„Gyere Egérke, gyere kicsi lány!".

Egerszegi Krisztina egyik legkiemelkedőbb és legszerethetőbb sportolónk, Vitray Tamás pedig legegyénibb és legszimpatikusabb sportriporterünk. Tessék a kettőt összerakni és egy olimpiai aranyérmet hozzáadni!

Egerszegi Krisztina az 1988-as szöuli olimpián 14 évesen írta be magát a történelemkönyvekbe és lett a legfiatalabb olimpiai bajnokunk. Egérke,  ahogy a legtöbben ismerik, miután a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjeként utazott ki, országos csúccsal szerzett ezüstöt a százméteres hátúszás döntőjében, majd a kétszázon olimpiai és Európa-csúccsal lett bajnok.

 

Vitray Tamás elsősorban angol tudása miatt kapott riporteri feladatokat először a rádióban, majd a televízióban. Nem kifejezetten sportkommentátor volt, hiszen számos szórakoztató műsort vezetett, voltak sokkal jobban felkészült kollégái is, de műveltsége és lelkesedése mindig kiemelte őt a „mezőnyből”, Ezért is kaphatta meg a szöuli olimpia egyik legfontosabb versenyszámának közvetítését, bár aligha láthatta bárki is előre, hogyan nyeri meg Egerszegi a női kétszáz hátat.

Az első, a második, sőt, a harmadik 50 méteren is az NDK-es a hatalmas termetű Cornelia Sirch vezetett, Egerszegi csak az utolsó fordulónál vette át a vezetést, ekkor azonban pillanatok alatt egy testhossznyi vezetésre tett szert, amit se Sirch, se a közben feljövő másik NDK-s úszónő, Katrin Zimmermann sem tudott behozni. A higgadtan kommentáló Vitray is csak az utolsó ötvenen lendül bele maga is, de ekkor már elragadja a hév, és ekkor születik a mondás: „Gyere Egérke, gyere kicsi lány!". Egerszegi ekkor beállított rekordját csak 16 évvel később tudták megdönteni. 

Lemaradtál a tévézés következő nagy pillanatáról? Egy hétig visszanézheted a UPC-nél. A posztot a UPC Műsorvisszanéző támogatta.