Híres jelenetek, amelyekben a színészek nem színészkedtek

Baleset, improvizáció, természetes reakciók.

Cápa

A filmtörténelem egyik legtöbbet megidézett jelenetében a cápa első áldozatát alakító Susan Backlinie tényleg megijed, amikor valami hirtelen a víz alá rántja. Állítólag a szerkezet, ami lerántotta, eltörte a bordáját, de ez inkább csak városi legenda. Ami bizonyos, hogy Steven Spielberg megijesztette, hogy valódi reakciót csikarjon ki a színésznőből. Sikerült neki.

 

A ragyogás

Közismert a tragikus történet, hogy a maximalista Stanley Kubrick hogyan készítette ki szerencsétlen Shelley Duvallt A ragyogás forgatásán: nem engedte a stábtagoknak, hogy érintkezzenek vele, ő maga végig gyalázta a színésznőt, hogy belesodorja abba az állapotba, amelybe a karaktere kerül a film végére. És Duvall a szemünk előtt omlik össze. Nem túlzás azt állítani, hogy Kubrick tönkretette a színésznő életét, aki utána sem tudott normálisan felépülni.

 

Vissza a jövőbe 3.

Abban a jelenetben, amelyben Buford Tannen és bandája megtámadja Marty-t, majd a gazemberek felhúzzák őt a harangtoronyra, Michael J. Fox nem pusztán eljátszotta a fulladozást: ténylegesen fuldoklott, ugyanis a tervvel ellentétben az ujjai kicsúsztak a hurok alól. Fél percre el is vesztette az eszméletét.

 

A Gyűrűk Ura: A két torony

Egy profi színész mindig szerepben marad: a fenti jelenetben, amikor Aragornék azt hiszik, hogy az orkok megölték Trufát és Pippint, Viggo Mortensen dühösen odébb rúg egy sisakot, majd térdre ereszkedve felordít. Hiteles reakció egy ilyen tragikus helyzetben, csakhogy Mortensen azért üvölt, mert épp eltörte a lábujját.

 

A hivatal

Steve Carell a 7. évad végén hagyta ott A hivatalt, és karakterének utolsó jelenetében Michael Scott a repülőtéren leveszi magáról a mikrofont (a sorozat mockumentary, azaz olyan, mintha egy dokumentumfilmet néznénk a Dunder-Miflin papírkereskedő cég mindennapjairól, így a szereplők a történet szerint is mikroportot hordanak). Michael titokban lép le, hogy kerülje a búcsúzást, de Pam rájön erre és kimegy utána a repülőtérre. Mikrofon nélkül nem hallani, hogy mit mondanak egymásnak, de Carell távozása mindenkinek nagyon fájt, így búcsújuk őszinte.

Különösen megható egy korábbi jelenet, amikor a szereplők búcsúdalt énekelnek Michael Scottnak. Carell könnyei valódiak, és a többiek is látványosan elérzékenyülnek. A Dwightot játszó Rainn Wilsont állítólag azért írták ki a jelenetből, mert érzelmileg nagyon megviselte, hogy kollégája távozik a sorozatból, de azért nézőként is nehéz pillanatok ezek.

 

Pretty Woman

Julia Robert talán legaranyosabb jelenete, amikor elneveti magát, miután Richard Geere poénból rácsukja az ujjára az ékszeresdobozka tetejét. A színésznek ott helyben támadt az ötlet, improvizált, Roberts pedig reflexből felkacagott. Imádnivaló.