A kém, aki bébicsőszködött

  • TóCsa / PORT.hu

Mindig elszomorodunk, mikor egy régi kedvencünket megalázó helyzetben látjuk. A világ egyik legnagyobb akcióguruja, aki a lenyűgöző kaszkadőrmutatványokat elképesztő humorral keverte, ma már csak árnyéka önmagának. A Kém a szomszédban című moziban babysitterkedésre adja a fejét.

Semmi sem tart örökké
A nyolcvanas évek legnagyobb akciósztárjai nemcsak megöregedtek, hanem többnyire ki is égtek. Hol van már az idő, amikor egy Steven Seagal, Dolph Lundgren vagy Jean-Claude Van Damme filmet a mozibemutatók sorában láthattunk? A dolog hátterében lehet az áll, hogy nem túl hiteles, ha egy erősen ráncos, közel nyugdíjas csávó két méteres huszonéveseket püföl el különösebb megerőltetés nélkül. A kor csillagai közül egyedül Sylvester Stallonenak sikerült a nagy comeback a Rocky Balboaval és a John Ramboval, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Sly rendezőnek sem utolsó, és direktorként nagyon is jól tudta, mik a színészi erősségei és korlátai. Arnold Schwarzenegger karrierje is sikeres még, de nála a politikusi pályára váltás jött be. Jackie Chan úgy döntött, hagyományos akció-vígjátékaiból kiveszi (vagy minimálisra csökkenti) az akció szó jelentőségét, és pusztán a komikusi képességeit használva próbál meg továbbra is népszerű maradni. Csakhogy Chan színészi képességei hagynak némi kívánnivalót maguk után.

A leggyengébb láncszem
Ugyan a Csúcsformában-trilógiában is egyre több a szöveges jelenet az akciókkal szemben, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ott hősünk partnere a géppuskaszájú Chris Tucker volt, és a Londoni csapás és az Új csapás is elsősorban Owen Wilsonnak köszönhetően tartalmazott vicces pillanatokat. Az egykoron szebb napokat látott Brian Levant (Beethoven, Talpig zűrben 2...) rendező a Kém a szomszédban megalkotásánál elkövette azt a hibát, hogy nem adott Chan mellé egy vicces társat, és teljesen rábízta magát az ázsiai ex-akcióhősre. Tizedszerre már kicsit fárasztó azon nevetni, hogy a színész milyen rosszul beszél angolul (ami ennyi hollywoodi film után nehezen érthető), más jellegű poénokkal pedig nem nagyon szolgál.

Summa
Ha Chan köré tehetséges szereplőgárdát szerződtetnek, talán még lehetett volna valami a Kém a szomszédbanból, de kapásból azzal kezdik, hogy be akarják adni nekünk, hogy az ex-szupermodell Amber Valletta és hősünk egy hiteles pár, de amikor együtt látjuk őket, a hatás egyáltalán nem működik. Emellé a Hannah Montana-ból ismert Billy Ray Cyrus szerződtetése is jókora baklövés volt, hiszen a színésztehetség fogalmát nagyon nehéz a nevével egy mondatban emlegetni. Aztán itt vannak a gyerekek, akikre hősünknek vigyáznia kéne, és megvédeni őket a világ olajkészletének elpusztítására törekvő terroristáktól. Sajnos ők sem viccesek, sőt tehetség helyett leginkább csak az számított a kiválasztásuknál, hogy cukik legyenek. Erőltetett konfliktusok, borzalmas dialógusok, gyenge akciójelenetek és pár gyermeteg poén jellemzi a film másfél óráját.

Kinek ajánljuk?
- Akiknek a Gorilla bácsi is nagyon-nagyon tetszett.
- Akik mindent kajálnak, amiben Jackie Chan szerepel.
- Gyerekeknek maximum hat-nyolc éves korig.

Kinek nem?
- Akik nem vevők a bébicsőszködő akcióhősökre.
- Akik még emlékeznek arra, amikor Jackie Chan valóban csúcsformában volt.
- Nyolc éves kor felett senkinek sem.


4/10