A 8 legmeglepőbb filmes fordulat

Nemcsak Shyamalan szereti megvezetni a közönségét, Alfred Hitchcock is nagy mestere volt az izgalmas fordulatoknak. Figyelem, kizárólag spoilerekből álló cikk következik, amiben a legjobb filmes csavarokat idézzük fel.

 Aranypolgár

 

A filmtörténet egyik legtöbbre értékelt darabjában sokáig találgatjuk a főszereplővel együtt, mire gondolhatott utolsó, könnyes szavával a rettegett sajtómágnás. A film végül csak a nézők előtt leplezi le, hogy a Rózsabimbó a milliárdos gyerekkori szánkójának a neve, amihez utolsó boldog élményei köthették.

 

A majmok bolygója

 

Charlton Heston űrhajója egy furcsa bolygón landol, ahol az evolúció máshogy alakult. Itt a majmok uralkodnak a ketrecekben tartott emberek felett. A film végén az űrhajósok rábukkannak a New York-i Szabadság-szobor romjaira, így kiderül, hogy ez a furcsa bolygó nem más, mint maga a Föld.

 

Psycho

 

Marion Crane-t meggyilkolják egy vidéki motelben, és a gyilkos nem más, mint a tulajdonos édesanyja, Norma Bates. Csakhogy Norma rég halott, a saját fia ölte meg, de néha felveszi az anyja ruháit, és Normának képzeli magát.

 

Star Wars: A birodalom visszavág

 

Az eredeti Star Wars-trilógia második részében Luke Skywalker megtanulja használni az Erőt, hogy szembeszálljon a gonosz Galaktikus Birodalommal, és annak urával, Darth Vaderrel. Csakhogy mikor végre párbajra kerül a sor, elhangzik a filmtörténet egyik leghíresebb mondata: “Én vagyok az apád!”.

 

Közönséges bűnözők (The Usual Suspects)

  

Öt férfit visznek be a rendőrségre, hogy kikérdezzék őket egy bűnügyről. Az elbeszéléseikből kirajzolódik egy mesterbűnöző portréja, csakhogy senki sem tudja, kicsoda az a Keyser Soze. Mire rájönnek, hogy Soze végig ott ült a rendőrségen az öt kihallgatott között, addigra pont kisántikál a rendőrségről és felszívódik.

 

Harcosok Klubja

 

Edward Norton hétköznapi, dolgozó kisemberként egy Tyler Durden nevű figura hatására lázadni kezd kisszerű élete ellen, felmond, és megalapítja a Harcosok klubját, ami egyre meredekebb akciókat vezényel le. Aztán egy nap Tyler eltűnik, és mikor keresni kezdi, kiderül, hogy nem is létezik, maga Edward Norton karaktere vitt végbe mindent, amit Tyler tett.

 

Hatodik érzék

  

Shyamalant lehetetlen lehagyni egy ilyen listáról, az ő híres filmes fordulatai közül az első durrant a legnagyobbat. Bruce Willis a Hatodik érzékben pszichológusként segít egy kisfiút, aki halottakat lát. Mire szépen összemelegednek, kiderül, hogy Bruce Willis maga is halott.

 

Oldboy

 

A legkegyetlenebb és legfájdalmasabb fordulatok egyike mindenképp az Oldboyé, amiben egy férfit 15 év után enged szabadon fogvatartója, majd azt a feladatot kapja, hogy fejtse meg, miért zárhatta be. Kiderül, hogy a fogvatartója egy volt osztálytársa, aki bosszút akart rajta állni, ezért úgy intézte, hogy szabadulása után a tudtán kívül a saját lányával kezdjen viszonyt. 

 Forrás: InsideHook