Shelley Duvall, a Ragyogás megtört színésznője szerencsére már sokkal jobban van

Öt évvel ezelőtt egy tévéinterjúban Robin Williamsról mint alakváltóról beszélt, valamint arról, hogy egy berregő korong van a combjában. A színésznő pszichés állapota komoly aggodalomra adott okot, és noha ma is gyötrik a démonai, tulajdonképpen boldog életet él.

2016-ban rendkívül szomorú és kegyetlen interjú készült Shelley Duvall-lal. Dr. Phil az Egyesült Államokban népszerű tévépszichológus  meghívta műsorába a Ragyogás egykori sztárját, az addigra sokkolóan leromlott pszichés állapotú Duvallt. Nagyon nehéz végighallgatni az interjút, hiszen napnál világosabb, hogy a színésznő elméjével komoly problémák vannak, és tekintve az előzményeket, még szörnyűbb az összkép.

Stanley Kubrick, hogy a karakteréhez szükséges kétségbeesett, nyomorult lelkiállapotba hozza a színésznőt, a Ragyogás forgatásán egyvégtében gyalázta, a stábnak is utasításba adta, hogy közösítsék ki – a film nevezetes baltás jelenetében Duvall gyakorlatilag már nem is színészkedik, hanem azt az idegösszeomlás határán álló, pszichésen kikészített nőt látjuk, amivé Kubrick tette. És ez örökre nyomot hagyott Duvall pszichéjén.

Phil McGraw műsorában az akkor hetven felé közeledő színésznő zavartan, ám teljes meggyőződéssel arról beszélt, hogy Robin Williams nem halt meg, hanem alakot váltott, Notthingham bírája halálosan megfenyegette őt, és egy, a combjába varrt, berregő korongot is említ. Az adás után sokan támadták a pszichológust, méghozzá okkal, hogy afféle bulvárszenzációt csinált egy súlyosan beteg ember tragédiájából.

A Hollywood Reporter újságírója, Seth Abramovitch felkereste Shelley Duvallt, és a színésznő szerencsére sokkal jobban van, mint amire számítani lehetett. Elmesélte az újságírónak, hogy sokan le akarták beszélni róla, hogy szerepeljen a műsorban, köztük az anyja is, aki soha nem kedvelte Phil McGraw-t. Az adás után a pszichológus többször is hívta, kérte, hogy ismét szerepeljen a műsorban, de Duvall fel sem vette a telefont, így McGrew a színésznő anyját kezdte hívogatni, aki megkérte, hogy hagyja békén a lányát, de a férfi ezzel mit sem törődve folytatta a telefonálgatást.

Abramovitch beszámolt Duvall-lal kapcsolatos benyomásairól is: noha még mindig vannak bizarr téveszméi, de ugyanakkor hosszasan el lehet vele beszélgetni. Ilyenkor összefüggő, normális mondatokban beszél, az elméje tiszta, és karrierjének – amiről büszkén mesél – legapróbb részleteire is emlékszik. Az a nő, akivel az újságíró találkozott tulajdonképpen boldog életet él: bár vannak gyötrő démonai, közösségbe jár, kocsikázik a környéken, szívesen beszélget az emberekkel, kaját rendel, elcigarettázgat, és a születésnapját kedvenc éttermében ünnepli.

(Forrás: Uproxx)