10 kiváló film, amiben tényleg vége a világnak

10 kiváló film, amelyben nem menekül meg az emberiség vagy a bolygó.

Roland Emmerich már többször próbálta meg elpusztítani a Földet, a héten mozikba került filmjében, a Moonfallban megint az emberiség sorsa a tét. A katasztrófafilmek végén persze általában megmarad a remény a túlélésre és az újrakezdésre – kivéve, amikor nem. Most azokat a filmeket mutatjuk be, ahol az emberiségnek tényleg lefőtt a kávé. A SPOILERES válogatásban a katasztrófafilmek mellett drámák és vígjátékok is vannak.

Az utolsó part (1959)

A Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire és Anthony Perkins főszereplésével forgatott film a harmadik világháború kitörése után játszódik. Az atomcsapások után csak üszkös romok maradtak, Ausztrália még tartja magát, de a lassan az egész világot belepő radioaktív felhő előbb-utóbb eljut hozzájuk is. Maximum egy évük van a csendes halálig. Az amerikai tengeralattjáró, mely a katasztrófa után szerencsésen elérte az ausztrál partokat, most az utolsó küldetésére készül: Kaliforniából érkező rádiójeleket fogtak. Lehet, hogy csoda történt, és mégis vannak túlélők?

Spoiler: nincsenek, így a személyzet visszatér Ausztráliába, várva a biztos halált.

Az utolsó éjszaka (1998)

Mihez kezdenél, ha már csak 18 órád lenne hátra? Ezt a kérdést teszi fel Don McKellar Torontóban játszódó filmje, amely nem részletezi, hogy pontosan miért lesz vége a világnak (valószínűleg egy üstökös a felelős), csak az a biztos, hogy éjfélkor meg fog történni az elkerülhetetlen. A bejelentést követően eluralkodott a pánik az emberiségen, zavargások is voltak, de mostanra már mindenki beletörődött, hogy eljön a vég. A szereplők közt van, aki az utolsó órákban a szexbe menekül, más koncertet szervez, a többség pedig próbál minél több időt tölteni a szeretteivel. A főszerepeket többek közt az író-rendező, Don McKellar, Sandra Oh és Sarah Polley alakítják, de a legendás rendező, David Cronenberg is feltűnik.

2012 (2009)

Az emberiség a 90-es évek végén attól parázott, hogy az ezredforduló hozza el a véget, majd a maja naptár állítólagos jóslata lett az új sláger, amely 2012. december 21-ére datálta az apokalipszist. Roland Emmerich-nek több se kellett ennél ahhoz, hogy elkészítse a saját világvégéjét. Filmjében Jackson Curtis író (John Cusack) rájön, hogy a kormány elhallgatta a közelgő világvégét, melyről a maja próféciákban is szó esik. A történet szerint a hatalmas napsugárzásból származó neutrínók miatt a Föld magjának hőmérséklete gyorsan növekszik, majd a mag megolvad és a földkéreg elmozdul.  A világ vezetői a legnagyobb titokban láttak hozzá az óriás bárkák megépítésének, melyek Tibet legeldugodtabb hegyei közt várják kiváltságos utasaikat. A természeti katasztrófák a vártnál is hamarabb alakulnak ki, így Jackson kétségbeesett versenyfutásba kezd az idővel, hogy megmentse a családját.

A 2012 végén ugyan marad egy maréknyi túlélő, de a bolygónk, ahogy ismertük, megszűnik létezni.

Képlet (2009)

Egy iskolai avatóünnepségen elteszik a gyerekek jövőről készült rajzait egy időkapszulába, köztük azt is, amelyik véletlenszerűnek tűnő számsorokat tartalmaz. A kislány elmondása szerint láthatatlan emberek suttogták neki a számokat. Ötven évvel később a kislány által írt számok Caleb Koestlerhez (Chandler Canterbury) kerülnek, aki megmutatja azt az apjának, a híres asztrofizikusnak. John Koestler (Nicolas Cage) megdöbbenve fedezi fel, hogy a számok dátumokat jelentenek, amelyek a világot sújtó nagy katasztrófák időpontjait jelzik az elmúlt ötven évben. A számsort összeállító kislány lánya, Diana (Rose Byrne) segítségével John Koestler versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza a végső katasztrófát, az apokalipszist, ami előre elrendeltetett.

Spoiler: nem sikerül neki.

Melankólia (2011)

Forrás: outnow.ch

 

A hírhedt dán rendező, Lars von Trier természetesen nem hagyományos apokalipszis filmet forgatott. A Melankólia első felében a Föld felé közeledő kisbolygó csak homályos fenyegetést jelent, és senki nem hiszi el, hogy bekövetkezhetne a katasztrófa.

Az előtérben egy családi esemény zajlik, Justine (Kirsten Dunst) és Michael (Alexander Skarsgård) egy nagyszabású összejövetel keretében ünneplik a házasságukat Justine nővére, Claire és annak férje, John hatalmas házában. Annak ellenére, hogy Claire mindent megtesz, ami csak az erejéből telik, az esküvői parti kudarcba fullad: felszínre törnek az elfojtott családi feszültségek, a kapcsolatok megbomlani látszanak, és elindulnak a végzetes szakadások felé.

A film második felében a Melankólia nevű kisbolygó már megjelenik a Föld horizontján, és a szereplők nem tudják tovább a homokba dugni a fejüket. Az utolsó pillanatban meg is történik a becsapódás.

A rendező karrierjének talán legemlékezetesebb záróképe mögött valójában egy metafora áll: a filmben Trier a depresszióval való küzdelmét próbálta meg feltárni a két főszereplő (Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg) eltérő karakterein keresztül.

Itt a vége (2013)

Mit tenne Seth Rogen, James Franco és Danny McBride, ha jönne a világvége? Természetesen elviccelnék az egészet, és pont ezt teszik ebben az apokalipszises komédiában. Rogen, Franco, McBride, illetve Jay Baruchel, Emma Watson, Jonah Hill, Michael Cera és Craig Robinson mind saját maguk egy elrajzolt verzióját alakítják, és egymás szivatására legalább annyi energiát fordítanak, mint a túlélésre. És a végén van, akinek sikerül is, mert a Föld ugyan elpusztul, de többen be tudnak jutni a mennyországba.

These Final Hours

Az utolsó parthoz hasonlóan Zak Hilditch filmjében is Ausztrália húzza a legtovább, miután egy meteorit csapódik a földbe az európai féltekén. Nagyjából 12 órája van a kontinensnek, mielőtt őket is letarolja a tűzgyűrű, ezt az időt pedig James bulizással akarja tölteni. Helyette végül megment egy apját kereső kislányt, és ráébred, hogy mi az, ami igazán fontos az életben.

Míg a világvége el nem választ (2012)

Lehet-e romantikus vígjátékot készíteni arról, hogy mindenki meghal? A kérdésre a választ Lorene Scafaria filmje adta meg, a főszerepben Steve Carell-lel és Keira Knightley-val.

A sztori szerint egy 35 kilométer széles aszteroida száguld szélsebesen a Föld felé, és meghiúsult az utolsó esély is a becsapódás elkerülésére. Nem csupán a bolygó került veszélybe, hanem a jámbor biztosítási ügynök, Dodge házassága is, mivel az asszony, értesülvén a borzasztó hírről, miszerint 21 nap múlva megsemmisül a világ, azon nyomban elhagyja férjét.
Dodge mindig is szigorú szabályok szerint élt, szomszédja, Penny azonban ennek pont az ellenkezője, kifejezetten extrovertált nő lévén. Egy dolog azonban közös bennük: mindketten úgy döntenek, hogy nem vesznek tudomást a közelgő világvégéről.

Csendes éj (2021)

Keira Knightley a Míg a világvége el nem választ után főszerepet vállalt egy másik apokalipszisfilmben, ami a humora ellenére is egy kicsit komolyabb hangvételű.

A sztori szerint visszafordíthatatlan ökológiai katasztrófa tarolja le bolygót, a halálos gázokat hozó viharfelhők hamarosan elérik Angliát is, ahol egy közeli barátokkal kiegészült nagycsalád az utolsó, közös karácsonyára készül. Az ünnepi pillanatokban előkerülnek a régi sérelmek, miközben a szereplők együtt és külön-külön is megpróbálnak megbarátkozni a halál gondolatával. Hamarosan arról is dönteni kell, mikor veszik be a kormány által biztosított szuicidtablettát.

Ne nézz fel!

Forrás: Netflix

 

Adam McKay szatírájában egy csillagász-doktorandusz (Jennifer Lawrence) felfedez egy Föld irányába tartó üstököst, a tanára (Leonardo DiCaprio) értesíti a NASA bolygóvédelmi koordinációs hivatalának vezetőjét, és hamarosan mindhárman az Ovális Iroda előszobájában találják magukat. A folytatás azonban nem a szokásos, mert az elnök és a tanácsadói inkább eltussolnák a hírt, a tudósok ezért inkább a médiához fordulnak, de ott sem veszik őket komolyan.

A poénoknak és az önfeledten komédiázó sztárszínészeknek hála a Ne nézz fel! nagyon mulatságos (kritikánk: itt), de amikor a fináléban elpusztul a Föld, már nincs kedvünk nevetni.