Adventi programötletek gyerekeknek

Sok izgalmas rendezvény vár benneteket idén decemberben. Lesznek kézműves foglalkozások, ünnepi koncertek, betlehemes játékok és Luca-napi forgatag. Összegyűjtöttünk 13 + 1 olyan programot, amit nem érdemes kihagyni advent idején.

Advent a Várkert Bazárban - Ingyenes

Budapest, Várkert Bazár - november 26. - december 17.

Ingyenes családi-és gyermekprogramok a Várkert Bazárban az adventi vasárnapokon. Mikulás-váróval, Luca-napi köszöntővel, adventi és karácsonyi szokásokkal, énekekkel, játékkal, mesével, mondókával és ajándékkészítéssel várnak benneteket egész decemberben. Koncertet ad a Kiskalász zenekar, a Bóbita Zenekar, Bíró Eszter és Gubás Gabi, a Vaskakas Bábszínház pedig elhozza két bábjátékát.

Téli PagonyFeszt - Színház, Mesék, Könyvek

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum - december 2., 10.00 - 15.00

Egy igazán különleges, évzáró PagonyFesztre készülnek a PIM-ben! Színházi előadásokkal, koncerttel, interaktív játékokkal, mozival és sok-sok meglepetéssel várnak benneteket! Bemutatkozik Az igazi kuflizenekar, megtudhatjátok, hogy milyen egy Titkos reggeli, lesz boszorkánycica zenés felolvasószínház, és részt vehettek egy különleges nyomozásban is Berg Judittal és Kertész Erzsivel. Ott lesz a Csodák Palotája és a Kisladik, találkozhattok kedvenc illusztrátoraitokkal, és még társasozhattok is!

Advent hava

Budapest, Müpa, Fesztivál Színház - december 2. és december 11., 11.00 - 12.00

A téli napforduló (december 21.) környékét számos népszokás jellemezte. A lucázást, a betlehemezést, a regölést ma is sokan ismerik, de ki tud a Borbála-napi kotyolásról, a december 6-án tartott Miklós-járásról, a karácsonyi kántálásról, az ostya- és vesszőhordás szokásáról, a János-napi áldásról, a december 28-ai aprószentekelésről (más néven odoricsolásról, suprikálásról, csapulásról), vagy a szilveszteri kongózásról, csergetésről, nyájfordításról? Aki még nem hallott ezekről, most megismerheti őket a Turai Hagyományőrzők közreműködésével.

Adventi Mesehotel

Budapest, Danubius Hotel Gellért - december 2-3., 10.00 - 17.00

Advent első hétvégéjén a Gellért Szálloda újra mesehotellé változik! Lesz vasútmodell kiállítás, mese-szalon, mézeskalács butik, animációs foglalkozás, és megnézhetitek az Eliza mesebeli vendégei című meseshow-t is. Az Adventi Mesehotelbe a Mikulás is beköltözik, ahol a gyerekek személyesen találkozhatnak vele, az ölébe ülhetnek, megráncigálhatják a szakállát, és emlékül közös fotót is készíttethetnek vele.

Adventi Tudományos Show

Budapest, Csodák Palotája - december 2., 15.00; december 6., 17.00; december 9., 15.00; december 10., 11.00; december 16., 15.00; december 17., 11.00 és december 23., 13.00

Varázslatos jégszökőkúttal, csillagszórókkal és Télapó manóival várnak benneteket az Adventi hétvégéken a Csopába! Az ünnepi hangulatú tudományos előadásokból megtudhatod, hogyan kell egy lombikban hópelyhet növeszteni, a csillagszóró ég-e víz alatt, hogyan készül a jégszökőkút, mitől repül a Télapó szánja és azt is, hogy csináljunk havat, hogy biztosan fehér hópelyhek kíséretében érkezzen a Nagyszakállú.

Adventi Kölyöknapok - Ingyenes

Budapest, Nemzeti Színház - december 3., december 10., december 17., 10.00

Advent ünnepi vasárnapjain 10 órára várnak benneteket a Nemzeti Színházba. A program 10.15-kor közös adventi gyertyagyújtással kezdődik, a délelőtt során lesznek színházi előadások és koncertek is, a kézműves foglalkozásokon pedig csodaszép ünnepi díszeket készíthettek! Minden vasárnap más-más programmal hangolódhattok az Ünnepre.

Bíró Eszter: Állati Zenés ABC - Ünnepi nagykoncert

Budapest, MOM Kulturális Központ - december 9., 11.00

Interaktív, élő koncert gyerekeknek és felnőtteknek, sok-sok játékkal, humorral; egy felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában! Eszter és zenekara számos hangszeren adják elő a dalokat a harmonikától, gitártól a mai modern eszközökön keresztül (looper) egészen a különböző nemzetiségű (afrikai, arab, latin-amerikai, stb.) ütőhangszerekig. A koncert után dedikálás, előtte pedig arcfestés vár benneteket!

Színes Szombat - Betlehemesek

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria - december 9., 11.00 - 14.00

Korniss Péter fotóival ismerkedve betlehemeset játszhattok. Kik azok a csobánok? Milyen volt a betlehemezés régen, és hogy zajlik napjainkban? Lenne kedved pásztornak vagy angyalnak öltözni? Idézzétek fel közösen ezt a régi hagyományt! A Magyar Nemzeti Galéria játékos foglalkozással, kreatív műhellyel, kincskereső játékkal, a Barangolóval és tárlatvezetésekkel vár benneteket!

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony

Budapest, MOM Kulturális Központ - december 10., 10.30

A színpadon Boldizsár Ildikó meseterapeuta Igazi karácsony című meséje elevenedik meg, amelyet Farkasházi Réka és a Tintanyúl-dalok kísérnek. A történetben a Gyöngyszemű Lánynak csak egy vágya van: látni szeretné a karácsonyt. De vajon igazi vakság-e, ha valakinek igazgyöngyök fénylenek a szeme helyén? És látható-e az igazi ünnep, vagy egészen más módon találhatunk rá? A Gyöngyszemű Lány a szív muzsikájában leli meg a választ. A koncert célja a karácsonyra való hangolódás, hiszen az ünnep akkor igazán szép, ha készülünk rá, ha időt adunk magunknak a fogadására. A műsor saját, új dalokkal és tradicionális karácsonyi dallamokkal igyekszik hozzásegíteni kicsiket és nagyokat ahhoz, hogy az idei karácsony valóban felejthetetlen legyen.

Kultúrpart-advent

Budapest, Müpa Sátor - december 10., 16.00 - 18.00

A Kultúrpart társulatának a Kárpát-medence kifogyhatatlan kincseit felvonultató, népzenei és néptáncos alapokra épülő produkciója városi köntösbe bújtatja hagyományainkat, s azokat így fiatalok számára is befogadható formában ismerteti meg. Megtudhatjuk, hogyan lesz Lucából boszorkány, mitől süket az öreg pásztor, mit kívántak a regösök a gazdának, és hogy kik azok a karácsonyi kántálók.

Luca-napi forgatag

Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ - december 16., 15.00 - 19.00

A karácsonyi ajándékok még időben elkészülhetnek! Ékszerkészítés, gyertyamártás, mézeskalácssütés, Luca-búza vetés, növényi nyomatok, papír angyalkák, képeslapok és finn karácsonyi díszek. A szülőket a kézműves vásárban iparművészeti és kézműves termékek, forralt bor és más meglepetések várják.

Rutkai Bori Banda: Kiskarácsony

Budapest, Barabás Villa - december 17., 11.00

A Rutkai Bori Banda karácsonyi zenés készülődésre vár benneteket. Hópelyhekkel keringőzünk, Manó apóval korcsolyázunk a Mesevárban, Hó papa családjával szánkázunk tova, aztán befűtünk a kuckónkba, hogy felmelegedjünk egy tál finom, meleg levest kóstolgatva. Megidézzük a téli esték varázslatos hangulatát, csillagtitkos éjszakák álmait, a hófehéren ragyogó, téli tájat és a színes, karácsonyi fényekben pompázó ajándékokat. 

Kaláka: Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Budapest, MOM Kulturális Központ - december 23., 10.30

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok.

+1 Álomutazó

Budapest, Syma Rendezvénycsarnok - december 26-30., 11.00, 15.00 és 19.00

A Játékkészítő alkotóinak új produkciója, Az Álomutazó egy olyan világban játszódik, ahol már senki sem alszik, ezért senki nem is álmodik. Az emberek napi 24 órát dolgoznak, a gyerekek szinte az egész napjukat a suliban töltik, és csak azért mennek haza, hogy megcsinálják a házi feladatot. Az élet minden területét a mesterséges intelligencia irányítja, és még a pislogás is a hatékonyság elleni bűntettnek számít. A történet főhőse Tomi, a tízéves kissrác azonban egy álombárány segítségével harcba indul az álomvilág megmentéséért.


Összegyűjtöttünk néhány helyszínt, ahol akár kézzel készült karácsonyi ajándékokat is készíthettek! Alkotásra fel!

Adventi kollázskészítő workshop gyermekeknek
Budapest, TOBE Gallery - december 9., 9.00 - 12.00

Mesés hétvégék - Karácsonyi dobozolás - Ingyenes
Budapest, ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza - december 9., 10.00

Téli mese a Csiliben - karácsonyi készülődés
Budapest, Csili Művelődési Központ - december 9., 10.00 - 15.00

Adventi készülődés a Mesemúzeumban
Budapest, Magyar Mesemúzeum - december 9., 11.00 - 13.00

Adventi készülődés a KMO-ban - Ingyenes
Budapest, Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház - december 9., 11.00 - 13.00

Mityó macska karácsonya - Készíts ajándékot újrahasznosan!
Budapest, Óbudai Kulturális Központ Civil Ház - december 9., 11.00

Pandala ajándékkészítő workshop
Budapest, HellóAnyu! - december 15., 16.00 - 19.00

Karácsonyi ajándék-kieszelő foglalkozás gyerekeknek
Budapest, Pop-Up Cellux Szalon - december 16., 10.30 - 12.30