell már sokat várnia egy igazi nagymamára!
5-10 éveseknek