10 könyv, amit ajándékba adhatsz karácsonyra

Az elvetemült könyvkukacoktól a tizenéves lányokon át a nosztalgiázásra kapható nagypapáig mindenkinek tudunk ajánlani valami érdekességet.

1. Fortepan: Elfelejtett Budapest

 

Az egyik legnagyszerűbb hazai nonprofit kezdeményezés a Fortepan weboldala, ahol régi fényképeket gyűjtenek össze, és tesznek ingyen elérhetővé. Így bárki megnézheti a mára százezresre duzzadt gyűjteményben, hogyan ünnepelték a karácsonyt a két világháború között, és hogy milyen volt az élet a Balatonnál a Kádár rendszerben, vagy felkeresheti a gyerekkora helyszíneit. A készítők az általuk válogatott képekből egy könyvsorozatot adnak ki, az első két darab már kapható. Az egyik Budapest régebbi arcait mutatja be, a másik a pesti nőt, és mind a kettő remek ajándék lehet mindenkinek, aki élt valaha a fővárosban. A vásárlással ráadásul azoknak az önkénteseknek a munkáját támogatjuk és ismerjük el, akik a Fortepant lelkesedésből működtetik.

 

2. Peter Wholleben: A fák titkos élete

 

Erdőjáróknak, természetbarátoknak és úgy általában nőknek jó választás A fák titkos élete, ami az év egyik szórakoztató tudományos sztárkönyve, ráadásul abszolút megérdemelten. Tulajdonképpen arról szól, hogy a fák az erdőben beszélgetnek egymással, mégsem valami ezoterikus hókuszpokusz, hanem tudományosan megalapozott mű, amit egy ismert német erdész és elkötelezett természetvédő írt. Aki egyszer elovassa, az utána biztosan másként járja majd az erdőt.

 

 

 

 

 

3. Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél - 125 szerelmes levél és történet

 

Nem véletlen, hogy a karácsonyi szezonra jelent meg a Magvető kiadó vezetőjének új könyve, ami megint a magyar irodalom nagy alakjait hozza közelebb olvasmányos stílusban. Az Így szerettek ők és az Igazi hősök után a legújabb könyvben a magyar kultúrtörténet legérdekesebb szerelmes leveleit gyűjtötte össze és írta meg a keletkezésük történetét, így többek között Móricz Zsigmond, Örkény István, Latinovits Zoltán és Krúdy Gyula magánlevelezésébe olvashatunk bele. Nyáry Krisztián könyvei akkor is biztonságos megoldást jelentenek, ha az embernek nincsen semmi ajándékötlete, esetleg nem is ismeri behatóbban a megajándékozott irodalmi ízlését.




4. David Foster Wallace: Végtelen tréfa

 

Az idei év egyik legnagyobb magasirodalmi eseménye, hogy több mint húsz évvel az eredeti megjelenése után magyarul is kiadták David Foster Wallace kultikus regényét. A 20. századi amerikai regény egyik utolsó nagy dobása az MTV-generáció alapműve, amit a megjelenése után azonnal korszakalkotó műként ünnepeltek, pedig ez a szerző második, és egyben utolsó befejezett regénye, miután 46 évesen meghalt. A Végtelen tréfa egész embert kívánó olvasmány, de a szépirodalom kedvelőinek kötelező.

 

 

 

 

 

5. Lois Lowry: Emlékek őre

 

Ha a Harry Potter után ha nincs mit olvasni a tinikorú gyereknek, és valami tartalmasabb, mégis letehetetlen olvasmányra volna igény, akkor ezt a könyvet ajánljuk. Nem friss megjelenés, néhány évente kiadják, és az eredeti 1993-ban jött ki. Jobb országokban az ajánlott olvasmányok között szerepel, és 2014-ben filmadaptáció is készült belőle Jeff Bridges-zel, Meryl Streeppel, Alexander Skarsgårddal és Taylor Swifttel, bár ez csak a felszínt karcolgatja. A történet főszereplője egy 12 éves kisfiú és a jövőben játszódik, ahol minden steril, a múlt emlékeit pedig eltörölték és betiltották, mert azok csak összezavarnák az embereket.

 

 

 

 

6. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

 

A belőle készült sokszoros Emmy-díjas sorozatnak köszönhetően idén újra kiadták magyarul Margaret Atwood regényét, A szolgálólány meséjét. A történet egy sötét, utópisztikus társadalmat rajzol meg, ahol egyre kevesebb gyerek születik, ezért a nőket megfosztják jogaiktól, hogy elsődleges feladatukra, a gyerekcsinálásra koncentrálhassanak. A regény 1985-ben jelent meg, de napjainkban új aktualitást nyert. Ennek hatására a kanadai írónő nemrég bejelentette, hogy három évtized után folytatást ír a regényéhez. Az új könyv 15 évvel az első lezárása után veszi fel a fonalat, és jövő szeptemberben jelenik meg. Addig szép nyugodtan végig lehet olvasi az elsőt.

 

 



7. Giambattista Basile: Pentameron - A mesék meséje avagy a kicsik mulattatása

 

A misztikus hangzású Pentameron nem egy 2018-as sikerkönyv, hanem egy négyszáz éves mesegyűjtemény, ami egyáltalán nem gyerekeknek való. A kötet az 1600-as évek Nápolyában született, és ez az első európai mesegyűjtemény, amiből aztán a Grimm-fivérek is merítettek. A történetek az akkori királyi udvar talpnyalóinak szólnak, erre utal az alcímben a kicsik mulattatása. A könyv ugyanis az uralkodó elit kritikája is, ezért a maga idejében álnéven jelent meg, és rengeteg érdekesség kiderül a korabeli hétköznapokról a szépítkezéstől az étkezésen át a kényes higiéniai kérdésekig. A történetekből a Gomorra című olasz maffiafilm rendezője készített horrorfantasy-t Salma Hayek főszereplésével. A Szörnyek és szerelmeket idén mutatták be a magyar mozik, de érdemes a könyvet is olvasni, a magyar fordítás Király Kinga Júlia dramaturgnak köszönhetően kivételesen jó minőségű és élvezetes nyelvezetű.

 

8. Barabási Albert László: A képlet - A siker egyetemes törvényei

 

Ha csak a címet nézzük, azt hihetnénk, hogy egy managereknek szánt semmitmondó kamuszövegekkel teleírt sikerreceptes könyvvel állunk szemben, de ennél távolabb nem is állhatnánk az igazságtól. Barabási Albert László világhírű erdélyi származású fizikus és hálózatkutató neve garancia arra, hogy komoly és izgalmas művet tartunk a kezünkben. A legújabb könyvében tudományos módszerekkel elemezi ki, hogy milyen tényezők határozzák meg, hogy ki lesz sikeres, és megmagyarázza, miért nem elég a jó teljesítmény a sikerhez. Mindezt olyan olvasmányosan teszi, hogy az bárki számára könnyen befogadható, és attól sem kell attól tartani, hogy képletekkel és grafikonokkal fárasztja a reáltudományokkal hadilábon álló olvasóit.




9. Esti mesék lázadó lányoknak 2. - 100 különleges nő története

 

Az utóbbi évek egyik legnagyobb könyves sikersztorija volt a Mesék lázadó lányoknak, ami egy Kickstarter-kampányból nőtte ki magát globális mozgalommá. Az egészet két fiatal olasz nő, egy újságíró és egy színházi rendező indította útjára, és az első könyvből rövid időn belül több mint százmillió példány kelt el és 47 nyelvre fordították le. Azóta elkészült a folytatás, amit idén novemberben a Móra kiadó jelentetett meg magyarul. A mesék hat éves és annál idősebb lányoknak szólnak, és olyan példamutató nők történetét mutatják be, mint Nefertiti, Rosalind Franklin, J.K. Rowling vagy Beyoncé. A királynők, számítógépes tudósok, űrhajósok és aktivisták mellett szépen megférnek az ünnepelt balerinák, popsztárok, sportolók és kalandos életű kalózok, hogy megmutassák a lányoknak, mennyiféle út állhat előttük.



10. Dinara Mirtalipova: A képzelet erdeje

 

Ha van olyan ismerős a családban, akit magával ragadott a DIY-őrület, akkor neki ez a könyv lesz idén a kedvence. Dinara Mirtalipova Üzbegisztánban született, ahol informatikát tanult az egyetemen, miközben autodidakta módon tanult rajzolni. Mostanra nemzetközi szinten ismert grafikus lett, nagyrészt az Instagramnak és az általa képviselt néprajzos stílusnak köszönhetően, ami a magyar népi motívumokhoz szokott szemnek is ismerős lehet. Az eredeti után egy évvel jelent meg ennek a könyvének a magyar verziója, amiben erdei állatos és növényes motívumok tömkelege mellett rengeteg ötletet találunk ahhoz, hogyan tehetjük otthonosabbá a lakásunkat az általa megálmodott népi motívumokkal.

 

Címlapkép: Thought Catalog via Unsplash