A gasztronómia olimpiája – a magyarok és a Gömböc a Bocuse d’Or döntőjében

Kétévente felpezsdül a gasztronómia vérkeringése, ugyanis egy impozáns kétnapos nemzetközi szakácsversenynek lehetnek tanúi a szakma képviselő, illetve a gasztronómia iránt elkötelezettek Lyonban (a "Grande Cuisine" bölcsőjében). Idén január 28-án, a kétnapos verseny zárónapján a magyarokért is izgulhatunk, hiszen már második alkalommal kerülnek be a döntőbe.

A kezdet

A 89 éves francia Paul Bocuse jelenleg az egyik legnagyobb hírű szakács, aki mindig odafigyelt arra, hogy a jó minőségű, friss alapanyagok kerüljenek előtérbe. Neve ismerősen csenghet, hiszen már egy fogalom is társul hozzá: a Bocuse d’Or elnevezésű nemzetközi főzőverseny, amit annak idején ő talált ki, mikor 1985-ben egy lyoni kiállításon járt.

Célkitűzése volt, hogy szervezzen egy gasztronómiai szakkiállítást, melegkonyhás szakácsversennyel, ami két évvel később, 1987-ben össze is jött. Bocuse szeme előtt akkor az a cél lebegett, hogy majd ez lesz a verseny, ami hozzájárul a szakma fejlődéséhez, és segíti a jó minőség kialakítását és megtartását.

A terv bejött: a Bocuse d'Or mára az egyik legrangosabb szakácsversennyé nőtte ki magát, döntőjét minden második január végén rendezik meg a SIRHA Nemzetközi Szállodában, a Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon.

A döntő

Az izgalmas eseményen a legprofibb szakácsok mérik össze tudásukat: öt és fél órájuk van arra, hogy a megadott alapanyagokból kihozzák a maximumot. A világversenyre azok jutnak tovább, akik a legjobban teljesítenek az ázsiai, európai, amerikai selejtezőkön.

A döntőn a szakácsoknak egy hús- és egy halétel, valamint több köret elkészítése a feladat.

Az elbírálásnál fontos szempont az íz, a látvány, a húsételnél pedig az adott országra jellemző elemek használata. A halételnél figyelik a zöldségek hangsúlyozását, valamint a megfelelő háttérmunkát is.

Plusz pont a látványért és a magyar sajátosságok hangsúlyozásáért

A húsétel kötelező alapanyaga idén a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng. A négy megadott zöldség pedig a szárzeller, az édeskömény, a póréhagyma és a sütőtök, egy zöldséget a helyszínen sorsolnak ki.

A kulcsmotívum pedig - a tavalyi Rubik-kocka után ismét - egy innovatív hazai találmány, a Gömböc lesz. http://www.gomboc.eu/

A tál kialakításában iparművészek is közreműködtek, hiszen az ízeken kívül pont jár a desingért is. A húsétel elkészítésénél fontos az adott kultúra és az országra jellemző elemek hangsúlyozása.

A Gömböc a húsétel formájában és némelyik köretnél is megjelenik, a magyar kreativitást és a folyamatos mozgást, Molnár Gábor dinamizmusát, valamint a folyton változó és fejlődő magyar gasztronómiát szimbolizálja. A magyar fogásokban olyan hazai ízek is megjelennek majd, mint a pecsenye, a paprika vagy a torma.

Az idei év ihletője tehát a Gömböc, de mi is ez?

"A Gömböc mindig talpra áll"

„A Gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van.”

Vagyis: bárhogy tesszük le, mindig visszatér a stabil egyensúlyi pontjába. Biztosan emlékszünk még az egykori gyerekjátékra, a keljfeljancsira, amely szintén így működik. Csak míg a keljfeljancsi talpra állása egy nehezék miatt sikerül, a Gömböc csupán egyetlen, homogén anyagból készült, ezért maga a forma az, amitől végül mindig állva marad.

A magyarok végre porondon

A 2013-as év a Bocuse és a magyar gasztronómia szempontjából fontos fordulópont volt, hiszen ekkor került be először magyar versenyző a döntőbe: Széll Tamás – az Onyx akkori séfje – a 10. helyet érte el csapatával. 2014-ben pedig Molnár Gábor 9. lett a Svédországban tartott európai döntőn, valamint megadatott az a lehetőség is, hogy 2016-ban Magyarország rendezheti a következő regionális selejtezőt. Ez azt jelenti, hogy hazánk a kiállítási stand mellett a VIP részen is bemutatkozhat, a világ gasztronómiai elitjét a magyar séfek látják vendégül és adnak ízelítőt a magyar gasztronómiából.

A csapat október óta készül a versenyre edzésnapokkal, a felkészítésben Serge Vieira tréner is részt vesz. A lyoni döntőben Molnár Gábor gyöngytyúkot fog készíteni, a versenyzők megmérettetésének sorrendjét sorsolással döntik el.

Miénk a tízes boksz

Január 28-án, szerdán reggel Molnár Gábor séf és Pohner Ádám commis (a versenyző segítője) a tízes számú főzőbokszban foglalja majd el a helyét. Vomberg Frigyes coach segíti majd a csapatot,  fél 10-kor pedig kezdetét veszi a verseny és az öt és fél órán át tartó főzés. Mellettük a a szingapúri, illetve a holland induló tevékenykedik majd. A zsűriben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke is pontozni fog a 24 nemzet képviselői között.

Az ottani szerepléshez többek között kötélidegek is kellenek, a háttérben ugyanis közel ezer rajongó szurkol, kolompokkal, trombitával felszerelkezve. E díj méltó vetélytársa a Michelin csillagoknak, sőt, egyesek szerint ezt elnyerni még nagyobb elismerés is.

Molnár Gábor itthon vezette már a Vörös és Fehér, a Klassz bisztró és a JT Enoteca Corso konyháját is. Ezt követően Németországban folytatta a grasztropályafutását, jelenleg a a müncheni Geisel’s Vinothek séfje, innen kérte el magát fizetés nélküli szabadságra, hogy indulhasson a szakácsok versenyén.

 

10+1 érdekesség a versenyről és névadójáról:

1. A neves Gault&Millau étteremkalauz eddig négy szakácsot tüntetett ki az "Évszázad szakácsa" címmel, egyikük Paul Bocuse.

2. Paul Bocuse leghíresebb étterme abban a házban van, ahol ő maga is felnőtt, vagyis most ugyanabban a szobában alszik, ahol gyereként is.

3. A dán Rasmus Kofoed az egyetlen, aki háromszor is tudott érmet nyerni: 2005-ben bronzot, 2007-ben ezüstöt, 2011-ben aranyat.

4. Az első és eddig egyetlen női nyertes a luxemburgi Léa Linster, akihez 2013-ban betörtek, és elvitték azt a széfet, amelyben többek között a Bocuse-trófeát is tartotta.

5. Az eddigi 14 versenyen mindössze két alkalommal tudtak nem európaiak az első háromba kerülni: 1989-ben William Wai (Szingapúr), Noriyuki Hamada (Japán).

6. Az első három helyezett a Bocuse-szobor mellé 20.000, 15.000, illetve 10.000 eurót is kap.

7. A 2 évvel ezelőtti versenyre (első alkalommal) a résztvevők nem vihettek magukkal minden alapanyagot - fél órát kaptak, hogy a helyszínen, a gasztrómiai vásár kiállítóitól szerezzenek be friss hozzávalókat.

8. A 2007-es versenyt megnyerő Fabrice Desvignes-t csalással vádolták meg, mivel - a szabályokat megsértve - a verseny megkezdése után 1,5 órával még két dobozt vittek be neki.

9. A Bocuse d’Or keretein belül egy plakátversenyt is rendeznek minden évben, ennek a közönségdíját a legtöbb voksot gyűjtő ország kapja; a Bocuse d’Or Best Poster Prize 2015’ Facebook szavazáson minden szurkoló támogathatja a versenyzőt, a szavazás a verseny előtt zárul le. (© Hamu és Gyémánt)

(A magyarok plakátja)

10. Bocuse lyoni étterme előtt már minden nyertes séf otthagyta a kézlenyomatát.

10+1. A versenyzők nem lehetnek fiatalabbak 23 évnél, segítőik pedig nem lehetnek idősebbek 22 évnél.

A döntőt itt követhetjük.

Bocuse d'Or döntő: Lyon, SIRHA Nemzetközi Szálloda, január 27-28.

(Fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia)