Aki nem ismeri a lehetetlent

  • TóCsa / PORT.hu

Talán nem túl szerencsés a világgazdasági válság idején pozitív hősnek megtenni egy olyan bankárt, aki gondolkodás nélkül mindenkinek ad hitelt, de feltétlenül filmünk mentségére szól, hogy a forgatókönyvet még a fenti események beindulása előtt írták. A film célja: lehúzni még egy bőrt a Hanta boy alaphelyzetéből.

Az igen az új nem

Miből is indult ki a Hanta boy? Jim Carrey hirtelen képtelen lett hazudni, amiért folyton kínos szituációkba került, melyek közben bevethette széles palettájú mimikagyűjteményét. Mellesleg persze visszahódítja volt feleségét. És miről szól Az igenember? Jim Carrey hirtelen képtelen lesz bármire nemet mondani, amiért folyton kínos szituációkba kerül, melyek közben bevetheti széles palettájú mimikagyűjteményét. Mellesleg persze meghódítja a csinos fotós/énekes lányt. A film talán legötletesebb része a főleg Amerikában divatos, szinte már szektaszerű életmódmozgalmak kigúnyolása, ahol az emberek nagy csoportokban birkaként üvöltik "főpapjuk" után a szent szavakat. Persze ez nem egy szatíra, vagy egy pengeéles fekete komédia, tehát igazán mélyenszántó gondolatokat hiába is keresnénk benne.

A Carrey-faktor

Jim Carreynek hatalmas szerencséje van az olyan filmekkel, mint az Egy makulátlan elme örök ragyogása, vagy az Ember a Holdon. Alacsony bevételeik ellenére nekik köszönheti, hogy a nézők nem untak rá komikusi énjére, és mindenki tudja, hogy több rejtőzik benne egy mezei bohócnál. Így szerencsére nem Az igenember alapján kell meggyőződni a színészi kvalitásairól, mert abból most nem sokat villant. Viszont a grimaszparádéja újfent elsőrangú. A halottat tetető Carrey az arca körül röpdöső léggyel kegyetlenül vicces, de az irodában bemutatott grimaszok láttán is foghatjuk a hasunkat a nevetéstől. Talán a protkóját orális szexre cserélő öreg mami jelenetében vetik csak el a sulykot, de többségében azért a jó ízlésen belül maradnak az alkotók.

Summa

Az igenember története természetesen az elejétől végéig mese, és az összes fordulata kiszámítható, de bugyutasága ellenére kellemes néznivaló tud lenni egy hideg téli estére. Akár még randifilmnek is ideális, hiszen a Zooey Deschaneles szál miatt a lányok is megkapják, amire vágynak. A végén pedig még azt is hajlandóak vagyunk megbocsátani neki, hogy a Carrey által a filmben bemutatott életmódba a legtöbb ember igazából egy hét alatt teljesen csődbe menne anyagilag.

Kinek ajánljuk?
- Önbecsülésüket vesztett bankároknak.
- Akik Jim Carreyt a vígjátékaiért szeretik.

Kinek nem?
- Új és hatásos életfilozófiát keresőknek.
- Akik Jim Carreyt a drámai oldaláért szeretik.

6/10