Segít a gép, ha nem tudod, mit nézz

A mesterséges intelligenciával megtámogatott honlap megpróbálja belőni az ízlésünket.

Kivel ne fordult volna még elő, hogy annyit pörgette a Netflix főoldalát valami esti néznivaló után kutatva, hogy végül több idő ment el a kereséssel, mint amennyit a netflixezésre szánt? Ugyanezt az élményt átélheti az is, aki egy új könyvre vagy zenére vágyik, de lebénítja a bőség zavara.

Erre a problémára kínál megoldást a Global Network of Discovery (vagy röviden Gnod) egy mesterséges intelligencián alapuló projekt, amelyet a német Marek Gibney indított el.

Havonta már több mint 300 ezer ember használja a Gnodot, ahol a felhasználóknak meg kell adniuk a kedvenc szerzőiket, filmjeiket, zenekaraikat vagy művészeiket. A mesterséges intelligencia ez alapján próbálja belőni a felhasználók ízlését az aktuális érdeklődési körük alapján. Ha például valaki beírja, hogy Oscar Wilde, Jane Austen és Charles Dickens a kedvenc szerzője, akkor a Gnod Edith Wharton (Az ártatlanság kora) munkásságát ajánlja a figyelmébe. Ez azért van így, mert azok, akik Wilde-ot, Austent és/vagy Dickenst sorolják fel, általában szintén megemlítik, hogy szeretik Whartont. Ez a "felfedezés" funkció használható új művészek, szerzők, filmek és zenészek keresésére.

A Gnod "turistatérképeket" is tud rajzolni. Ezek a térképek lényegében a Gnod egy adott zenészre, szerzőre vagy filmre vonatkozó adatainak vizuális ábrázolásai. Az Eredet térképén például a Viharsziget és a Csillagok között nagyon közel állnak egymáshoz és az epicentrumhoz, míg A közösségi háló és A makulátlan elme örök ragyogása csak potenciális egyezésekként a térkép szélén láthatóak. Amikor pedig a Port olvasóinak örök kedvencét, A remény rabjait tápláltuk be a gépbe, ezt kaptuk:

Forrás: Gnod

 

A Gnod adatbázisában több ezer művész és több tízezer zenész és szerző szerepel, és minden egyes felhasználó egyre nagyobbá és okosabbá teszi a hálózatot és annak térképeit.

Legalábbis ez az elmélet, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy még van hova fejlődnie a rendszernek. Látszik például, hogy egyelőre nagyon a német közönség ízléséhez és referenciáihoz van szabva a rendszer. Amikor ugyanis beírtuk ezt a három filmet a kedvencünknek:

  • Félelem és reszketés Las Vegasban
  • Jackie Brown
  • Kék bársony

Ezt dobta ki a gép:

  • Bube, Dame, König, Gras

A Google segítségével derült ki, hogy ez A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, amit valóban kedvelünk, de azért praktikusabb lett volna az eredeti címet használni.

Ezt követően további címeket kaptunk, és mindegyiknél rá kellett nyomni a „tetszik”, „nem tetszik” vagy a „nem tudom” gomb egyikére. Sorban ezeket a filmcímeket kaptuk:

  • Négy szoba
  • Ritter der Kokosnuss (Gyalog galopp)
  • Texas
  • Jazzklub
  • Johnny Flash

Utóbbi három (nálunk) kevésbé ismert német film, vagyis részben teljesült a Gnod ígérete: olyan filmeket ajánlott, amikről még nem hallottunk. Már csak arra kéne válaszolnia, hogy ezeket honnan szerezzük be…

via: Mentalfloss