Ezek a filmeket néztük odahaza VHS-en

A legtöbbünknél a videókorszak Bruce Lee-vel kezdődött, aztán benézett az Emmanuelle-be, majd jöttek a Schwarzenegger-filmek, egy jó adag horror, sci-fi és fantasy, meg minden, amit a mozikban nem nézhettünk meg. Ti mit néztetek?

Tomboló ököl (1972)

A legtöbben alighanem Bruce Lee miatt kezdtek el VHS-t nézni, alap volt végigpörgetni az életművet kazettáról kazettára, és közben sokaknál elmosódott a határ az igaz, és a Lee halála után készült epigon filmeknél – annál is inkább, mert az utóbbiak felhasználták a mester nevét és fel nem használt felvételeit. A Tomboló ököl azonban echte Bruce Lee mozi, ráadásul a híres nuncsakuk itt kerültek először elő! Sanghaj, 1908. A sanghaji harcművészeti iskola mesterét brutálisan meggyilkolják, az általa vezetett intézményt pedig terrorizálják. Chen Zhen (Bruce Lee), a mester legtehetségesebb tanítványa a rivális japán iskolát gyanúsítja a tett elkövetésével, és mivel a rendőrség a támadók oldalán áll, bizonyítékokat gyűjt, majd elhatározza, hogy életét nem kímélve megmenti az iskolát és igazságot szolgáltat.

Emmanuelle (1974)

Sokan az erőszak, sokan a szex miatt néztek videót, és listánk egyetlen nem amerikai filmje is az utóbbi okból szerepel itt. Messze nem pornóról van szó, hiszen egy fiatal lány erotikus útkereséséről, de tudjuk, mi volt a film vonzereje. A fiatal és bájos Emanuelle (Sylvia Kristel) egy francia diplomata felesége, akit Bangkokba küldenek.  férj szexualitás terén jóval tapasztaltabb a feleségénél, ezért türelmes vele, és nyitott minden újításra. Emanuelle eleinte bátortalan az új környezetben, de két barátnője - Bee és Marie-Ange - felügyelete alatt éli át első erotikus tapasztalatait, majd felbukkan  egy excentrikus olasz arisztokrata is, aki még többet mutat. Mai szemmel mindez rendkívül ártatlan – akkor tiltott gyümölcs volt.

Országút fantomja (1986)

Egyik államból a másikba történő autó szállítása közben, egy fiatalember (C. Thomas Howell, az egyik  biciklis srác az E.T. – A földönkívüliből) egy ravasz és kiszámíthatatlan sorozatgyilkos (Rutger Hauer) hálójába kerül, aki sikeresen a férfire tereli a gyilkosságok gyanúját. Üldözi a rendőrség, s ráadásul a gyilkos árnyékként követi. a férfinek egyetlen segítsége akad, egy pincérnő (Jennifer Jason Leigh) személyében. Hauer és Leigh egyébként a VHS korszak egy másik klasszikusában, a középkorban játszódó Hús és vérben (1985) is együtt nyomultak, és itt elég pikánsan össze is jöttek a nagy vérontás közepette.

Ütközetben eltűnt (1984)

Persze számos más, majdnem random Chuck Norris filmet is feltehettünk volna a listára, de ez azért is olyan élvezetes, mert egy évvel a Rambo 2.  előtt megcsinálták vele a Rambo 2.-őt, csak olcsóbban. Hősünk, Braddock ezredes ugyanis az életét tette fel arra, hogy hazahozza a Vietnámben még mindig titkos hadifogoly táborokban őrzött, „ütközetben eltűnt" bajtársait. Megelégeli a diplomáciai tárgyalások elhúzódó menetrendjét és önálló akcióba kezd, összeszedve a haverokat tutajt építenek, fegyvert szereznek, és irány a dzsungel. A filmben az a legcsodálatosabb, hogy minden nyilvánvaló hibája ellenére is siker lett, ontva a folytatásokat,

Chuck Norris pedig az ilyen munkáival lett az, aki, egy félisten.

Pokolszülött (1984)

Az olcsó, de erőszakos ún. exploitation filmeknek megvolt a maga ezernyi verziója és helyi változata, az ausztrált ozploitationnak hívták, és helyi mesteremberei leginkább azzal dolgoztak, amiben az ország a legerősebb volt: a természettel. Russell Mulcahy történetének hőse egy férj, aki eltűnt feleségét keresi, aki  eséllyel az arrafelé lakók által emlegetett hatalmas vaddisznó áldozata lesz. Hősünk segítője egy ottani vadász és egy farmer lesz, és az a pillanat, amikor a kerítés mentén a földet turkáló elvadult sertések között meglátjuk a monstrumot, az valóban lélegzetelállító – a többi szimpla horror, de vállalható. Annyira, hogy Mulcahy következő munkája már egy igazi kultfilm lett, a Hegylakó (1986)!

Malackodók (1981)

A Porky’s, ahogy az eredeti cím után mindenki ismerte, nem csak tinivígjáték volt, hanem tini SZEX vígjáték is, igaz, ma már megmosolyognivaló módon, de akkoriban ilyet nem lehetett itthon látni – még úgy sem, hogy a magyar filmek az egész szocialista blokkban a szabadosságukról voltak híresek. Hősei, egy csapat floridai középiskolás azt tervezi, hogy elveszítik a szüzességükét, ezért elmennek a Porky's nevű sztriptízbárba, hogy felbéreljenek egy prostit, de kidobják őket, miután elvették a pénzüket, és innen indul a móka. És ha malackodós film, akkor elég nagy esély van rá, hogy a fiatal Kim Cattrall is szerepeljen benne – és tényleg, sőt, a legpikánsabb rész neki jutott!

Kommandó (1985)

A 80-as évek Arnold Schwarzeneggerről szóltak, ha volt egy videó lejátszód, és szinte mindegy, mit játszott, megnéztük. Jelen esetben egy feltűnően fiatal és feltűnően furcsa nevű tábornok, John Matrix, akinek régi ellenfele, egy dél-amerikai diktátor elrabolja a lányát (aki egyébként a nagyon fiatal Alyssa Milano) – arra már nem emlékszünk, miért, de biztos nem viccből. Matrix bepipul és elindul, hogy kiszabadítsa a lányát. Az a jelenet, amelyben Arnold az egzotikus országban partot érve felfegyverkezik, ikonikussá vált. Pedig

csak pár másodperc az egész, cipő, mellény, gránátok, töltények, acfestés, de örökre bevonult a filmtörténetbe.

Amerikai nindzsa (1985)

Az a sztori, hogy a stúdió eredetileg Chuck Norrist akarta főszereplőnek, de ő azért mondott nemet, mert a játékidő jelentős részében nem látszik a főhős arca, hiszen nindzsa.

Ami kamu, mert a Yoram Globus és Menahem Golan által összegründolt Canon Films hírhedten spórolós volt, sikerük titka is az volt, hogy baromi olcsón hoztak össze mindent majd rendkívül agresszíven markeringelték az árut. Uralták is a B-kategóriás akciófilmek piacát a 80-as években, és Michael Dudikoff is azért kapta meg a főszerepet, mert pályakezdő volt, és nem kért sokat – és mert hasonlított James Deanre. És akármilyen gagyi is volt az egész, imádtuk - lett is belőle még négy folytatás.

Vörös Szonja (1985)

És ha már Arnold, íme, egy szintén kihagyhatatlan, alulértékelt filmje, amely egyben összekötő kapocs közte és a korszak másik alapembere, Slyvester Stallone között. A kapocs neve egész pontosan Brigitte Nielsen, aki hamarosan Sly felesége lett, de itt állítólag még Arnolddal kavart, és nagyon jó nézett ki volt, különösen vörös hajjal, merthogy Szonja, a barbár harcosnő vörös. És az egy dolog, hogy az egész egy Conan, a barbár koppintás, és egy nem túl combos kísérlet arra, hogy Brigittéből sztárt csináljanak. És nem véletlen, hogy évek óta beszélnek egy lehetséges remake-ről, mert a sztoriban van potenciál!

 

Véres játék (1988)

Jean-Claude Van Damme viszonylag késői játékosa volt az otthoni videópiacnak , hogy aztán ironikus módon pályája második felétől szinte minden munkája az ún. direct to video kategóriába kerüljön, vagyis egyenesen a Zs-kategóriába. A sztorit mindenki ismeri: Frank Dux (Van Damme), a francia kiejtéssel beszélő amerikai katona meg akarja nyerni Hongkongban azt a harcművészversenyt, ahol az egyetlen szabály, hogy nincsenek szabályok, és ahol az akciófilmek örökös rosszfiúja, Bolo Yeung eddig mindenkit agyonvert. Van Damme az itt megvillantott karate tudásával sikeresen megalapozta a későbbi akciófilmes karrierjét, de mi igazából a gonosz Bolót szerettük!